2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zowie Divina S széria

A széria valószínűleg rétegtermék lesz a fényes felületkezelés illetve az átlagtól eltérő színek miatt.

[ ÚJ TESZT ]

Gombok, talpak, kábel

Gombok

Zowie-ék még mindig nem engedték el a Huanokat, noha rengeteg kritikát kapnak ezekért a kapcsolókért. Mentségükre szóljon, hogy maguk a kapcsolók nem annyira rosszak, mint sokan hiszik, az egereik főgomb-keménységét valójában a burkolat okozza. A Divina S egerek főgombjai érezhetően puhábbak egy FK-hoz, vagy egy ZA-hoz képest, talán még az EC-szériánál is jobbak egy kicsit. Sajnos van némi holtjátékuk, de csak a kapcsolás után, azaz lényegesen tovább lehet nyomni a burkolatot, mint a kapcsolási végpont. Ennek köszönhetően kicsit kevésbé érződik taktilisnak a klikkelgetés, de még bőven a vállalható kategóriába esik (nem úgy, mint az első szériás Rival 310 és Sensei 310 esetében).

A főgombokon kb. +6.5 ms click latency-t mértem (kontroll: G100s, viszonyítás: Ikari), ez egy viszonylag átlagos érték; a korábbi ZA, FK és EC modellekhez képest durván 1.5 milliszekundummal jobb. A mérési eredményt kb. 300 mintavétel átlagából raktam össze; noha a konzisztencia nem volt tökéletes, 5 és 8 ms közé esett a legtöbb érték.

A középső gomb elég keményre sikeredett, kicsit keményebbnek érzem, mint az itthon lévő ZA12, illetve emlékeim szerint az EC-szériának még annál is könnyebben kapcsol ez a kapcsolója. A magas kapcsolási erőt szintén egy Huano kapcsoló biztosítja, de ez piros lenyomóval rendelkezik, és természetesen alacsonyabb nominális élettartammal.

A görgőt a lehető legobjektívabb szemmel sem tudom dicsérni. Valószínűleg a legtöbb savat emiatt kapta a vállalat, de egyszerűen nem hajlandók áttérni normális, modern, mechanikus encoderek használatára. A görgő pontosságával nincs baj, nem hallottam még ide-oda ugráló példányról, ellenben nagyon nehézkesen jár, a taktilitása messze nem a legjobb, és még hangos is.

Az oldalgombok egész jóra sikeredtek, és ezek is ugyanazon piros-lenyomós Huano kapcsolókkal operálnak, mint a görgőgomb. Relatíve jó a nyomáspontjuk, holtjátékot nem véltem felfedezni.

Talpak, kábel

Az egér talpai a többi gyártó példányaihoz képest egy fokkal mindenképp jobbak, tartják a Zowie-szintet. Két nagyobb, és egy kisebb, kör alakú talp van a szenzor körül, utóbbinak véleményem szerint nem sok értelme van. A dobozban találunk egy extra szettet is, így ha ezek elkopnának, akkor könnyen megoldható a csere.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.