2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Nem vagy még a Facebookon? Dehogynem!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Használjuk, vagy ne, mert kikerüni nem lehet, mindegy mert azok is rajta vannak akik nem is tagok.Hogyan?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető:

A Fecbookot legjobban egy idézettel lehet leírni:
"körülvesz és átitat mindent"

Nem vagy még tag, ezért sorban kapod a leveleket, hogy lépj be, de te kitartóan törlöd mindet, míg egy szép napon egy barátod invitál (látszólag), hogy lépj be a világ legnagyobb közösségi oldalára és rögtön pár lehetséges ismerőst is felkínál az oldal számodra. Honnan tudhatja egy weboldal, hogy kit is ismerhetsz???
Magyarországon több, mint 2,5 millió felhasználó van jelen(lakosság negyede) és napról napra nő a felhasználók száma.
Az egész világon internetezők közül pedig minden negyedik aktív a Facebokokn és ez a hatalmas háló teszi lehetővé, hogy olyan emberekről is legyenek adatai az oldalnak akik nem is tagok, hogy hogyan azt mindjárt megtudjátok:

Adatgyűjtés:

A felelőtlen felhasználók maguktól is rengeteg adatot kiszolgáltatnak, megosztanak, de nem ez a legfőbb forrás, hanem a "Friend Finder" ami több ismert mail szolgáltatónál képes a címjegyzék megnyitására és a nevek és mailcímek kinyerésére (citromail,gmail,freemail...) ehhez csak meg kell adnia a felhasználónak a szolgáltatóhoz tartozó felhasználónevét és jelszavát, vagy feltölti a címlistáját.
Ezenkívül a "Friend Finder" képes kinyerni különböző üzenetküldő programok listáit (skype, msn, icq)
és mindezt az adatot összeveti az oldalon található kapcsolati listákkal, így már könnyen kiderítheti ki kit ismerhet.
Mark Buchanan fizikus szerint elegendő, ha a 610 millió felhasználónak, csak egy része tölti fel címlistáját és az oldal a világ összes email címének 90%-val rendelkezik. Ijesztő nem?
Az oldal valószínűleg enélkül az adatnyerés nélkül nem lenne ennyire sikeres, hiszen csak egy platformot nyújt üzenetküldésre kép és videó megosztásra...
Az oldalt ma már "okos telefonról" is el lehet érni felmérések alapján kb. 200-250 millióan már élnek is ezzel a lehetőséggel és dolgoznak rajta, hogy a "buta telefonokról" is elérhető legyen, de ez egy másik történet. A lényeg, hogy a Facebokkal szinkronizálhatjuk a telefonunk címlistáját (amit ki lehet kapcsolni, de alapértelmezésben be van kapcsolva) így a telefonon lévő összes adat is bekerül az oldal memóriájába(nevek, képek...), november 15-től lesz ennek nagyobb jelentősége, mikortól nem csak a zárt oldalon, hanem sms-ben is folytathatjuk a megkezdett beszélgetéseinket. Természetesen ezek az adatok is begyűjtésre kerülnek.
Mire jó mindez az oldalnak? Hiszen ennyi ember kiszolgálásához rengeteg szerver kell(8000) amiket üzemeltetni és karbantartani is kell. Természetesen pénzről van szó, mint mindig. Ebbe most nem mennék bele.

Mit tehetünk:

Röviden semmit.
Ugyan a kéretlen mailek végén van egy lehetőség, hogy leiratkozzunk róluk, de valamelyik ismerősünk révén előbb utóbb úgyis felkerül az emailcímünk újból az oldalra.
A másik lehetőség, hogy minden adatot töröltetünk a Facebook szervereiről.
Ezt pontosan itt tehetjük meg
de ugye ismét a haverok által hozzájuthat az oldal az emailunkhoz és az egész kezdődik elölről.

by kisza25

forrás: chip 2011/3

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.