2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

WD 740ADFD Raptorok egymás között

  • (f)
  • (p)
Írta: |

10.000 fordulat percenként - tényleg annyira hangosak ezek a merevlemezek, mint ahogy azt állítják?

[ ÚJ TESZT ]

Üdvözlök minden Kedves Olvasót!
Ez az első írásom itt, remélem elnyeri tetszéseteket, és érdekesnek találjátok majd! :)

Térjünk egyből a lényegre! :D
Előre is szeretnék elnézést kérni azoktól, akik nem szeretik hallani a "winyó" kifejezést. Ne haragudjatok, de szerintem semmi gond nincs vele, végül is mindenki tudja, hogy mit értek alatta és már a 90-es években is elterjedt volt.

Amikor én összeállítottam annak idején egy gépet, magamnak vagy esetleg másnak ajánlottam hardvereket, akkor mindig tesztekre és véleményekre hagyatkoztam. Mégis csak a mai énemet mondanám tényleg tudatosnak hardver vásárlás terén, mert annak idején bizony hanyagoltam néhány dolgot, például a billentyűzetet, hiszen ha a gép már tuti, akkor egy nem túl drága billentyűzet biztos jó lesz hozzá (egy olcsóbb fajta Logitech, persze sokkal kopottabb hangja van, mint a >6-7 éves Cherry billentyűzetemnek, amit nagyon szeretek :)), gondoltam én, illetve winyónál is csak azt néztem, hogy kettő legyen: egy 7200 rpm-es rendszernek, és egy ugyanilyen árú, de 5400 rpm-es (tehát azonos áron nagyobb kapacitású) a fontos doksiknak, munkáknak, stb. Így lett egy 80-as Maxtor a rendszernek. Persze akkor fogalmam sem volt arról sem, hogy nagyobb adatsűrűség esetén is gyorsabb a winyó, meg ilyenek. Mindenesetre a probléma adott: tölt a gép, lassan-lassan, várni kell a programokra. Ez oké lenne, viszont a Windows pár hónappal a telepítés után valamiért lomhább, mint közvetlenül a telepítést követő napokban. És ez nem a sok telepített program miatt van, mert megszokott programokat használok, melyek felkerülnek az első 1-2 napon, és akkor még nem érzem azt a bizonyos lassulást. Erre egyébként szívesen olvasok tanácsokat, mert úgy vettem észre, sajnos a Töredezettség-mentesítő sem segít a bajon, persze azt is tudom, hogy vannak profibb alkalmazások is a töredékek mentesítésére, és én még egyet sem próbáltam ki lustaságból. Kérdés az is, hogy mi köze a töredezettségnek ehhez, ha a lapozófájlnak előre lefoglalt, fix méret van beállítva, a szokásos programok meg a helyükön maradnak, ahová íródtak az első 1-2 napon... Vannak ideiglenes fájlok a temp könyvtárakban, meg a böngészők tempjei, de a gépen lévő programok 90%-a már az első 1-2 naptól kezdve ott van, ahol eddig is volt a winyón.

E hosszú bevezető után ugorjunk: kitaláltam, hogy kipróbálom a RAID-et, csak úgy poénból, ha már a Déli híd tudja... ehhez vettem egy 80-as Samsungot, gondoltam majd eladom utána. Most egészen pontosan a RAID0-ról beszélek. Azt egyből észrevettem, hogy gördülékenyebb a rendszer, mármint a programok telepítése biztos (egyébként egy 120-as Maxtoron vannak telepítőim is, mert onnan gyorsabb, mint cd-/dvd-lemezekről, és egy helyen is van minden), sőt a programok indulása is. A Windows akkor is használja a lapozófájlt valamilyen szinten, ha lenne elég szabad fizikai memória, és mivel most gyorsabban tudja kezelni, gondoltam ez is beleszól a sebességérzetembe.
Viszont hallottam ezekről a 10.000 RPM-es Raptorokról, gondoltam, kipróbálok egyet, aztán eladom. Na igen, nagyon tetszett a sebessége, viszont a halkságán meglepődtem, és most jön az írás lényege: ma már winyó- és billentyűzet-kérdésben is utánaolvasok itt PH!-n a dolgoknak, és pont emiatt durva hangra számítottam a winyótól, ehelyett "nem is olyan rossz"-fílingem volt. Kezdett furcsává válni, hogy van olyan, aki durvának mondja a Raptor hangját, van aki nem, mert ez elég tűrhető volt.

Gondoltam, teszt erejéig kipróbálom a RAID0-t 2 db Raptorral. Egyébként az elsőt újonnan vettem, és ADFD, 74 gigás. A használt is ADFD volt, ugyebár kedvenc portálunkon is megírták, hogy a GD sorozat után van az új ADFD, ezért én is ilyet szerettem volna. Na ekkor jött a koppanás, ugyanis a használt hangja durvább volt... Hiába 740ADFD mindkettő, az új halkabb volt sokkal. Eleinte azt hittem, hogy esetleg a hosszú, strapás használat során erősödik a hangja, de végül is ezt a lehetőséget elvetettem. Egyből feltűnt, hogy a feliratuk nem egyezik: az új (halkabb) 740ADFD-00NLR5, míg a régebbi egy 740ADFD-00NLR1. Itt rögtön arra gondoltam, hogy bizony a 2 példány gyártási dátuma között fejlesztések is voltak, noha erről sehol nem olvasni, pedig érdekes lehet.

Ugrás: szert tettem még 3 db 740ADFD-re, tehát már 5 volt. Bár mindegyiket használtan vettem, volt olyan köztük, mely az eladó állítása szerint alig használt. Megmondom őszintén, már nem tudom, melyik az az 5 közül, mindenesetre azt elmondhatom, hogy mind az 5 db egy-egy egyéniség. :) Eltérő hang, eltérő seek time, és mindegyiken 0 hibás vagy gyenge szektor. :) Fontos megjegyeznem, hogy először a HDTune Pro-t használtam teszteléshez, és a hallott zajszint számosításához egy zajszintmérőt használtam, ami nem igazán van kalibrálva meg miegyéb, de azt jól mutatja, hogy hallhatóan van különbség köztük. A HD Tune Pro-ban lehetőség van váltogatni az AAM (Automatic Acoustic Management) módok között. Az AAM-ről röviden annyit, hogy segítségével csendesíthetjük a winyót, cserébe az lassabb lesz. Ezt a programban egyből le is lehet tesztelni, ilyenkor kb 10 másodpercig hallhatjuk a winyót full hangon (a program dolgoztatja valahogy...). Például a 2 db WD GreenPower winyóimnál halk van beállítva, mert bár alapból is halkak, gyakorlatilag csak tárolásra vannak használva, ezekre töltök le és ezeken is tárolok zenéket, telepítőket, munkáimat, stb., tehát nincs szükség gyorsaságra, és ezzel a beállítással tényleg nem lehet őket meghallani (bár érdekes, hogy nagyon ritkán kiadnak valami szokatlan hangot, olyan "klatty"-szerűséget, amikor elvileg nem is dolgoznak, no mindegy...).
Mindegyik Raptor sebességre volt állítva, persze halk módban is különböztek egymástól.

Tehát a lényeg az, hogy van 5 db Raptorom, mindegyik 740ADFD, mégis eltérnek kis mértékben seek time-ban és nagy mértékben hangban. Ezeket foglaltam most táblázatba, viszont fenntartással kezeljétek a zajszintek pontosságát, mert szerintem kevesebbnek kéne mindnek lennie, arra viszont tökéletes, hogy a különbséget megmutassa a Raptorok között. Viszonyításképpen leírom, hogy ez egy külvárosi házban készült, ami mellett nem volt autóforgalom a mérések alatt, és csendes hely, ablak is zárva volt, így a teljesen csendes szobában 34 dBA-t mért a készülék, a bekapcsolt gép nyugalmi állapotban 44 dBA zajt bocsátott ki magából. Mértem halk és sebesség AAM módban is.

Oszloponként zölddel emeltem ki a legjobb értékeket, naranccsal a legrosszabbat, sárgával pedig a zöldhöz legközelebbieket. Természetesen a kisebb elérési idő a jobb.

A WD oldalán 32 dBA-t ír nyugalmi állapotra és 36 dBA-t seek mód 0-ra (nem tudom, mi ez a 0 mód...), mindenesetre gondolom közelebb állnak a valósághoz, mint az én értékeim, de a kb 4 dBA különbség nálam is megvan, szóval ez jónak tűnik. :)

A magyar fejlesztésű HD Sentinel program segítségét is igénybe vettem, a táblázat Revízió oszlopa a Sentinel program Információk fülén felsorolt sok érdekes info közül a Lemez revízió sor értékét tartalmazza.

Továbbá, ezzel a programmal riportokat készítettem, majd a Total Commander fájl-összehasonlítójával kerestem a riportokban különbségeket, de gyakorlatilag csak egy különbséget találtam (az eddigieken kívül), az pedig a Vezérlőtől energiagazdálkodási utasítások vétele volt, a legújabb Raptor nem támogatja, a korábbi 4 igen. HDTune Pro alatt ez Interface Power Management névvel szerepel. Én nem tudtam, hogy ez a különbség a gyakorlatban mit jelent, megkérdeztem ezért hdsentinelt, hiszen ő biztosan bőséges információval el tud látni, így is lett, íme a válasza:

Csak SATA merevlemezeknél lehetséges. Ha támogatva van, akkor a lemez képes kezelni a "partial" és "slumber" energia-gazdálkodási módot, ha a merevlemez-vezérlő kezdeményezi azt. Ezek kisebb energiaigényű módok, a partial-ból max. 10 mikrosec, a slumber-ből max. 10 millisec alatt "éled" újra a lemez és megy vissza aktív üzemmódba.
Ezeket a módokat kezdeményezheti a vezérlő (pl. ha átkerül akkumulátoros üzemmódba a gép) vagy maga a lemez is (ha egy belső számláló szerint nincs aktivitás).
Főként mobil eszközöknél van jelentősége - egy Raptornál kevésbé, itt ritkábban kerül szóba a fogyasztás, energiagazdálkodás :) Az azért furcsa, hogy a régebbi tudta (nekem is ilyenekről vannak riportjaim) és az újabb meg már nem ...
Szervernél kizárt, hogy lenne jelentősége, ott általában amúgy sincs szó alacsonyabb energiagazdálkodásról. A vezérlők (még ha az energiagazdálkodás engedélyezve is van) általában más módon oldják meg a csökkentett fogyasztást (teljes leállás) - könnyen lehet, hogy ezért is került ki ez a funkció.

Most már tudom, miért ennyire különböző az emberek véleménye: pont azért, mert bizony azonos típusú példányok között is vannak eltérések, és a legújabb volt a leghalkabb.

Egymás mellé rakva a Raptorokat, első ránézésre egyformának tűnnek, de várjunk csak? Igen, a legújabb (jobb szélső) kitűnik a többi közül: egyrészt világosabb a fehér papír, másrészt az elődök "dobozán" P1-es jelzés van, ezen már P2 (ezek sajnos nem látszanak a képen, ezért bocsánat, de itt van a PH!-s tesztből 2 kép, a jelzés a jobb alsó sarokban van a fekete felületen: egyik, másik)! Talán ez is lehet jele annak, hogy bizony a Western Digital még ezeket is fejlesztette folyamatosan.

Azonban valami még nem világos: bizony van olyan Raptor, ami újabb, mint egy másik, mégis hangosabb... akkor hol itt a fejlődés? Nos, ismét egy hozzáértőt kérdeztem, liksoftot, hogy egyáltalán mi lehet a dolog hátterében, és idéznék válaszából:

Van olyan gyártó, aki egy hónap alatt 6-8 firmware-t is kipróbál. Sokszor gyártósoronként más és más. A garanciát vállalja rá, de a fejlesztés miatt jó, ha különböző változatokat tud tesztelni. A jövő generációja lehet jobb tőle.

Nos, mindig tanul az ember valamit! :)
Sajnos nem találtam WD-nél olyan programot, amivel legalább le lehetne kérdezni a winyó firmware-ének verzióját, de lehet, hogy tényleg ez áll a 3 db 00NLR1-es winyók közti különbségek hátterében.

Végezetül itt van két kép, HD Tune Pro olvasási benchmarkja, először 2 Raptor RAID0-ban, aztán 4 Raptor ugyanígy. Hab a tortán a 3. kép, ami egy darab 300 Gigás VelociRaptor benchmarkja.

2009. 05. 25.: FIGYELEM! A lenti két kép fals eredményt mutat, kiegészítő cikkemben szerepelnek a jó eredmények!

2009. 05. 25.: FIGYELEM! A fenti két kép fals eredményt mutat, kiegészítő cikkemben szerepelnek a jó eredmények!

A tesztelés minden esetben ASUS P5Q-E alaplappal történt, ugyanazzal a chipset driverrel.
A VelociRaptor vs 4 SSD tesztben használt VelociRaptor elvileg ugyanolyan, mint az én tesztemben szereplő, a vége annak is 01G6U0 (és HLFS), valamint az alján lévő piros NYÁK-on szintén REV B felirat szerepel, tehát azonosak, de ki tudja... valószínűleg más hangja van annak is, esetleg más a firmware is, mindenesetre kíváncsiam várom, mikor kerülnek elő a frissített VelociRaptorok. :)

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, kérlek írj hozzászólást, ha van észrevételed, véleményed!
Továbbá, szeretném megköszönni hdsentinelnek és liksoftnak, hogy segített és támogatott eme cikk megírásában! :)

ui.: a fent tesztelt Raptorok immár eladóvá váltak, megtalálhatóak a HardverApróban.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.