2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

WTF is the MMORPG? - vol 1.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

WTF is the MMORPG? Már a cím is magáért beszél. Az MMORPG játékosok képesek ugyanis rövidítésekkel...

[ ÚJ TESZT ]

WTF is the MMORPG?

Már a cím is magáért beszél. Az MMORPG játékosok képesek ugyanis rövidítésekkel beszélgetni akár órákon keresztül is.
Idézek egyet:
- WTF?
- PWNED
- OMG
- ZERG ALL
- NUKE
- GANK HORDE
- LOL

Kívülálló számára a fenti szöveg csak zagyvaság, azonban aki már belekóstolt az MMORPG-k világába minden szavát érti, és pillanatok alatt képes is bekapcsolódni egy hasonló társalgásba.

De, kezdjük az elején: Mi is az az MMORPG? A rövidítés kifejtve mindent kifejez: massive multiplayer online role-playing game. Szó szerint fordítva Masszívan Többszereplős Onlájn (hehe, erre nincs magyar szó) Szerepjáték. Kicsit értelmezve a dolgot egy olyan internetes szerepjáték, amely során több játékos együttműködése is szükséges. Általában ezek a játékosok valamilyen nagyobb cél érdekében szövetségekbe (guildek) verődnek, és együtt küzdenek a célokért. Ilyen cél lehet PVE azaz player vs. enemy esemény, például egy sárkány legyőzése, nagyobb fenevadak megölése a játékon belül, vagy PVP azaz player vs. player azaz a többi játékos elgyepálása esetleg szervezetten, csoportosan.

Mi is vonzza a játékosokat újabb és újabb eseményeken való részvételre, fenevadak legyőzésére?
Elsősorban a lootnak nevezett tárgyak, amelyeket ezek a szörnyek őriznek, és megölésük után hozzáférhetőek. Ezek általában nagy hatalommal ruházzák fel a viselőjüket, de nem annyira naggyal, mint egy még erősebb szörny legyőzése után kapott, így az érdeklődés folyamatosan fenntartott. Ezen felül ugyanerre sarkall a dicsőség is. Egy-egy nagyobb szörny legyőzésének híre megy a virtuális világban is, és a legyőzőkre hősként tekintenek, felnéznek rájuk. Pontosan ez a két dolog teszi az MMORPG-ket a jövő játékaivá. Folyamatos célokat tűz ki elénk ugyanis a játék fejlesztői, rövid és hosszú távon is, ezzel motiválnak minket. Pont ebből adódóan egy játék fejlesztése sosem ér véget, de erről inkább egy másik írásban elmélkednék.

Hazánkban jelenleg a WOW, azaz a World of Warcraft a legsikeresebb MMORPG. Ez előtt volt néhány játék már, amellyel kisebb játékosközösség játszott, azonban az ekkori játékos társadalom még nem volt számottevő. A másik ismert játék a Guild Wars, erről azonban kevésbé tudok nyilatkozni, mivel nem játszottam vele sosem.

Egy következő írásban a játékosokról elmélkedek majd, ugyanis ez az ami valóban érdekes az MMORPG-k világában. Mi kell ahhoz, hogy addikt legyél, és ki az, aki biztosan az lesz.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.