Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#51) arnyekxxx válasza User64476 (#17) üzenetére


arnyekxxx
veterán

DNK kenyér 75 deka

fél kiló bl55, egy kiskanál só, egy fél élesztőpor, 4deci víz, kézimixerrel összekeveri az ember 2 perc alatt, pár óra alatt megkel, kell egy jénai aminek van teteje (3ezer körül van a tecsóban ha nincs otthon méretre és formára megfelelő) villanysütő a betett jénaival előmelegít (10perc) a forró jénaiba a tésztamassza belekotor, fedő rá, 30 perc maximumon és kész. A forró jénai fontos, különben beleragad a kenyér..

jelenlegi költsége 75ft liszt, 50ft élesztőpor 1kwh körüli áram 70ft

Kicsit tömzsibb mint a bolti de jól szeletelhető és finom.

Régebben volt kenyérsütőgép de szerintem azzal is van ennyi macera és nekem nem izlett jobban ami abban sült, ez kenyerebb kenyér.

[ Szerkesztve ]

(#52) alcsa válasza arnyekxxx (#51) üzenetére


alcsa
senior tag

Le kell venni a jenai tetejet, vagy vegig rajta marad? A kepen mintha be lenne vagva a teteje a kenyernek, azert kerdem.

(#53) JSycho


JSycho
újonc

Pont kapóra jött, gondolkodtam már a sörfőzésen egy ideje, így könnyebb lesz nekivágni :)

(#54) arnyekxxx válasza alcsa (#52) üzenetére


arnyekxxx
veterán

régebben 5 percre levettem, de egy ideje nem foglalkozok vele és végig rajta van, nem vettem észre különbséget a végeredményben

Nincs bevágva, amikor a keverőtálból átöntöm a jénaiba akkor szokott néha így formázódni.

(#55) Kisgépkezelő


Kisgépkezelő
senior tag

Az ide tévedt kenyereseknek javaslom, hogy ha esetleg a szilárd sör mellett folyékony kenyeret is elkezdenek csinálni, akkor élesztőt többé nem kell venniük, mert a maradék sörélesztő bőven jó mindenféle kelt tésztához. Én többnyire inkább pizzát, meg serpenyőben süthető lepénykenyereket csináltam vele.
Mondhatnám úgy is, hogy összekötheti az ember a kellemest a még kellemesebbel. ;]

[ Szerkesztve ]

(#56) fo_di válasza Hieronymus (#48) üzenetére


fo_di
őstag

egyszer lakmuszpapírral kipróbáltam, aztán vettem egy aliexpresszes mérőt, mindkettő kb hozta a kalkulátorom által mondottakat (tizeden belül, így jónak mondtam), azóta megbízok a kalkulátorban és nem szórakozok vele
RO vizet sózok vissza, a mennyiségeket pedig az "EZ Water Calculator Spreadsheet 3.0" excelfájllal számoltatom ki, az dobja a pH-t is (feltörtem a jelszót, és átalakítottam, hogy a Solver megoldja, ne nekem kelljen tilitolizni 5 sóval)
egyszer-kétszer Bru'n'Waterrel is megnéztem, az is kb. ugyanazt adta, csak abban körülményes volt, hogy nem a kristálvizes sókkal számolt, márpedig kristályvízmentes sót nem tárolsz sokáig otthon

(#57) Lenry


Lenry
félisten

na végre kvaliti kontent :R

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#58) sleve válasza totron (#10) üzenetére


sleve
tag

Marha drágán adták (brewie) pedig vettem volna egyet.
Még ez a módszer is túl szöszölős nekem, talán majd a nyugdíjas éveimben. :)

A tudás hatalom, a tudatlanság áldás.

(#59) panelsor


panelsor
újonc

Örülök, hogy sokaknak bejött a cikk és sikerült kisebb-nagyobb diskurzusokat elindítani a témával kapcsolatban! :) Egyáltalán nem vagyok feketeöves főző (ez volt a nyolcadik főzésem összességében), de úgy éreztem kell az internet (és a logout) népének egy ilyen írás.

Aki pedig gondolkozik rajta - hajrá! :D És igen: az általam is főzött mennyiséget tekintve tényleg nem azért jó ez, mert időben és pénzben annyira megérné. Hanem mert baromi élvezetes, hogyan készül el néhány összetevőből valami, amit eddig csak a boltok polcairól vagy a kocsmai sörcsapokról szerzett meg az ember.

(#60) UnA válasza sleve (#58) üzenetére


UnA
Korrektor

Egy hobbival nem érdemes várni a nyugdíjas éveket ;)

(#61) wolfman válasza UnA (#32) üzenetére


wolfman
veterán

Nekem ezért van a karaktertáblázat lent a tálcán. Ha kell speckó valami, kattintok is. :)
Egyetlen dolgot nem találok itt, a nettó tömeg (töltőtömeg) jelét, azt a kerek E betűt.

„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei

(#62) dqdb válasza wolfman (#61) üzenetére


dqdb
nagyúr


A charmap helyett hasznosabb lehet egy kézreállóan felparaméterezett composer, mert akkor egerészni sem kell az ilyenekhez, mint ½ vagy ↑

Sörhöz nem tudok hozzászólni, kenyérnél már csak azért is megéri sajátot sütni, mert akkor legalább biztosan jó minőségű kenyeret ehetsz, a ciabattában sok lesz a szárított paradicsom vagy olívabogyó, a sajtos stangli tetején a minőségi sajt vastagon fog állni, stb.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#63) totron válasza panelsor (#59) üzenetére


totron
addikt

Élvezetes, meg tényleg az van, hogy az élet egyéb területeire is másként tekintesz ha valamiben már feltárultak hogyanok, miértek, összefüggések, folyamatok, törvényszerűségek.

(#64) student


student
őstag

így hány forintra jött ki neked 1 liter ipa és milyen a minősége egy nagyüzemi ipához képest?

(#65) zseko válasza arnyekxxx (#51) üzenetére


zseko
veterán

Meg még + a villanysütő ára, ha az nincs :D Nekünk gázos sütő van, azzal is lehet, de nem olyan jól kezelhető. És a '30 perc maximumon és kész' is ilyen 'nesze semmi' érték hőfok nélkül.. azaz nem tudom átkonvertálni a mi sütőnkre, mennyi lenne jó.
Én például csináltam rendes kovászt és azzal próbáltam, de az előző sütőnk nem tudott rendes hőfokot, így nem lett teljesen jó. Az újjal azóta még nem próbáltam, de a te leírásod most újra kedvet adott hozzá.

HR24.hu

(#66) arnyekxxx válasza zseko (#65) üzenetére


arnyekxxx
veterán

lehet gázsütőt is használni, valamilyen sütő azért a legtöbb háztartásban van. Régebben egy sokévtizedes gázos Karancsban sütöttem

azaz nem tudom átkonvertálni a mi sütőnkre, mennyi lenne jó.

a lehető legmagasabb. a 30 perc meg egy iránymutató érték, első alkalommal figyeled és amikor szépen megsült akkor kiveszed és megjegyzed mennyit mutat a stopper.

(#67) bteebi


bteebi
veterán

Jó kis írás, köszi. :R Majd ha lesz rá lehetőség, lehet, hogy én is kipróbálom. Érdekelni érdekel, kíváncsi vagyok, hogy milyen lenne. Nagyon jó dolgokat lehet készíteni házilag is. Nem olvastam el, épp csak átfutottam, de írtál a költségekről? Kb. mennyire jön ki literje? Mert ha mondjuk 5-600 Ft, vagy még több, akkor nem feltétlenül éri meg vele bajlódni, kivéve az élményért (már akinek az), vagy ha nagyon jó a végeredmény.

#8: Ejha, irigylésre méltó tudástár. :C

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#68) Zsolt_16 válasza bteebi (#67) üzenetére


Zsolt_16
tag

Én tegnap főztem ha csak 1x főzök akkor a szettet beleszámolva kb 3000 ft-ra jön ki 1 liter.
Később egy csomaggal számolva American Cream Ale 21L 6400 ft ott ilyen 300 ft körülire jönne ki.
Ha nem nagyon akarsz spéci sört ettől tudsz lejjebb is menni de árát ne a sima sörhöz nézd hanem a kisüzemi sörökhöz. Ott egy 0,33-as bővel 1000 ft felett van.

Tegnap egy American INDIA Pale Ale sört főztem elvileg 5-5.5 körülire kéne kijönnie %-ban de sok helyen hibáztam ha jó a matek ilyen 3,7 körülire fog kijönni a végén.

(#69) bteebi válasza User64476 (#13) üzenetére


bteebi
veterán

Szerintem reális az a 250-300. De ha 350 is, akkor is olcsóbb azért a boltinál (kb. a fele). És ami talán meglepő, sokkal finomabb. Eteti magát. :) És tényleg tovább friss.

A feleségem most hétvégén készített pizzákat. Esküszöm jobb volt, mint a pizzériás, pedig nyilván az se rossz. Egyébként nálunk a házi készítésű dolgoknál nagyjából úgy szokott kijönni, hogy kb. feleannyiba kerül, mint a bolti - de cserébe jobb/finomabb. Szóval ha úgy veszed, a boltban vásárolt termék árának kb. a fele az, hogy nem te készítetted.

Persze nyilván nem működik bármire. Nagy tételben azért sokkal olcsóbb, és többnyire jobb is bármit készíteni, nem mindennel éri meg otthon foglalkozni. Ha nem szórakozás, nem hobbi, hanem kényszer, akkor meg végképp nem éri meg.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#70) bteebi válasza Zsolt_16 (#68) üzenetére


bteebi
veterán

Köszi az infót! :R A kisüzemi az nyilván sokkal drágább, meg náluk talán érdemben nagyobb a haszonkulcs is. Ezek amúgy viszonylag baráti árak. Azt azért jó látni, hogy jó minőség esetén is eléggé a piaci ár alá lehet menni - sőt, sokkal alá. Mondjuk engem ebben (is) inkább az motiválna, hogy tudok akár nagyon jót, nagyon finomat is készíteni.

Talán majd jövőre. :) Először költözzünk végre át a házunkba, ráérek majd utána főzögetni. Max. majd írok egy kiegészítő cikket arról, hogy hogyan működik a főzés indukciós lapon. :DDD

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#71) ryke1 válasza zseko (#31) üzenetére


ryke1
tag

Soju-t is lehet házilag készíteni: [link] :D

"Az akadályok azok az ijesztő dolgok, amiket akkor látsz, ha szemedet leveszed a célról" - Curt Carlson

(#72) consono


consono
nagyúr

Eretnek kérdés, főleg, hogy itt "rendes" sörfőzésről van szó :) A sűrítményből gyártott sör milyen minőséget képvisel? Érdekel a sörfőzés már jó ideje, de az asszony teljesen elhatárolódik a dologtól :( A sűrítmény jó "kapudrog" lenne, elerjedhetne szépen csendben a kamrában, még őt sem zavarná :)

"In God we trust. All others must bring data"

(#73) Zsolt_16 válasza consono (#72) üzenetére


Zsolt_16
tag

Főzés közben amúgy sörhöz semmi köze nincs a maláta illatának (nekem legalább is inkább a nyári arató szezon jut eszembe :) ) de eléggé intenzív az egész folyamat alatt mikor megkapja a komlót ott kezd hasonlítani a sörre. A végső ténylegesen sörös illat pompáját erjedés alatt fog érződni nálam ez a 2. napja, neki a kis szobában szép illata van nekem bejön az asszonykának annyira már nem :DDD

(#74) DEJVID válasza mephi666 (#26) üzenetére


DEJVID
őstag

Prágában többször is ettem, nagyon jó volt, és semmi bajom nem vol tőle, pedig sok dolog megfosat.

(#75) mephi666 válasza DEJVID (#74) üzenetére


mephi666
nagyúr

...lehet, hogy ők profi módon érlelik, én meg rohasztottam, ami már nem volt egészséges :DDD

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#76) shteer


shteer
titán

szép munka :)

sörözgetve szívesen részt vennék egy ilyen műveletben, de hogy magamnak nekiálljak, azt nem tudom elképzelni

..szerintem jónak tűnik

(#77) bteebi válasza shteer (#76) üzenetére


bteebi
veterán

Pedig nem űrtudomány, csak rá kell érezni az ízére. ;)

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#78) Yodafon


Yodafon
senior tag

Tud valaki kuldeni egy jofele black ipa receptet? :DD Mar ezer eve szeretnek fozni, de sose talalok jot.
Olyan kene ami nem stout jellegu, es jo komlos.
Ja es legyen rendesen fekete :K

I'm gangsta!

(#79) trouble


trouble
senior tag

1.2 kg maris otter-t hol vetted?

(#80) panelsor válasza trouble (#79) üzenetére


panelsor
újonc

Ehhez a főzéshez minden hozzávalót a Beerodalom-ból szereztem be (ez itt a reklám helye). Kivéve persze a teát :D

(#81) panelsor


panelsor
újonc

Illetve, akik kérdezték az árakat: a maláták összesen 1360 Ft, komló 990 Ft, élesztő 1590 Ft, utóbbinak csak a harmadát használtam el, többi a fagyasztóban eláll minőségromlás nélkül jó pár hónapig.

Ha jól emlékszem ebből 10 üveg 7%-os sör jött ki (az üvegeket 0.5 literesek, de nem töltöm soha tele, 4-4.5 deci körül lehet egy üveg), szóval ha csak az alapanyag költséget nézem, akkor 288 Ft/üveg.

Persze továbbra se azért csinálom, mert megérné, de ez alapján igazából - ha jól sikerül a sör - akkor egy bolti láger áráért egy kézműves sört csinál az ember :)

Aki tudja nagyobb mennyiségben csinálni, annak pedig főleg jobban megérheti.

(#82) Viktoár válasza Hieronymus (#48) üzenetére


Viktoár
addikt

"A pH-t ellenőrzitek?"

Erre ott vannak a modik. :DDD

Üdv:Viktor

(#83) bteebi válasza Viktoár (#82) üzenetére


bteebi
veterán

Házhoz mennek kalibrált mérővel? :U

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#84) Viktoár válasza bteebi (#83) üzenetére


Viktoár
addikt

Ezt most komolyan kérdezed? :F

Üdv:Viktor

(#85) bteebi válasza Viktoár (#84) üzenetére


bteebi
veterán

Szerinted?

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#86) Viktoár válasza bteebi (#85) üzenetére


Viktoár
addikt

Az úgy már nem poén ha magyarázni kell. :N Mivel ez itt a prohardver lapcsalád, és ezt általában "ph"-nak rövidítik, így a kérdésben lehetne a "ph" prohardver is. ;) Ezért írtam hogy erre vannak a modik.

Üdv:Viktor

(#87) consono válasza Viktoár (#86) üzenetére


consono
nagyúr

Kellene ide is sarcasm formázás :D

"In God we trust. All others must bring data"

(#88) bteebi válasza Viktoár (#86) üzenetére


bteebi
veterán

Nem feltétlenül a poén hibája, ha van, aki nem érti.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#89) Zsolt_16 válasza Zsolt_16 (#73) üzenetére


Zsolt_16
tag

Megvolt közben a kóstoló isteni finom lett annak ellenére hogy főzés közben sok mindent elrontottunk. Mindenkinek tudom ajánlani jó kis elfoglaltság :DD

(#90) User64476 válasza Zsolt_16 (#89) üzenetére


User64476
őstag

:DD szép!!

(#91) Kergeboci válasza Yodafon (#78) üzenetére


Kergeboci
tag

A BrewDog "Libertine Black Ale"-je emlékeim szerint egész jó volt. Tele van komlóval, ráadásul a klasszikus (beszerezhetőbb) fajtákból //simcoe, cascade, mosaic .. igaz ez utóbbiak dry hopp fázisban.. de gondolom akkor ez a rész kihagyható és eéág sima simcoe-val megtömni//: BrewDog receptek (85. oldal)

Amúgy mindenki másnak is, lehet innen is még szemezgetni, hátha van benne újdonság/érdekesség: https://beermaverick.com/over-100-commercial-beer-clone-recipes-from-the-breweries-themselves/

[ Szerkesztve ]

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

(#92) Yodafon válasza Kergeboci (#91) üzenetére


Yodafon
senior tag

Vegul ilyen lett:


[ Szerkesztve ]

I'm gangsta!

(#93) Grave_444


Grave_444
nagyúr

Sziasztok!

Ebben esetleg tudtok segíteni? :) [link]

(#94) Yodafon válasza Grave_444 (#93) üzenetére


Yodafon
senior tag

Elerte az FG-t? Azaz: leerjedt?

I'm gangsta!

(#95) Grave_444 válasza Yodafon (#94) üzenetére


Grave_444
nagyúr

Még nem, kedden lesz a 7. nap erjedés, utána mérem.

(#96) Yodafon válasza Grave_444 (#95) üzenetére


Yodafon
senior tag

Én akkor raknám bele a hideg komlót mikor már le erjed teljesen. Addig minek?

I'm gangsta!

(#97) Grave_444 válasza Yodafon (#96) üzenetére


Grave_444
nagyúr

Világos. :) Topikjában folytattam.

(#98) escape válasza Yodafon (#96) üzenetére


escape
aktív tag

Biotranszformáció miatt szokták részben erjedés közben beletenni a hidegkomlót. Ha meg tudod oldani, hogy max 4 nap múlva ki is veszed akkor ez is járható út. Én általában erjedés kezdete után 3. vagy 4. nap szoktam beletenni (hőfoktól és erjedés mértékétől függően) majd általában 7-8 nap alatt teljesen leerjed így pont palackozáskor ki is tudom venni. Aromazyme enzim sokat tud segíteni erősen aromakomlós és/vagy hidegkomlós tételeknél.

Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...

(#99) elmerenges


elmerenges
csendes tag

Gratulálok a cikkhez, jó volt olvasni. Egy javítást írnék. A lehűlt sörlének pont, hogy jót tesz az oxigén, segíti az élesztő szaporodását (bár a modern szárított élesztőknek nem feltétlen van rá szüksége).

(#100) Mindreader


Mindreader
tag

Ez nagyon jó! Amint tudom elolvasom. Köszi a cikket.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.