Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) erdoke


erdoke
titán

Bár elsőre hosszúnak tűnhet, inkább azzal volt gond, mi maradjon ki. :)

A legjobb aláírás a héten

(#2) KISDUCK válasza erdoke (#1) üzenetére


KISDUCK
addikt

Inkább később olvasom el, tényleg hosszú. :)

(#4) erdoke válasza #20749568 (#3) üzenetére


erdoke
titán

A zsírozás minden formájára vevő vagyok. :K

A legjobb aláírás a héten

(#5) zsum84 válasza erdoke (#1) üzenetére


zsum84
csendes tag

Első nekifutásra azt mondanám nagyon jó lett.

Ha nem pofátlanság, lehet kérni a teljes cikket?

Ami szerintem javítandó, hogy a glicerol ungarishul glicerin néven fut.

(#7) erdoke válasza zsum84 (#5) üzenetére


erdoke
titán

Azt hittem, már javítottam. Sajnálom, 20 éve nem kémiáztam magyarul, és a koleszterol-koleszterin bekavart. :B Glicerin zsírsav észterei?

A legjobb aláírás a héten

(#8) Doze


Doze
aktív tag

Pont ezen gondolkoztam a múltkorában. Egy időben mindenki a napraforgó olajat sztárolta, mert egészséges. Ezzel szemben anyám pl soha egy deka olajat nem használt, csak is sertészsír. Máskülönben szerintem a kajának az íze sem olyan ha olajban sütik.

(#9) petipetya


petipetya
nagyúr

Köszi a cikket. :R

"Ha egy zacskós/dobozolt terméken a következők bármelyike szerepel: növényi olaj, (részben) hidrogénezett növényi olaj/zsiradék, az maradjon a polcon!"

Kérdés: a következő megfogalmazás jót vagy rosszat jelent a címkén?
"növényi zsír (99,95% részben keményített pálmaolaj)" - ha jól értelmezem a cikket, akkor ez egy többszörösen telítetlen (=rossz) növényi olaj

"nincs rá lezsóidő"

(#10) erdoke válasza petipetya (#9) üzenetére


erdoke
titán

A pálmaolajjal önmagában nincs gond, és tudtommal elég sok benne a telített és egyszeresen telítetlen zsírsav.
Ebben a két táblázatban elég részletesen megvan minden lényeges zsír és olaj összetétele:
Typical Fatty–Acid Compositions of Some Common Fats
Fatty Acid Composition of Fats and Oils

Tehát 48-40-10-2 a százalékos arány a telített, egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen és egyéb között. A "részben keményített" tipikusan azt jelenti, hogy kukába való. Jelen esetben kicsit árnyaltabb a kép, mert eleve csak 10 % volt a PUFA, amiből transz zsírsav képződhet, és talán még ennyit se telítettek belőle. Mindenesetre szerintem már 3-4 % természetellenes transz zsírra sincs szükségünk, csak árthat...
(A 18:1-ben pl. az első szám a szénláncú hosszát jelenti, a második a telítetlen kötések számát.)

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#11) petipetya válasza erdoke (#10) üzenetére


petipetya
nagyúr

Köszi. :R

"nincs rá lezsóidő"

(#12) zsum84 válasza erdoke (#7) üzenetére


zsum84
csendes tag

Tökéletes :R

(#13) Balage21


Balage21
tag

Szuper írás. Szerintem hasonló cipőben járok mint te. Nekem is sajnos olyan 25-30 kg-tól kellene megszabadulnom, mert nem érzem magam jó a bőrömben. 20 évesen 90kg környékén mozogtam, és most a 30 évesen 118 kg vagyok (192cm magas vagyok). Ehhez hozzájárul a rengeteg autózás, repülés, szállodázás amikor is a legegyszerűbb és leggyorsabb módját választja az ember az étkezéseknek. (Fast food, smack leves...)
Kíváncsian várom a folytatást! :)

(#14) erdoke válasza Balage21 (#13) üzenetére


erdoke
titán

A 25-30 kiló rólam 5 hónap alatt lecsúszott, és nem kellett se futkorásznom, se éheznem. Legalábbis nem a szó klasszikus értelmében. Egyél sok zsírt. ;) Egyelőre csak a természetes, hagyományos zsírokról nem derült még ki, hogy túlzásba lehet vinni a fogyasztását, a fehérjéről, de még inkább a szénhidrátról már igen. Ami talán nem is véletlen, hiszen pár ezer (vagy akár száz?) évvel ezelőtt utóbbiakból szinte lehetetlen volt túlzásba esni.

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#15) Vladi


Vladi
nagyúr

Azt hittem, lesz egy ajánlott plecsni a tyúkzsírnál és egy tetszett a disznózsírnál. :DDD

Köszi azért ,majd átolvasom. :R

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#16) erdoke válasza Vladi (#15) üzenetére


erdoke
titán

Mindegyik ajánlott, de leginkább annak a jószágnak a zsírja, ami eszik zöldet, és még futkorászni is szokott. :K
Növényi eredetűek közül a kókusz, az olíva és a pálma is OK, de aki megengedheti, keresse a hidegen sajtolt, BIO változatokat.

A legjobb aláírás a héten

(#17) #56573440


#56573440
törölt tag

szép mindig azt elemezni hogy mit ettek régen (mint a paleo egyél dinoszauruszt étrend:D). a másik oldalt is érdemes lenne, hogy mit csináltak régen. nagyfater is nyomta a szalonnát a kolbásszal, a pálesszel. aztán beszállt a kocsiba, elment az irodaházba, felment az elsőre lifttel, ült 10 órát, hazament és a tv vagy a gép előtt ült. :K

vagy nem? az érem egyik oldala persze a kaja, tele van szeméttel a mostani, a fele mesterséges szutyok, tartósítószerekkel meg ízfokozókkal, etc, viszont nem csak az étkezési, de a mozgási szokásaink is legalább olyan radikálisan megváltoztak. norbi update reggelivel nagyfater az öntödéig nem jutott volna el, pedig addigra megmetszette már a szőlőt, kidobálta az állatok alól a trágyát, és rendberakta a ház környékét.

nem okolnám egyoldalúan az étkezésünket azért mert ennyi az elhízott ember persze jelentős részben hibás. volt idő, amikor az volt tekintélyes akinek nagy hasa volt. az volt a jólét jele... hintóval járt. szolgák ugráltak körülötte, zabált amit akart, lába se kellett érje a földet ha úgy óhajtotta mert földesúr volt, boltjai voltak, gazdag volt.

egyébként meg azért nem volt régen rák, meg sm, meg más latin idiótaságok, mert mindenkit megütötte a guta, vagy lelőtték a háborúban, a kocsmában, a hegyen. lila gőzök nem volt a vérnyomásukról 200 évvel ezelőtt az embereknek. pár pálinka utáni bőrpírra is azt mondták hogy mindjárt kicsattan az egészségtől, egy időben a ciánra az ólomra meg ilyenekre azt hitték gyógyszer, fogyózni galantféreggel fogyóztak a nők egyes nem is oly távoli régiókban, etc.

[ Szerkesztve ]

(#18) erdoke válasza #56573440 (#17) üzenetére


erdoke
titán

Kettőnk között annyi a különbség, hogy én (egy kicsit elnagyolt, de szakirányú alapra építkezve) 9 hónap alatt rohadt sok tudományt és elemzést átnéztem a témában. A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy nagyrészt a táplálkozás felelős mind az elhízásért, mind a modern betegségek rohamos szaporodásáért. Van szerepe másnak is, de nem elsődleges.
Ha annyi lenne az egész, hogy egyél kevesebbet, miközben többet mozogsz, akkor nemhogy ennek a blogsorozatnak a megírásába nem vágtam volna bele, de az olvasgatással is felhagytam volna legalább fél éve.

A legjobb aláírás a héten

(#19) #56573440 válasza erdoke (#18) üzenetére


#56573440
törölt tag

"Kettőnk között annyi a különbség, hogy én (egy kicsit elnagyolt, de szakirányú alapra építkezve) 9 hónap alatt rohadt sok tudományt és elemzést átnéztem a témában."

szerintem meg ne menjünk bele a kinek a milye mennyivel mekkorább körökbe, mert nem állítottam hogy hazudsz, nem mondtam hogy tévedsz, sőt ha elolvasod egyet is értettem veled részben.

"A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy nagyrészt a táplálkozás felelős mind az elhízásért, mind a modern betegségek rohamos szaporodásáért. Van szerepe másnak is, de nem elsődleges."

alapvetően már a középkorban is volt elhízás, erről megannyi festmény árulkodik. már akkor is amikor a nádcukor is csak a királyok játékszere volt igen kis mennyiségben. mind nemes, mind uralkodó, pedig aztán ők ugyanazt ették amit a paraszt, csak többet persze. és a trónon ülés se túl aktív dolog. azon kívül meg a modern kori betegségek az elhízáson kívül elég problémásan voltak diagnosztizálhatóak helyenként a régi idők eszközeivel és tudásával. nem volt az olyan régen hogy a higanyt és más nyalánkságokat gyógyító erejük miatt alkalmazták mondom. az elmúlt 200 évből is egészen rövid van lefedve a modern orvostudomány által korrekt módon.

"Ha annyi lenne az egész, hogy egyél kevesebbet, miközben többet mozogsz, akkor nemhogy ennek a blogsorozatnak a megírásába nem vágtam volna bele, de az olvasgatással is felhagytam volna legalább fél éve."

nem is mondtam semmi ilyesmit nem véletlenül. ;) egyébként az előző bejegyzésedben még nálad is szerepelt mint ok, méghozzá 20-30%-al. az azért nem az elhanyagolható kategória, bár az arányokkal még tudnék vitatkozni de nem fogok :)

[ Szerkesztve ]

(#20) erdoke válasza #56573440 (#19) üzenetére


erdoke
titán

Bocs, ha nem pakoltam elég szmájlit, de nem az volt a célom, hogy a mellem döngessem. Amit a témakörben eddig leraktam az asztalra, nem is adna rá különösebb okot...
Csak azt szeretném elkerülni, hogy pusztán anekdotális jelleget öltsön a vita. Bár az n=1 kísérleti tapasztalatom időközben n=8-ra változott, de ez még mindig nem statisztikai nagyságrend, szóval marad az olvasmányokra hivatkozás (is). :K

A legjobb aláírás a héten

(#21) carr


carr
őstag

Még nem olvastam végig, de nagyon érdekes, és érdekel is ez a fajta táplálkozásmód.
Olyasmi ez, mint a Ketogén diéta. (nagyrészt fehérjedús táplálkozás, alacsony szénhidrátbevitellel)
:R
Olvasás: ON.

360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.

(#22) mickemoto


mickemoto
őstag

a szakirodalom szinte kizárólag angol nyelven érhető el

A szakirodalom magyar nyelven is elérhető, nagyanyáink, dédnagyanyáink jóvoltából. :)

(#23) erdoke válasza carr (#21) üzenetére


erdoke
titán

A szervezet fehérje igénye viszonylag szűk tartományban van egy adott életmód (fizikai aktivitás) mellett. A túlzott szénhidrát bevitel áldásos hatását láthatjuk, a fehérje fix, mi marad?

(#22) mickemoto
Érdekes figyelemmel követni, ahogy a tudomány lassan eljut oda, hogy bebizonyitjuk, a teljes, természetes ételek valók az embernek. Legalább olyan érdekes, hogy mennyire kapálóznak ellene bizonyos körök. Akinek nem fűződik a dologhoz anyagi érdeke, megvizsgálja a rendelkezésre álló információt, akár ki is próbálja magán, és levonja a következtetést.

A legjobb aláírás a héten

(#24) erdoke


erdoke
titán

Elrettentésnek kiváló az Origo habspray "tesztje". :Y
Biztatásul elárulom, hogy kókuszchipset vacsoráztam mascarpone sajttal, a végén egy nagy kocka 90 %-os csokival. :R Napi két kávét fogyasztok, ehhez 2 dl 30-35 %-os habtejszínt használok fel. Természetesen cukrot nem.

A legjobb aláírás a héten

(#25) mickemoto válasza erdoke (#24) üzenetére


mickemoto
őstag

Egyébként így igaz, akár a füstölt szalonna is remek fogyókúra, szigorúan kenyér nélkül, persze ha bírjátok gyomorral. :K

(#26) Balage21


Balage21
tag

Tulajdonképpen a tea édesítőszerrel történő fogyasztása is hanyagolandó? (Nagyon nem bírom ha nem édes...)

(#27) erdoke válasza Balage21 (#26) üzenetére


erdoke
titán

Kevés xilitol vagy még inkább eritrotol a legtöbb embernél nem vált ki inzulin választ, szóval nem okoz gondot.
Viszont a xilitol nagyobb mennyiségben irritálja a beleket, így hasmenést okozhat. Állítólag hozzá lehet szokni, de én inkább lemondtam róla, csak annyit eszek belőle, ami a napi 1-2 rágógumiba jut.

A legjobb aláírás a héten

(#28) E.Kaufmann


E.Kaufmann
addikt

Tényleg kellene egy leírás az alternatív édesítési módokról is

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#29) Balage21 válasza erdoke (#27) üzenetére


Balage21
tag

É mi a helyzet a mézzel történő édesítéssel? Jó vagy nem jó?

(#30) E.Kaufmann válasza Balage21 (#29) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Ha igazi méz, akkor biztos jobb, csak pl forró italba nem érdemes rakni, mert tönkrevágja a mézben lévő hasznos anyagok egy részét. De jöjjön a mester válasza.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#31) erdoke válasza Balage21 (#29) üzenetére


erdoke
titán

1. Szerintem mindenekelőtt az édes íz utáni vágytól érdemes megszabadulni. Szabályosan függővé válunk a cukortól, komolyabb megvonása tünetek is jelentkeznek 3-4 napig.
2. Ha úgy érzed, hogy ez mégsem megy, akkor az eritritol talán a legjobb pótlék.
3. Nincs gond a mézzel, ha napi 2-3 kiskanállal megeszel.

A legjobb aláírás a héten

(#32) erdoke


erdoke
titán

A sokszorosan telítetlen növényi mag olajok áldásos hatása:

A legjobb aláírás a héten

(#33) E.Kaufmann válasza erdoke (#32) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Magyarul?

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#34) erdoke válasza E.Kaufmann (#33) üzenetére


erdoke
titán

A pontok, illetve a rájuk illesztett egyenes az amerikaiak testzsírjában mutatja a sokszorosan telítetlen omega-6 zsírsavak alakulását. Ha az omega-6 nincs egyensúlyban az omega-3-mal, akkor erősen gyulladáskeltő hatású, illetve a sejthártyában való ilyetén felhalmozódása káros hatással van az átviteli folyamatokra.
Ahogy a bejegyzésben is írtam, a megoldás nem az omega-3 drasztikus felemelése kellene legyen, mert minden PUFA sérülékeny, fokozottan kitett a lipid peroxidációnak, hanem az omega-6 drasztikus csökkentése. Margarin, mag olajok, részben hidrogénezett növényi olajok, ezek sürgősen menjenek a süllyesztőbe.

A legjobb aláírás a héten

(#35) Balage21 válasza erdoke (#34) üzenetére


Balage21
tag

Minden magolaj? Mert pl. a tökmagolajról még nem hallottam hogy probléma lenne.

(#36) E.Kaufmann válasza erdoke (#34) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Ezek szerint a Fl*r@ margarin gyártóját jól hátsón kellene billenteni?

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#37) erdoke válasza Balage21 (#35) üzenetére


erdoke
titán

Minden olaj, amiben magas az omega-6 PUFA (=többszörösen telítetlen zsírsav) aránya. Amennyiben ez megoldott, az omega-3-mal se kell külön foglalkozni.
A tökmag olajnak utána kellene néznem, de ha lehet választani, inkább magát a magot enném.
Ami biztos, az állati zsiradék, az olívaolaj, a kókuszolaj és a pálmaolaj rendben van. Ez már bőven elég választási lehetőséget biztosít. Salátára kis mennyiségben dióolajat, lenolajat és szezám olajat lehet tenni az olíva mellé.

A legjobb aláírás a héten

(#38) erdoke


erdoke
titán

Ami igazán szomorú, az információt legalább 35 éve jótékony homály fedi, pedig azóta ismert (kellene legyen). :(((

A legjobb aláírás a héten

(#39) P00By


P00By
nagyúr

Remélem az olvasottság sokkal nagyobb, mint az aktivitás!

(#40) erdoke válasza P00By (#39) üzenetére


erdoke
titán

Majd teszek bele zsíros celebet, és akkor jönnek ezer számra kattintani. :))

A legjobb aláírás a héten

(#41) P00By válasza erdoke (#40) üzenetére


P00By
nagyúr

Az jó lesz :R :D

(#42) Polllen


Polllen
nagyúr

Jó írás lett, még egyszer el kell majd olvasnom, h a kémiai rész összeálljon, nálam ez kimaradt. Viszont nyugodtabb lettem, az édesapám hentes volt az utolsó válságig, így húst szalonnával, sonkával és húst ettünk. Nem lett elcseszve a fiatalkori étkezésem annyira. :P Bár édesanyám meg pék volt, szóval fehér kenyér is csúszott le rendesen a töpörtyű mellé, de a reform konyha kimerült heti egy főzelékben(ekkor is volt hús)...

Mondjuk most is hasonló étrendet követek, csak a sertést felváltotta a csirke...(meg sok nasi)

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#43) erdoke válasza Polllen (#42) üzenetére


erdoke
titán

Jó a csirke is, csak vastagon kell rá nyomni a tejfölt és/vagy a vajat. :K A csirke komoly hátránya, hogy kevés az esze. Amit szó szerint értek. :D

A legjobb aláírás a héten

(#44) Polllen válasza erdoke (#43) üzenetére


Polllen
nagyúr

Vajat/margarint nem eszek, csak ha ételbe belefőzik. Tejfölt viszont magában is szoktam :B

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#45) erdoke válasza Polllen (#44) üzenetére


erdoke
titán

A jóféle vaj pedig finom tud lenni. Ajánlom a Kerrygold ír vajat, az garantáltan legelésző tehénből jön. A margarint szóba se hozzuk, pusztuljon az összes társával együtt!
Tejfölből nálam a Zott a befutó, persze nem a zsírszegény, light és hasonló kiherélt változat. :N
Szégyen egyébként, hogy külföldön gyártott tejfölt kell ajánlanom, de ha egyszer a kommerszek közül a legfinomabb. :B
Szerk: Ezt ellensúlyozandó habtejszínből a Milli 35 %-osát javaslom kipróbálásra. A kb. 1 dl-es hosszú kávéba nagyjából ugyanennyi tejszínt szoktam önteni, szigorúan a zsíros fajtából, és természetesen cukor, ill. édesítőszer nélkül.

[ Szerkesztve ]

A legjobb aláírás a héten

(#46) Ringman válasza erdoke (#45) üzenetére


Ringman
nagyúr

zott tejföl valóban jó, elüt az átlagtejföltől - kicsit savanykásabb és folyósabb.

van olyan tejszín, amiben nincs plusz adalékanyag - keményítő/állagjavító? pl. szentjánoskenyér-liszt, guargumi, stb

(#47) Polllen válasza erdoke (#45) üzenetére


Polllen
nagyúr

Pirítóssal majd kipróbálom, másra nem szoktam rakni vajat. Persze ott is olyan vastagon kenve, hogy látom alatta a kenyeret. :DDD

A tejföllel nem vagyok túl válogatós, inkább magyar termékeket szoktam választani, de kipróbálom.
Viszont a tejjel és a natúr joghurttal már igen, abból nagy mennyiségben fogyasztok. Joghurtból szerencsére találtam helyi őstermelőt, de boltból max cserpest tudnám ajánlani. Tejből szerencsére van választék.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#48) erdoke válasza Ringman (#46) üzenetére


erdoke
titán

A vödrös Zott szinte mindig a közepén tartalmaz egy jó adag savót, amit én le szoktam róla csapolni. Belenyomom a vödör oldala mentén a kanalat, felbugyog a savó, leöntöm. Utána már nem sokkal folyósabb, mint a többi.
E407 (karragén) a legtöbb dobozos tejszínben ott van, hirtelen nem is tudnék olyat mondani, amelyikben nincs. Szerintem kis mennyiségben a kevéssé problémás adalékok közé tartozik.

(#47) Polllen
A pirítóshoz még nem jutottunk a sorozatban, de tömören az emberiség legnagyobb tévedésének tűnik a fűmagok fogyasztásának rendszerbe foglalása.
Tejet én nem tudok inni, bár nyers formában nem mostanában próbáltam. Joghurtból szintén a Zott görög jött be, 10 % zsír. :K

A legjobb aláírás a héten

(#49) Ringman válasza erdoke (#48) üzenetére


Ringman
nagyúr

én simán elkeverem, nem zavar (sőt ezt szeretem benne), hogy savanyú.

a lidl tejföl szerintem egész jó. (20 %-os piros - Pilos márkanevű)

+ a bakony jó még, de az meg vagy 20-30%-kal drágább szokott lenni, mint a többi.

(#50) erdoke válasza Ringman (#49) üzenetére


erdoke
titán

Ha savanykásabbra vágyok, akkor ott a görög joghurtjuk. A tejfölt általában vagy valami diófélével, vagy kisütött disznópörccel szoktam fogyasztani.
A Pilos tejfől nekem kifejezetten nem jött be, kellemetlen mellékízt adott. Persze én nem főzni használom, natúr válogatósabb az ember.
Sajtokról és étcsokikról lehetne még hosszasan értekezni, ami a finom zsírokat illeti. Amit viszont végképp nem értek: miért ennyire ritka a normális szalonna és bacon?

A legjobb aláírás a héten

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.