2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windowsról Ubuntura GY.I.K.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

-Mi ez a dolog? Kell ez egyáltalán nekem? -Először is, az Ubuntu nem Windows! Ne akard úgy használni,...

[ ÚJ TESZT ]

-Mi ez a dolog? Kell ez egyáltalán nekem?
-Először is, az Ubuntu nem Windows! Ne akard úgy használni, mintha az lenne. Ha el tudod hagyni a megszokásaidat, és kicsit nyitni az újdonságok felé, akkor rá fogsz jönni, hogy milyen egyszerű, könnyen megtanulható, jól használható rendszerrel van dolgod, ami sok esetben gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb, mint az eddig használt. Pozitívumok tételesen itt.
Egyszerűen és gyorsan ki tudod próbálni a LiveCD segítségével, csak bebootolsz róla, és már működik is. (pendrivera is teheted, l. később)

-Van itt Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu, 8.04, 8.10, 32 bit, 64 bit. Melyiket telepítsem?
-Alapesetben az Ubuntut ajánlom, ehhez találsz a legegyszerűbben segítséget. Ha kevés a memória a gépedben (<512), akkor Xubuntut tegyél. A KDE (Kubuntu) jelenleg átalakulóban van, kissé instabil, ezért használata kezdőknek nem ajánlott. A 8.04 hosszú támogatási ciklusú változat, 2011. áprilisig lesznek hozzá hibajavítások, biztonsági frissítések. Ha csak egy stabil rendszer kell, nem érdekelnek az addig megjelenő újdonságok, tehát nem akarsz majd új verziókat, akkor válaszd ezt. Egyébként a 8.10 a jó választás, nagy előrelépés történt pl. a hálózatkezelésben a 8.04 óta. Jelenleg semmi előnyöd nem származik abból, ha 64-est teszel fel, hacsak nincs 4GB-nál több memóriád, viszont lehet, hogy belefutsz nem működő dolgokba. Én a 32 bitest ajánlom.

-Meg tudom majd nyitni a windowsos partíciókat Ubuntu alól?
-Igen, teljes körű NTFS írási/olvasási képességekkel rendelkezik.

-Létezik magyar nyelvű Ubuntu?
-Igen, a rendszer és a programok nagy része magyar nyelven is használható. Ahhoz azonban, hogy telepítés után rögtön magyarul szóljon hozzád a gép, a telepítés közben internetelérés szükséges, a nyelvi fájljainkat ugyanis onnan tölti le. Ha ez nem lehetséges, de mindenképp rögtön kell a magyar, akkor érdemes elgondolkodni a Kiwi Linux telepítésén, ami "egy román és magyar felhasználóknak szánt Linux operációs rendszer", az Ubuntura épül, annak tárolóit használja.

-Hogyan álljak neki a telepítésnek?
-Először is döntsd el, hogy Windowsba ágyazott (wubi), vagy normális telepítést szeretnél. Előbbi egy egyszerű, kezdőbiztos kipróbálást tesz lehetővé, ám az utóbbi gyorsabb, és stabilabb.
Normál telepítésnél az Ubuntu fölülírja az első merevlemez indítórekordját a saját rendszerindítójával. Ha később az uninstallt dühből, meggondolatlanul csinálod, akkor a gép bootképtelenné válhat. Ezért, ha esetleg külön meghajtóra telepítesz, érdemes lehet lehúzni a wines lemezt, vagy a telepítő haladó beállításait használva kézzel beállítani a rendszerindító helyét. Ez utóbbi módszer azért jobb, mert az Ubuntu automatikusan beírja a Windowst is az indítólistába, ezért nem kell majd állandóan a BIOShoz nyúlkálnod.

-Nincs CD-rom a gépemben/Nem akarok CD-t írni. Hogyan tudok így telepíteni?
-Tudsz LiveUSB-t is csinálni. Legegyszerűbb megoldás az Unetbootin használata.

-Nem találom a windowsos meghajtómat, amire az Ubuntut telepítettem wubival.
-Nézd meg a /host könyvtárban.

-Mit akar ezzel a zárt meghajtóval, vagy mivel?
-Az Ubuntu a nyílt forráskódú, közösség által karbantartott drivereket használja a különböző hardverekhez. Egyre több esetben azonban a gyártó maga is kiad drivert bináris (gépi kódú, nem ellenőrizhető, csak futtatható) formában. Ezt csak akkor célszerű telepíteni, ha a nyílt forráskódú nem működik megfelelően. Ez egy érzékeny téma VGA esetén. Régebbi kártyák általában tökéletesen mennek a nyílt driverrel, azonban az újakkal lehetnek gondok. Zárt meghajtó telepítése előtt mindenképp ellenőrizd a kompatibilitást a gyártó honlapján, mert kellemetlen meglepetésekben lehet részed. (Az Ubuntuban levő driververzió kompatibilitási listáját ellenőrizd, ne a honlapon lévő legutolsóét! A verziót megtalálod Synapticban, kezelése l. kicsit később)

-Nem fogom tudni használni a kedvenc programjaimat. Egyáltalán, milyen programok vannak Ubuntura?
-A programtelepítőben (részletesen kicsit később) kategóriánként tudsz keresni. Ha egy windowsos program direkt alternatíváját keresed, akkor egy jó kiindulás itt.

-Itt vagyok a program honlapján. Mit töltsek le?
-Az egyik legfontosabb különbség win és linux között, a programok telepítésében van. Ismertető itt.
Ha valamiért nem jó a csomagolt változat, vagy nincs csomag, fordíthatsz is. Ennek a módja itt.

-Csak egy zenelejátszót akarok telepíteni, de a csomagkezelő a fél internetet le akarja tölteni hozzá. Ez miért van?
-Valószínűleg a másik nagy asztali környezet része a kiszemelt programod. A pluszban letöltött dolgok nem ártanak, viszont lassíthatják a géped működését, ha mondjuk csak az amaroK miatt betöltöd a memóriába a KDE könyvtárakat is. Emellett, mivel ezek a programok más alapból építkeznek, kicsit máshogy is fognak kinézni, ami némileg rontja az összképet.

-Nem szól az mp3, nem tudok filmet nézni, nincs flash, java. Ez valami vicc?
-Ezek a programok nem minden országban használhatók szabadon, ezért nem képezik az alap Ubuntu install részét. A legegyszerűbb, ha felteszed az ubuntu-restricted-extras csomagot, akkor mindez, és még pár ilyen korlátozott dolog működni fog.

-Hogyan működik a kocka?
-Ha vannak megfelelő driverek a videókártyádhoz, akkor menni fog az ún. compositioning, ami az asztali effektekért felelős. Erről egy jó írás található itt.

-Azt mondják, nincs vírus linuxra, és tűzfal sem kell. Ez igaz?
-Vírusírtóra nem lesz szükséged, ha nem üzemeltetsz windowsos felhasználókat kiszolgáló levelezőszervert. Tűzfal program sem kell, ha router vagy tűzfal mögül internetezel. Viszont közvetlen kapcsolat esetén ajánlott használni. Egy jó megoldás lehet, az ufw.

-Ha kérdezek valamit a fórumon, állandóan a terminállal jönnek. Windowson már rég sikerült leszámolni a Dos ablakkal. Miért kell nekem ezzel szenvedni?
-Nekünk, a segítségnyújtóknak, sokszor még akkor is sokkal egyszerűbb egy terminál parancsot kérni tőled, mint elmagyarázni a menüpontok dzsungelében a megfelelő beálítást, ha amúgy létezik adott problémára grafikus megoldás. Sokszor azonban ez utóbbi nem áll, tehát csak a terminál a járható út. Nem állítom, hogy ez mindenkinek jó, de megszokható, egy idő után ráragad az emberre, és rájön, hogy milyen gyorsan is lehet vele dolgozni.

-Unalmas ez az asztali téma. Hol találok mást?
-Ha már minden beépítettet végigpróbáltál, akkor itt találsz újakat.

----------

Ez az írás elsősorban az Ubuntu fórum első hozzászólását kiegészítendő született, és azoknak szól, akik már eldöntötték, hogy kipróbálják az Ubuntut. Nem célom meggyőzni vele bárkit bármiről, pláne nem rábeszélni bárkit bármire.
Nem volt célom a teljes mélységű magyarázat az egyes témákhoz, csak az első lépések megkönnyítése.
Megpróbáltam egy Windowsról érkező felhasználó szemével vizsgálni témakört, nagyban támaszkodtam a fórumra érkező kérdésekre.
Köszönet a linkeken levő anyagok szerzőinek!
Ha kiegészítenéd a válaszokat, vagy új kérdés-választ tennél be, írj nyugodtan!
A szakmai kérdéseket, kérlek, az Ubuntu Linux fórumban tegyétek fel, ott sokkal többen olvassuk.

Major Major
Szerkesztve: 2008.12.27

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.