2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

WD: Én könyvem - Kell ez?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A közelmúltban történt egy nagyobb adatvesztésem, konkrétan a családi fotóink 80%-a esett áldozatul a...

[ ÚJ TESZT ]

A közelmúltban történt egy nagyobb adatvesztésem, konkrétan a családi fotóink 80%-a esett áldozatul a technikának. Ez adta meg a kegyelemdöfést egy NAS meghajtó beszerzéséhez.
Az álmom valahogy úgy nézett ki, hogy veszek egy ilyen kütyüt, bedugom a routerembe, majd megtömöm villámgyorsan adattal, ami raid1-ben valami hihetetlen biztonságban fogja várni a végítélet napját. Ezek közül a WD My Book World Edition II csak egyet nem tud teljesíteni, de erről kicsit később.

A NAS meghajtók (Network-attached storage) olyan hálózatba köthető mini számítógépek, amelyek az adatok tárolására lettek kiélezve (bizonyos NAS meghajtók tudnak torrentezni, FTP módban működni) Samba szerverként, tehát hálózati fájlmegosztást biztosítanak.
Sok szempont alapján lehet dönteni, de első nálam mindig az ár (adja isten, hogy egyszer azt vegyek, amit csak akarok), mert igen elszállt dolgokat lehet találni, ha pl. az argep.hu-n beírjuk, hogy NAS. Nem ritka a több százezer forintos kivitel sem, amik első ránézésre ugyanannyit tudnak, mint az 50000 forintos. A végét persze sejthetjük, megbízhatatlanság, és a sebesség hiánya.

Western Digital. Régóta egy megbízható márkaként lebeg a merevlemezek piacán, ráadásul az otthoni adattároláshoz is számtalan variációt nyújtanak. 3 féle NAS meghajtót kínálnak, a My Book World Editiont, a World Edition II, és a WD Share Space, ami árban egy újabb szuperlatív, nem biztos, hogy otthoni felhasználóknak kell ilyen. Több márkát átnéztem, persze az ember bekajálja a marketinget, főleg egy számára megbízható cégtől, így esett a My Book II-re a választásom. ~65e forint körül jutottam hozzá egy hazai webshopnál, ezért én 1 TB tárhelyet kapok lineárisan és 500GB-ot raid1 mirror módban. Csábítóan hangzik, főleg, hogy a hasonló árkategóriájú NAS meghajtókba ennyiért nem jár vinyó. Itt rögtön kettő is van, tetézve az örömöt a specifikációk között találunk Gigabites Ethernet csatlakozót, meg USB csatlakozót, amire mindenféle külső adattárolókat dugdoshatunk.

A dobozból kihámozva találjuk magát a gépezetet, a tápot (2 tápkábellel, hogy amcsik is használhassák) és egy 1,5méteres UTP kábelt, CD-t. Mikor először kézbe vesszük, nem nagyon mondhatjuk meg, Apple vagy X360 termékkel van dolgunk. Nagyon rendben van anyaghasználat terén. Minőségi gumi és műanyag ötvözete (he?), elől pedig egy Xbox-okról ismeretes gomb, ezúttal dupla gyűrűben, a gyűrűk pedig körben 6 LED-ből állnak, erről később. Tarthatjuk fekve, állva, fejjel lefelé, a gumi perem minden helyzetben megfelelő tapadást nyújt.
A dobozban csak egy Quick Installation Guide található, a teljes Guide a WD honlapján tölthető le PDF-ben, ezt nem tettem meg, így egy kis IQ fight árán szedtem szét a kütyüt. Annyi a titka, hogy olyan csavarok vannak, amiket nem lehet teljesen kihúzni, el ne vesszen. Ráadásul semmi sem arra az elemre van erősítve, amit várunk (mindenhol mást kell húzni). Mindegy, hülye gyerek szenvedjen, szépen le lett írva, végére szétjött. A hátoldalt lebontva egy propellert látunk. Halk üzemű, bár bekapcsolás után minden alkalommal felpörgeti egyszer jó hangosra, nem jöttem rá miért. Nagyon halk, 4 óra másolás után sem kapcsolt be hangosra. A vinyót kihúzva láthatjuk, hogy egy natúr Green Pówer WD merevlemezről van szó, amin Linux fájlrendszer található. Ez adja, hogy a gép teljesen Linux alapú, a lelke egy kb 200Mhz-es processzor és kb 32Mb RAM, de erről nem nagyon van infó a világhálón.

Első bekapcsolás után 3 percet kér, ekkor körbe-körbe szaladgálnak a gyűrűkön a fények, beállítja magát, IP-t, fájlrendszert, júzernevet konfigurál. A gyűrűknek több funkciója is van, pl a lemezek telítettségét is jelzik (körben hány LED világít), ezzel távolabbról is megmondhatjuk szemrevételezéssel havernak hozhatja-e a Jóbarátok összes részét kölcsönbe, (a pizsamájával együtt, mert ittalszik).
A böngészőbe beverjük, hogy mybookworld, így elérjük a webes felületet. Itt nem sok választási lehetőség van: admin/pass beállítás, fájlrendszer beállítás, anywhere access beállítás, megosztott mappák beállítása, USB eszközök biztonságos eltávolítása.
A Quick Guide erőlteti az Access Anywhere telepítését, ezt én kihagytam. Lényege, hogy bárhonnan elérhetjük a világon adatainkat. 4 számítógépünk van itthon, 2-őn kifagyott a program Auto Update-je, 2-őn pedig nem látta a meghajtót istenért se a hálózaton pedig rég ottvolt (a gépek között volt vegyesen XP, Vista, minden frissítve de nem akarta). Én hagytam annyiban, se én se más ne férjen hozzá a netről az adataimhoz. Jó ez LAN-on…
Kezdjünk el menteni! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ Itt kezdődnek a bajok. Beállít Raid1-re, kb. 10 órát konfigurálta a mirror-t, de fél óra után már a guide is írta, mindent lehet rá pakolni.
Elkezdtem másolni, másolni, másolni, másolni, másolni, mondom most mivan? 5 giga anyag ennyi idő alatt 5X átér. De nem a WD Mybook II-nél! Maximum másolási sebesség 4-5 MB/s, és kész. A hálózatos totyikban „And” kiszámolta nekem, hogy ezzel a sebességgel 4 nap telerakni az egy Terrát. Szép. Legalább a ping-je gyors arra nem kell várni. Hát akkor dugjuk rá direktben egy Notebook-ra, amin van Gigabites csatlakozó. Semmi változás. Kezdjünk el másolni rá több gépről egyszerre. Furcsa volt, de így már a 6 MB-ot súrolgatta, ez a maximális határ. Lefelé persze hajlandó ingadozni akár a 900 Kb/s is előfordul. Lassú! Nagyon! Az én szerencsém, hogy 10megánál nagyobb fájlokat nem fogok rajta tartani, így igazából nem eget rengető a várakozás. De ez akkor is szörnyű. Remélhetőleg egy Firmware frissítés valamelyest segít majd, de a gigabites csatlakozás még így se láttatja értelmét.
Egy amerikai fórumon egy lelkes emberke írta és ezzel abba is hagyom a szidalmazásokat: „A levegőben terjengő végtelen Morse jelsor: Lehet hogy a hálózati eszközök nem olyan gyorsak mint amilyennek tűnnek! Lehet hogy a hálózati eszközök nem olyan gyorsak mint amilyennek tűnnek! Lehet hogy a hálózati eszközök nem olyan gyorsak mint amilyennek tűnnek!”

Felmerül a kérdés ez így mire jó? Nekem jó. Egyelőre. Meglátom, majd hogy alakul vele az élet firmware frissítés után, egyelőre olyan 80%-os elégedett vagyok. Ez furcsa lehet, de tényleg csak végtelen sok apró kép és szöveges dokumentum tárolására fogom használni, így számomra elenyésző a sebesség szüksége, elég a megfelelő ping, ami viszonylag jó. Bízom benne, hogy a WD elég jó support-ja előbb-utóbb kiad egy olyan frissítést hozzá ami használhatóvá teszi, mert hardveresen teljesen rendben van a gép.

NAS Wikipedia
WD Link

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.