2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Xen VGA passthrough

Hogyan kreáljunk Windowsos játékgépet, ha megkedveltük a Linux desktopot?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Bevezető

A legelején leszögezném:
Angolul érdemes minimális szinten tudni, ha bele akarsz ebbe vágni.
Egyáltalán nem vagyok profi a témában, leírásokat követtem és a Google volt a vezetőm, lehet, hogy orbitális baromságot írtam valahol, de azért igyekeztem, hogy ne így legyen.

Ez a cikk egy majdnem fél éves "ilyen kell nekem is" érzés megvalósítása után született. De kezdjük az elején.

Egy éven keresztül használtam Ubuntut, és a GNU/Linux desktop sok pozitív tulajdonságát, testreszabhatóságát igen megkedveltem. Ugyanakkor megkomolyodnom még nem sikerült, így a Windows alatt elérhető játékokról sem szerettem volna lemondani. Tettem tehát azt, mint mindenki más: dualboot. Ennek azonban több hátrányára is igen gyorsan rá kellett jönnöm.

A játékstílusom szerintem erősen nem normális: Játszok olyan 20-50 percet, majd 40-100 perc produktivitás vagy egyéb "nem játék" tevékenység következik, ami lehet tanulás, egyszerű fórumozás, vagy bármi engem érdeklő dologról olvasás. Játszani csak Windows alatt lehet, minden másra jobban kedveltem az Ubuntut. A régi gépemmel, bár egy határozottan kellemes sebességű jószág, az újraindítás ideje nem kevés. És ezt mindig eljátszani egy idő után nekem igen kellemetlenné vált. (First world problems.)

Ekkor láttam meg ezt a videót, és elkapott az "ez kell nekem" érzés. Bár a videón 2 Windows fut egy csak Xen-re használt Debianon, arra azért rájöttem, hogyha ez megy, akkor egy GNU/Linux desktop és egy Windows desktop is vígan el lesz egymás mellett.

Először is utánanéztem hogy mi is ez a Xen, amivel én ezt meg akarom valósítani. A Wikipédia ezen oldala rövid úton felvilágosított. Gyakorlatilag egy köztes réteg a hardver és a szoftver között, ami megengedi, hogy több operációs rendszer fusson egyszerre, ugyanazon a gépen. Amiben ez jobb mint a Virtualbox és társai: minden virtualizált operációs rendszernek külön hozzáférést enged az előre meghatározott hardverhez. Vagyis a Windows-os virtuális gép száz százalékban ki tudja használni a neki kiosztott videokártyát. Nekem pont ez kellett, így bele is vágtam.

A továbbiakban ennek az elkészítéséhez írtam egy leírást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.