2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

PowerMacvárium készítése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutató az első akváriumom születéséről, mely egy PowerMac G4-es gépből készült!

[ ÚJ TESZT ]

Kivitelezés

Elhatároztam, hogy megépítem, legalábbis amennyit én saját magam meg tudok belőle. Nyilvánvaló, hogy az üveget nem én akarom beletenni/ragasztani, lehet, kicsit eresztene, vagy szimplán szétesne… így azt akváriumépítőre bízom. Írtam 5 helyre árajánlatkérést. Addig tovább gondoltam a többi részét. A világítást öntapadós, vízálló, hideg fehér színű, flexibilis LED szalaggal szeretném megcsinálni, aminek több előnye lenne:

- könnyen alakítható
- kis fogyasztás - olcsó fenntarthatóság
- hosszú élettartam
- igénytelen, víz-és páraálló
- erős, szép fehér fénye van

Így ebben a témában is kértem árajánlatokat. 1 méter, 60 LED/m-es szalagra volt szükségem, egy kapcsolóra, és egy tápra. Azt az információt kaptam, hogy táp gyanánt jó egy régi routernek vagy scannernek a tápja is, ennek ellenére én a vadi új mellett döntöttem.

Sokszor lett az eredeti koncepció újratervezve, de mindvégig próbáltam a tervnél maradni. Valahol az anyag nem engedte ezt, valahol a hellyel voltak gondok, sajnos ezek csak a kivitelezés közben derültek ki, de szerencsére általában hamar rátaláltam a helyes megoldásra.

Közben megjöttek az árajánlatok az akváriumra, két cég volt szimpatikus, melyek az üzenetemre fél napon belül válaszoltak és a pontos részleteket korrekten, nyugodtan meg tudtam velük beszélni. Az egyik 3.990 Ft lett volna, a második 2.400 Ft. Az utóbbi mellett döntöttem, egy nap alatt megcsinálták. Az akvárium elég kicsi lett, 34,8*33*17 cm, azaz nem egészen 20 liter. 3-4 hal számára elsősorban elég lesz, idővel biztos kinövöm majd…

Ezután rögtön megjött az első ajánlat a LED-re, 1.750 a LED sor, 350 Ft a kapcsoló, 1.500 Ft a táp és 1.500 Ft a munkadíj, így ez lesz a leghúzósabb tétel. Végül 5.100Ft lett a LED sor, 90 cm-es LED szalaggal.

Innen sorban következtek a lépések, mindent be akartam szerezni, mire lehet összerakni a cuccokat. Két kisállat-kereskedésben is voltam, megvettem a szükséges felszereléseket (víztisztító, fűtő, kavicsaljzat, műnövények, halkaja...)

Először is kiszereltem a fő részeket: alaplap, VGA, proci, RAM, táp. Ezek kerültek ki, majd végül maradt egy üres gépházam:

Jött a következő feladat. Leszedtem a műanyag idomokat, ez maradt:

A szegecseket eltávolítottam, a lehajtható oldalt leszedtem.

A gépház aljára vágtam 2 hosszú alumíniumdarabot, hogy kiegyenlítsem a szinteket. Ezután vágtam egy alumíniumlemezt, erre fog felfeküdni az akvárium.

Majd jött az etetőnyílás kivágása. Nagy nyílást csináltam, hogy bőséges tér legyen ha, be kellene valamit tenni… A lenyíló oldalának zsanérjait itt használtam fel.

Mivel az akváriumot bele kell majd tenni valahogy, és elég passzentos lesz remélhetőleg, így a gépház elejét távolítottam el.

Időközben kész lett az akvárium, egy nap kellett a legyártásához, elhoztam. Méretei pontosak lettek, egy napot hagytam még simán, majd feltöltöttem vízzel, itt újabb egy napot állt a földön, szivárgást kerestem, de szerencsére nem találtam. Majd megjött a Vaterán rendelt bujkáló is, beletettem a vízbe, hogy egyáltalán milyen lesz az összkép, de lebegett. :((( Végül a legelején kiszerelt HDD tartóra drótoztam rá, így ez már lent tartotta szerencsére.

Itt már gyorsan jött minden egymás után, a LED sor is elkészült 3 óra alatt, szerintem nagyon jó lett, beszerelni körülményes volt eléggé. Vízálló a LED szalag, de szigetelni a legvégén a forrasztásoknál nekem kellett.

Ezek után az alumíniumlemezre szövetet helyeztem el, hogy ne karcolja össze az akváriumot amikor tolom be.

Végül belekerült az akvárium, elhelyeztem benne a víztisztítót, vízmelegítőt, növényeket, kavicsot (ezt előtte átmostam vagy ötször), bujkálót. Visszatettem a gép elejét, összecsavaroztam, majd a burkolatokat rögzítettem. Sokat gondolkodtam, hogy a vezetékeket hogy fogom elvezetni, de végül a legegyszerűbbnél maradtam, a tápcsatlakozónál… Feltöltöttem vízzel, majd másnap megérkezett az E-bay-ről rendelt digitális hőmérő. Utólag betettem, szerintem jó helyre került.

(Ez az akvárium körülbelül 1-1,5 éve született meg, most találtam ki, hogy írok róla pár mondatot. )

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Napi barkács rovat

    Bemutató néhány alkotásomról: Orion rádió, fényképezőgép cserép, deszkás lámpa, HDD madár és RAM tartó.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.