Hirdetés

2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6001) madgie válasza Madwe (#5999) üzenetére


madgie
titán

Hogy hogy jön ide az átlag ember, meg a tömegtermék mivolta? Úgy, hogy pontosan ugyanúgy járhat az OLED a mostani úton, mint a plazma. Nem éri meg hosszú távon a hosszú távon, teljesen irreleváns, hogy a prémium szegmensben mekkora térnyerése van az LCD-vel szemben, ezt a kört már a Pioneer is megfutotta a Kuro-val, láttuk, mi lett a vége.

És elhiszem, hogy titeket nem érdekel ez sem, meg valami képzeletbeli határvonal miatt nem tartjátok elég szakmainak, de megint a plazmát tudom felhozni: jó lesz itt csevegni, mikor már ötödik éve csak használt OLED-eket vehet az ember.

Kivéve persze, ha megjön a gyártók esze és nem csak a prémium szegmensre koncentrálnak.

Egyébként a 400 ezres telefonoknak itthon szerintem nem lesz nagy piaca (de lehet külföldön sem). Sokan inkább lemennek középkategóriába, mint hogy annyit adjon ki egy sz*ros telefonért. Főleg, hogy középkategóriában is nagyon jó telefonok vannak egy ideje...

Persze lehet, hogy tévedek :)

[ Szerkesztve ]

(#6002) Ren Hoek válasza madgie (#6001) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Az OLED-nek lényegesen egyszerűbb a felépítése mint az LCD panelnek. Sokkal olcsóbb lesz hamarosan gyártani, mint az LCD-t.... nem véletlenül húzott fel egy rakás új gyárat az LG milliárdokat befektetve. kb "tintasugaras" technikával fogják nyomtatni a paneleket.

Ezért teljesen más kategória, mint a plazma, mert a plazma egyik betegsége pont ez volt... nem érte meg gyártani a komplexitás miatt.

Itt most pont az ellenkezője áll fenn szerencsére.

[ Szerkesztve ]

(#6003) madgie válasza Ren Hoek (#6002) üzenetére


madgie
titán

Ez viszont jó hír, nagyon nem örülnék, ha még 10-15 évig az LCD "áldásos tulajdonságait" kellene élveznem :D

Ijk: jobb a marketing most, mint a plazmánál. Ott azért ment a felfújt rinya, hogy be fog égni, közben az OLED ugyanazt "tudja", most hálistennek nem megy ezen a pörgés. Egyébként a 7-7 éves plazmámat tökéletesen homogén panellel adatm el, egy villanyszerelő vitte el, még hümmögött is, hogy ez nagyon patent állapotban van :D Most bezzeg az LCD-n nemhogy felhősödéseket látok, konkrétan íveket a sarkokban :DDD

[ Szerkesztve ]

(#6004) Ijk válasza madgie (#6001) üzenetére


Ijk
nagyúr

Plazma évekkel a vége előtt ott volt alsó és közép kategóriában, 120-ért volt 42" HD panasonic alul, ST50, 60 középkategóriában, még ma sem lehet kapni olyan képminőséget 250-300 ezerért, persze a legolcsóbb OLED már 350, de a 300-at sem éri el soha szerintem a 910V, előbb kifut.
OLED meg addig lesz prémium amíg meg nem veszik (le nem koppintják) a kínai gyárak, könnyen el tudom képzelni hogy hamarosan jönnek az olcsósított panelek. Azért most sem állja meg a helyét a párhuzam, mert te a milliós Pioneer Kurokra gondolsz, és az OLED-ek messze nem abban az elérhetetlen kategóriában vannak.

Szerintem pont hogy az LCD fog először kiszorulni a csúsckategóriából, már most látszódik az eladásokon ésteljesen átveszi a helyét az OLED. Aztán szépen tolja lefelé egyre olcsóbb kategóriákba. Nem fog a plazma sorsára jutni, ahhoz már valami nagy defektnek kellene lenni, ami már kiderült volna az első széria óta.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#6005) Nemir Ombe válasza madgie (#6001) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

"Persze lehet, hogy tévedek"

Szerintem nem csak "lehet" .... :D

A plazmát nem az ára nyirta ki, hanem ..... nézz utána ....

1.500-2.000€-s OLED árak meg csak a "hazánk fiát" (és a további "balkáni" lakosok többségét) vágják hanyatt, de a gyártó(k) szerencséjére nem kishazánk a legfőbb piac (sőt!) .... de amúgy sem kell az OLED-nek olcsónak lenni, ahogy pl. a prémium autóknak sem, a "nép egyszerű gyermekei" részére ott a sok-sok pl. Suzuki, azokat is el kell adni valakiknek, ahogy az LCD-t is .... számomra mindig érthetetlen, hogy ha valaki az elérhető legjobbat akarja, de az árát nem akarja/tudja megfizetni, akkor miért áll neki "elméleteket gyártani" .... ;)

Hmm ....

(#6006) madgie válasza Nemir Ombe (#6005) üzenetére


madgie
titán

Akkor várom azt a kimutatást, mennyire veszik külföldön az OLED-et, mennyire nem érdekel senki már az olcsóbb LCD. Nem a kockák és HM fanok által felfújt prémiumkategóriában, hanem az összes tévéeladásban.

Szerintem az elméletgyártás az itt megy igazán, amikor egy prémium autóhoz hasonlítotok egy sz*ros tévét :)

(#6007) Partizan182 válasza madgie (#6001) üzenetére


Partizan182
senior tag

A prémium szegmens azért fontos mert a komoly marzsok ott vannak, gyak. a premium árrés finanszírozza egy TV gyártó R&D költségeit pl. Egy kiskategóriás tévén lehet kb 20-30 dodó nyereség, pont arra elég hogy a villanyt ne kelljen kikötni a gyárból.

Plazmás analógiádat sem látom, plazma egy relatíve régi techno volt már akkor: nehezebb vastagabb, többet fogyasztott, Médiában alig látszott a fényerő miatt, 2010 előttieken azért eléggé kellett vigyázni a beégésre.

Ez sehol nincs olednél, sőt olyan buzz van körülötte, élmény nézni. Árak sem stimmelnek, egy 42-es Kuro simán milla felett volt 2008-ban, most meg 600 körül vannak az 55-ös idei Oledek. Míg a Pio a Kuro után bezárta a plazma boltot (najó, Pana megvette), addig az LGD nem tud elég panelt gyártani annyian akarnak belőle.

Samu persze megint igyekszik azt tolni mint régen: 10 éves beégésvédelem egy olyan VA panelre ami nem tud beégni, csúcsfény hajhászás (a kontraszt kárára), hajlítghatott LCD ("ezt is lehet hajlítani!"), QLED marketing bullshit stb. 2010-ben ez működött, kinyírta a plazmát, most 2 év alatt szinte eltüntette saját magát a felső szegmensből.

Jó lesz ez mindenkinek, 2-3 év és az Oledek megérkeznek az 1000 USD lélektani határra, lenyomja az LCD árakat (ha már képminőségben nem tudnak versenyezni) vagy új fejlesztésekre ösztönzi a konkurenciát (mikro-LED pl).

(#6008) Ren Hoek válasza Ijk (#6004) üzenetére


Ren Hoek
veterán

A csúcskategóriában már kiszorult, pont pár napja jött a Samsungos cikk, hogy 55%-ról 11%-ra esett a részesedésük LCD-ben. QLED bukott...

Azt mondjuk nem teljesen értem, hogy miért nem éri meg 40-43 colon az LG-nek FHD OLED-et gyártani. Szerintem még nem tart itt a gyártástech, pedig PPI-ban simán ott vannak. (55 colos 4K: 80 PPI, 55 colos FHD: 40 PPI)

Aztán lehet egyszerűen nem akarnak már FHD panelekkel foglalkozni... pedig kicsiben nem sok értelme van a 4K-nak (MOD: Bár egyre több ismerősöm vesz 40-43 colos TV-t monitornak, simán átlag techie emberekről van szó... Az is igaz, hogy monitornak továbbra sem "ajánlott")

[ Szerkesztve ]

(#6009) Nemir Ombe válasza madgie (#6006) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Utazz többet a "határokon túlra" és látni fogod a "kimutatást" .... és mellesleg akármilyen "sz*ros" is az a TV, "féláron" te is hazavinnéd.... ;] :D

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#6010) Partizan182 válasza Ren Hoek (#6008) üzenetére


Partizan182
senior tag

Nem technológiai korlát, egyszerűen annyival olcsóbban kellene adni a kisebbet hogy egyenlőre nem éri meg.

Elején vagyunk még ugye a termék életciklusának, nem azért ilyen drágák ezek a tévék mert olyan iszonyatosan sokba kerül gyártani, hanem mert vissza kell hozni vele a befeccölt pár milliárd (!!!) dollárt ami a patentre, R&D-re meg a gyárépítésre kellett.

(#6011) Ren Hoek válasza Partizan182 (#6010) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Ja ez teljesen igaz... Bár én mindig úgy képzeltem ezt, hogy gyártják a nagyméretű paneleket, és ha pixelhiba van, akkor "vágnak" belőle egy/több kisebbet PPI-al kalkulálva, tehát nem kell kidobni az egészet. Egyszer mintha olvastam volna, hogy telefonoknál így készül. Igaz, hogy itt akkora a panel, hogy korlátozottak a lehetőségek. 80-as PPI-al max egy FHD monitor jönne ki...az is már sokaknak pixeles.

Mindenesetre itt a pixelhiba szerintem nem engedhető meg. Egy 500-700K-s TV-nél már elfogadhatatlan egy gyári pixelhiba. Biztosan szűrik, és akkor lesznek selejtek.

[ Szerkesztve ]

(#6012) Partizan182 válasza Ren Hoek (#6011) üzenetére


Partizan182
senior tag

Enyémen 3 is van (halott vörös subpixel). Soha nem veszem észre. Near black banding, tinting, ABL stb ezerszer zavaróbb hibák (és azok se túl zavaróak).

(#6013) Ijk válasza madgie (#6006) üzenetére


Ijk
nagyúr

Inkább hagyjuk az átlagot, mert ha azok igényeit szolgálná ki kizárólag az ipar akkor csak LCD lenne ma.

Én egyébként már rég külön kezelem a tv és házimozi megjelenítőket. Az OLED utóbbiba tartozik, csak a gazdag vesz méregdrága OLED-et tv nézésre, azt is inkább státusszimbólumnak. A pár százalék HT fan pedig inkább kikoplalja a rendes megjelenítőt.
Persze az igazság valahol megint középen van, mert 1-1,5 millióból ami egy 65"-os OLED ára már elég tisztességes projektoros házimozit lehet építeni csak az ugye nem fogja kiszolgálni a UHD, HDR geekek igényeit. Mert jelenlegi tartalomnál inkább mesterségesen generált igény a tech geekeknek.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#6014) Madwe válasza madgie (#6001) üzenetére


Madwe
nagyúr

Csak a plazma anno a prémium szegmensben se szakított, ott is főleg az lcd pörgött. Míg most a samsung a 400k+os kategóriában 50%ról 10 körülire zuhant, míg az lg pl 40% körüli részesedéssel bír már. Ez azért jelentős különbség :)

(#6013) Ijk Nem értem miért tartod mesterséges igénynek az uhd hdrt? főleg házimozi szempontjából... Ok h MÉG nincs sok tartalom, de az új címek rendre így jönnek már ki jellemzően, sőt netflixes sorozatok is dolby visionben vannak leginkább, vagy minimum uhdben. Viszont a képélményhez a hdr egyértelműen hozzátesz, miért lenne ettől mesterkélt? Egy 3dre nyilván elfogadnám ezt a jelzőt, de hdrre? néztél már otthoni környezetben hdres oledet egyébként? Mellesleg nyilván fontos a képméret, de én pl gondolkodás nélkül adtam el a plazmám mellől a projektorom is mikor már megvolt egy ideje az oled. Ok az csak béna dlps w1070 volt, ami a "belépő" 200ks árszegmensben az egyik best buy volt anno, de milliós vetítőket is néztem, sokkal nem nyújtottak többet képélményben, annyit semmiképp nem, mint egy oled (már nyilván a képmérettől eltekintve, ami jelentősen hozzáad a képélményhez).

Csakhogy 2-3 főig az 55, de főleg a 65 col igenis elég tud lenni. Bár messzebbről nagyobbat nézni mindig jobb, de kérdés mennyivel... Én pl 77colos tévé esetén már végképp nem látnám értelmét a projektornak. S ha figyelembe vesszük h 5-10 éve a 42col volt a racionálisan megfizethető kategória, míg ma az 55col, szerintem 5 év alatt eljuthat oda a 77" ára, mint ma a 65 van...

[ Szerkesztve ]

(#6015) Nemir Ombe válasza Ijk (#6013) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

"Az OLED utóbbiba tartozik, csak a gazdag vesz méregdrága OLED-et tv nézésre, azt is inkább státusszimbólumnak"

Azért van már OLED 3-400e között is (sőt alatta is) ha valaki nem "UHD, HDR geek" és a "jobb kép" nem fogja zavarni a mindenapok során sem .... főként ha azt nézzük, hogy egy "valamirevaló" LCD sem olcsóbb, ellenben a hasonló áras LCD-nek viszont örülhetnek az "UHD, HDR geek-ek" is .... :D

.... a "mozi" meg valahol 3+m-nél kezdődik (számomra), ott meg a méret kárpótol(hat) az egyéb hiányosságokért.... ;)

Hmm ....

(#6016) Ijk válasza Madwe (#6014) üzenetére


Ijk
nagyúr

Azért mesterséges igény mert kevés a tartalom. Ha valami a teljes fogyasztásod kb 1-5%-át teszi ki az még statisztikailag elhanyagolható. Tehát nem azért veszel UHD, HDR tv-t mert a tartalmak jelentős része úgy elérhető, gyakorlatban kiélvezhető, hanem mert egy új technológia, ami bizonyos esetekben látványos, de egyelőre inkább érdekesség. Ha már az évi mondjuk 1000 órából 300-400 UHD, HDR akkor valós igényről beszélhetünk.

Nemir Ombe: A mozi valóban 2-3m-nél kezdődik, de egy értelmes képminőségű projektor+vászon súrolja az 1 milliót. És akármekkora HT fan valaki, nem sokan engedhetnek meg maguknak ekkora kiadást, így marad a 200-500 ezres "egérmozizás".

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#6017) salapp válasza Ren Hoek (#6002) üzenetére


salapp
addikt

Hasonlóan látom. Az oled, főleg ezzel a koreai üzletpolitikával, javuló selejtaránnyal, tömegtermék lesz 4 éven belül.
Ők tanulnak a másik hibájából, a Pana meg a Nikon-utat járta a plazmával.

Cathrine Tate: -Computer says: nooo!

(#6018) Nemir Ombe válasza Ijk (#6016) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Egy 65"-os OLED is "súrolja az 1 milliót", de azért a 3m-es kép az mégiscsak cca. 4x akkora .... (igaz, nincs "igazi" fekete, meg UHD, meg HDR, de akkor is .... :D .... szóval szerintem ezek inkább igény + pénztárca függő dolgok, mint "egyértelmű igazságok" .... ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#6019) Ren Hoek válasza Partizan182 (#6012) üzenetére


Ren Hoek
veterán

:U

Az szép... Milyen típus van neked? FHD/4K?

Pixelhibára én nagyon allergiás vagyok, számomra megengedhetetlen. Kb 8 monitor és több TV is megfordult a kezem között LCD-ből és alaposan megnézve soha egyiken sem fordult elő pixelhiba.

Ha egy 50-200e FT közötti eszköznél megoldott ez a dolog, akkor egy 500-700e-s prémium terméknél elfogadhatatlan szerintem. Akár látszik, akár nem.

Ez most eléggé elkeserített azért... Még telefonnál oké, mert ott már akkora a pixelsűrűség, hogy nagyítóval kell keresni közelről... de 1-1.5M-ről monitor távból biztosan látszik.

[ Szerkesztve ]

(#6020) Partizan182 válasza Ren Hoek (#6019) üzenetére


Partizan182
senior tag

EG910, monitornál ez nyilván kardinálisabb mert azt 20 centiről nézed, egy 55 collos tévét ritkán.

1 méter közelről egyébként a FHD rácsháló nagyon látszik, a legkisebb gond ilyenkor a subpixel hiba. Plusz az olednél másmilyen, míg az LCD-nél egy halott pixel világít, itt nem, emiatt kvázi észrevehetetlen (fullscreen vörös tesztábát bámultam 30 centiről, úgy meglett).

(#6021) Ijk válasza Nemir Ombe (#6018) üzenetére


Ijk
nagyúr

De azért ha kifejezetten házimozira készülsz kiszórni 1 milliót, eléggé elgondolkodtató hogy a 65"-os tv árából már bizony igen jó minőségű 120"-os vetített képet kapsz. És azért az egészen más dimenzió, élmény filmezéskor mint bármilyen UHD-s, HDR-es demóanyagok nézegetése. A filmek 99%-nál úgysem ad szinte semmit hozzá az utóbbi kettő. Azért a pár órányi álleejtős UHD, HDR anyagért meg nem érdemes ennyi pénzt kiadni szerintem.
De persze mindenkinek más az igénye, nekem házimozisként a jelenlegi kínálattal ez a véleményem.
Persze majd egyszer lesz 120"-os OLED tapéta is értelmes áron, és akkor véget érhet a méregdrága vetítők piaca is.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#6022) Partizan182 válasza Ijk (#6021) üzenetére


Partizan182
senior tag

Sokan nem akarnak/tudnak a fénykontrollal szarozni, nappal meg minden vetítő elvérzik. Ha van fasza mozibunker akkor persze más a történet :)

(#6023) Madwe válasza Ijk (#6016) üzenetére


Madwe
nagyúr

Mondjuk ez is relatív, kevés film készült az utübbi időben, ami újranézős, új filmeket nézek így csak jellemzően, ami régebbi azt már vagy láttam vagy nem is akarom (persze van 1-2 örök klasszikus kedvenc, de ritkán veszem azokat elő, 1% sincs meg velük) s az új filmek 99% uhd, s jelentős része már bizony hdr, amit nézek. Szóval nálam nem 1-5%át teszi ki, hanem 90+ :D

(#6024) Nemir Ombe válasza Madwe (#6023) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Akkor ezek szerint te még az elérhető 1-5%-ot is csak 90%-ban használod ki .... ez ám az "igazi pazarlás" .... ;] :D

Hmm ....

(#6025) Ijk válasza Partizan182 (#6022) üzenetére


Ijk
nagyúr

Ha házimozis vagy akkor nincs olyan hogy nem kell fénykontrollal szarakodni, mert alapvető hogy tök sötétben filmezel, de legalább besötétítve. Persze nyilván vitán felül áll hogy projektornak problémásabb megteremteni a feltételeket mint egy aktív kijelzőnek.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#6026) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

4K-s modellek esetében pixelhibákról mi a tapasztalat? (80 PPI már azért sokkal jobb ilyen szempontból)
Mondjuk ha tényleg alig észrevehető, akkor valószínűleg benyelném én is... Nem szívesen állnék el, és küldeném vissza... de azért nem akarok beszopódni, hogy aztán a következő tulajnak kelljen x év múlva magyarázkodni, hogy pixelhibás.

[ Szerkesztve ]

(#6027) Madwe válasza Nemir Ombe (#6024) üzenetére


Madwe
nagyúr

Igen, dehát mit csináljak, oledre telik, szabadidőre nem :U

(#6025) Ijk Ez így van, sőt, oled topikban vagyunk, s hát azért egy olyan mellett is illik rendesen besötétíteni, nem csak projektorok mellett :)

(#6028) krx21 válasza Ren Hoek (#6026) üzenetére


krx21
nagyúr

A helyzet nagyon egyszerű: Ha nem keresed, soha nem fogod látni...

(#6029) Ren Hoek válasza krx21 (#6028) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Akkor lehet nem fogom tesztelgetni. Engem a near black meg egyéb banding sem érdekel túlzottan, ha film közben nem nagyon látni... Most is van az LCD-n de az főleg a világos jeleneteknél.
Ehhez képest a near black az kevésbé látszik, gondolom...

(#6030) plazma tamás válasza Nemir Ombe (#6018) üzenetére


plazma tamás
csendes újonc

Projektor fullHd-ban 3d-vel vagy oriás lcd tv 75col körül 3d-vel esetIeg egy oled? Itt Német országban nagy 65 colos 4k grundig fine arts oled ára 1999.- euro (nem utolso darab vagy kiállitott példány) volt egy nagy elektronikai áruház akciojában. Gondolom ez is 4k Lg panellel készült,sajnos 3d-t ez a model még nem kezel én már nemis tudom hogy melyiket volna érdemes "kergetni" kb ekkora összegből.

(#6031) daneel_hu válasza Ren Hoek (#6026) üzenetére


daneel_hu
addikt

"4K-s modellek esetében pixelhibákról mi a tapasztalat? (80 PPI már azért sokkal jobb ilyen szempontból)"

2016 szeptemberi gyártású, 2016 decemberében vásárolt 55 E6V: nulla pixelhiba.
De nem értem miért zavar előre az, hogy majd mit szól a következő tulaj amikor eladod. :DD
Ha pixelhibás lesz és észreveszi akkor majd vagy alkudni fog az árból vagy nem kell neki. Amennyiben észreveszi.... de ez az egész pont nem érdekelne.

Élvezd amíg tudod, majd ha eladásra kerül, akkor eladásra kerül.
A 2016-os panelek esetében nagyjából pont 1-1,5 év tapasztalat van most az usereknél.
Lehet tudni mi lesz 5 év múlva? Nemigen.

(#6032) Nemir Ombe válasza plazma tamás (#6030) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Tudom milyen árak vannak "nem hazánkban" alkalmanként (ráadásul az "ottani fizuk mellett).... jelenleg OLED-ből tök mindegy melyiket veszed, nagyon szemmel látható különbség nem lesz (méret/felbontás/ficsőrök ami fontosabb lehet) azt meg el kell dönteni, hogy a méret vs 3 vs képminőség fontosabb.... a vetítés egy tök más dolog, más célra/igényekhez, a felhasználás "módja" alapján érdemes(ebb) dönteni szerintem, de "vegyes" felhasználásra egy 65"-os OLED teljesen jó szerintem, ha nem kell mindenáron a 3D .... főleg annyiért .... ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#6033) daneel_hu válasza plazma tamás (#6030) üzenetére


daneel_hu
addikt

65 E6V - 3000 EUR :)

3d, flat, oled

(#6034) Sz.Miki


Sz.Miki
őstag

Valaki leírná, hogy a Qled miért kamu és miért nem jó az oledhez képest pusztán kíváncsiságból érdekelne Samsung nagyon nyomja.

(#6035) plazma tamás válasza Nemir Ombe (#6032) üzenetére


plazma tamás
csendes újonc

Igen a vetités teljesen más pont ezért érdekelne. Nekem a 3D nagyon hiényozna sajnos, azért is engedtem el ezt a 65-ös Oledet. Várom és figyelem az árak esését hátha beesik még egy 65 colos 3D-t is kezelő 4k Oled.

(#6036) Partizan182 válasza Sz.Miki (#6034) üzenetére


Partizan182
senior tag

Tavaly még SUHD-nek hívták, idén átnevezték Qled-re. Sima VA lcd annak minden gyíkjával együtt, ráadásul mind edge lit, szal HDR is kompromisszumos. Mindez Oled árban.

[ Szerkesztve ]

(#6037) Ren Hoek válasza Sz.Miki (#6034) üzenetére


Ren Hoek
veterán

QLED egy sima LCD csak beraktak mögé egy Quantum Dot fóliát. Ez a fólia lényegében egy hullámhossz átalakító különböző méretű Quantum Dot-ok, különböző hullámhosszú fényre alakítják az általában kék UV LED-et. Ezáltal tökéletes fehér fényt ad a háttérvilágítás (Sima LED-eknél nagyon nehéz megoldani a megfelelő fehér fényt)

Konyhanyelven semmiben nem különbözik egy sima LCD-től, csak a színei sokkal "pontosabbak" az egyszerű LED LCD-nél. Tehát háttérvilágítás, QD réteg, LCD réteg.

OLED esetén ehhez képest csak egy fénykeltő réteget tartalmaz, a pixelek külön világítanak, külön elektrolumineszcens anyagot tartalmaz. Szóval a QLED nagy csúsztatás, már régebb óta vannak QD fóliás TV-k, monitorok... Soha nem képes olyan kontrasztra és feketére, mint az OLED.

[ Szerkesztve ]

(#6038) Sz.Miki


Sz.Miki
őstag

Köszönöm mindenkinek , ez gyors volt :)

(#6039) Partizan182 válasza Ren Hoek (#6037) üzenetére


Partizan182
senior tag

Mégcsak nem is színhelyesebb, a színteret növeli, meg extrém fényerőket lehet vele elérni. Tesztábrán. Real kontentnél a kikapcsolhatatlan egde dimming lecsapja fényerőt Oled szint alá.

(#6040) Nemir Ombe válasza plazma tamás (#6035) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Én pl. azért (is) vettem FHD OLED-et, mert egyrészt elég jelenleg az 55", másrészt tudja a 3D-t, harmadrészt meg jelenleg ugy sincs annyi 4K anyag (ami engem érdekelne) hogy ki tudjam az esetleges előnyeit használni .... meg még szép türelmesen meg is akarom várni, hogy mit pakolnak még a "4K szabvány" mellé (HDMI2.1, 4K3DHDR(?), további HDR "verziók", stb), majd akkor váltok .... ha neked fontos a 3D és a nagyob méret, akkor a tavalyi OLED-ek között még találhatsz olyat, vagy valami szintén kifutó LCD marad .... a vetítés is lehet megoldás, de azért ott több a "kompromisszum" .... ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#6041) Madwe válasza Partizan182 (#6036) üzenetére


Madwe
nagyúr

Nomeg Sony már 2013 óta árul triluminos tévéket, ami szintén "qled"

S azért kamu, mert majd egyszer lehet valódi qled, ami nem lcd alapú. Elméletben létezik, tesztelés alatt van, de elég súlyos előállítási s egyéb gondjaik vannak, így a következő 5 évben mezei boltok polcaira biztos nem kerül, de valszeg még promo 2-3 colos akármiket se tudnak addig mutogatni (ahol ugye az oled tartott kb 10 éve már?)

(#6042) Ren Hoek válasza Madwe (#6041) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Ja későbbiekben lesz majd QD TV, ami verheti az OLED-et...de addigra már szerintem tapétázni fogunk OLED-el.

Más.: Euronics Corvin:

Szánalmas Samsung marketing fölény... kirakva 6 TV, Philipsnél is.

LG: A 4K OLED tábla alá kiraktak egy 60UJ LCD-t... és alá egy szakadt kartondobozba odahányva egy B7-el.. Akció 590K :D.+ egy nanocell. És ennyi...

Vásárlók totális hülyére vétele

[ Szerkesztve ]

(#6043) daneel_hu válasza Nemir Ombe (#6040) üzenetére


daneel_hu
addikt

Részemről pedig azért vettem 4K-s OLED-et mert nem volt más. :DD
Illetve volt: 3d nélkül vagy görbe panellel. :(((

(#6044) torma1981 válasza Ren Hoek (#6042) üzenetére


torma1981
veterán

Sajnos nem nagyon van sehol sem kiállítva OLED. Itt Pécsett is alig volt. Nem éri meg mert nem veszik. Legalábbis itt. Samsung meg hülyére veszi az embert.

(#6045) Nemir Ombe válasza daneel_hu (#6043) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

A te "TV-s igényeidet" szerintem már a "Proxima Centauri-n" is ismerik, ahányszor már leírtad .... ;] .... de végülis jobb többször, mint egyszer sem .... :D

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#6046) daneel_hu válasza torma1981 (#6044) üzenetére


daneel_hu
addikt

Majd karácsony előtt megint ki lesz állítva...
Budapesten is nagyjából boltonként volt 1 kiállítva, de csak a nagyobbakban.
Talán a Corvin-Euronicsban láttam anno egyszerre működni egy 910v-t és egy C6V-t.

(#6047) torma1981 válasza daneel_hu (#6046) üzenetére


torma1981
veterán

Itt Pécsett volt,hogy egy 65C6 volt meg 55C7. De ismerem az osztályvezetőt. Ő mondta,hogy nem éri meg mert nem veszi senki. Persze mert marha drága. :D

(#6048) dgyuri0123 válasza daneel_hu (#6046) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

MM Pólusban sokszor volt kiállítva 4K + FHD (3-4 féle) oled egyszerre. Azt nem mondom hogy állandóan, de sokszor tudtam vizslatni/összehasonlítani őket. 910-et is ott láttam anno, csak még 500 felett volt az ára... :)

"csak a zene van"

(#6049) Ren Hoek válasza daneel_hu (#6046) üzenetére


Ren Hoek
veterán

910-et én már nem láttam sehol.

Westend MM-ben van minden szépen kirakva, 6-8 OLED is...

Basszus az 55 olyan picinek tűnik a 65-ös LCD-khez képest :D

Amúgy rommá szaturált színbeállítás... boltban szerintem a QLED-nek "szebb" a kép. Az OLED műanyag...de minimum lehetetlen különbséget tenni.+ 3x akkora választék LCD-ből. Laikus simán beszopja a QLED-et.

Persze mi tudjuk mi az igazság, de ha csak boltban nézném simán elbizonytalanodnék, hogy mire fel van +200K felár minimum. QLED ugyan annyi vagy még drágább is prémiumban.

Kár, hogy FHD már nincs sehol kitéve :(
(Na szerintem rendelem a B7-et, nem szüttyögök.)

[ Szerkesztve ]

(#6050) krx21 válasza Ren Hoek (#6049) üzenetére


krx21
nagyúr

Helyette van 4K régebbi Fullhd áron...

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.