2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows 8 laikus szemmel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A már bemutatott Samsung np300e5z notebookom és a Windows 8 a mindennapokban.

[ ÚJ TESZT ]

Ezen írásommal szeretném megmutatni a kedves olvasónak a Windows 8 legszembetűnőbb újításait, de természetesen a teljesség igénye nélkül laikus szemmel, mindennapi felhasználóként.

Az első és legszembetűnőbb változás a boot időben jelentkezik. Az előző, Samsung np300e5z notebookomról készült cikkemben leírtam, hogy a Windows 7 igen lassan, kb. 2,5 perc alatt töltött be, ezzel ellentétben az ablakos rendszer új verziója durva köröket ver boot time-ban az elődjére. A 2,5 perc drasztikusan csökkent, a jelenleg mért idő 18 és 25 másodperc között van.

A rendszer felállása után azonnal szemünk elé tárul az új csempés kezelő felület. Eléggé tetszetős (bár ez szubjektív) és hasznosnak is mondható.
Ugyanúgy, mint egy Windows Phone operációs rendszert futtató mobiloknál, itt is kitehetjük kedvenc alkalmazásaink élő csempéit. Számomra igen hasznos a posta (össze van hangolva a Gmail fiókommal), az időjárás, a naptár, valamint az üzenetek (ez pedig a Facebook profilommal van szimbiózisban ), ezeket napi szinten használom.
Itt kell megemlíteni, hogy élő csempékhez híven ezeket bizonyos időközönként automatikusan frissíti a rendszer.

Továbbá a kezdőképernyőre tettem még ki az áruház, a térképek, a Total Commander, az explorer, a Firefox, a zene, videó, valamint kamera csempéket. Ezek nem élő csempék, nem is kell annak lenniük, csak az alkalmazások indítására szolgálnak. A képernyő alján lévő gördítő sávot jobbra húzva az általunk telepített alkalmazások indítóit láthatjuk.

A következőkben szeretnék néhány szót ejteni az operációs rendszer kezeléséről. Az első napokban megszokást igényel mint minden új dolog, de hamar rá áll az ember keze és onnantól kezdve minden megy mint a karikacsapás.

Természetesen válthatunk a csempés és hagyományos nézet között. Ezt háromféle módon is megtehetjük, az egyik lehetőség, hogy a kezdőoldalon lévő asztal csempére kattintunk, a másik opció pedig az, hogy a kijelző bal alsó sarkába húzzuk az egeret, majd a megjelenő asztal képére kattintunk. A harmadik és egyben legkézenfekvőbb opció ha az billentyűzet Windows gombját használjuk. Az utolsó két metódus természetesen visszafelé is működik.

Az egy azon időben futó alkalmazások közötti váltásra kettő lehetőséget kínál a rendszer. Használhatjuk a már megszokott megszokottat, hogy a tálcán rákattintunk a általunk használni kívánt program ikonjára. A másik opció kicsit érdekesebb, az egeret a képernyő bal felső sarkába mozgatjuk, ezek után megjelenik egy ikon, ami után lefelé kell mozgatnunk az egeret és ennek hatására megjelennek az éppen futó appok ablakai, amelyek között egy mozdulattal válthatunk.

Ha a jobb alsó sarokba húzzuk az egeret szintén a szemünk elé tárul egy menü, nevezzük csak mindenesnek, mivel itt is több opció közül választhatunk, melyek a következők:
- keresés, amely több forrásból is képes keresni. Beállíthatjuk, hogy miben kívánunk keresni, fájlokban, alkalmazásokban, térképekben, kapcsolatokban stb.
- megosztás menüpont. Személy szerint én még nem használtam, de nem hiszem, hogy a közösségi portálokra kell gondolnunk, véleményem szerint a megosztott fájljainkhoz van köze, de nyugodtan javítsatok ki, mint mondtam még nem használtam.
- kezdőképernyő ikont, azt hiszem ehhez nincs mit hozzáfűzni, egyértelmű a funkciója
- eszközök, ahol a géphez kapcsolódó eszközöket kezelhetjük, gondolok itt projektorra, TV-re stb.

Végül, de nem utolsó sorban a beállítások menüpontot is meg kell említeni. Itt érhetjük el a netes kapcsolatokat, állíthatjuk a hangerőt, a fényerőt, kezelhetjük az értesítéseket, valamint a főkapcsolót (alvás, leállítás, újraindítás).
A mindenki által ismert vezérlőpultot is innen indíthatjuk, továbbá van egy gépház opció, itt egyfajta gyors beállításokat végezhetünk el.

A kezeléssel tehát nincs gond, gyorsan tanulható és szerintem könnyen kezelhető. De most jöjjön egy kis fekete leves, a (program)kompatibilitással gondok vannak.
Szerencsére a hardver illesztők gond nélkül fel mentek, de a Samsung által Windows 7 alá fejlesztett programokkal már nem volt ilyen szerencsém. Azokat is sikerült ugyan feltelepíteni, de nem futottak, bár gyanúm szerint ez inkább a Samsungnak róható fel.

Meg kell említenem azt a tényt, hogy a mobilnet adaptert élből felismerte, még az illesztőt sem kellett feltelepíteni, a már említett beállítások - hálózatok menüpont alatt kérte a kártya PIN kódját és már ment is a net.

Szintén fekete pontot érdemel, hogy bekapcsoláskor mindig kéri a jelszót, még nem sikerült megtalálnom, hogy hol lehet kikapcsolni. Nekem nincs szükségem jelszóra, bár egy esetleges notebook elhagyás, ellopás esetén még jól jöhet, bár egy hozzáértőnek nem okoz sok fejtörést a kiiktatása.

El is érkeztünk rövid cikkem összegzéséhez. Egy hete használom a Windows legújabb generációs operációs rendszerét. Gyorsaság terén nem kell kompromisszumot kötni.....még nekem sem, pedig nem rendelkezem egy NASA által fejlesztett trillió hertzes erőgéppel, továbbá a minimum hardver igény is alacsonynak tekinthető.

Elég stabilnak is tűnik, bár ilyen rövid idő alatt ezt még nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni.
A kompatibilitási problémák viszont elég bosszantóak a Samsung easy settings progija nagyon hiányzik, de remélem a közel jövőben erre is lesz megoldás.

A hozzáértőktől szívesen fogadom a hasznos ötleteket, gondolatokat. Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, bármilyen kérdésed van nyugodtan tedd fel és ha tudok válaszolok.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.