2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Samsung P2270HD

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vásárlási szempontjaim: Szükségem volt egy új monitorra. Mivel kicsi a szobám, ezért nem árt ha tudok...

[ ÚJ TESZT ]

Vásárlási szempontjaim:

Szükségem volt egy új monitorra. Mivel kicsi a szobám, ezért nem árt ha tudok rajta tv-t is nézni. Ha már tv, akkor
boldoguljon az új szabványokkal, de amíg van analóg adás, azt is tudja kezelni. Két lehetőség adott, vagy egy monitor+beépített tuner, vagy külön tuner.
A monitor mérete egy másik lényeges szempont. Mivel elég közelről nézem, nem kell túl nagy. Az eddigi monitorom egy Samsung 763 '17-es crt. Igazából nincs semmi baja, de fárasztja a szemem hosszú távon, illetve kicsi a felbontása, kevés ablak fér el rajta. Munkahelyen 19 colos tft-ket használunk, Samsung 943-as modellek. Éles képük van, felbontásuk 1440x900. Ez a méret se rossz, de még egy picit lehetne nagyobb. Pár monitort megnéztem a közeli plázában, és a legjobb méretnek a 22-23 col tűnt.
Ezután elkezdtem felkutatni a lehetséges jelölteket, fórumokat illetve teszteket olvastam. Meg kell jegyeznem nem sok információt találtam a P2270-ről a fórumokon, de amit igen azok pozitívak voltak. A nagy videomegosztókon is van pár hasznos bemutató a p sorozatról.

Jelöltek:

Lehetséges jelöltjeim voltak: Samsung P2370H, SAMSUNG P2250, Samgung 2494HS, illetve az LG W2363V-WF. A végén kettő maradt versenyben, a Samsung P2270 vagy a 23-as, illetve az LG. Árban nagyjából egy kategória, 60000 forint körül vannak. A nyertes a Samsung lett a tuner, a dizájn, és a próba miatt. Ezt tudtam kipróbálni élőben is, igaz a boltban nem örültek, hogy nekiálltam babrálni a távirányítóval, de legalább megnéztem milyen a tv tunere képe, illetve egy másikon ami egy pc-re volt rákötve kipróbáltam alacsonyabb felbontásokat, böngészőt, szövegszerkesztőt. A próbák után úgy döntöttem megrendelem, nem veszem meg a plázában, mert hülye azért nem vagyok, +20e lett volna ott... ezek szerint ők sem hülyék:)

A monitor

Szóval megrendeltem, 2 nap múlva meg is érkezett. A doboz tartalma:

- telepítő cd
- talp és összekötő elem
- monitor kábel (d-sub))
- táp kábel
- távirányító és elemek
- a monitor

Csatlakozók:

Gyakorlatilag minden van ami csak kell. Én dvi kábellel használom, kár hogy nem alap tartozék.
Még egy pozitívum: ebben a készülékben is van dekóder kártyának hely, nem csak a nagytestvérben.

Könnyen összeszerelhető, a talpa stabil, viszont kicsit billeg a nyakánál. A dőlésszöge állítható kisebb küzdelem árán. Nagyon szép, elegáns monitor! Érintőgombos, én inkább a távirányítóját használom.
Bekapcsolás után kérte az alap beállításokat, ország, nyelv, tv hangolása. Ez utóbbit kihagytam, először le akartam tesztelni nincs-e pixelhiba. Eizo illetve a Nokia tesztprogramját használtam. Szerencsére nincs:) egyébként van 3 napos pixelhiba garancia rá. Telepítőprogram nélkül is szép és éles képe van. Kipróbáltam alacsonyabb felbontásokon is, dvi és d-sub kábellel is, elég éles a képe.

A készülékhez kapott távirányító először nem tetszett, mikor még a boltban próbálgattam. Nem sikerült túl szépre, de a használata kényelmes, és logikus a gombok elhelyezése.

Monitor

Játékok

Játékok közül most csak a GTA4 és a Crysis Warhead van feltelepítve. Sajnos a natív felbontást közepes beállításokkal se bírta igazán az Ati4830, illetve még keresem a megfelelő beállítást, de az 1600x1050, vagy 1440x900-as felbontáson már megy szépen mindkettő magas minőségi beállítások mellett is! Nincs semmi szellemkép, utánhúzás. Hatalmas élmény a 17-es crt után! Crysisnél a bányás pályákon is látszanak a részletek, pedig elég sötét a helyszín. Játékokhoz is bátran tudom ajánlani.

Tv

Mivel a DigiTv nem kötötte még mindig be a kábelt csak a T analóg adásait tudtam behangolni. Mindet megtalálta kb 5 perc alatt. Az analóg adások képminősége meglepően jó, én rosszabbra számítottam. /egy HD ready Samsung alapján,azon nagyon kásásak az analóg adások/. Külön állítható a digitális adásjavítás minősége, illetve vannak színprofilok is. A teletext is kifogástalanul megy. Hangja is elég erős. Célszerű beállítani az automata hangerőt, mert különben egyik csatorna hangosabb mint a másik. Hang tekintetében is sok profil és beállítási lehetőség van, mint például az TruSurround, hangprofilok.

A készülék támogatja az analóg, dvb-t és dvb-c normákat. Mivel a DigiTv kódolatlanul adja a digitális csatornákat kábeltévén, a dvb-c tuner különösen hasznos. Gondoltam kipróbálom a DVB-T műsorok minősége milyen, egy egyszerű kis szobaantennát használtam, ami a képen látható. Hétvégén hamar talált csatornákat is, sajnos nem mindet, a MinDig mux-a csatornáit, tehát M1, M2... Sajnos nem HD felbontású adás volt éppen, de a kép éles, gyakorlatilag ugyanolyan mint az analóg adásokkal volt. Kiegészítő megjegyzés: most akartam csinálni pár képet a dvb-t adásokról is, de azt írja nincs vagy gyenge a jel. Tetőantennám meg nincs. Majd ha végre lesz DigiTv akkor megnézem a DVB-C adásokat is.

A menüje átlátható, könnyen megszokható. Rengeteg beállítási lehetőség van. Tv-nél nekem a film vagy kiemelt beállítás tetszik legjobban, monitorként szintén a film, vagy az internet profil.

Összegzés

Negatívum: a bemenetet vagy egyenként végigjárjuk, vagy távirányítóval váltunk közöttük. Ez abban az esetben zavaró, ha mondjuk tv nézés után a pc-t akajuk használni. A tv-nek van külön gombja a távirányítón ugyanis.
Másik negatívum: ha nem tv-t nézek rajta, nem tudom állítani a háttérvilágítás erősségét.
Nehéz dönteni a panelt, illetve nem forgatható.

Pozitív: Természetes színek, éles kép, gyönyörű dizájn.Ez utóbbi persze szubjektív.
DVB-T, DVB-C és analóg tuner, EPG, TXT.
3 év garancia és 3 napos pixelhiba garancia
Jó ár: 60000 Ft jelenleg.

Egyéb:
Belépés a készülék szerviz menüjébe: info menü mute power gomb egymás után lenyomva.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.