2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Így építsünk otthon konditermet!

Itt minden információt és tippet megtalálsz, amire egy home gym építéséhez és fenntartásához szükséged lehet!

[ ÚJ TESZT ]

Súlytárcsák és súlyzórudak

Súlytárcsák és súlyzórudak (kötelező)

Ha kondi, akkor szinte mindenki egyből a súlyzózásra gondol, és ez nem véletlen. Nem csak több tíz évnyi popkultúra és ikonográfia eredménye ez, hanem annak is, hogy még egy mindenféle modern géppel ellátott kondiban is elképzelhetetlen, hogy ne tennék ki a szabadsúlyos gyakorlatok legalább az elvégzett mozdulatok felét. Egy otthoni terem építése esetében pedig ezek lesznek az elsődleges fegyvereink az izmok intenzív terheléséhez és építéséhez – néhány saját testsúlyos gyakorlatot leszámítva – így nem árt alaposan felpakolni a megfelelő típusú rudakból és tárcsákból. Ezen cikkben azt feltételezem, hogy mindannyian 30 mm-es lyukátmérőjű súlyokat kívánunk venni, tekintettel arra, hogy otthoni felhasználásra ezek a legelterjedtebbek, ezek a legjobb ár-érték arányúak, és egyben ezek a leginkább kompatibilisek a legtöbb belépő és haladó kategóriájú erőkeret csigával.

Súlytárcsa és súlyzórúd tudnivalók

____1. A súlyok különféle anyagokból készülhetnek, úgy, mint a cement, fémdróttal átszőtt cement, öntöttvas, acél, vagy éppen az urethane, melyekre kerülhet műanyag, vagy például vulkanizált gumi bevonat is az ütéscsillapításhoz és védelemhez. Egyedül a tiszta cement súlytárcsákat érdemes kerülnünk, mert nagyon ‘porhanyósak’ és könnyen tönkre tudnak menni, mert nincsenek strukturálisan megerősítve. Minden más viszont érdemi opció.

]____2. A cement, illetve fémdróttal átszőtt cement tárcsák jóval kisebb anyagsűrűségűek, mint társaik, ezért csak kevesebbet lehet belőlük felpakolni egy adott hosszúságú rúdra nagyobb szélességük miatt. Ezt nem árt figyelembe vennünk, ha súlyzórudat választunk, vagy ha már erőnkből adódóan nagyon nagy súlyokkal dolgozunk.

]____3. A klasszikus, tömör kör súlytárcsákkal ellentétben vannak fogóval ellátott és többszög alakú tárcsák is, melyek fogás és/vagy tárolás esetén előnyt jelenthetnek, ezek a kialakítások azonban inkább az 50 mm-es lyukátmérűjű súlyoknál elérhetőek.

]____4. Súlytárcsákat érdemes szettben vennünk, mert így jelentős kedvezményre lehet szert tenni, akár a szállítást is beleértve. Az efféle nagyobb csomagokban jellemzően helyet kap a legtöbb esszenciális súlyzórúd a súlyok mellett, így ezek külön megvásárlására már nincs szükség.

]____5. Érdemes olyan súlytárcsaszettet/összeállítást választanunk, mely 1.25 kg-tól (a legkisebb általános konditermi egység) felfelé kínál többféle súlyú tárcsákat, így lehetővé téve a precíz, aprólékos, progresszív súlymódosítást edzéseink közben (pl. 4x1.25 kg, 4x2.5 kg, 4x5 kg, stb.).

]____6. Rudak terén két egykezes rúdra, egy normál hosszúságú egyenes rúdra, illetve egy francia rúdra lesz feltétlenül szükségünk. Az egykezes rudak esetén ügyeljünk a hosszra, amennyiben cementtárcsák mellett döntünk, és válasszunk inkább 45-55 cm-eset a sztenderd 35 cm-esek helyett. Ezek teherbírására külön figyelmet nem kell fordítani, mert nem valószínű, hogy azokat valaha is meg fogjuk ugrani.

]____7. Szükségünk lesz még egy 180-220 cm hosszúságú rúdra is, értelemszerűen a fekvenyomás, döntött törzsű evezés, és guggolás hármasához – utóbbi miatt pedig egy nyakat/gerincet védő szivacspárnára is, amelyet a rúdra aggathatunk. Fontos kihangsúlyozni, hogy most nem olimpiai rúdról van szó, hiszen azoknak 50 mm-es az átmérője, hanem egy szimpla hosszú rúdról, 30 mm-es átmérővel. A sokszor rövidebb és olcsóbb modellek 150-160, max 200 kg-t bírnak, az erős acélból készült társaik pedig akár 350 kg-t is, olimpiai társaikhoz hasonlóan és jóval kedvezményesebb áron.

Súlytárcsák és súlyzórúd árak és ajánlatok

Én rengeteg keresés után a GazoFitness egyik súlyzószettje mellett tettem le a voksomat. Egyrészt a “hardcore” csoportba eső összeállításaikat ingyen szállítják a többi oldal több tízezres szállítási díjaival ellentétben, másfelől alapból kiváló áraik vannak. Nyilván itt azért fontos megjegyezni, hogy fémmel átszőtt, egyszerű műanyag bevonatos cementsúlyokra kell gondolni, nem urethane csodákra, de nyilván nem is kell egy vagyont kiadnunk értük, főleg nem az akciók ideje alatt, és így legalább egy magyar céget lehet támogatni. A legjobb választás tőlük a jelenleg 106 ezerért bezsebelhető Hardcore Big Szuperszett, mert tartalmaz négyet az öt esszenciális súlyzórúdból, emellett pedig 150 kg súlyt, igencsak tetszetős bontásban (8x1.25, 8x2.5, 8x5, 8x10 kg). A rudak árát levonva így kb. 500 forintra jön ki egy kiló súly, ami nagyon baráti az 1000 forintos átlagárak világában. Főleg úgy, hogy a Facebook Marketplace-en látottak alapján ehhez a 800-1000 forintos tartományhoz még a 20 éves használt súlyok esetén is ragaszkodnak az emberek. Persze vannak kisebb pakkok is, illetve lehet máshol is nézelődnünk – pl. az inSPORTline-nál, vagy a Gorillasportsnál, ha ez nem jönne be – egyszerűen csak ez volt a legjobb ár-érték arányban, amit én találtam. Ami pedig a széles (180-220 cm-es) rudat és az ehhez szükséges szivacspárnát illeti, választásunk függvényében 25-35 ezer forint költséggel kell majd számolnunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.