2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Multimédia a zsebben - Mele PMC-600

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az európai és hazai hordozható multimédialejátszó kínálatot (PMP) alaposan ismerők számára...

[ ÚJ TESZT ]

Az európai és hazai hordozható multimédialejátszó kínálatot (PMP) alaposan ismerők számára nem ismeretlen név a MELE. Akik viszont eddig még nem is hallottak a gyártóról, érdemes tudniuk, hogy a cég már 10 éve gyárt elektronikai eszközöket, elsősorban asztali és hordozható multimédia lejátszói terjedtek el, de gyártanak autókba szánt multimédiás eszközöket és GPS készülékeket is. A cég központi gyára Shenzenben van, képviseletei mára már a világ számos pontján megtalálhatók és a legnagyobb nemzetközi kiállításokon is rendszeres résztvevő (a 2008-as CeBit-en is saját standja lesz a MELE-nek). A cég ugyan OEM gyártással is foglalkozik, de saját márkanév alatt forgalmazott lejátszói is egyre ismertebbek. Tesztünk alanya ezúttal a MELE PMC-600 hordozható multimédialejátszó.

A készülék 4,3 colos 16:9 képarányú TFT-LCD (480x272 pixel) kijelzővel lett ellátva, adatainkat pedig 2,5-es PATA-s 40-160GB-os beépített merevlemezén tárolhatjuk. Akinek ezek az adatok nem lennének elég meggyőzőek, annak ott a beépített kártyaolvasó, ami kezeli az SD, MMC és MS kártyákat, az A/V illetve Y/U/V kimenetek, vagy a beépített mikrofon általi hangrögzítési lehetőség.



A készülék egy teljesen fehér dobozban érkezik, ami magában rejti a lejátszót, illetve a gyár által biztosított tartozékokat. Kapunk a PMP-hez hálózati adaptert, USB kábelt, A/V kábelt, Y/U/V kábelt, akkumulátort, bársonyhatású tokot, egy szoftvereket tartalmazó cd-t, fülhallgatót, valamint a 2,5”-os merevlemez beépítéséhez egy apró sínt és néhány csavart, azonban a használati útmutató nem tartalmaz utasítást a beépítéssel kapcsolatban. A merevlemez beépítése/cseréje nem bonyolult így sem, az akkumulátor mellett levő két kis csavart kell kitekerni, majd azt a modult kipattintani amit a csavarok rögzítettek, így el lehet tolni és leszedni a hátlapot ami alatt a HDD rejtőzik. Arra is érdemes figyelni, hogy a készülék valamilyen oknál fogva nincs kibékülve a Samsung egyes merevlemezeivel.





A MELE PMC-600 jó minőségű anyagokból készült, elülső borítása igényes, fényes fekete műanyag, a hátlap pedig fém. A készülék kezelőszerveit az előlapon illetve a felső oldalon találjuk, azonban első használatkor a fel-le, jobb-bal navigációs gombok használata zavaró lehet. Nem az elterjedt és megszokott egygombos joystick szerű megoldást alkalmazták, hanem négy különböző iránygombbal oldották meg a navigációt, melyeket ráadásul a képernyő két oldalán osztottak el. Rövid használat után azonban könnyedén rááll az ember agya a kissé szokatlan megoldásra. A készülék előlapjának bal felső részén találunk még egy apró hangszórót aminek segítségével monóban tudjuk megszólaltatni a készüléket, azonban a hangszóró nem túl erőteljes és ergonómiai szempontból sem szerencsés az elhelyezése. Célszerű tehát a készülékhez kapott fülhallgatót használni, bár a kifinomultabb hallásúaknak ajánlott a saját fülhallgató bevetése. A készülék képes tv-re kiadni a képet, a saját képernyő illetve a különböző kimenetek közül – a készülék felső oldalán található – TFT/TV gomb segítségével egyszerűen választhatunk.

A video kimeneti csatlakozókat a többi csatlakozóval (audio, USB 2.0, kártyaolvasó, töltőcsatlakozó) együtt a készülék bal oldallapján találjuk. Egyébként az akkumulátor a hagyományos adapteres úton túl USB-n keresztül is tölthető és kellemes csalódást okozott számunkra azzal, hogy kicsivel több mint két órán keresztül bírta miközben DVD-t néztünk a készüléken.

A lejátszó valóban képes mindarra amit a használati utasításban olvashatunk: a tömörített filmeket (mpeg 4/2/1, xvid, avi), illetve a DVD-ket (.vob, .ifo, .bup) gond nélkül lejátssza a készülék bár egyik-másik codec kifoghat rajta, melyre a gyártó is felhívja figyelmünket. A nagyméretű kijelzőn videókon kívül nézhetünk fotókat is JPEG illetve BMP formátumban, sőt az e-book funkció segítségével szövegfájlokat is megjeleníthetünk, de zene lejátszás közben (.mp3, .wma, .ogg) az aktuálisan játszott szám adatai is itt jelennek meg. A TFT kellő fényerővel rendelkezik és a képe is szép, bár a kijelző beállításain nem lehet változtatni a kissé egyszerűre sikerült paraméterezési menüben. Ha a lejátszani kívánt filmhez feliratot is meg szeretnénk jeleníteni, a készüléknek ez sem okoz gondot amennyiben a felirat formátuma SRT, SMI vagy SSA. A különböző feliratok között, akár csak a DVD-k hangsávjai között a TOOLS gomb megnyomásával válthatunk.



A lejátszó további funkciója a szinkron dalszöveg megjelenítés, mely az LRC file-ok támogatása révén az adott dalszövegeket a lejátszással párhuzamosan jeleníti meg a kijelzőn. A PMC-600-at alapvetően videolejátszásra hegyezte ki a gyártó, így a zenelejátszó funkciót nem bonyolították túl. A lejátszón tárolt zenéinkből különböző lejátszási listákat állíthatunk össze, szám szerint 7-et melyek mindegyike 200 számot képes tárolni, ami bőségesen elég. Sajnálatunkra a készülékből kihagyták az FM-rádiót, viszont a beépített mikrofon révén a készülék képes hangfelvételeket készíteni .wav formátumban, melyeket automatikusan dátum és rögzítés ideje szerinti nevekkel lát el. Egy file-ba összesen két órányi hanganyagot rögzíthetünk, ha a felvétel ezt meghaladja, automatikusan új file-ban folytatódik a felvétel, s bár a felvételek minősége nem vetekedhet egy direkt erre a célra szánt eszközével, a funkció a tulajdonosa hasznára válhat.

A készülék képnézegető funkciója mindazt tudja, amit egy normál asztali multimédialejátszó. A képek megjeleníthetők teljes képernyős üzemmódban, zoomolhatunk, háttérzenét állíthatunk be és természetesen diavetítési funkció is van, ahol azt is beállíthatjuk, hogy az egymást követő képek milyen módon (normál, beúszik, átfedés, leolvad, stb.) jelenjenek meg. A lejátszóban találunk egy előre telepített játékot is, mely a mai viszonyok között nem nyújt nagy élvezetet, de unalmas perceinkben jól jöhet. A pozitív összképet némileg rontja, hogy a PMC-600 a képnézegetés alatti háttérzenét leszámítva nem képes egyszerre több feladat elvégzésére, tehát ha játék közben, vagy szöveges file-jaink böngészése közben szeretnénk zenét hallgatni, akkor ez nem fog menni (talán egy későbbi firmware update megoldja ezt a hiányosságot). A készülék beépített 3in1 kártyaolvasója további lehetőségeket biztosít a felhasználó számára. Kirándulás alkalmával készített képeinket mindössze egy gombnyomással egy az egyben felmásolhatjuk a memóriakártyáról a PMC-600 merevlemezére, ahonnan aztán könnyen megtekinthetjük őket akár a készülék saját kijelzőjén, akár TV-re átjátszva.

A magyarországi forgalmazó mellékelt számunkra egy PMC-700-hoz tartozó távirányítót, mely alkalmasnak bizonyult a PMC-600 alapvető funkcióinak vezérlésére is. A forgalmazó elmondta, hogy ebből a távirányító típusból külön tart raktáron, így kérésre a PMC-600-hoz is tud némi felárért távirányítót biztosítani.

A MELE PMC-600-as végső soron egy kimondottan fejlett médialejátszó, azonban a benne rejlő képességek nincsenek teljes egészében kiaknázva. Több funkció esetében is apró ám szembeötlő hiányosságokat tapasztaltunk, ugyanakkor meglévő képességei elismerést érdemelnek. Az elsősorban videolejátszásra fejlesztett, de képnézegetésre és zenehallgatásra is kiválóan alkalmas PMP-t tudásához mérten kedvező áron lehet megvásárolni ráadásul magyar menüvel, így akinek vásárlás előtt ezek a legfontosabb szempontok, jó választás lesz a MELE terméke.

A készüléket a magyarországi forgalmazótól, a [multimediaplayers.eu] -tól kaptuk, köszönjük.

Azóta történt

  • Aktív hangfal helyett

    A történet úgy kezdődött, hogy meguntam a régi, 1000 ft-os kis aktív hangfalam hangzását.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.