Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Flashback


Flashback
addikt

Szuper volt! Köszönjük!

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#2) Don't Panic


Don't Panic
senior tag

Nagyon adom, jó írás , faterom pho levest szokott csinálni , ahogy a nagy könyvbben meg van írva!
Rizstésztával , friss alapanyagokkal a Mungóbabcsíra soha ne legyen üveges csak a friss adja azt az ízt.

(#3) ldave


ldave
félisten

Köszi a részletes receptet, ki fogom próbálni, kedvelem az ázsiai ízeket, az egyik kedvencem a currys kókuszos leves, párszor próbáltam már itthon, de még nem sikerült olyan jóra, mint a közeli étteremben.

A Slime draws near! Command?

(#4) Flashback


Flashback
addikt

Mondjuk van egy tippem hogy nem MO-n laksz/dolgozol...
Lehet egyszer én is írok a noodle függöségemröl :D

[ Szerkesztve ]

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#5) adlersson válasza Flashback (#4) üzenetére


adlersson
aktív tag

Valóban nem. :DDD

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#6) celafat


celafat
tag

Remek irás. Meg is hozta a kedvem egy ázsiai étteremhez.

(#7) solfilo


solfilo
veterán

Évek óta szerettem volna már látni a büfés szecsuáni csirke ihletadóját, csak nem tudtam milyn néven keressem, nagyon köszi az írást! :C :R
Külön köszönet a rendes technika leírásáért! :R

Épp múlt héten jártunk a Dunapandában (Bp Jegenye u), pont vettünk kóstolónak hotpot alapot, meg is van mi lesz a sorsa. :D

Ha más is járna ott, mutatom, mi milyen hot pot alapot vettünk, meg egy képet MSG-ről is, sokan lehet nem láttak még.



[ Szerkesztve ]

solfilo

(#8) Sliderxy


Sliderxy
senior tag

Nagyon klassz írás! :R

(#9) Flashback válasza solfilo (#7) üzenetére


Flashback
addikt

Solved.

[ Szerkesztve ]

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#10) solfilo válasza Flashback (#9) üzenetére


solfilo
veterán

linkről:
But researchers have found no clear proof of a link between MSG and these symptoms. Researchers admit, though, that a small number of people may have short-term reactions to MSG.

nálunk szerencsére nem jelentkeznek a tünetek, meg nem is borítom bele a kajába, illetve abban használom, amiben autentikus. :)

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#11) adlersson válasza solfilo (#7) üzenetére


adlersson
aktív tag

A másik ételnél utaltam rá, hogy maga a "szecsuáni csirke" sem egy túl precíz kifejezés, mert a szecsuáni konyhán belül is vannak ágak, ízesítési módok melyek gyökeresen más ízvilágot nyújtanak, annak ellenére, hogy mindegyik ugyanúgy szecsuáninak tekinthető.

Pl. ebben az esetben jogosan kérdezheti akárki, hogy "Na jó, de gongbao? Vagy yuxiang? Esetleg guaiwei?". A gongbao csirke az egyik leghíresebb szecsuáni étel, ez az, ami szárított chilivel, fokhagymával meg mogyoróval készül, míg egy yuxiang csirke doubanjiangot, savanyított hozzávalókat is tartalmaz és végeredményben is egy tök más állagú étel.

[ Szerkesztve ]

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#12) solfilo válasza adlersson (#11) üzenetére


solfilo
veterán

Gondolom ezért sem találtam így kaját a neten keresgélve, hogy szecsuáni csirke, mert ennél bonyolultabb az ügy, ezért is örülök ennek a cikkednek.

Nemrég tudtam meg, hogy vannak ezek az elkészítési módok, ezt a halas jellegű ízesítést szeretem, van is itthon doubanjiang, lecsóba is finom. Ezt a lecsóba dolgot meg innen szedtem, bár tobanjan-nak írják, de feltételeztem ugyanaz.

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#13) adlersson válasza solfilo (#12) üzenetére


adlersson
aktív tag

Ezt a cikket olvastam anno én is, nem feltétlenül értek egyet a leírásokkal vagy az ajánlott felhasználási módokkal, de kezdőknek jól, könnyen emészthetően bemutatja a leggyakoribb hozzávalókat.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#14) solfilo válasza adlersson (#13) üzenetére


solfilo
veterán

ez a lecsós cikkük, meg is lepett, hogy doubanjiangról is írnak benne. :D
Most látom a másik cikkben ezt az összefoglaló cikket az alapanyagokról, nem láttam még, de akkor fenntartásokkal olvasom. :)

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#15) ceia


ceia
őstag

Juj de jó, és biztos óccó is, mert a kínaiak nem gazdagok. ;) Nem vagyok jártas a konyhában, én csak mikrózom. Ez egy főnek egyszeri étkezésére van, ugye? És mennyiben van egy ilyen kajácska, kompletten cakumpakk..?

        it's more fun to compute

(#16) adlersson válasza ceia (#15) üzenetére


adlersson
aktív tag

"Ez egy főnek egyszeri étkezésére van, ugye?" - Ha étkezésenként általában közel 1kg proteint meg 1,5 liter fűszeres levet és kb. 2 deci olajat szoktál enni, akkor igen.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#17) ceia válasza adlersson (#16) üzenetére


ceia
őstag

Nem jellemző ;]

        it's more fun to compute

(#18) mpo


mpo
veterán

Akit a szecsuáni konyha érdekel, ezt szerezze be.
Fuchsia Dunlop
Land of Plenty: A treasury of authentic Sichuan cooking
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#19) tlala


tlala
addikt

Nagyon jól írsz, élvezet volt olvasni. :)
Gratula!

(#20) kopidoo


kopidoo
senior tag

Az MSG-t milyen mennyiségben ajánlott használni különféle ételeknél?

(#21) adlersson válasza kopidoo (#20) üzenetére


adlersson
aktív tag

Ebben az esetben az egész, kb. 2,5 kilós adagba került egy kávéskanálnyi MSG (4-5g), ennél nagyobb adagokat még nem nagyon készítettem semmiből, kisebb adagokba egy csipet is elég, de természetesen teljesen el is hagyható, pláne, ha valamelyik alapanyag (pl. a hotpot alaplé gyakran ilyen) már egyébként is tartalmaz valamennyit.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#22) BomiBoogie


BomiBoogie
MODERÁTOR

Az utolsó mondat zseniális, ennek megfelelően várjuk a következő írást! :DDD

(#23) FehérHolló


FehérHolló
veterán

Köszi szépen!
Kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam itthon.

Skynet is real. It's called Google.

(#24) Dilikutya


Dilikutya
félisten

Minek bele nátrium glutamát?

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#25) AxBattler


AxBattler
félisten

Köszi, szuper cikk + recept! :R

És akkor kérhetném a mukbang videó linkjét, amiben betolod az egész adagot 7p30mp alatt? ;]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#26) adlersson válasza Dilikutya (#24) üzenetére


adlersson
aktív tag

Ízfokozó.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#27) Dilikutya válasza adlersson (#26) üzenetére


Dilikutya
félisten

Tudom mi az a nátrium glutamát, a kérdés az, hogy minek kell bele?

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#28) Songoman válasza Dilikutya (#27) üzenetére


Songoman
aktív tag

Az umamit, másképp ötödik ízt az MSG adja. A kérdésed is kb. olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy sót miért teszel bele. Tekints rá úgy, mintha a keserű, savanyú, édes, sós mellett ez egy ötödik íz lenne. Azért kell bele, mert a kínai konyhában használják. Az európai konyha paradicsompürével, szardellaval, parmezán sajttal viszi be az ételekbe az umamit. Ugye olyankor sem kérdezed meg, hogy miért tették bele az ételbe.

[ Szerkesztve ]

(#29) mpo válasza Dilikutya (#27) üzenetére


mpo
veterán

Én sem használom, mert az alapanyagok, a fűszerek és a technológia adja egy étel jellegzetes ízét.
Ha van benne umami, akkor jó, ha nincs benne, akkor miért tegyem bele?
Van itthon kombu, halszósz, többféle szójaszósz, tamarindszósz, chiliszósz, szecsuáni bors, csillagánizs, stb., nem csak só és bors.

MSG nélkül is van umami:
[link]
Soy sauce and its umami taste: a link from the past to current situation
[link]
3000 éve használjuk, 110 éve szinte mindent tudunk róla, mégis a mai napig rengeteg találgatás kíséri az umamit, vagyis az ötödik ízt.
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#30) mpo válasza Dilikutya (#27) üzenetére


mpo
veterán

Egy sokat dicsért könyvből emeltem ki (a Google fordította), a könyvet már linkeltem korábban.
Fuchsia Dunlop: Land of Plenty

Napjainkban a modern tudomány hatására a xian olyan élelmiszerekkel került kapcsolatba, amelyek természetesen gazdagok glutaminsavban és más természetes "ízfokozókban", úgynevezett nukleotidokban, mint például bizonyos típusú gombák és tenger gyümölcsei. A század eleje óta, amikor egy japán tudós felfedezte, hogyan lehet a glutaminsavat laboratóriumban izolálni mononátrium-glutamát vagy MSG formájában, a kínai szakácsok ezt a finom fehér port használták az általuk készített ételek xian-jának fokozására. Mértékkel ez mind nagyon jó, de sajnos ma már sok konyha használja az MSG-t a valódi alaplevek és a kiváló minőségű alapanyagok helyettesítésére, és a finomabb ízek rovására. Keserű irónia, hogy Kínában, ahol a szakácsok évszázadokat töltöttek a legkifinomultabb kulináris technikák kidolgozásával, ennek a tömegesen előállított fehér pornak a wei jing nevet kellett volna adni, „az íz esszenciája”.

Sok nyugati ember fizikai kényelmetlenséggel és eszeveszett szomjúsággal is összefüggésbe hozza – az úgynevezett "kínai étterem-szindrómával". A kínai szakácsok régóta nagyra értékelik a természetes glutaminsavban gazdag ételeket, például bizonyos gombafajtákat, de a finomított MSG nem hagyományos alapanyag a kínai konyhában. Csak a huszadik század eleje óta gyártják, amikor egy japán tudós felfedezte, hogyan lehet izolálni a glutaminsavat a hínárból és csak néhány évtizede használják széles körben a szecsuáni főzésben.
Az MSG-t legjobb esetben szükségtelennek tartom, legrosszabb esetben pedig csalásnak, amely minden étel ízét hasonlóvá teszi, és levonja a finomabb gasztronómiai élvezeteket, ezért magam nem használom, és elkerültem a könyvben szereplő összes recept tesztelésekor.

Ha érted, akkor már elavult.

(#31) Songoman válasza mpo (#29) üzenetére


Songoman
aktív tag

Nincs MSG nélkül umami! Az MSG íze az umami. Annyit lehet állítani, hogy mesterségesen hozzáadott MSG nélkül is van umami íz.
[link]

(#32) mpo válasza Songoman (#31) üzenetére


mpo
veterán

Előzőleg írtad:
Az európai konyha paradicsompürével, szardellaval, parmezán sajttal viszi be az ételekbe az umamit.
Amit most írtál, azzal ellentmondtál magadnak.
Egyébként amíg nem állították elő mesterségesen, hogy próbálják utánozni a természetest, akkor a nemlétezőt próbálták utánozni?

Ha érted, akkor már elavult.

(#33) FehérHolló válasza mpo (#32) üzenetére


FehérHolló
veterán

Te az MSG-t a fehér porra érted, ő pedig arra is, amikor izolálatlanul benne van egyik alapanyagban.

Skynet is real. It's called Google.

(#34) Dilikutya válasza Songoman (#28) üzenetére


Dilikutya
félisten

De az európai konyha természetes összetevő részeként teszi bele. Ahogy a kínai is, mert pl. a szójaszósz is tartalmazza. A külön adagolt nátrium glutamátnak nem látom értelmét, a legkevésbé sem természetes. Így is benne van egy csomó élelmiszerben.
Nem feltétlen az anyag káros hatásával van bajom, mert ahogy olvastam, az nem tisztázott, de leginkább ártalmatlan. Hanem egyszerűen csak ha valamit bele tudok tenni normális összetevőkkel, akkor nem használok mesterséges anyagot. A magamnak elkészítésnek ez a lényege, ellenkező esetben használhatnék zacskós alapporokat is.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#35) mpo válasza FehérHolló (#33) üzenetére


mpo
veterán

A nátrium-glutamát (más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621) a glutaminsav nátriummal alkotott sója.

Az umami íz enélkül is létezik.
Ehhez tartom magam, amit előzőleg betettem:
"Az MSG-t legjobb esetben szükségtelennek tartom, legrosszabb esetben pedig csalásnak, amely minden étel ízét hasonlóvá teszi, és levonja a finomabb gasztronómiai élvezeteket, ezért magam nem használom, és elkerültem a könyvben szereplő összes recept tesztelésekor."

Vegeta és leveskocka sem kell nekem.
Egyik barátom már 40 éve a gulyáskrém megszállottja, én meg sose vettem.

"Kikunae Ikeda japán kémikus 1899-ben érkezett Némtországba, hogy állami ösztöndíjjal a lipcsei egyetemen folytassa tanulmányat. Két éves európai tartózkodása alatt evett először paradicsomot, spárgát, sajtot. Ezek mindegyikben valami olyan ízt vélt felfedezni, ami eltért az általa ismert négy alapíztől (hogy miért éppen négy alapíz van, arról lásd az Íz-orgia című keretes részt). Az élményt elraktározta magában, hogy aztán 1907-ben, immár otthon, újból találkozzon vele, amikor felesége tengeri hínárból elkészítette a japán alaplevet, a dasit.
Innen már csak egy évbe telt, hogy megtalálja a felelőst, vagyis a dasiból izolálja az emberi szervezet számára egyébként fontos aminósavat, a glutaminsavat."

Engem jobban zavar, hogy itt a "paprika országában" az őrölt paprika helyett kármint használnak.
Nátrium-nitirit (pác-só) sem kötelező, sem kistermelőnek, sem nagyüzemnek.
Ha a dániai húsüzem meg tudja oldani a nátrium-nitrit mellőzését, akkor itt miért nem?

Reggel 6 óra óta főzöm az 1 kg borjúcsontot, készül a birkapörkölt most megyek és nekiállok a nokedlinek. :)

Ha érted, akkor már elavult.

(#36) Kalandor válasza mpo (#35) üzenetére


Kalandor
HÁZIGAZDA

Ha a dániai húsüzem meg tudja oldani a nátrium-nitrit mellőzését, akkor itt miért nem?
Mert az E250 kényelmes és olcsó a húsiparnak.
De azért itthon is meg tudják oldani, a LIDL-ben sok termékben nincs (Pure sorozat, de sok egyéb termékből is hiányzik, most vettem ott szarvaskolbászt, abban sincs).

(#37) mpo válasza Kalandor (#36) üzenetére


mpo
veterán

Én is ezt a Pikok Pure-t ajánlottam másik topikban, de a többség még használja, a kármin használat meg kezd elterjedni.

Ha érted, akkor már elavult.

(#38) haxiboy


haxiboy
veterán

Köszönöm az írást, nekem is meghozta a kedvem összedobni egy, vagy több hasonló cikket :R
Van néhány ázsiai receptem (köztük jónéhány amiket éttermekből szereztem) pl. Szezámmagos csirke, Pirított tészta, Csípős-Savanyú leves. Pont a napokban terveztem készíteni szóval lehet hogy dokumentálom és megosztom veletek :D :R

Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

(#39) mpo válasza FehérHolló (#33) üzenetére


mpo
veterán

Fölmerült bennem, hogy tévedek, ezért utánanéztem.
Az MSG a fehér por és adalékanyag (Nátrium-glutamát, E621) és nem a glutamát.

A glutamát egy aminosav, amely a szervezetben termelődik, és természetesen számos élelmiszerben is előfordul. A mononátrium-glutamát (MSG) a glutaminsav nátriumsója, és gyakori élelmiszer-adalékanyag. Az MSG fermentált keményítőből vagy cukorból készül, és sós szószok, salátaöntetek és levesek ízének fokozására szolgál. A természetes glutamát és a mononátrium-glutamát is ugyanazokkal a folyamatokkal metabolizálódik a szervezetben.
[link]

A Nestlé is elmagyarázza:
What is the difference between MSG and glutamate?
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#40) Songoman válasza mpo (#32) üzenetére


Songoman
aktív tag

Nem, nem mondtam ellen magamnak. Annyit állítottam, hogy:

"Nincs MSG nélkül umami! Az MSG íze az umami. Annyit lehet állítani, hogy mesterségesen hozzáadott MSG nélkül is van umami íz."

Illetve, azt, hogy:

"Az európai konyha paradicsompürével, szardellaval, parmezán sajttal viszi be az ételekbe az umamit."

Ha összeteszed a két állítást, annak eredménye a következő:

A paradicsompüré, szardella, parmezán sajt természetes úton tartalmazza az umamit okozó MSG-t.

[ Szerkesztve ]

(#41) mpo válasza Songoman (#40) üzenetére


mpo
veterán

Ne folytassuk ezt a vitát.
A #35-t és #39-et olvastad?

[ Szerkesztve ]

Ha érted, akkor már elavult.

(#42) Songoman válasza mpo (#41) üzenetére


Songoman
aktív tag

Persze. Ugyanezt mondom.

(#43) Snoop-y


Snoop-y
veterán

Nem akarok nagyon belevauzni de a Szechuani csirke az elso lepesben deep fry metodussal keszul, a masodikban mikor kevered ossze a tobbi cucmakkal akkor meg wok-ban. Nem vizben fove.

Amugy gusztusosan nez ki :K

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#44) solfilo válasza Snoop-y (#43) üzenetére


solfilo
veterán

Kérhetek linket hozzá? Megnézném, elolvasnám.
Egyébként cikkben említett névre keresve hasonló technológiával készülő kajákat találok, ezért is érdekel, te milyen ételre gondolsz.

solfilo

(#45) Snoop-y válasza solfilo (#44) üzenetére


Snoop-y
veterán

Persze :) Nagy rajongoja vagyok, millio helyen kiprobaltam mar.

Ez egy nagyon jo recept es egybol ketfelekeppen is el lehet kesziteni a csirket (Szechuan vs Hunan)

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#46) adlersson válasza Snoop-y (#43) üzenetére


adlersson
aktív tag

Amiről te beszélsz, az laziji, amit meg én írtam az shuizhuji (szó szerint "vízben főtt csirke"), két különböző recept. Több tucat módon el lehet készíteni "szecsuáni csirkét", nem csak úgy, ahogy te ismered.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#47) solfilo válasza Snoop-y (#45) üzenetére


solfilo
veterán

Köszi szépen, tetszenek ezek a kaják is! :)

solfilo

(#48) #27070592


#27070592
törölt tag

A rendes szecsuáni csirke pulykahúsból készül. ;]
Pulykamell-csíkokból.
Egyébként viccet félretéve, négy dolgot kihagytam volna a receptből: cukor, szójaszósz, olaj és nátrium-glutamát. Ezekre semmi szükségünk nincs, sőt, káros hatásai vannak és ételben nincs keresnivalójuk.
Persze ez nem támadás akar lenni részemről a kínai konyha ellen, sőt, szeretem a kisérletező konyhát és nagyon sokszor itthon is találomra, ötleteket kipróbálva csinálok kaját, de van néhány alapelv amihez ragaszkodom: nem eszem kristálycukrot (helyette tiszta szőlőcukrot) nem eszem szójából készült ételeket (semmit) és nem eszem "étolaj"nak, "növényi"olajnak hívott vegyipari termékeket (helyette vajat, kókuszzsírt és disznózsírt használok).
De - függetlenül a személyes preferenciáimtól - hajrá! :) Az otthon készült ételnél kevés jobb és hasznosabb dolog van.

(#49) adlersson válasza #27070592 (#48) üzenetére


adlersson
aktív tag

A tofut kihagytad. Az is szójából van. :)

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#50) mpo válasza #27070592 (#48) üzenetére


mpo
veterán

A kókuszzsír a legrosszabb mind közül, még a cipőmre se kenném.
A screenshotok 6 évvel ezelőtt készültek, változhattak az adatok.

Telített zsírtartalom csökkenő sorrendben:
[kép]
Ásványi anyagok a disznózsírban:
[kép]
Ásványi anyagok nincsenek a kókuszzsírban!
[kép]
Ezt az adatbázist használom:
[link]

[ Szerkesztve ]

Ha érted, akkor már elavult.

(#51) #27070592 válasza mpo (#50) üzenetére


#27070592
törölt tag

Ezek elég jó vitatémák. Én pedig nem értek hozzá..
De a gyárban készült "étolajokat" (a kókuszzsírt kivéve) próbálom nagyon messziről elkerülni.
Egy jó előadás az olajokról. Ő például dicséri a disznózsírt (pedig azt már cirka harminc éve átkozza boldog boldogtalan, és nem azért mert nem kosher..)
Ásványi anyagokat olyan növényekben érdemes keresni ami emberi beavatkozás nélkül kinőtt a földből, kezeletlen televény talajokból. Csak győzzük megfizetni. :)

#adlersson: nem írtam a tofut csak a szóját :R

(#52) adlersson válasza mpo (#30) üzenetére


adlersson
aktív tag

Sokat gondolkodtam, hogy válaszoljak-e, mert már rég nem látom az értelmét vitatkozni az interneten, főleg ilyen témakörben, úgyhogy részemről első és utolsó gondolatként a témában:

Hogy nincs egyetértés a szakmában az MSG-vel kapcsolatban azt aláírom, mert Kínát is megosztja valamennyire a használata (ellenzői általában vélt vagy valós eü. kockázatokra hivatkoznak), de ilyen nyílegyenesen elutasító, már-már ignoráns véleményt nem nagyon olvastam / hallottam, pedig jó pár, kínai szakácsok által írt könyvön átrágtam magam, illetve többször is jártam Szecsuánban. Sőt, per pillanat a kínai regionális, illetve a tajvani "szakács OKJ-k" is már a legalapabb szinteken elvárják az MSG ismeretét és megfelelő használatát, szóval, hacsak nem valami nemzetközileg koordinált támadásról van szó a kínai konyha ellen, úgy nem hiszem, hogy a szerzőnek jogában áll csalást kiáltani.

Különben is, kivel csalunk, vagy kit ér hátrány az MSG használatával? Az ételt elfogyasztóval, mert egy ízletesebb ételt kap? A megfelelő mennyiségben adagolt MSG ugyanúgy felszínre hozza az ízeket, mint a só csak egy leheletnyi umami kíséretében, melyből pusztán az azt tartalmazó alapanyagokból nem jut át annyi a kész ételbe és szó sincs arról, hogy az MSG "helyettesítené a valódi alapleveket és a kiváló minőségű alapanyagokat", vagy, hogy a használata "minden étel ízét hasonlóvá teszi" és meggyőződésem, hogy az itt kardoskodók többségének sincs kiterjedt tapasztalata az MSG-vel való főzéssel. Hogy mindenbe kéne, azzal nem értek egyet, ahogy a nyakló nélküli adagolással sem.

A másik, hogy nevetséges hagyománytiszteletre hivatkozva elutasítani az MSG-t, hiszen mi számít "hagyományos alapanyagnak"? A sziklacukor (冰糖) évszázadokon át méregdrága volt, szinte csak uralkodóknak jutott belőle, ma bárki számára elérhető és széles körben alkalmazzák is. A szerző által oly' nagyra tartott kínai sonkák tömeggyártása szintén csak a XX. század eleje óta létezik, így a legtöbb étel - pl. yangzhou sült rizs - eleve nem tartalmazott ilyet, ma már a drágább változatok mindegyikében ott lehet. A rengeteg fogásban megtalálható keményítőt korábban a nyílgyökér egy fajtájából állították elő, gondolom a szerző sem ezzel a "hagyományos" alapanyaggal, hanem tápiókából, krumpliból nyert változattal dolgozik.

Egyébként lehet, hogy dicsért a könyv, de a nyilvánosan elérhető infók (meg az ilyen sarkos kijelentések) alapján a hölgy több időt töltött könyvírással, konferenciákon haknizással, dedikálással, mint a szecsuáni konyha gyakorlásával, annak fejlődésének követésével.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#53) mpo válasza adlersson (#52) üzenetére


mpo
veterán

Nem fogunk vitatkozni, mert nemcsak kínait, hanem sok más ország ételét, süteményét is megpróbálom jól elkészíteni, miután az adott ország nyelvén megtalálom a legjobbnak látszó receptet.
Főztem rament, jó is lett, de a befektetett munkával nincs arányban, ahogy az algériai sütemény a "Taj el moulok" sem.
A blundel tésztát is inkább elkészítem vajjal és nem veszek pálmazsírral készült leveles tésztát.
Ha nem tudok valamit a "The Professional Chef" című 1200 oldalas könyvben megnézem.

A Dunlop könyvben van 3 oldalnyi előszó, érdemes egyébként átlapozni, van benne "szótár" (kínai karakterek szójegyzéke definíciókkal).
A letöltési linket előzőleg megadtam.

Ha valaki ír egy sikeres könyvet és utána dedikál, "haknizik" az megbocsátható, attól a könyv még lehet jó.
"Fuchsia Dunlop studied Sichuanese cooking as a full-time student at the Sichuan Institute of Higher Cuisine in Chengdu, China, where she lived from 1994 to 1996. She was the first foreigner to enroll as a regular student in the institute's professional training course."

Az MSG használata meg egyéni döntéstől függ.

Ha érted, akkor már elavult.

(#54) Dilikutya válasza adlersson (#52) üzenetére


Dilikutya
félisten

Pedig a valódi vita nem hiábavaló, amennyiben tényekkel, tapasztalatokkal, rendes véleménnyel érkeznek a felek. Mint most te is.
Ha már kirobbantottam ezt az MSG háborút: én nem vagyok szakavatott ázsiai fogyasztó, a legtöbb ázsiainak mondott ételt porból, üvegből csináltam, illetve a kínai étteremben ettem, valószínűleg egyiknek sincs túl sok köze az ázsiai konyhához. Az umamit se tudom mi, lehet olvastam már róla korábban is, de elég megfoghatatlannak tűnt.
A keményítő kicsit más, mert azt eddig is beletették. Az MSG-t viszont nem, csak annyi glutamát volt az ételben, amennyit a hozzávalók tartalmaztak. És ez itt a lényeg, arra valók a hozzávalók, hogy a kívánt ízt megadják. Én szeretem a minél természetesebb összetevőket, és egész egyszerűen a nátrium glutamát teljesen fölösleges, mert a rendes összetevők is mindent tartalmaznak. Nyilván nem annyit, mint egy koncentrált vegyipari por, de ez nem is baj.
De elfogadom, ha valaki tesz az ételbe, én az MSG-t teljesen mellőzöm, de a sóval is óvatosan bánok, igaz, lehet én meg fűszert használok bátrabban.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#55) solfilo válasza Dilikutya (#54) üzenetére


solfilo
veterán

És ez itt a lényeg, arra valók a hozzávalók, hogy a kívánt ízt megadják.

Ez nem teljesen igaz, pl a sót is arra használjuk, hogy a hozzávalókkal kialakított ízeket fokozzuk, mint pl csomó édességbe is kerül egy csipet só.

solfilo

(#56) Hieronymus válasza Dilikutya (#54) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

"Ha már kirobbantottam ezt az MSG háborút..."

Szinte minden konyhában található ételízesítő. Vegeta, Delikát, ....
Mindegyikben van kisebb - nagyobb mennyiségben. Tulajdonképpen a magyar konyha részévé vált, csak nem tudatosult az emberekben.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#57) mpo válasza Hieronymus (#56) üzenetére


mpo
veterán

Vegeta ételízesítő
Összetevők
Étkezési só, Zöldségszárítmányok 15,5% (sárgarépa, paszternák, burgonya, vöröshagyma, zeller, petrezselyemzöld), Ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-inozinát), Cukor, Fűszerek, Kukoricakeményítő, Színezék (riboflavin)
[link]

Delikát ételízesítő
Összetevők
Jódozott só (só, kálium-jodid), Cukor, 9,75% szárított zöldségfélék¹ (sárgarépa, 1,86% vöröshagymadarabok*, vöröshagymapor, zellergumó, petrezselyem, fokhagymapor, paszternák, lestyán, piros kaliforniai paprika, paradicsompüré-por, kapor), Ízfokozó (nátrium-glutamát), Kukoricakeményítő, Kukoricaolaj, Fűszerek (zellermag, kurkuma¹), Aromák, Színezék (riboflavin), ¹Fenntartható mezőgazdaságból, *53%-ban magyar származású hagymából
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#58) Dilikutya válasza Hieronymus (#56) üzenetére


Dilikutya
félisten

Igen tudom, nyilván nekem is kerül az ételbe, de magamtól külön nem raknék. Vegeta mondjuk pont csak az ízfokozó mentes változat van otthon. Kb. dupla áron. :)

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#59) kopi72


kopi72
aktív tag

Szuper a leiras, de nekem ez nem mond semmit :-( Videken elek, hogy tudom megrendelni a hozzavalokat es milyeneket kell.. Mert az sem mind1 gondolom..
Szoval ha lenne 1x valakinek egy receptje magyarorszagon eppen most gyarthato ilyen levesre, annak nagyon orulnek.

Itt nalunk videken nincs kinai kaja 40 km-es korzetben, meg ahol van , Tesco, mindent elcukroznak, ezt a levest is :-( Ha neha feljutok BP-re, a sok melo miatt evente 1x 2x csak, akkor szoktam hozni ilyen uri dolgokat haza :-)

Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!

(#60) mpo válasza kopi72 (#59) üzenetére


mpo
veterán

A tofu, a szecsuáni bors és a hotpot alaplé kivételével a többit megtalálod az Interspar, Tesco, Aldi boltokban.
Bioboltok is tartanak fűszereket, kombut ott, szárított shiitake gombát a Tescoban vettem.
Rendelni meg innen tudsz, ár+szállítási költséget figyeld.
azsiabolt.hu
fuszeraruhaz.hu
a többit keresd a Google-lal.

Ezt érdemes elolvasni:
[link]
A Google lefordítja bármilyen nyelvről, akár kínaiul is kereshetsz:
[link]
Vehetsz antikváriumban könyvet, mire minden megfőzöd, mester leszel:
[link]
[link]
Itt leírtam, honnan lehet letölteni a könyvet:
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#61) Hieronymus válasza mpo (#60) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

Tofut vettem már Tescoban és az Alnatura is forgalmazza.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#62) Dilikutya válasza mpo (#60) üzenetére


Dilikutya
félisten

Tofut nagyon sokfelé lehet kapni, Coop-tól a Tesco-ig mind forgalmaz valamilyet. Valamelyikben (Auchan, Interspar, nagy Tesco) szemes szecsuáni bors is van, szerintem az Auchanban biztosan. Hotpot alaplé viszont szerintem csak direkt ilyen ázsiai boltokban.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#63) haxiboy válasza Dilikutya (#62) üzenetére


haxiboy
veterán

Székesfehérváron a Merx-et tudom ajánlani, Budapesten pedig az Ázsia Centert és a mellette lévő Experience Centert (bár ezekben évek óta nem voltam már) a Merxbe viszonylag gyakran járok és mindig összevásárolom magam mindenféle keleti kajával/fűszerrel

Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

(#64) mpo válasza Hieronymus (#61) üzenetére


mpo
veterán

A tofut már 30 éve nem keresem, mert egyszer a feleségem a pörköltet "földúsította" szójakockákkal, amit kerülgetnem kellett evés közben, mert annyira nem jó.
Arra meg nem emlékszem, hol vettem a szecsuáni borsot. (szecsuani?)
Barátom az azsiabolt-ból hozott kínai bort (még van), de legközelebb megoldom száraz fehér borral.

Ha érted, akkor már elavult.

(#65) kopi72 válasza mpo (#60) üzenetére


kopi72
aktív tag

Koszi!

Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!

(#66) Hieronymus válasza mpo (#64) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

Ha annyira nem volt jó, akkor a tofuval volt baj.

Szinte íztelen az alap tofu. A füstölt és/vagy ízesített tofu vagy ízlik vagy nem. További gond lehet vele, ha zsiradékban sütik és sikerül megégetni.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#67) mpo válasza Hieronymus (#66) üzenetére


mpo
veterán

Az ízeket átveszi, pörkölt íze lett.
Csak hús nem lett belőle, érezhető volt a különbség két kocka között. :(

Ha érted, akkor már elavult.

(#68) mpo


mpo
veterán

Kis segítség a szójaszósz kiválasztásához (Tesco, Spar oldalakról szedtem össze).
Ezek közül már csak a Kikkomant veszem meg.

Kikkoman természetes módon erjesztett szójaszósz
Összetevők:
Ivóvíz, Szójabab, Búza, Étkezési só

Chin-Su natúr szójaszósz cukorral és édesítőszerrel
Összetevők: Víz, Só, Cukor, Zsírtalanított szójabab pehely (3,6%), Színezék (E150a), Ízfokozó (E621, 627, E631), Savanyúságot szabályoz anyag (E330), Mesterséges aroma, Tartósítószer (E211), Sűrítőanyag (E415), Édesítőszer (E950, E951)

Tesco szójaszósz
Összetevők: Víz, Hidrolizált szójafehérje (16%), Só, Cukor, Fehérbor, Aromák, Élesztőkivonat, Glükóz-fruktózszörp, Ételecet, Szilva-alma gyümölcskészítmény (szilva, alma, cukor), Paradicsomsűrítmény, Fűszerek

Heinz szójaszósz
Összetevők: Víz, Glükóz-fruktóz szirup, Cukor, Só, Melasz, Szójabab 2,5%, Élesztő kivonat, Étkezési sav (tejsav), Színezék (karamell), Búzaliszt, Fűszernövény-és fűszer kivonatok.

DESPAR PREMIUM szójaszósz
Összetevők: Ivóvíz, Zsírtalanított szója (18%), Búza, Étkezési só, Cukor, Alkohol, Szójabab (0,1%).

Blue Dragon sötét szójaszósz
Összetevők: Víz, Cukor, Só, Szójaszósz kivonat (9%) [víz, sovány szójabab (3%), pörkölt búza, színezék (ammónia karamell), savanyúságot szabályozó (tejsav), tartósítószer (potassium sorbate)].

[ Szerkesztve ]

Ha érted, akkor már elavult.

(#69) haxiboy válasza mpo (#68) üzenetére


haxiboy
veterán

Lee Kum Kee -t tudom még ajánlani esetleg, bár ez inkább felesben jó valamilyen másik szójaszósszal mert elég erőteljes íze van, úgy alapból főzni vele nem az igazi.
Kikkoman valóban jó cucc, még a Sen Soy-t csipázom, de mivel orosz már lassan kikopik mindenhonnan, mióta elkezdődött a háború nem is tudtam venni sehol így marad a Kikkoman :K

Lassan összeáll az én szeszámmagos csirke receptem is, csak én próbálom átlag embernek is elkészíthetővé tenni, ne kelljen rohangálni a különleges fűszerekért, szóval magyarosítok egy kicsit :D

Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

(#70) mpo válasza haxiboy (#69) üzenetére


mpo
veterán

Itt egy kínai recept, nincs benne semmi különleges fűszer, ezen mit magyarítasz?
[link]
Az a baj, hogy a legtöbb kínai az adott ország ízléséhez igazítja a receptet, kivéve Pesten a kínai negyedben, ahova a kínaiak járnak.

Ha érted, akkor már elavult.

(#71) solfilo válasza mpo (#68) üzenetére


solfilo
veterán

Mi Pearl River Bridge szójaszószokat használunk, van belőle világos, golden label világos, sötét, meg gombás (sötét tán az is). Ezeket inkább ázsiai boltokban lehet beszerezni. Áruk elég baráti szerintem.

Kétféle van most itthon:

golden label superior light: víz, szójabab (30%), só, búzaliszt, tartósítószer: Kálium-szorbát (potassium sorbate)

superior dark: víz, szójabab (20%), só, cukor, bűzaliszt

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#72) mpo válasza solfilo (#71) üzenetére


mpo
veterán

A #60-ban írtam: (Ezt érdemes elolvasni), a linkelt írásban van szó a szójaszószokról is.
Nekem úgy rémlik, hogy amikor itt is megjelent a szójaszósz, akkor a Pearl River Bridge volt a leggyakoribb.

Ha érted, akkor már elavult.

(#73) haxiboy válasza mpo (#70) üzenetére


haxiboy
veterán

Hmm, nem rossz. Az én receptemben van csillagánizs, és szecsuáni bors is, az egyik helyi étteremben csinálták így amíg nem lett új szakácsuk.

Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

(#74) solfilo válasza mpo (#72) üzenetére


solfilo
veterán

Nekem a Heinz rémlik még a 90-es évekből, még vidéken. Black Pearl Rivert már csak itt Bp-n láttam. Cikkbe is írhattak volna róluk, ha már a fotóra is rákerült (sima világos). :)

solfilo

(#75) Victorio


Victorio
aktív tag

Remek írás, több recept kellene ide.
Az MSG-t nem tudtam micsoda, rákerestem, kiderült, hogy E621. Innen már egyenes út vezetett ide. Na, már csak ezért is megérte :D

Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.

(#76) mpo válasza solfilo (#74) üzenetére


mpo
veterán

A képen a Lee Kum Kee összetevői látszanak, E150a (Karamell) is van benne.

Ha érted, akkor már elavult.

(#77) mpo


mpo
veterán

A piacon van saját nevelésű disznó, pörkölt (nem forrázott), a körömpörkölt mellett, ezt is kipróbálom:
[link]

Egy pár, amiket már megcsináltam:
Mao kedvence (császárhús vörösre brezírozva)
[link]
A Tampopo film miatt főztem rament.
Film: [link]
Tampopo Ramen (csak 3:47 hosszú a videó), az elkészítés sokkal hosszabb. :D .
[link]
Egyszerű japán csirkemájnyárs recept (Reba Yakitori)
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#78) adlersson válasza mpo (#77) üzenetére


adlersson
aktív tag

"Mao kedvence (császárhús vörösre brezírozva)" - Mondjuk én biztos nem a cukorral (sőt, én cukrot egyáltalán nem, hanem inkáb sötét szójaszószt használnék), hanem a fűszerekkel kezdeném, hogy felszabaduljanak az íz- és illatanyagok (爆香, Wiki szerint angolul tempering), majd ezen pirítanám tovább a húst és csak utána adnám hozzá a sötét szójaszószt.

Kínában amúgy ettem sörös-tojásos változatot is, előbbi egy kiváló adalék az ízekhez. :DDD

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#79) mpo válasza adlersson (#78) üzenetére


mpo
veterán

Nekem nem sikerült olyan szép pirosra, mint a képen, pedig cukrot is használtam. Nem lesz édes az étel.
Rock sugarhoz még nem volt szerencsém, de a leírások szerint nem annyira édes.
Ha szójaszósszal csinálod, az egy másik étel lesz és a folyadékban nem fog megpirulni.

Ha fűszereket pirítanál ennél a receptnél, akkor a fűszerek megégnének.
Ezt külön kellene és csak utána hozzáadni.

A fűszerek és magvak főzőlapon való pirításához egy sekély rétegben terítse el őket előmelegített száraz serpenyőben és addig dobja, rázza vagy forgassa a serpenyőt, amíg gazdag, átható aroma keletkezik. Tegye át őket egy hideg serpenyőbe, hogy elkerülje a megégést.
(The professional chef-ből.)

Ha érted, akkor már elavult.

(#80) mpo


mpo
veterán

Aki még nem ismeri, annak javaslom próbálja ki a Thai jasmin rice-t (Lidl-ben zöld zacskóban).
Rántott hús és egyéb nem fűszeres húsok mellé kiváló, erősebb ízűekhez nem, mert összevesznének, egymást elnyomnák.
Kedvencünk az indonéz kókuszos-citromos sertéshús, ahhoz is normál rizs jó.

Ha érted, akkor már elavult.

(#81) adlersson válasza mpo (#79) üzenetére


adlersson
aktív tag

Ha szójaszósszal csinálod, az egy másik étel lesz és a folyadékban nem fog megpirulni. - Ebből az ételből is vannak regionális változatok, a hunani nem használ szójaszószt, a szecsuáni cukrot nem, a tajvani meg mindkettőt használja, de az alapkoncepció ugyanaz minden esetben.

Ha fűszereket pirítanál ennél a receptnél, akkor a fűszerek megégnének. - Nem égnek, nem szárazon kell pirítani, hanem olajon megfuttatni, ahogy a legtöbb szecsuáni meg ahogy ezen étel "hivatalos", hunani elkészítési módja is kezdődik. Kevés olajon, kis lángon megfuttatod a fűszereket, amíg az illatok fel nem szabdulnak, majd hozzáadod a főtt, pirított húst. Nagy lángon összerázod őket pár másodpercen át, adsz hozzá egy kanál szójaszószt, megint összerázod, majd felöntöd sörrel és / vagy vízzel, majd ezt brazírozod.

Ezt a közvetlenül cukorba forgatott változatot sehol nem láttam eddig, a legtöbb helyen a karamellizált cukor (糖色) egy külön, víz hozzáadásával készült szirup és ez kerül bele az ételbe brazírozás előtt, ettől lesz színe.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#82) mpo válasza adlersson (#81) üzenetére


mpo
veterán

"Sok változata ismert, ami láthatóan zavarja az idegenforgalmi hivatalosságok köreit: 2010-ben Mao szülőhelyén a turisztikai hivatal hatóságilag rendelkezett arról, melyik az eredeti recept, mely vendéglő nevezheti autentikus hunani hong shao rou–nak Mao legnagyobb kedvencét."
Te képes vagy megtalálni. :K

Ha érted, akkor már elavult.

(#83) mpo válasza adlersson (#81) üzenetére


mpo
veterán

Kevés olajon, kis lángon megfuttatod a fűszereket
Ismerem, az indonézt is így kezdem a wokban, hagyma, chili, bio citromhéj (nem a normál gombaölős), utána jön a hús, ami levet ereszt, majd a víz.

Ha érted, akkor már elavult.

(#84) adlersson válasza mpo (#82) üzenetére


adlersson
aktív tag

Hát, ha most karót nyeltünk, akkor a Bűvös Szakács receptje még kevésbé Mao kedvence, mert a hunani hongshao (紅燒) a tankönyv szerint hagymaolaj (蔥油) → sertéshúsból és csontból készült alaplé (鮮湯) hozzáadása → protein hozzáadása → nagy láng → fűszerek és cukorszirup, VAGY hagymaolaj → fűszerek pirítása → protein hozzáadása → cukorszirup és alaplé hozzáadása, majd ezt sűríted be, de semmiképp nem közvetlenül a karamellizált cukorba pakolod a húst (pont azért, hogy ne égjen meg, meg hogy ne egy cukormázzal lezárt húsba kelljen behatolnia a fűszerezésnek), illetve se mogyoróolaj, se szójaszósz, se főzőbor nincs az eljárásban.

Mivel látom, hogy szereted a hivatkozásokat, hoztam kettőt is a tanfolyamokon használt könyvek egyikéből:

A színt adó cukorszirup készítése:

A hongshao eljárás menete:

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#85) mpo válasza adlersson (#84) üzenetére


mpo
veterán

Köszönöm!
A fordítók (Google, Yandex, Deepl) megszenvedtek a szöveggel, a legjobb a Deepl lett. A Yandex csinált szöveget a képből.
----------
Mao Ce-tung egy réteg lebegő kukacokat talált a szójaszósszal ellátott tégelyben, és soha többé nem érintette meg a szójaszószt.
Cheng Ruming a szakács kitalálta, hogy cukorszirup és só lesz a szójaszósz helyett a Mao kedvencéhez.
[link]
Ez a legjobb, amit találtam, több verzió van hivatkozással, dátummal.
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#86) nLali


nLali
senior tag

Megláttam, hogy logouton kajás írás van és egy pillanatra eszembe jutott a Guga féle Firke Csarhát :( :(

(#87) homerhamm


homerhamm
addikt

Kici occó ezeöccá szecuáni cike zackó ninc.

Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei! Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!

(#88) Vesa


Vesa
veterán

Jó cikk, köszönjük!
Nekem 2 problémám van az ilyen Ázsiai kajákkal.
1. Sajnos utálom a Tofut.
2. A csomagolt kínai élelmiszerekben nem bízom meg minőség terén, tehát nem nagyon merek vásárolni ilyen mindenféle kínai piacokon.

Éttermekből is csak a nevesebbekbe merek bemenni, éppen emiatt (meg a jópár NÉBÍH által felderített ügy miatt is).
Pedig egyébként, ízre, gasztro élményre szeretem ezeket, különösen a csípős (inkább erős) konyhákat/fogásokat.

A tudomány a valóság költészete!

(#89) adlersson


adlersson
aktív tag

Van egy paneer nevű, eredetileg indiai, de házilag is könnyen elkészíthető sajtféle, melynek a tofuhoz hasonlóan semleges az íze, hasonló az állaga, könnyen átveszi az ízeket és szerintem ugyanolyan jó bele.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#90) solfilo válasza adlersson (#89) üzenetére


solfilo
veterán

ne is mondd, jó kis palak paneer, nyamnyam :)

solfilo

(#91) adlersson válasza solfilo (#90) üzenetére


adlersson
aktív tag

Paneer butter masala-t csináltam pár napja, de abban nem volt köszönet, mire beszereztem az összes hozzávalót. :DDD

[ Szerkesztve ]

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#92) Salamander


Salamander
junior tag

Mindig éhes leszek, amikor meglátom az első képet. :DD

iPhone 13 Mini + SE3 + SE1 + 7 + 4S | #StopPutin

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.