2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Vacak optikai meghajtó gyorsjavítása

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Gyakori jelenség, hogy optikai meghajtóknál beáll az "eddig még működött" állapot, de sok...

[ ÚJ TESZT ]

szerk: képeket majd pótolom

Gyakori jelenség, hogy optikai meghajtóknál beáll az "eddig még működött" állapot, de sok esetben még működésre lehet bírni az olvasófejet.

A jelenség olyan formában jelenik meg, hogy betesszük a lemezt (ami eddig még működött off korsz), aztán vagy bele sem kezd az olvasásba a meghajtó, vagy hallani ahogy próbálkozik, esetleg zenei CD-t (van élet az mp3-on innen és túl) hallgatva pattogások hallatszanak, "beleugrik" a számba, no meg karcosabb lemezeket már nem olvas.

Tipikus példa egy ilyen lepukkant, ránézésre is vacak régi olvasó:

Szedjük szét! A manőver nem bonyolult, no meg akinek csavarhúzót adott a kezébe az úr...

Távolítsuk el a panelt (csak aztán vigyázni, mert kiömlik a bele)

A fehér szalagkábel köti össze a fejet az elektronikával, ott mögötte látszik már a kis állítható trimerpotméter.

No meg is érkeztünk, ki lehet találgatni, hogy ezt kell tekergetni. Persze nem vandál módon, egyrészt pici műszerész csavarhúzó kell hozzá, másrészt igen finom beállítást igényel. Nekem ezt úgy tanították, hogy ez a potméter állítja be a lézerdióda munkapontját, és ahogy öregszik/használódik a fej, idővel több kakaóra lesz szüksége ugyanolyan intenzitású lézernyaláb kibocsájtásához.
Ezek alapján azt is mondták, beállítani úgy kell, hogy megkeressük azt a két pontot, ahol már nem működik, és ezek közötti távolság felére tekerjük a potmétert. (potméter befutott pályáját egy C betűvel lehet szimbolizálni)
Nagy általánosságban ez annyit tesz, hogy megnézzük a potit, melyik végéhez áll közelebb, és finoman arra tekerjük kicsit, aztán próbálgatjuk az olvasót.

Kis szerencsével ezek után újra képes lesz olvasni, egy ideig még használható marad. Tapasztalt szerelő véleménye erről annyi, hogy egy fejet egy alkalommal érdemes állítani, utána már nem igen lesz működésre bírható.
(ugye mivel több kakaót juttatunk a fejnek, az jobban van igénybe véve, aztán egyszer csak elhalálozik, de akár még évekig is működhet)

A fenti képeken látható rusnya meghajtót is sikerült így megjavítanom, bár olyan 25 alkalommal szedtem szét, és állítottam a fejen, láthatóan már szinte végállásban van a poti. Tudtam én, hogy sok lesz érte az a vásári 100Ft...

Meg kell jegyeznem, hogy alkoholos befolyásoltság alatt az ember ne szereljen ilyen mütyür alkatrészeket, éppen egy komoly Kenwood CD olvasót állítgattunk apámmal pár pohár fröccs után, mondta majd ő, aztán ahogy van, lenyomta a fejről a beállító potit. Azóta egy 3 cm méretű, olyan 30 év körüli régi potival működik, még szerencse, hogy gyorsan eladtam bizományiba. (igen tudom, galád vagyok)

Jól végzett munkánk eredményeként széles a mosolyunk.

A fentieket mindenki saját felelőségére csinálja végig!

Az esetleges hibákról értesítést privátban kérek, nem a fórumban.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.