2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Így építsünk otthon konditermet!

Itt minden információt és tippet megtalálsz, amire egy home gym építéséhez és fenntartásához szükséged lehet!

[ ÚJ TESZT ]

Erőkeret

Erőkeret (kötelező)

Egy otthoni edzőterem szíve az erőkeret. Ez egy olyan eszköz, amelyet a pusztán konditerembe járók közül nem sokan ismerhetnek – lévén ott szinte minden gyakorlatra dedikált gépek vannak – azonban az elhivatottabb otthon edzők valóságos szent grálként tekintenek rá. A ketrec lényege, hogy használatával képesek leszünk a számos izomcsoportot érintő és esszenciális gyakorlatokat – mint például a fekvenyomást és guggolást – biztonságosan, segítő partner nélkül elvégezni. Mindemellett a minőségi erőkeretek egyben platformok is, melyek tovább bővíthetőek különböző kiegészítőkkel, mint pl. tolódzkodó állvánnyal, kétvégű csigával, landmine-nal, és súlytartókkal – hozzátéve, hogy húzódzkodóval még a legalapabb modellek is rendelkeznek. Sőt, a kardiovaszkuláris és/vagy önerős gyakorlatok nyomvonalán haladva akaszthatunk rá boksz zsákot, illetve gimnasztikai/tornagyűrűt és gumiszalagot is. Ettől függetlenül egy teljesen pucér keret is bőven elegendő kezdésként, de az említett kiegészítők jelentősen megnövelhetik az elvégezhető gyakorlatok számát, illetve magának az edzésnek a hatékonyságát is.

Erőkeret tudnivalók

____1. Próbáljunk olyan erőkeretet vásárolni, ami legalább 200 kg terhelhetőségű, ez alatt értve a j-horgok együttes terhelhetőségét is. A StrengthLevel összesítő oldal szerint ez kb. az a súly, aminél többet nem nagyon mozgat meg se guggolásban, se fekvenyomásban egy haladó szintű (advanced besorolást kapó), 100 kg-os férfi se (tehát az önsúlyának a kétszeresét).

____2. Mindenképpen olyan erőkeretet válasszunk, melyeken a biztonsági rudak, illetve a j-horgok egyszerűen beilleszthetőek, és nem csavarosak, mert ezek pozícióját rendszeresen váltogatni fogjuk.

____3. Vagy olyan erőkeretet válasszunk, amihez már alaptartozék a legalább két darab j-horog, illetve a két oldalsó biztonsági rúd, vagy biztosak vagyunk benne, hogy ezek külön megvásárolhatóak hozzá. Ezek nélkül ugyanis nem sokra megyünk.

____4. Mielőtt erőkeretet vásárolunk, győződjünk meg arról, hogy el fog-e férni a kijelölt helyén. A mélység fontos, különösen akkor, ha később csigát szeretnénk rászerelni, mert azok hátulról még további 60-80 cm-rel megtoldják a keretet. A szélesség önmagában viszont már kevésbé mérvadó, mert itt elsősorban a keretben használni kívánt rúd (180-220 cm) szélességét kell figyelembe venni, illetve rászámítani még plusz 30-40 cm-t a szabad mozgási tartományhoz. Magyarul: legalább 210 cm legyen neki szélességben.

____5. A kiterjedéshez hasonlóan fontos az erőkeret magassága is. Átlagban 205-215 cm magasak, tehát sok pincébe már alapból nem fognak beférni, főleg, ha beleszámítjuk, hogy kell felül még legalább 30 cm, hogy teljes értékű húzódzkodást tudjunk végezni. Egy 250 cm-es belmagasság viszont már bőven megfelelő, még akkor is, ha erőkeret magasító kiegészítőt használunk, bár ilyet nem sok modellhez gyártanak.

____6. Az edzésbeli igényeinket felmérve olyan erőkeret mellett döntsünk, amihez elérhetőek azok a kiegészítők, amiket esetlegesen a későbbiekben meg szeretnénk vásárolni – pl. egy szimpla bedugható súlytartó rúd hihetetlenül megkönnyítheti az ember életét.

____7. Szerelésnél ajánlott legalább kettő, de inkább három ember jelenléte, és a fontosabb csavarokat jobb nem meghúzni 50-75%-nál többre, amíg a többi kapcsolódó elem nem került a helyére, máskülönben illesztési problémák adódhatnak.

Erőkeret árak és ajánlatok

Rengeteg órát töltöttem azzal, hogy a létező összes Magyarországon forgalmazott erőkeretnek utánajártam – tüzetesen átnézve a specifikációjukat, felépítésüket, az alattuk olykor megbúvó véleményeket – még külföldi oldalakon is. Amennyiben új keret mellett döntünk, úgy az ár-érték arány abszolút bajnoka a Decathlon 2019-es Rack 900-a, ami amellett, hogy 200 kg-os teherbírással rendelkezik, több kiegészítőt is fogad, és már alapból adnak hozzá két súlytartót is. Emellett a j-horgok és a biztonsági rudak rögzítése csavarmentes és a húzódzkodón helyett kapott egy monkey-bar is. De ez még mindig nem minden, hiszen jár hozzá egy csiga is, méghozzá két eltérő fogóval. Sőt, mind a sima súlytartókhoz, mind a csiga tartóihoz jár 30/50mm-es súlyadapter, és még az oszlopokat is ellátták számozással, hogy tudjuk, milyen magasságra helyezzük be a kiegészítőket – ezt a jelölést sokszor lespórolják a belépő, de néha még a haladó szintű keretekről is. A ketrec még az új, 250 ezres bolti áráért is bőven megérné – igaz azonban, hogy már elég nehéz belőle készleten lévőt találni, hiszen nemrég leváltotta a 2023-mas utódja. Az újracsomagolt/csomagolássérült darabok még ennél is kedvezőbb áron mozognak, nagyjából a 140-200 ezres ársávban. Nekem ilyen van, 150 ezer forint volt szállítással a budaörsi Decathlonból, ahol elvileg van még egy utolsó darab belőle. Az eszköz egyetlen gyenge pontja a csigája, azonban ez esetleges szakadás esetén néhányezer forintból orvosolható.

Amennyiben nem sikerül ilyen erőkeretet találnunk sem az üzletekben, sem a használtpiacon, akkor elgondolkozhatunk a 2023-mas változatán is – már amennyiben az akciós, 170 ezer forintos áron kapható éppen. Ennek ugyanis egyedüli, de jelentős hátulütője, hogy nem rendelkezik csigával, és az különállóan sem kapható hozzá. Szerencsére viszont minden más érdemleges ponton teljesen megegyezik elődjével, beleértve az egészen korrekt kiegészítőfelhozatalt is. Büdzsé vonalon esetleg még el lehet gondolkozni a Capital Sports által gyártott Tremendour Power Racken, mely jobb napokon 155 ezerért is megkapható és további 69 ezerért társíthatunk mellé egy csigát is. A gond csak annyi, hogy a csiga lehetőségéért és a Decathlonos kerethez képest némileg alacsonyabb árért cserébe le kell mondanunk a normális j-horgokról és biztonsági rudakról, a láthatóan szegényesebb terhelhetőségről nem is beszélve. Amennyiben többet szeretnének/tudunk költeni, akkor kiváló opció lehet a Powertec kerete, mely az egyetlen felsőkategóriás (455 kg terheltőségű), normális kiegészítő ökoszisztémával ellátott keret, ami itthoni forgalmazásban is elérhető. Ha nem fintorgunk nagyon a sárga színre, akkor a feketénél ezt 50 ezerrel olcsóbban, 245 ezer forintért lehet most megvenni, és vásárolható hozzá külön csiga, magasító, meg minden egyéb, ami csak eszünkbe juthat. Fontos azonban, hogy ennek a csigájához vagy 50 mm-es lyukátmérőjű, lényegesen drágább súlyokra lesz szükségünk, vagy lapsúlyokra (ekkora összegnél pedig már ideálisabb az utóbbit választani a kényelem végett).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.