2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

My Audio Experience

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Olcsó Bluetooth headset, mert már elegem lett abból, hogy a kábel (hiába vigyázok) megtörik.

[ ÚJ TESZT ]

Mivel a zene az életem nagy részét teszi ki (napi kb. 6 óra zenehallgatás) és napi két órát minimum buszoznom is kell, ezért a buszon szinte mindig zenét hallgatok.
Ehhez eddig mindig kábeles fül- és fejhallgatókat használtam, de már elegem lett abból, hogy a kábel - akármennyire vigyázok is rá - egy-másfél éven belül megtörik (szerencsére kicsit mindig a garancia lejárta után), ezért hát fél éve úgy döntöttem, hogy egy Bluetooth-os eszközt vásárolok.

Fel is vetődött a kérdés, milyet? Mivel nem tudtam, hogy mégis mit várhatok el, ezért gondoltam először csak egy mérsékelt befektetést teszek meg. Így vettem itt a Hardveraprón egy Nokia BH-103-as fülhallgatót.

Szerettem is, de sajnos a basszusok nem igazán voltak benne megtalálhatóak és valamiért nem is szerettem sosem a hallójáratba helyezhető füleseket, azért szépen kiszolgált. Használt mivolta miatt viszont már az akksija sem bírt sokat, 3 nap után már hazafele pittyegett, hogy "AGGYÁ ENNI'.

Így, amikor múltkor egy barátommal az MM-ben jártunk, megláttam ezt a kis szépséget, aminek különösen barátságos volt az árcédulája. Egyből beleszerettem és meg is vettem.

Hazafele már ki is próbáltam (nagy meglepetésemre volt benne kraft, nem merült le) és az első benyomás nagyon pozitív volt. A hangzása megtetszett (bár nem vagyok egy "vájtfülű") és ami a legfontosabb: KÉNYELMES volt.

A csomagolásról nem is mondanék sokat. Átlátszó műanyagban van, alatta kis papírdobozban pár cetli és egy töltőkábel. Itt fel is hívnám mindenki figyelmét arra, hogy nem adnak hozzá töltőfejet, csak egy kábelt, aminek az egyik vége a headset töltőcsatlakozójába megy, a másik pedig USB végű, sajnos nem is "szabvány". A legkisebb Nokia töltő sem jó hozzá (bár talán az eggyel nagyobb jobb, de olyanom nincs itthon).

Kinézetre elég visszafogott. A bal oldalon csak egy "Bluetooth stereo headset" felirat található. Jobb oldalt már van egy pár dolog. Lentről felfele: töltőcsatlakozó, bekapcsológomb, multifunkciós gomb (pillanat állj, lejátszás, hívás felvétel, letevés, utolsó hívott szám visszahívása), hangerőszabályzó, amely egyben következő szám és előző számként is funkcionál, bár itt egy érdekességet fedeztem fel.
Nekem józan paraszti ésszel az lett volna az alap, hogy a hangerő fel a következő, a hangerő le az előző szám, de itt fordítva van.

Középen található még egy visszajelző LED, ami lehetne kicsit diszkrétebb is, mert elég erősen pislog néha. A fejpánt nagyon kényelmes, műbőr borítású, állítható nagyságú. Itt megjegyezném, hogy sajnos nem "hajtogatható", mint sok társa, így tárolása néhány esetben körülményes lehet.

Hangzásra nagyon meg vagyok vele elégedve, van benne basszus, nem úgy, mint a Nokia BH-103-asban vagy pl. a gyári Sony Ericsson fülhallgatóban, de még sincs benne annyi, mint pl. a Sony MDR-XB400-ben (amit kb. 2 perc után le is dobtam a fejemről, mert szerintem nagyon rossz a hangzása). Persze nem egy Sennheiser, de 9000 JMF-ért ne is várjunk többet. A hangszigetelés nagyon jó benne. A buszon nem hallani, amit a többi utas beszél, de azért ha hozzánk szólnak és nem éppen full hangerőn hallgatjuk a zenét, meg lehet hallani.

Talán rá is térek a legfontosabb dologra - egy olyan fejhallgató esetében, amit utazás közben használ az ember - a kényelemre. Itt jelesre vizsgázott. Kevés ennyire kényelmes headsettel volt dolgom.

Itthon található egy Genius HS-03U, ami nagyon jó ár/érték arányú, mivel USB-s hangzása a játékokhoz nagyon jó, mikrofonja nagyon tiszta, háttérzajokat jól szűri, csak viszonylag kényelmetlen. Bár leginkább csak a megvásárlást követő kb. 1 hónapban - amikor még nagyon kemény a párnája, utána már elég jó, de a kis Experience köröket ver rá kényelemben.

Másik összehasonlítási pontom a jó öreg Speedlink Medusa NX, amely egy rettenetesen kényelmes headset, de a gyenge pontja az, hogy a párnázása nem műbőr hatású anyaggal van befedve, hanem valami textillel, ami sajnos az izzadtságot rettenetesen magába szívja és a port is vonzza, mint a mágnes. Ezek miatt nála is sokkal jobb a bemutatott headset.

A kompatibilitásról is ejtenék pár szót. A Nokiában nagy csalódás volt, hogy számítógéppel (Windows 7 és Windows 8 alatt próbálva) nem akart sehogy sem összepárosodni, de viszont a Sony Ericsson Xperia Mini Pro készülékemmel nagyon gyorsan összeállt.

Szerencsére az Experience már kompatibilis a számítógéppel (bár csak Windows 8 alatt próbáltam) és persze a telefonhoz is gyorsan csatlakozik. A működési időről nem tudok pontos adatokat adni, de egy hetet - ami nekem alsó hangon 10 óra zene - bőven kibír.

Összegzésképp annyit mondanék, hogy megtaláltam amit kerestem, egy kényelmes, jó hangzású, viszonylag olcsó headsetet. Bátran merem ajánlani mindenkinek!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.