2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia N73 tartósteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

T öbb, mint egy hónapja használok Nokia N73-as telefont, és úgy vélem, tapasztalataim...

[ ÚJ TESZT ]

Több, mint egy hónapja használok Nokia N73-as telefont, és úgy vélem, tapasztalataim megkönnyíthetik a vásárláson gondolkozók döntését. Sok tesztet olvashattunk már a készülékről, de ezek általában csak egy rövidebb tesztidőszak élményeit összegzik. Hosszabb használat során több apróságra figyel fel az ember. Igyekszem kellő alapossággal taglalni a kritikusabb pontokat, felhívni a részletekre a figyelmet.

Nokia 6600-ról váltottam, mert újabb hűségnyilatkozat aláírásával megvehettem az áhított modellt. Az alapcsomag meglehetősen gazdag, én mégis kiegészítettem pár tartozékkal. Természetesen került bele egy 512-es Nokia MiniSD kártya (MU-23), továbbá vettem hozzá egy gyári övtokot (CP-68), hogy külseje sokáig sértetlen maradjon. Elővettem még a fiókból egyik régebbi szerzeményemet, a moddolt HDS-3-as headsetet is, de erről majd később.
A sokszor taglalt specifikációk és méretek részt kihagytam, mert sok más cikkben megtalálható már.
[kép]
[link]
Az alapcsomag

[kép]
[link]
Bővített változatban

Külső
A külsővel kapcsolatban felvetődött legfontosabb kérdés a kamerafedő csúszka lötyögése. Nos, valóban lötyög, de szerintem egyáltalán nem vészes, sokkal inkább minimális mértékben. Lehet, hogy szerencsés darabot fogtam ki, de az is lehet, hogy az övtokban hordás kíméli az alkatrészt.
Billentyűzet
Ez a másik gyenge pont, több okból is. A gombokat keretként körbe fogó ezüst csík nyikorog, ha az ember nyomkodás közben hozzá ér. A számgombok sokkal jobbak voltak az elődmodellen, itt gyakrabban fordul elő, hogy mellényúlok írásnál. A nyomáspont határozott, ahogy az elvárható. A joystick szerintem megszokható, a körülötte elhelyezkedő billentyűk pedig egyszerűen pompásak! Szolgáltatótól vásárolt készülék esetén a kijelző és a billentyűzet között kihagyott űr is értelmet nyer: ide (is) tud brandelni a szolgáltató. Az oldalsó gombok pontos, finom mozgásúak.
Kamera
Használatát szokni kell, az első pár napban meglepően sok rontott képet produkáltam vele. Az első hét után azonban már jobban megismertem a működését, és klasszisokkal jobbakat fényképeztem. Az éjszakai módtól többet vártam volna, például azt, hogy enyhíti, vagy eltűnteti a kékes fátylat, mely a képek sötétebb részein látható. A vakunál láttam már jobbat is, csak meglehetősen közeli céltárgy esetén van értelme bevetni. Nappali fényviszonyok között azonban elég meggyőző minőségben dolgozik a kamera. A szoftver okosan jelzi exponálás előtt, ha a kép életlen. A kereső közepén megjelenő keret életlen kép esetén zöldről piros színűre vált, ezzel figyelmeztetve a felhasználót. Hasznos, ugyanis főleg makrók esetében kereső módban nem, csak 50-100%-os nagyításnál tűnnek fel a kisebb életlenségek. Mozgókép rögzítésénél akadásmentes, szép film az eredmény. Lejjebb görgetve látható a leírtakat demonstráló néhány tesztkép.
Kijelző
A kijelző láttán elismerően bólogattam csak. Kellő méretű, színei élénkek, egyszóval rendben van. A szoftver, illetve a külső alkalmazások jól kihasználják az adottságait. Melyek egyébként számomra akkor voltak a leginkább láthatóak, amikor egymás mellé tettem egy N70-et, és egy N73-at. Mondhatni, ég és föld. Érdekes, hogy a kijelzőt fedő műanyag nem teljesen sík. Kikapcsolt állapotában a tükröződések torzulnak rajta.
Hangszórók
A beszédhanggal semmi probléma, elég hangos, elég tiszta. A kihangosításra (is) szolgáló hangszórópár nemcsak a burkolat egy érdekes színfoltja, hanem jól látja el feladatát is. Legmagasabb hangerőre állítva kicsit torzít, de ekkora hangerőre ritkán van szükség. A gyári headset nekem nem - másoknak annál inkább - tetszik, hangminősége egészen addig nem tűnik vészesnek, míg nem hall az ember egy Walkman-féle agybadugós darabot.
Akkumulátor
Nálam használattól függően 1-3 napot bír. 3 nap, ha nem piszkálom sokat, 1, ha sokat beszélek, nyomkodom, illetve zenét hallgatok róla. Semmi baj vele, ha éjszakára felteszem tölteni, sosem hagy cserben.
Kihangosítás
Egy kazetta-adapter és egy átalakított HDS-3-as headset segítségével oldom meg a kérdést, így a zene és beszélgetőpartnereim is az autó gyári hangrendszerén át szólnak. Bejövő hívás esetén a zene azonnal leáll, a csengőhang a beépített hangszórókon szólal meg. A beszámolók szerint még nagyobb tempónál is hallható maradtam, ez tehát azt jelenti, hogy az olcsó megoldás hatásos, és a zajszűrés is jól végzi dolgát.
Szoftver
Mindig is fájó pontja volt a Symbian rendszereknek a sebesség. Nos, veri a 6600-t, nem is kicsit. Úgy vélem, kellően gyors. Két meglepően lassú részt találtam benne, az egyik a bejövő üzenetek mappa megnyitása, melyet az öreg 6600 még 500 üzenettel is sokkal gyorsabban tett, a másik pedig a galériából fájl küldése e-mailben. Ez esetben félelmetes sokáig várat magára a levélküldő alkalmazás megnyitása. A témákkal jobban megbirkózik, mint a korábbi verziók, kisebb mértékben tudja csak belassítani egy-egy méretesebb csomag. Stabilitás tekintetében talán egyedül a kamera alkalmazása küzd problémákkal, többször fordult elő, hogy nem reagált. Ilyenkor pár perc után vagy bezárta magát, vagy pár másodperc után újraindította a rendszert. Szerencsére a képeket-videókat gyorsan menti. Ha már a képeknél tartunk, van egy alapfunkciós, de tökéletesen és mindenre használható gyári képszerkesztő a szoftverben. Nagyon jó szolgálatot tesz, ha az ember mmsben szeretne képet küldeni, vagy olyan készülékre infrán/bluetooth-on, amely nem tudja megnyitni a 3,2 megapixeles felvételeket. Ilyenkor kedvünk szerint átméretezhetjük azokat, vagy levághatjuk róluk a szükségtelen részeket. Ugyan csak ezt az egy funkciót emeltem ki, de természetesen rendelkezik még sok más, ritkábban használt képességgel is (feliratozás, keretek, stb.). Szintén nagyon okos dolog az aktív készenlét a multimédia-gomb. E kettőt kombinálva sokkal ritkábban kell belépnem a menübe, sikerült minden gyakran használt alkalmazást gombnyomásnyi közelségbe hoznom. További figyelmesség a gyártótól a Data Mover nevű alkalmazás, ami régebbi Symbianos telefonunkon levő névjegyeink, fényképeink és naptárbejegyzéseink átmentését egyszerűsíti pár mozdulattal elvégezhető feladattá. Ráadásul mindent oda tesz, ahol volt: szétválasztja a belső memória és a kártya tartalmát. Jó a gyári médialejátszó és a rádió. Nincs túlkomplikálva, egyszerűen és gyorsan kezelhető. Külső alkalmazások közül lassacskán már minden megjelenik OS 9.1-re is, ami korábban még a régebbi verziókra volt csak elérhető. Itt most a valóban hasznos alkalmazásokra gondolok, a 9.1-es szúnyogriasztó nélkül szerintem elég sokan megleszünk...

[kép]
[link]
[kép]
[link]

(A hitelesség kedvéért meg kell említenem, hogy az egy hónap alatt előjött egy érdekes hiba is. Egyszer azt vettem észre, hogy hívások közben nem engedi módosítani a hangerőt, kézibeszélő és kihangosított módban sem. Hiába nyomkodtam a hangerőszabályzó gombjait, nem történt semmi sem. Ugyanezek a gombok a médialejátszónál rendesen működtek. Két hét után teljesen magától megjavult.)

Összességében úgy érzem, megérte az árát, hosszabb időn át lesz megbízható társam.

Tesztvideó: [link]

[kép]
[link]
[kép]
[link]
[kép]
[link]
[kép]
[link]
[kép]
[link]
[kép]
[link]

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.