2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Így építsünk otthon konditermet!

Itt minden információt és tippet megtalálsz, amire egy home gym építéséhez és fenntartásához szükséged lehet!

[ ÚJ TESZT ]

Általános kiegészítők

6/A Általános kiegészítők (erősen ajánlott)

Merek élni azzal a feltételezéssel, hogy sokunk célja nem csak az impozánsabb fizikum elérése, hanem az is, hogy javulást érjünk el az általános erőnlétünk, flexibilitásunk, és egészségünk terén. Mindezekhez pedig a saját testsúlyos, illetve a némileg kardiovaszkuláris gyakorlatokat segítő kiegészítők erősen javallottak, már csak azért is, mert többnyire rendkívül olcsón beszerezhetőek, legalábbis a megkerülhetetlen alap felszerelésekhez képest. Ilyen a haskerék, a boxzsák, a fekvőtámasz bakok, a súlyzós gyakorlatokat kiegészítő és/vagy helyettesítő gumiszalagok, az ezekhez vásárolható step pad, a roppant sok lehetőségre teret adó gimnasztikai gyűrűk, a húzódzkodásban segítő gumipánt, vagy éppen az állítható ellenállású marokerősítő is. Többnyire párezer forintos tételekről van szó, melyek jelentősen kibővíthetik edzéseinket, és akkor még szót sem ejtettünk az egyensúlyjavító korongról, a súlymellényről, illetve a fitness labdákról se.

6/B Általános kiegészítők tudnivalói

____1. Gimnasztikai/olimpiai gyűrű esetén győződjünk meg arról, hogy a szalag terhelhetősége megfelelő mértékű, a gyűrű pedig lehetőleg legyen fából, mert sokkal jobb tapadást biztosít a kéznek, mint olcsóbb műanyag társai.

____2. A marok/alkarerősítőknek két fajtája van: a statikus, és az állítható. A progresszív, fokozatos terhelés elérése miatt az utóbbiból érdemes vásárolnunk. A jobb modelleken kijelző is van, és nem csak 40, hanem akár 60 kg, vagy még annál is nagyobb ellenállást képesek nyújtani – természetesen az 5 kg-os, szokásos minimum érték mellett.

____3. Haskerék, fekvőtámasz bakok, és minden hasonló kiegészítő esetében javallott valamivel nagyobb terhelhetőséget megcélozni, mint amekkora a saját testsúlyunk, nem csak a strapabírást szem előtt tartva (mivel ezek nagyrésze műanyagból készül), hanem hogy a jövőben akár többletsúlyok használata közben is hagyatkozni tudjunk rájuk.

____4. Gumiszalag vásárlása mellé vagy olyan erőkeret ajánlott, ami már alapból rendelkezik akasztó pontokkal, vagy legalább egy step pad megléte. A különböző színű szalagok minden gyártónál különböző mértékű ellenállást takarnak, és ezeket érdemes csomagban megvásárolnunk, mert így kedvezményesen hozzájuk tudunk jutni.

6/C Általános kiegészítők árai és ajánlatai

Míg a boxzsákok a 20-60, a súlymellények a 15-40 ezres kategóriában mozognak a súlyuk függvényében, és valószínűleg a legkevésbé fontosak a fentebb felsorolt eszközgarmadából. A gimnasztikai gyűrűk talán a leghasznosabbak és már 10-12 ezer körül be lehet zsebelni egy jobb minőségű párt belőlük. Erősen ajánlott még a húzódzkodást segítő gumipánt, amit a Decathlon pont akciósan kínál, 8 ezer forintért. A többi kiegészítő pedig rendszerint a 3-6 ezres ársávban mozog, kivéve a gumiszalagokat, melyek árát jelentősen befolyásolja az, hogy milyen csomagot választunk. Összességében viszont elmondható, hogy 20-25 ezer forintból elég szépen ki tudjuk egészíteni a konditermünket számos hasznos eszközzel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.