2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sony VAIO VGN-A417M MiniTeszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Külső: Elsőre a gép külseje igazán megnyerő. Ízléses és elegáns formavilággal...

[ ÚJ TESZT ]

Külső:

[kép]

[kép]

Elsőre a gép külseje igazán megnyerő. Ízléses és elegáns formavilággal rendelkezik a gép. A nagyrészt fémes hatásű, ezüst színű müanyagból készült burkolatot ''középen kettészeli'' egy fekete csík, szintén műanyagból. A burkolat kellően merevre sikeredett, nem érezni, hogy a gép szét akar esni a kezünkben, amikor megfogjuk. Az illesztések szinte tökéletesek, a ház nem recseg ropog, amikor mozgatjuk. Egyedül a billentyűzet lefogatása hagy némi kívánnivalót maga után.
Az elején található az integrált Sony MemoryStick olvasó, a wireless funkciókat engedélyező tolókapcsoló, a Bluetooth valamint a Wireless LAN működését jelző kék és zöld LED, valamint a 4 állapotjelző led, ezek sorban: bekapcsolás, akku üzem, HDD és ODD működésjelző. Ezek közül a bekapcsolásjelző alapesetben zöld színű, illetve ha készenléti állapotban van a gép, akkor pirosan villog.


A ''belső'':

[kép]

Itt most nem konkrétan a gép belsejére gondolok, hanem csak arra, amit kinyitás után látunk. Egy teljesen megszokott elrendezés. Alul a tapipad a 2 ''egérgombbal'', amelyek kissé kiemelkednek. Felette a billentyűzet és végül, a képernyő ''tövében'' találhatóak a funkciógombok: némítás, hangerő - +, fényerő (egyéni, max, automata), ''nagyítás'' (felbontás instant 1024x768-ra állítása), S1 (programozható gyorsgomb), kikapcsolás (a többitől eltérően ezüstös, nagy gomb bevésett zöld ''ki-bekapcs'' jellel)


A kijelző:

Ez az egyik hardverelem a sok közül, amire ez a gép büszke lehet. Egy Sony által készített X-black kijelző, amely egy igen jól sikerült darab. Gyönyörű, élénk színei és és nagy kontrasztaránya élvezetessé teszi a munkát, amit a géppel végzünk. 1440x900-as natív felbontása van, ami nem mondható épp kicsinek. Filmezéshez, illetve nagy felbontást igénylő programokhoz kiváló. A fényereje 8 lépésben állítható a legalacsonyabbtól az egész vakítóig. Egy gyorsgombot is helyeztek el a billentyűzet felett, amivel válthatunk az egyéni, a maximális, illetve az automata fényerő között. Bizony, automata fényerő is van egy beépített szenzor jóvoltából. Amennyiben a külső fényviszonyok kívánják, a szoftvere fokozza a fényerőt, illetve leszabályozza, ha sötétben vagyunk.


A billentyűzet:

Semmi extrát nem tartalmaz, csak amiket egy laptopon megszokhattunk. Szabvános magyar billentyűzettel van felszerelve a kicsike. Talán annyit érdemes megjegyezni, hogy a billentyűk nagyon kellemesre sikeredtek, egyik sem mozog össze-vissza, mindegyiket kellően könnyen le lehet nyomni, szóval nagyon kellemes rajta gépelni. Rajta vannak a legfőbb funkciók, mint a fényerő állítása, váltás a beépített/külső képernyő között, hibernálás. A klaviatúra mellett a szokásos 3 LED is helyet kapott.


A tapipad:

A beépített mutatóeszköz is egy teljesen megszokott dolog. Kellemes felülete van, még órákig tartó ''tapizás'' után sem érezni, hogy lereszelte a bőrt az ujjunkról. A mellékelt driver feltelepítése után egy csomó hasznos funkcióval lehet felruházni, mint pl. scrollozás vagy az alkalmazások bezárása/letétele a tálcára egy ''ujjhúzással''.


A többi hardver:

[kép]

A gép bal oldalán vannak a legfőbb ki- és bemenetek. Egy mikrofonbemenet, egy hangkimenet, egy mini FireWire csatlakozó, egy 2.0-ás USB csatlakozó illetve a PC-CARD bővítőhely.

[kép]

A jobb oldalon a beépített DVD-RW meghajtó kapott helyet, amelynek egy külön kiadógombja is van, ami viszont csak akkor működik, ha a gépre fel van telepítve a vezérlőszoftver, egyébként a meghajtó ajtaján levő apró gombbal lehet kiadatni a tálcát. Itt van még a beépített modem csatlakozója is, amelyet egy kis kihúzható gumidugó véd meg a szennyeződésektől.

[kép]

Első ránézére hátul csak a töltőcsatlakozó, illetve a lopásgátló zár helye látszik, viszont közelebbtől megnézve észrevehető egy kicsi ajtó, ami mögött egy VGA, TV-kimenet, Ethernet, illetve további 2 USB csatlakozó található, ezek szintén 2.0-ásak.
A gép alján, egy kis elhúzható ajtó mögött található a dokkoló csatlakozója, illetve egy kicsavarozható ajtó mögött lapul a memória, legalábbis az egyik SO-DIMM slot. A másik a billentyűzet alatt van, amit pár csavar eltávolításával lehet leszedni, utána elérhető a másik slot is.


Ami legbelül van:

Akkor most a belbecs, szép sorban:

Chipset: Mobile Intel Alviso i915PM
CPU: Intel Pentium M 750, 1.86 GHz, 2 MB Level 2 Cache
RAM: 1 GB DDR2-667 Dual Channel (alapból 512 MB-ot adnak a géphez, de ebbe, mivel egy akció keretében lett véve, 1 GB-ot rakott az üzlet)
VGA: ATI Mobility Radeon X600 PCI-Express, 256 MB, HyperMemory, TV-Out
HDD: Hitachi TravelStar 5K100 Family, 2.5'', 80 GB, 5400 RPM, 8 MB Cache, SATA
ODD: SONY DVD-RW DW-D56A, DualLayer (+R DL)
LAN: Realtek RTL8169/8110 Gigabit Ethernet Adapter, PCI
WLAN: Intel PRO/Wireless 2200BG 3B Network Connection (Sony), PCI
Modem: HDAUDIO SoftV92 Data Fax Modem with SmartCP
Audio: Realtek ALC260 HD Audio Codec
Screen: 17'' WXGA+ X-black LCD
Akku: Lithium-Ion 11.1 V, 4000 mAh (44400 mWh)

+ integrált Bluetooth adapter

Ennek az egésznek a súlya kicsit kevesebb, mint 4 kg.

Ami igazán jó dolog a teljesítmény szempontjából, hogy a videovezérlő saját fedélzeti memóriával rendelkezik és nem a RAM-ból veszi le magának.
Az egész gép elég gyors, akár még játszani is lehet rajta, ugyanis mint a processzor, mint a videovezérlő kellő teljesítménnyel rendelkezik.
Ami talán szokatlan lehet egy asztali géphez képest, hogy a HDD kicsit lassabban hajtja végre a műveleteket, de ez betudható annak, hogy ''csak'' 5400-as fordulatú.

[kép]

Az akkumulátor készenléti ideje átlagosnak mondható, normál terhelés mellett kb. 2, 2 és negyed órát bír ki (kb. 20 Wattos kisütés), utána töltőre kell tenni. A töltés kb 20 Watton zajlik, így kb. 2-2.5 óra alatt tölti tele az akkut. Sajnos mivel 2005-ös a széria, a Sony már nem gyárt hozzá akkukat, legalábbis az oldalukon ez áll.


Tartozékok:

[kép]
[kép]

A géphez a következőket csomagolták a dobozba:

- dokumentáció, amely egy külön papír irattartó papucsban kapott helyet, ebben vannak a különböző leírások és a Windows XP Home CD-kulcsa
- töltőadapter és hozzá a tápkábel, amelyek szerencsére elég hosszúak ahhoz, hogy töltőre téve is kicsit ''eltávolodhassunk a konnektortól''
- egy wireless, 3 gombos, görgős, optikai egér (eredeti Sony VAIO rágcsáló, ami igen elegánsra sikeredett és kellően kicsire ahhoz, hogy magunkkal lehessen vinni, de sajnos a szükséges 2 db AA elemet már nem mellékelték hozzá)


Szoftverek:

Semmi. Illetve nem teljesen. Egy db CD/DVD-t nem találni a dobozban, minden előtelepített. Amennyiben később újratelepítésre kerülne a sor, mindent az Internetről kell letölteni a VAIO-Link honlapról. Akinek nincs Internet-hozzáférése, annak akadhatnak gondjai. Viszont az oldalon minden fent van, ami kell. Az összes driver, illetve minden program, ami kell a működéshez. Sajnos ezek nélkül még a fényerőt sem tudjuk állítani, ami azért kissé kellemetlen dolog, ha a gép tulajdonosa esetleg Linuxot akar használni, mivel csak Windows alá vannak megírva a programok. Ha viszont minden fent van és működik is, akkor onnantól egy rossz szó sem érheti a ház elejét. Minden úgy működik, ahogy az meg van írva.

Néhány teszteredmény Everest 3.00.630-ból:

Memória olvasás:

[kép]


Memória írás:

[kép]


Memória másolás:

[kép]


Memória késleltetés:

[kép]


CPU Queen:

[kép]


CPU PhotoWorxx:

[kép]


CPU ZLib:

[kép]


FPU Julia:

[kép]


FPU Mandel:

[kép]


FPU SinJulia:

[kép]

Összességében egy nagyon jó gépet tudhatunk az A417M-ben. Szép, elegáns, okos, gyors. Hiába 2005-ös sorozat, szerintem még ma is megállja a helyét. Aki esetleg fontolgatja, hogy egy ilyen gépet szerez be, annak tudom ajánlani. Nem fog vele rosszul járni!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.