2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Űrhajózás 2023 - Összefoglaló írás

Ha most sok időd van, de nem követted pontosan, hogy mi történik az űrhajózásban, viszont érdekel, hogy mi történt :)

[ ÚJ TESZT ]

A műholdas mobiltelefon-kapcsolat főbb szereplői

Műholdas mobiltelefon rendszerek

A 2022-es összefoglaló alatt messze a műholdas mobilhívás mozgatta meg leginkább az embereket, és hovatovább még a piaci elemzők is vitatkoznak azon, hogy pontosan mekkora hatása is lesz ennek a szegmensnek. A pesszimistábbak szerint ez csak egy buborék, ami sokat ígér, de a komoly technikai kihívások és magas költségek miatt nem fog tudni olyat nyújtani, ami valóban széles körű felhasználást és ezáltal nagy bevételeket jelenthet. Az optimistábbak szerint viszont ez rövid úton 100 milliárd dolláros piac lehet, mert a hétköznapi felhasználók számára is elhozhatja azt a lehetőséget, amit eddig szinte csak a méregdrága Iridium rendszer tudott nyújtani.

Apple – Globalstar

Az Apple 252 millió dollárt fizetett a Globalstarnak, hogy a LEO műhold-rendszerét bővítsék az elkövetkezendő időben. A Globalstar kezdetben 17 műholdat rendelt, további 9 opciót, és ennek a műholdhálózat által biztosított szolgáltatás fő megrendelője az Apple, mégpedig 85%-ban igénybe véve a műholdakat. A maradék 15%-ot a Globalstar az IoT felhasználók számára tovább értékesítheti.

A két cég szeretné a kapcsolatát bővíteni, de jelenleg nem teljesen világos, hogy milyen irányban. A fő probléma az, hogy a konkurencia jóval többet ígér jelenleg, mint amit a Globalstar képes lenne rövid távon nyújtani az Apple-nak. Utóbbi cég pedig aligha valószínű, hogy beletörődne abba, hogy másodhegedűs legyen a közvetlen mobil-műholdas adatkapcsolat terén.

AST SpaceMobile

Az AST a BlueWalker-3 műholddal sikeresen felhelyezte magát a műholdas internet-szolgáltatás térképére, mégpedig azzal, hogy hagyományos mobiltelefonok számára ígérnek teljes értékű adatkapcsolatot 4G illetve 5G rendszeren keresztül. Azonban a 2023-ra tervezett, a BlueWalker-3-mal azonos méretű, vagyis 10x10 méteres un. BlueBird Block-1 műholdak indítása 2023 közepe helyett 2024 elejére csúszott az ellátási láncban tapasztalható késések miatt. Az első öt műholdat a SpaceX egy Falcon-9 rakétával juttatja fel, de ez még mindig csak az első lépcső.


A BlueWalker-3 esetén 4G technológiával 10 Mbps sávszélességet sikerült elérni (azóta ezt 14 Mbps-re növelték), a cég ezt két éven belül meg szeretné tízszerezni

A második lépcső a nagyobb méretű Block-2 műholdak indítása lesz. A Block-1 műholdaktól a szolgáltatás elindítását várják és egy szűk észak-amerikai régióban a folyamatos működés biztosítását. Globális lefedettséghez 110 műholdat tartanának szükségesnek, de már az első körös működés is pozitív pénzügyi mérleggel kecsegtetett – legalábbis a tervek szerint.


A BlueWalker-3, és a Block-1 illetve Block-2 műholdak eredetileg tervezett arányossága

Azonban a valóság megint közbeszólt, mégpedig páros lábbal, gyomorba. A Block-2 műholdak ára az eredetileg tervezett, cirka 13 millió dollár helyett most már inkább 18-19 millió dolláros nagyságrend, márpedig erre nincs jelenleg elegendő pénze a cégnek. Azt gyorsan hozzátették, hogy a rendelkezésükre álló pénzből a Block-1 műholdakat pályára tudják állítani és nagyjából 12 hónapig a működést is tudják még finanszírozni. A módosítás egyik fele, hogy a Block-2 műholdak mérete csökkenni kezdett, a korábbi 20x20 méteres helyett már „csak” 15x15 méteres fázisvezérelt antennával fognak bírni.


Az AST SpaceMobile 5G műholdas teszthívásáról kiadott marketing videó

Viszont további tőkét kell bevonzani ahhoz, hogy az eredeti terveiket meg tudják valósítani…
Hogy ehhez kellő alátámasztást tehessenek, április 25-én demonstrálták, hogy a BlueWalker-3 műholdon keresztül több sikeres hanghívást kezdeményeztek egy mindenféle átalakítás nélküli Samsung S22 telefonnal, standard mobil rádióspektrumot használva a Texas állambeli Midland városából. Messzemenő részleteket nem hoztak nyilvánosságra, de azt elárulták, hogy egy Japánban tartózkodó felhasználót értek el.

A cég ugyanakkor megegyezett az egyik legnagyobb szolgáltatóval, az AT&T-vel, és több más nemzetközi partnerrel (itt például a spanyol Telefónica említésre érdemes), hogy 2024-ben beindítják az Egyesült Államok területén a szolgáltatást, de jelenleg még kérdéses, pontosan hogy is fog kinézni a közös munka...

SpaceX - Telekom

A 2022-ben bejelentett közös jövő eredetileg a Starship által pályára állítandó Gen 2 StarLink műholdakra épített volna, ám a Starship csúszik, így a teljes méretű Gen 2 StarLink műholdak is. A Gen 2 Mini műholdakat a Falcon-9 rakétával pályára lehet állítani, de a direkt-mobiltelefonra adatkapcsolatra ezek alaphelyzetben nem képesek. Elon Musk annyit fedett fel, hogy 2-4 Mbit/s sávszélesség várható egy cellában, ezen osztoznának a mobiltelefonok – ez legfeljebb SMS-szerű szöveges üzenetekre, illetve egyszerű hanghívásokra lehet elég, semmi komolyabbra.

Innentől a dolog részben sárdobálássá ment át, ugyanis a SpaceX a T-Mobile által birtokolt 1900 Mhz-es sávra "ült volna rá", ehhez szeretett volna az állami felügyeletet ellátó FCC-től engedélyt kérni. Az AT&T viszont ellenkeresetet nyújtott be, mely szerint potenciális interferenciával veszélyeztet a megoldás, így aztán elhúzódott a tesztelés potenciális lehetősége, hiszen a SpaceX-nek a megfelelő hardvert először le kell gyártania majd a világűrbe feljuttatnia, míg azonban a részletek nincsenek letisztázva, ezt nem tudja megtenni. 2023 decemberében végül az FCC hozzájárult, hogy tucatnyi körzetben megkezdjék a direkt mobilra való adatkapcsolati teszteket,

A SpaceX közben maga is bővíteni kezdte a partnerei listáját, ausztrál, új-zélandi, kanadai, japán és svájci szolgáltatókkal is együttműködési szerződést kötött, és mivel mind hordozórakéta, mind műholdgyártás terén finoman szólva kiépített háttérrel bírnak, aligha kétséges, hogy nehézsúlyú szereplői lesznek ennek a piacnak is.


A StarLink direct-to-cell rendszerének vázlata a cég honlapján

Az első hat mobil adótoronyként is funkcionáló StarLink Gen2 Mini műhold 2023 december végén indult a világűrbe, de jól jellemzi a helyzetet, hogy a cég októberben már be is röffentette a direct.starlink.com oldalt, ahol ezt a szolgáltatásukat promotálják..

Iridium – Qualcomm

A mobil telefonok műholdas adatkapcsolata terén minden esetre jól illusztrálja a helyzetet az amúgy nagy súlyú szereplő Qualcomm kanosszajárása. Még 2023 január elején megállapodott a Qualcomm és az Iridium, hogy a Qualcomm olyan mobil chipeket gyárt, amelyek az Iridium műholdrendszerén keresztül tudnak kommunikálni. Eredetileg az Apple – Globalstar féle, iPhone 14-esekben megjelent, elsődlegesen vészhelyzeti kommunikáció alternatívája jobb és szélesebb körű megoldást ígért, de aztán novemberre a Qualcomm fel is mondta a megállapodást. Az ok prózai: egyszerűen egyetlen telefongyártó sem jelentkezett be a célirányos chipekre. Mivel nem volt kidolgozva a keretrendszer, hogy lehetne a költségeket és a szolgáltatás árát becsatornázni, így senki nem vállalta be a megoldást, a potenciális megrendelők várták, hátha valaki lép először, és a gyakorlati eredmények után követték volna őket. A Qualcomm maga nem szállt bele a komolyabban az ösztönzésbe, a jelek szerint arra számítottak, hogy a piaci szereplők hamar ráharapnak majd a lehetőségre.


Marketingkép a megvalósulásig el nem jutott megoldásról

A fő különbség a Qualcomm-féle megoldásnak a többi potenciális alternatívához képest ugyanis az, hogy itt egy megfelelő chipkészlet kell a mobil telefonba, és külön történt a szerződés egy műhold-szolgáltatóval. Ezt az utat az Apple – Globalstar taposta ki, ott azonban a telefongyártó maga a csipkészlet-megrendelő és részben gyártó, valamit maga kötött üzletet a műhold-szolgáltatóval is, így egy kézben volt szinte minden. Viszont az androidos piacon, ahol a csipkészlet-gyártó, a telefongyártó és a szolgáltató külön pályán mozognak, a jelek szerint nem volt kellően vonzó, így esélyesen a SpaceX, AST SpaceMobile, illetve Lynk Global-féle megoldás terjedhet el, amely nem igényel dedikált megoldást, és a szolgáltatókon (nem pedig a telefongyártókon) keresztül lesz majd elérhető.

Bullitt / Skylo

A pénzügyi téren érdekes megközelítést használ a Bullitt Satellite Messenger rendszer, amely a Motorola Defy 2 (Észak- és Dél-Amerika piacain) és a Cat S75 (Európa, Közel-Kelet és Afrika piacain) elnevezésű telefonokban debütál. A GEO műholdakon keresztül megvalósítható kétirányú adatforgalom leginkább SMS-hez hasonlítható, maximum 140 byte-os szöveges üzeneteket tartalmazhat, és a szolgáltatás havi díja 5 dollár (illetve 5 euró) per hónaptól indul vagy korlátlanul 30 euró. A hírek szerint a szolgáltatás korántsem problémamentes, ugyanakkor ahhoz képest, hogy sokszor tényleg teljesen elszigetelt vidéken is működik a dedikált rendszerekhez (mint az Iridium) képest sokkal olcsóbban, sokak szerint nagyon impozáns kezdet. Hozzá kell tenni, hogy a Bullitt Satellite Messenger kapcsán komoly sérülékenységi észrevétel is volt, ami terén felmerül, hogy nem siette-e el a cég a piacra lépést...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.