2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Zenithink ZT-180 Android Tablet PC

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy android tablet, ami tényleg jó!

[ ÚJ TESZT ]

2010 Április 3. Az Amerikai Egyesült Államokban az Apple bemutatja legújabb termékét, az Apple iPad-et. Az Apple órisái sikert könyvelt el a termék piacra dobásával, azóta több mint 3 millió iPad talált gazdára. Látva az Apple sikerét a többi gyártó is bejelentette saját tabletét.
Eltelt 5 hónap, és még a nagyobb gyártók sem hoztak ki semmilyen tabletet. Már nagyon vártam, hogy végre valaki bejelentsen valami konkrétat, ám továbbra sem történt semmi.
Ám ezek után itt a Logout.hu-n olvastam egy cikket, ami egy 100$-os tábla pc-ről szólt. Nagyon megtetszett a dolog, ám a YouTube-on megnézett videók után már nem érdekelt annyira, nagyon lassú volt a 7 colos kis gép.
Ám Augusztus közepén egy újabb kínai tablet ütötte fel a fejét az interneten, névleg a Zenithink ZT-180.
Elsőre a név ugyanúgy nekem sem mondott semmit, mint nektek. Ám amikor kicsit utánanéztem a dolgoknak, éreztem: Ez az a Tablet!

Meg is rendeltem Hong Kongból, jó áron (az iPad árának ötödéért) magyar házhozszállítással. Kevesebb mint 2 hét alatt itt volt a csomag, hibátlan állapotban.
Ahogy kicsomagoltam rögtön ellenőriztem a termék állapotát. Szerencsére nem volt rajta semmilyen fizikai sérülés. Majd következett a második menet. Működik-e egyáltalán amit rendeltem Kínából?! A tablet bekapcsolt, az Android bebootolt és rögtön csatlakoztam a wifire. Hibátlan működés.

Már lassan négy hete nyúzom a tabletet. Úgy gondolom ennyi idő szükségeltett nekem ahhoz, hogy megfelelő tapasztalatot szerezzek egy cikk írásához a készülékről. Lássuk hát!

Specifikáció

A kínai tabletek piacán a ZT-180 kiemelkedik 1Ghz-es processzorával, valamint a RAM mennyisége is kétszerese az átlagnak. Tapasztalataim szerint nem is kell több egy ilyen tabletbe, a rendszer és az alkalmazások gyorsak valamint az egész rendszer stabilan üzemel a hardveren. A négy hét használat során kb. kétszer kellett csak a Force Close opciót választanom, amikor egy alkalmazás nem válaszolt.
Az érintőkijelző rezisztív technológiát használ, meglehetősen jó minőségben. Több ismerősömnek is van iPhone-ja, van viszonyítási alapom a kijelzőhöz. Szerencsére nekem nem kellett sokat bajlódnom az érintőképernyővel, mert boldog tulajdonosa vagyok egy LG KP500-nak is, ami szintén ezt a technológiát használja.
Az 1024 x 600 pixeles felbontásnak hála, nem kell zoomolgatni semmilyen internetes oldalon. Szépen megjelenít mindent nem úgy, mint a 7 colos verzióknál.
A tárhely ugyan csak 2Gb, de amint megkaptam beleraktam egy 2Gb-os MicroSD kártyát. Ezt a zenéknek és az alkalmazásoknak tartom fenn.
A gép szerintem legnagyobb előnye, hogy van rajta egy szabvány USB 2.0 csatlakozó. Ha filmet akarok nézni, nem kell a memóriakártyára másolnom, csak rárakom egy pendrive-ra és már nézem is a filmet. Fantasztikus, sőt ilyen még az iPad-en sincs.
Ha éppen nincs elérhető Wifi sehol, de van egy jó hosszú internet kábeled azzal is tudod csatlakoztatni az eszközt az internetre. Ezt egy különleges átalakítóval tudod megcsinálni.
Az üzemidő is fantasztikus adatokat mutat. Miután 10 órán keresztül töltöttem, majd wifivel kicsivel több mint 5 órát használtam nagyon meglepődtem, nem vártam volna ennyit a géptől. A legtöbb amit ki tudtam belőle hozni, 2 Gyűrűk Ura rész Wifi nélkül, közel maximum fényerőn.
Az Android-ot most nem mutatnám be, a rendszerről olvashattok számos más ember tollából.

Külső

A ZT-180 meglehetősen hasonlít arra az eszközre, ami lényegében életre hívta ezt a kategóriát, magára az iPad-re. A tablet minden része műanyagból van. Nekem ez abszolút nem zavaró, de sokkal kellemesebb lenne, ha fémből lenne a hátulja, talán majd legközelebb. A műanyag a jobb fajtából való, jól ellenáll a karcoknak.

A készüléken mindössze 4 gomb található: bekapcsoló gomb, 2 választó gomb és egy iPhone/iPad gomb.
A bekapcsoló gombnak egyszerű feladata van, be illetve ki lehet kapcsolni vele az eszközt. A 2 választógomb közül az egyik az éppen futó programok listáját mutatja meg (Multitasking), a másik pedig az éppen futó program azon opcióit, amiket nem érhetsz el az érintőkijelző segítségével.
Az iPhone/iPad gomb egy tökéletes Apple másolat. Ugyan olyan szépen egybesimul a gép síkjával (nincs semmi kitüremkedés) mintha egy iPhone-t fognánk a kezünkben. Minősége kiváló jelzőt érdemel. A gomb a ’Vissza’ funkciót tölti be, ezzel tudunk visszanavigálni az előző ablakba valamint ha 3 másodpercig nyomva tartjuk, visszajutunk a főképernyőre.

Szoftver

A gépen a Google által fejlesztett Android van feltelepítve, abból is a 2.1-es verzió. A rendszer stabilan fut a gépen, igaz a Zenithink kb. 2-3 hetente új frissítést ad a felhasználóknak. Ezek a frissítések gyorsítják a rendszer valamint az alkalmazásokkal való kompatibilitást is növelik.

Az erős hardvernek köszönhetően többé nem kell videókat konvertálgatni. A ZT-180 az általam próbált eddigi összes filmfájllal megbirkózott, még az 1080p-t is lejátssza. A Zenithink ZT-180-on van elérhető Market hozzáférés, így szinte korlátlan mennyiségű alkalmazáshoz férhetünk hozzá.

Készítettem egy kis alkalmazás bemutatót. Ezek azok az appok amiket nagyon szeretek és szinte minden nap használok.

Browser - Böngésző

Az Android alap böngészője. Viszonylag gyors, mindent megjelenít és nagyon stabil.

YouTube

Közvetlen kapcsolat a világ legnagyobb videómegosztó oldalához. Nekem eddig minden videót lejátszott, nem akadozott és a hang sem csúszott soha. Kiváló működés.

Maps

A Google Maps. Tökéletesen működik ez is, mindent tud amit tudnia kell.

News & Weather – Hírek & Időjárás

Ez a kedvenc alkalmazásom, minden reggel ezt olvasom a kávém mellett. Friss információk a nagyvilágból és Magyarországról, valamint időjárás előrejelzés. Tökéletesen működik ez is.

Apad

Ezt az alkalmazást nem szoktam használni, amolyan ’csakazértis’ alapon tartom a gépen.

Csak nem az iOS?! ANDROIDON?! Hihetetlenek a kínaiak, még a szoftvert is lemásolták. Briliáns szoftver.

Összegzés

Úgy érzem nagyon jól tettem, hogy megvásároltam ezt a tabletet. Féltem, hogy ’gagyi kínai’ lesz, de minden nap használom. Imádom!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.