2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SSD, laptop, beépítőkeret

  • (f)
  • (p)
Írta: |

SSD beépítése laptopba, CD/DVD meghajtó helyére - részletes leírással.

[ ÚJ TESZT ]

Mostanában, ha tárhelyről van szó, akkor mindig szóba kerül az SSD. Lehet olvasni az előnyeiről, hátrányairól - utóbbi esetben úgy tűnik, gyakran megalapozatlanok a kétségek. Ebbe itt nem mennék bele, számtalan írás és fórum foglalkozik a témával, mindenki maga döntse el, megéri-e az időtállóság oltárán áldozni a sebesség érdekében.

Én úgy gondolom megéri. Jelen pillanatban úgy tűnik, sokkal hosszabb életűek az SSD-k, mint először gondoltuk. Természetesen torrentre nem a legjobbak, és kicsit jobban oda kell figyelni rájuk, de biztos vagyok benne, hogy hosszú távon sem lesz gond velük.

A fentebb említett gondolatok, jó pár cikk, írás és fórum olvasgatás után, arra a döntésre jutottam, hogy a legjobb megoldás az SSD lesz meggyorsítani egy Asus K70A laptopot. Nem túl régi, nem is új, éppen annyi idős, hogy egy-egy program ne a kívánt sebességgel startoljon rajta. Mivel céges gépről van szó, ezért fontos szempont volt, hogy a dokumentumok megmaradjanak. Ezért a gépből a winchestert hülyeség lett volna kirakni, így úgy döntöttem hogy a CD/DVD meghajtó távozik majd, hiszen kb. évente egyszer használom. Több helyen lehet kapni többféle beépítő keretet, amivel a CD/DVD meghajtó helyére beépíthető egy merevlemez. Én egy Akasa N.Stor 2.5" SATA HDD to SATA ODD Bay típusú mellett döntöttem. A legolcsóbb ami kapható, a célnak tökéletesen megfelel.

Miután az elképzelés megvolt, már csak egy megfelelő SSD-t kellett választanom. Nem akartam túl drágát, de szempont volt, hogy kényelmesen elférjen rajta egy Windows 7, Office-szal meg pár aprósággal. 64 GB-osat én nem vennék, mert az SSD-nek fontos, hogy bőven maradjon rajta szabad hely - mind sebesség, mind élettartam szempontjából. Azt viszont mindenki tudja hogy a Windows hajlamos idővel meghízni, így hamar elfogyhat a 64 GB. A 256 GB-ost már feleslegesen soknak gondoltam, hisz a gyári merevlemez is a gépben marad. Ezen feltételeknek megfelelően esett a választás egy szerintem jelen pillanatban - hogy magyarosan fejezzem ki magam - Best Buy termékre, mégpedig egy Samsung Basic SSD 120GB SATA3 MZ-7TD120BW-ra.
(A képek telefonnal készültek, ezért nem a legjobb minőségük, de azért a lényeg látható.)

Elgondolás megvan, alkatrészek megvannak, csavarhúzó a kézben, akkor kezdődjék hát a beépítés.
Először is ki kell venni a gyári merevlemezt, mivel nem minden laptop tudja kezelni a CD/DVD meghajtó helyére betett vinyót/SSD-t úgy, hogy arról bootoljon is. Nem kockáztattam, csavaroztam. :)
Minden gépnél máshogy van elhelyezve a merevlemez, nálam így nézett ki a történet:

A négy csavar eltávolítása után ki is jön szépen a tartókerettel együtt a winchester:

A tartókeretben négy csavar rögzíti a HDD-t, ezeket is ki kell csavarozni, majd a felszabadult helyre jöhet is az SSD. Nem kell aggódni, szabvány méretűek a távolságok, és a csavarok is.

Jöhet a CD/DVD meghajtó kiszerelése. Itt általában több csavar van a környéken, de nem kell mindegyiknek nekiesni, csak a jelölteket csavarozzuk ki. (Az esetek 90%-ban találunk ilyen jelet.)

A laptopokba épített CD/DVD meghajtókon található egy beépítő sín, ami gyakorlatilag a gépben tartja a meghajtót és fixen rögzíthető.

Ezt le kell szedni és átépíteni a beépítő keretre. Pár csavar tartja, szintén szabvány méret, szabvány távolság. Ugyanezek a furatok megvannak a beépítő kereten is, tehát semmi extra dolgunk nincs, csak csavarozni. :)

Helyén a sín, mehet a helyére a merevlemez. A keretbe építés egyszerű, és nagyszerű - az első képen látszik, hogy marad egy kis hely, amit a mellékelt bepattintós műanyaggal lehet kitölteni.

Most, hogy ez is kész, mehet a helyére a keret. Kicsit nehezebben csúszik be, mint a gyári CD/DVD meghajtó, de nem vészes. Mivel a meghajtó eleje "méretesebb", ezért az Akasa keret eleje beljebb került egy kicsit. Akit zavarnak az ilyen esztétikai anomáliák, az vásárolhat típushoz megfelelő keretet, kb. dupla áron...

Szerintem teljesen elviselhető a látvány, és a különbség:

Bekapcsolás után világossá vált, hogy nem kellett volna cserélgetni az SSD-t a gyári vinyóval, hisz a gép látja mindkettőt szépen, és bootol is mindkettőről.

Felkerült egy Windows 7 Home Premium 64 bites változat, meg ami kell még hozzá, az indexelést kikapcsoltam az SSD-n. 11 óra használat után így áll most:

Előnyök:

- Elképesztő sebességváltozás, a frissítéseknél a % csíkot még nem láttam ilyen ütemben haladni.
- Nem kellett minden dokumentumot, egyebeket variálni, menteni, a szükségeseket egész egyszerűen kiraktam az asztalra ikon formájába, hiszen a gyári vinyó a gépben maradt.
- Végre kihasználom a sosem használt CD/DVD meghajtó helyét.

Hátrányok:

- Az Akasa adapter elejét nem lehet cserélni! Persze egy kis barkácsolással biztosan rá lehet gyógyítani a gyári CD/DVD meghajtó elejét, de ebbe most nem mentem bele. Egy kicsit furcsa, hogy beljebb van egy egyenes lap, mint a gép oldala, de összességében nem zavaró.
- Aki használja a laptopot, annak egy gyorstalpalót kellett tartanom, hogy ne torrentezzen a C: meghajtóra, és semmit ne mentsen az asztalra. Ezt biztosítva a vinyóra állítottam be a Firefox és az utorrent letöltéseit, és létrehoztam egy mappát alapértelmezett letöltési helynek.

Mennyibe kerül?

Jelen pillanatban egy ilyen megoldást ki lehet hozni kb.: 28.000 - 30.000 forintból (ügyesebbeknek olcsóbban is), tehát szerintem nem egy elérhetetlen vágyálom. Én mindenképpen javaslom, ha valaki egy kicsit szeretne gyorsítani az amúgy még nem elavult gépén.

Azóta történt

  • FASTDISK032G - A kínai SSD

    Már régóta venni akartam egy SSD-t, és amikor megláttam ezt a 27 dolláros csodát, azonnal lecsaptam.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.