2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sharkoon Quickport Intern 1-BAY

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Backup vinyó(ka)t használsz? Eleged van a mobil adattárak kábeldzsungeléből? Kevesled a pendrive-ok...

[ ÚJ TESZT ]

Backup vinyó(ka)t használsz? Eleged van a mobil adattárak kábeldzsungeléből? Kevesled a pendrive-ok kapacitását? Valahogy így hangzana a reklámszöveg…

A mára szinte mindent gyártó Sharkoon Quickport szériájának SATA csatlakozó belső merevlemez-dokkolójáról lesz szó az alábbiakban.

A dobozban csak a legszükségesebbeket találjuk meg: SATA kábelt, Y-tápkábelt, két kulcsot, négy csavart, egy szűkszavú útmutatót és persze magát a dokkolót.

A merevlemezt tartó fémkeret négy gumibakkal csatlakozik két oldalsó sínhez, ezeket kell az 5,25” helyre becsavarozni. A hőleadó felület nem nevezhető számottevőnek, ezt a gyártó megpróbálta egy alulra szerelt kilyuggatott lemezzel kompenzálni. Ide elméletileg két 4 cm-es ventilátor szerelhető, de mivel egy sincs itthon, a gépház belső légáramlataira bíztam a hűtést. Amúgy sem viselném túl jól két hörcsögklíma zaját.

Az előlap fekete műanyag, szellőzést elősegítő kis kivágásokkal, egy zárral és ledekkel van ellátva.

A csatlakozó egybeépített adat és táprészből áll, ahogy ez SATA-s házaknál, rackeknél is lenni szokott. Egy kis panel található a hátlapon, ide kell csatlakoztatni a tartozék kábel 4 pines részét. Muszáj ezt a kábelt használnunk, vagyis a táp egy molex dugaszát kell munkára fogjuk. A panelen van még egy csatlakozó, feltehetőleg a ventilátor számára, de ez sehonnan nem derül ki.

A nyitó pöcök hasonlít az autók belső ajtónyitójához. Ha kinyitjuk, egy fém toldat segítségével hátulról egy kar kitolja a behelyezett vinyót. Az itt következő videón látható, hogyan is működik.

Videó

Elég masszívnak tűnik, a zárópöcök fém. Ha már benne van a HDD, erő kell a becsukásához, amúgy nagyon finoman működik. A kulcs nem egy túlkomplikált darab, de a zár nyelve fém, fél centit lóg be az ajtóba. Ennek ellenére sem életbiztosítás, ha valaki akarja, úgyis kinyitja.

Beszereléskor a rögzítést ne bízzuk a csavar nélküli csodákra, mert biztos, hogy nem tartják meg.

A faék egyszerűségű szerkezet sajnos nem támogatja az adattárak menet közbeni cseréjét. A LED, amely a HDD jelenlétét mutatja magasfényű kék, a legzavaróbb színű, ami csak létezik. És ha ez nem lenne elég, I/O művelet közben narancssárgán villódzik hozzá. Szerencsére ha nincs benne merevlemez, egyáltalán nem világít.

Működés közben a hőmérséklet nem annyira vészes, részben azért, mert a processzorhűtő magasságában szereltem be. Egy Samsung Spinpoint SP2504C (250Gb/8Mb/2 tányér) vinyóval teszteltem, 1 órán keresztül másolódott 190Gb róla, utána 125Gb vissza rá. Ez alatt 42°C-ig kúszott fel a hőfok, bizony ventilátorok nélkül az alsó fémlemez inkább átok.

Nagyságrendileg 7000Ft-os áron lehet hozzájutni, ami nem vészes érte. Bármilyen ház összképébe beleillik (ha az fekete), strapabírónak érződik (ez később kiderül). Ha több gép között kell adatot mozgatni, mobil rack helyett is használható, de előnye leginkább több merevlemez esetén mutatkozik meg. Problémák csak a hűtéssel lehetnek, egy 8 centis ventit (mazochistáknak két 4 centist) ráapplikálva egész jó lenne ezen a téren is.

Szóval ha backup vinyó(ka)t használsz, eleged van a mobil adattárak kábeldzsungeléből, vagy kevesled a pendrive-ok kapacitását, akkor szerezz be ilyet.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.