Hirdetés

2020. július 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Picco


Picco
(addikt)

hmm, lehet h kiprobalom a dvd iromon, nemigazan hasznalom, de amikor kene 50%-50% h mukodik rendesen vagy sem :)

jah es a vegen az a smiley-figura hatalmas:R

Love doesn't show up on X-Ray...but it's there!

(#2) hcl


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Hm, ezt a cikket én azért nem írtam meg mert gondoltam CD-vel nem foglalkozik már senki :D Mennyi ilyet csináltam :D

Viszont az nem jutott eszembe hogy kivezessem a potit :D mennyi szívástól kíméltem volna meg magam :D

A nagy szemétség az amúgy hogy a DVD-ken 2 poti van, azokat már nem lehet (ill. nem tudtam) belőni :( Az újabbakon meg már sw-esen lövik be, állítási lehetőség 0 :(

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) CPT.Pirk válasza hcl (#2) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Hmmm, olyan két potis cucokkal még nem találkoztam szerencsére.

Ellenben volt egy Technics CD lejátszóm, ott 6 poti volt kivezetve, amikkel lehetett állítani még a fej térbeli pozícióit is. Csak aztán félrenyúltam, és kinyiffant... ;]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#4) ]Phobos[


]Phobos[
(senior tag)

Amúgy sejtettem, hogy lehet még javítani valamennyire a cuccot, majd kipróbálom, thx!

A smile tényleg hatalmas :Y :DDD :C :R

Semmi sem lehetetlen, csak nem túl valószínű!

(#5) Kicsirics77


Kicsirics77
(veterán)

szuper eddig ez eszembe sem jutott pedig van néhány ilyen öreg meghajtó az ágy alatt :DDD

HA7KFE

(#6) AgentO


AgentO
(csendes tag)

Az OPU (Optical Pick Up Unit) áramköreire szerelt potenciométerek általában még az egység legyártása előtt kapnak egy fix beállítást, a lézerdióda "fáradása" miatti teljesítménycsökkenést vagy a lézerdiódába épített FS (Forward Sense) diódával (ezért van három vagy akár több lába is a diódának), vagy egy külön, a lézerdióda szórt fényét érzékelő FS diódával folyamatos visszacsatolással állítja be az elektronika.
Persze meg lehet piszkálni a potit is, ez hozhat átmeneti javulást, de a probléma forrása általában máshol található.
Leginkább az OPU optikai építőelemeinek szennyeződése (leginkább a lemez jelhordozó felületére fókuszáló objektívlencse) okozza azt a problémát, hogy a készülék előbb az RW, majd az R lemezeket sem akarja felismerni, lévén, hogy a jelhordozó réteg 1 és 0 értékű területeinek (Pit és Land) egymáshoz viszonyított reflexiós aránya az újraírható lemezeknél a legkisebb, a nyomott lemezeknél a legnagyobb.

Bármilyen állítgatás előtt érdemes az egységet sűritett levegővel kifujatni, illetve az obejektívlencsét megtisztítani.

(#7) motorhead


motorhead
(aktív tag)

Na ezt ki fogom próbálni hamarosan, ugyanis van nálam egy notebook amire oprendszert kellene telpíteni, de kb 30%-os biztonsággal olvassa a lemezeket. Abban DVD író van, de hátha megtudom piszkálni kicsit.
Elég idegesítő mikor az XP 50%-ig eljut a telepítésben, utána meghal. De volt már olyan is , hogy feltelepült, csak jónéhány file hiányzott, és így pl nem volt a startmenűben semmi. E legidegesítőbb dolog egyike, a bizonytalanu olvasó drive..

..--OLDSCHOOL FOREVER--..

(#8) kételkedem válasza AgentO (#6) üzenetére


kételkedem
(addikt)

A poti csavargatás előtt be kell tenni a meghajtóba egy tisztító CD-t, hátha csak beporolódott a dióda. Ha a tisztítás nem jár sikerrel, akkor elő a csavarhúzót! Mindenkinek sok sikert hozzá. :)

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823

(#9) AgentO


AgentO
(csendes tag)

A tisztító CD-vel azért vigyázni kell, gyakorlati haszna csak annyi, hogy az objektívlencsén található port belesöpri az optikai rendszerbe, én inkább a nem vattás, hanem a textiles fülpiszkálóval és lencsetisztító folyadékkal való pucolást. Semmiképpen ne használjunk oldószert, mert egyrészt az újabb gyártmányoknál a költségkímélés jegyében a lencse műanyagból készült, másrészt még ha üveg is a lencse, a rajta levő antireflexáns bevonat nagyon sérülékeny.

(#10) AgentO


AgentO
(csendes tag)

Akkor gyakorlati útmutatóként jobb lesz ha leírom, hogyan is működik egy ilyen egység. Tehát, van a lézer dióda illetve az ezt szabályozó FS dióda, a lézerdióda szórt lézerfényt bocsájt ki széttartó sugárnyalábban, ez a sugárnyaláb először egy raszter üveglemezen halad át (grating) amely széttagolja, így keletkezik a középső főfény (ez olvassa a jelet) és a két segédfény (szatellit) - (ezek segítségével lehet a track-en tartani a főfényt), ezután a már széttagolt, de még mindig széttartó sugarakat egy domború lencse (collimator) párhuzamosítja, ezekután a sugárnyaláb akadálytalanul áthalad egy 45 fokos féligáteresztő tükrön majd egy másik síkban elhelyezett 45 fokos tükrön keresztül az eddig víszintes irányban haladó nyalád függőleges iránmyba áll, ezekután még áthalad egy polarizáló üveglapon (lényeges, hiszen a kimenő és a bejövő lézernyaláb ugyanazon az úton "halad" és azt, hogy egymással interferáljanak, így lehet kiküszöbölni), majd az objektívlencsén keresztül összetartó nyalábbá válik, amely fókuszpontja a lemez jelhordozó felületére van állítva itt érdemes megjegyezni, hogy a végső fókuszálást a fénytörés elvén maga a lemez anyaga végzi el. A jelhordozó felületről visszaverődő immár információt hordozó (fényerősség szint 1 vagy 0) lézernyaláb ugyanezt az utat teszi meg egészen a féligáteresztő tükörig, amely ekkor viszont 45 fokkal elfordítja a sugarat az érzékelődióda felé, az érzékelődióda előtt még egy homorú lencse a párhuzamos sugarakat széttartóvá teszi, hogy at érzékelő diódára jól elkülöníthatően érkezzenek a fő és a segédfények. Az érzékelő diódán a fő fénnyalábot egy négy egységre osztott egység fogadja, a két segédfényt két oldalon egy-egy hosszirányban osztott dióda fogadja, az osztás azért fontos, hogy érzékelhető legyen az, hogy milyen irányban modul el a track a lézersugárhoz képest.
A kilépő obejktívlencse végzi a fókuszálást és az oldalirányú finom "trackinget", radiális és fokusz irányú tekercsekkel. A durvább track követést természetesen a fej mozgatásával biztosítják.
Hát, dióhéjban ennyi, bárkinek bármi ebbe a témába vágó kérdése van nyugodtan tegye fel:)

(#11) hcl


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Ez korrekt, de azért a fej koszolódása elég egyszerűen kiszűrhető : Ha nem segít az alkoholos pucolás akkor nyilván a dióda munkapontja lesz rossz. És akkor marad a poti tekergetés...

@Cpt. Pirk : 2 potit csak DVD-ben láttam, de sajnos már kidobtam a rossz DVD-imet, így nem tudom kipróbálni a potik kivezetését :(
Vas. megyek vásárba, esküszöm veszek 500-ért egy DVD írót, az tuti rossz lesz (ha nem akkor még jobb :D ) és szétpotizom :D :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#12) AgentO


AgentO
(csendes tag)

A legveszélyesebb, ha a szennyeződés közvetlenül a lézerdióda üvegén található, ekkor a még széttartó sugarak sokszorosára nagyítják a legkisebb szennyeződést is. A másik veszélyes hely a visszatérő homorú lencse, illetve az érzékelődióda felülete.

Az FS dióda elvileg úgy van beállítva, hogy ne tudja túlvezérelni a lézerdiódát, azonban ha a poti el van tekerve, akkor ez megtörténhet. Azt tudni kell, hogy ha maga a lézerdióda lépett a "halál útjára", azaz állandó feszültség mellett csökken a fényereje, az visszafordíthatatlan folyamat és a nagyobb bemeneti feszültség csak gyorsítja az elhalálozást, mindamellett, hogy ideig/óráig jobban fog működni.

Viszont bármilyen szereléskor ügyelni kell az ESD védelemre, mert maga a dióda valami nagyon érzékeny a sztatikus töltésre, ez egy pillanat alatt tönkre tudja tenni.

(#13) hcl válasza AgentO (#12) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Hát, az ESD-re elvileg rettenetesen ügyelni kell, ellenben én eddig bármit tapiztam, nem ment tönkre.
Főleg mert ha áramkörbe vannak építve a cuccok, ott nem olyan könnyen sülsz ki bármin ami fontos lenne.

Amúgy a feszemelés=gyorsabb halál az OK, de általában minden meghajtó életében 1 utánállítás van... Előbb dobja ki a 25. user mint eldöglene a LED.

Nekem van egy 8-12x Philips meghajtóm, 1998-ban vettem használtan...
2000 körül állítottam rajta munkapontot, azóta megbízhatóan megy.
RW-t mondjuk gyárilag sem olvasott.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#14) AgentO


AgentO
(csendes tag)

Persze még számos elhalálozási mód ismert az OPU-k világában, pl. az érzékelődióda 3D-s ragasztásának (a legegyszerűbb megoldás - ilyenkor x,y,z pozíciókban beállítják az érzékelődiódák helyzetét a visszatérő lézersugárhoz és ragasztóblokkokkal rögzítik), szóval amikor erről a ragasztóblokkról hóingadozás, mechanikus behatás, vibráció hatására elkezd leválni az érzékelődióda, akkor game over. Tény, hogy amikor áramkörben van a cucc, akkor elvileg ESD védett, de ha a lézerdióda lábához ér sztatikusan töltött csavarhúzó pl. az elvileg lehet halálos, persze a diódára nézve, habár ez tényleg nem jellemző.

[ Szerkesztve ]

(#15) AgentO válasza hcl (#13) üzenetére


AgentO
(csendes tag)

1998-ban az OPU-k ba még becsületes üveglencsék kerültek, robosztusabb tervezésű lézerdiódákkal és elektronikai elemekkel, illetve ekkor még a teljes OPU-ház fémből készült, sokkal jobb hűtést biztosítva a diódának, a mai cuccok full műanyagok, műanyag ház, műanyag lencse, költséghatékonyság és ez nem vág össze a tartóssággal és a kiemelkedő minőséggel. Persze 98-ban azért nem dobálták az ember után a CD olvasókat, hát még az írokat...ahogyan ekkor még az RW még nagy újdonságnak számított, tehát alapból nem voltak vele kompatibilisek az eszközök.

Jó példa erre, hogy 99ben a CD író/újraíró egység még egy komplett fej-ként volt összeépítve, a 2001-ben gyártott első DVD író/újraírók optikai egysége pedig a CD író részt egybe integrálva tartalmazta, tehát a lézerdióda, raszter egység, FS dióda és érzékelődióda, valamint a féligáteresztő tükör is egy LED-nagyságú alkatrészbe volt zsúfolva (LDU).

[ Szerkesztve ]

(#16) hcl válasza AgentO (#14) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

:) A felépítésüket nem tudom ennyire, de tény hogy örül az ember ha még akár munkapont állítással is menthető a cucc (na jó, CD olvasó már nem túl érdekes, de DVD meghajtók még érhetnek annyit hogy javítja az ember).

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#17) philoxenia


philoxenia
(MODERÁTOR)

Asztali dvd lejátszókra mennyire állnak az itt leírt okosságok?

(#18) AgentO válasza philoxenia (#17) üzenetére


AgentO
(csendes tag)

Alapvetően ugyanezek a dolgok érvényesek a DVD optikai egységekre is, csak ott a felépítés annyiban tér el, hogy mivel két különböző hullámhosszú lézerről van szó, az OPU-ban külön van a CD és a DVD rész, egy közös optikai kimenettel.

(#19) CPT.Pirk válasza philoxenia (#17) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Ha bóvlibb fajta, akkor egy egyszerű számgépes olvasó van benne...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#20) hcl válasza AgentO (#18) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Jaja, ezért a 2 poti pl.

Amúgy a sima asztali CD olvasókon is volt munkaponti poti, pedig azok aztán nem számgépmeghajtók voltak (sokáig). DVD-ből is van mind a 2 féle, de ezeket általában még macerásabb állítgatni...

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#21) CPT.Pirk válasza hcl (#20) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Na ja, asztalikban mindig tudtam mit kell állítani, már olyan 5 darab hagyományos lejátszóm volt, még olyan is van, ami a bakelit mérető angol LaserDisc-et játssza le, az is egy potis rendszerű.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#22) zolikaDB


zolikaDB
(veterán)

Ez notebook DVD írójával is működik? (Toshiba gép, Matshita DVD RW)

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#23) hcl válasza CPT.Pirk (#21) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

@Zolikadb : Ja, csak férj hozzá a cuccokhoz :D

@Cpt.Pirk : Laser Disc?! Wazz, én 1999-ben a PTE TTK-n láttam ilyet (modern technika na :D) , azóta is azt kutatom hogy mi a rák volt az :D Nagyon tetszett :) Van róla valami leírásod?

Írhatnál esetleg róla ide a Logoutra, sztem sikere lenne, keveen ismerik.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#24) forras2


forras2
(őstag)

Ezt a malőrt végre lehet hajtani 1 olyan Comboval is aminek csak a dvd olvasó része rossz,és a cd olvasó része működik? :U

(#25) Bubu79 válasza forras2 (#24) üzenetére


Bubu79
(addikt)

Simán - a DVD-nek külön potija van ;)

"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast

(#26) CPT.Pirk válasza hcl (#23) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Pioneer CLD-800
cd cdv ld lejátszó.

A szerkezet olyan 10*50*50cm méretű és sony gyártmányú video elektronika van benne. Amennyire tudom, ez az ld lemez valami cd szabvány lehetett, ahol a méret növelésével érték el a megfelelő tárkapacitást. Asszem 94 körűrl készült, de nem terjedt el, ugye jött a dvd.

Sajnos nincs LD lemezem, és ennyit tudok csak a szerkezetről. Meg hogy igen jól szól, mint cd lejátszó.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#27) hcl válasza CPT.Pirk (#26) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Igen? És azt hittem 70-es évek vége, 80-as éveke eleje.

De a cucc nagyon tetszett :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#28) janos666


janos666
(nagyúr)

Én már vagy 6 éve használok egy Pioneer 106D DVD-írót. Most olyat játszik, hogy a gyűjtményem egy bizonyos részét, konkrétan egy adot tipusú, és márkájú DVD-kkel teli henger korongjait már nem hajlandó beolvasni, holott még ő maga írta pár éve, és akkor még vissza is tudta olvasni. A laptopomban lévő optiarc író gond és hiba nélkül olvassa vissza ami ezeken a DVD-ken van, nem is a lemezek mentek tönkre.
Azóta is mindenféle más DVD-t ír és olvas, csak azzal a egy hengernyi lemezzel nem bírkózik már meg az istennek se. Csak forgatja míg úgy dönt nincs is lemez a meghajtóban.
Illetve mikor először figyeltem fel a hibára, és még nem volt meg a notim se, akkor addig-addig adagoltam neki ugyanazt a korongot míg véletlen sikerült beolvasnia, és akkor már használható adatokat szedett le róla. (végig meg lehetett nézni a filmet)

Erre valami tipp?

Akivel volt valami elmaradt dolgung március előttről, az keressen!

(#29) qdak válasza AgentO (#18) üzenetére


qdak
(addikt)

te aztán értesz hozzá :R

van 1 lepukkadt lg combom csak cd t olvas az a széria amelyik hires volt a DVD szétrobbantásárol hát ebben is ripityáratört 1 eredeti XP :( vagy le7 ettöl sérült más is ?

Win 7 x64: MSI G41M-P26, Xeon E5450, 8800GT, 8GB DDR3, FSP 600W; Dell OP 380, E7500@3.66GHz, HD4650, 4GB DDR3; Win 10 x64: Asus P6T SE, Xeon X5675@21*166MHz, 7870 Tahiti LE, 16GB DDR3, Thermaltake 630W; Gigabyte G41MT-S2P, E8500, 4GB DDR3, FSP 350W; Android: Huawei G8 32GB; Samsung A6

(#30) hcl válasza qdak (#29) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Hát elvileg attól hogy felrobban benne a lemez, nem feltétlenül lesz másnak is baja. Nálam eddig 2 volt amben lemez robbant fel, mind a 2 pucolás után jól működött.

(De persze mindig mondtuk hogy a windóz nem stabil, úgy látszik a fizikai mgjelenése sem az :D )

@janos666 : Akkor nálad is a dióda öregedése a dolog... Esetleg egy alkoholos pucolást megérdemelne a fej, de nem valószínű hogy bejön :(

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#31) szente


szente
(őstag)

hali

van egy sony dvd íróm ami a cd-ket nem olvassa,nem írja,de a dvd-kel semmi gondja nincs.akkor ott is a cd részének a munka pont potiját kellene beállítani? :F

üdv

(#32) Bubu79 válasza szente (#31) üzenetére


Bubu79
(addikt)

CD írónál nem fogsz találni potit, annak biza ámen, de búcsú :U

Az intenzitást elektronikusan állítja magának - az írás miatt - különböző stragégiákat tárol az eltérő lemeztípusokhoz a firmware-ben, emiatt olvasáskor is elektronikusan állítja az intenzitást.

Valószínűleg megdöglött a lézerdióda.

[ Szerkesztve ]

"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast

(#33) qdak válasza hcl (#30) üzenetére


qdak
(addikt)

am mitöl robbanik ? meg az a durva h 2 ilyne meghajto 2 eredeti XP cd :W

Win 7 x64: MSI G41M-P26, Xeon E5450, 8800GT, 8GB DDR3, FSP 600W; Dell OP 380, E7500@3.66GHz, HD4650, 4GB DDR3; Win 10 x64: Asus P6T SE, Xeon X5675@21*166MHz, 7870 Tahiti LE, 16GB DDR3, Thermaltake 630W; Gigabyte G41MT-S2P, E8500, 4GB DDR3, FSP 350W; Android: Huawei G8 32GB; Samsung A6

(#34) Bubu79 válasza qdak (#33) üzenetére


Bubu79
(addikt)

Anyaghiba a lemeznél, kiegyensúlyozatlan lemez miatti vibráció, ilyesmi...

"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast

(#35) hcl válasza qdak (#33) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Pontosan amit Bubu79 írt...

Meg mert az XP nem stabi l :D :D :D :D :D :D Ezt akkor sem tudom kihagyni :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#36) qdak


qdak
(addikt)

ez kész eredeti xp cd ien szar :(

Win 7 x64: MSI G41M-P26, Xeon E5450, 8800GT, 8GB DDR3, FSP 600W; Dell OP 380, E7500@3.66GHz, HD4650, 4GB DDR3; Win 10 x64: Asus P6T SE, Xeon X5675@21*166MHz, 7870 Tahiti LE, 16GB DDR3, Thermaltake 630W; Gigabyte G41MT-S2P, E8500, 4GB DDR3, FSP 350W; Android: Huawei G8 32GB; Samsung A6

(#37) hcl válasza qdak (#36) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Én még egyte sem láttam felrobbanni, de a winnyóz utálatom újabb megerősítése :D
(Írott CD maradványait bányásztam ki már meghajtóból.)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#38) Bubu79 válasza hcl (#37) üzenetére


Bubu79
(addikt)

Csak úgy kíváncsiságból - milyen oprendszer alól írogatsz?

Ugye nem szarfos windows alól? És még csak véletlenül sem virágbolti edisön?

"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast

(#39) hcl válasza Bubu79 (#38) üzenetére


hcl
(nagyúr)
LOGOUT blog

Suse Linux 11.0 ...
Windózt látok a munkahelyemen eleget.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.