2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

MLM a tétet

  • (f)
  • (p)
Írta: |

2007. november 5, hétfő. Megszaporázzuk lépteinket. Bármennyire is lenne kedvünk, egyszerűen...

[ ÚJ TESZT ]

2007. november 5, hétfő.

Megszaporázzuk lépteinket. Bármennyire is lenne kedvünk, egyszerűen nem tenne jót üzleti karrierünknek, hogy elkéssünk. Hogy honnan? A XXI. sz. legjobbnak mondott stand up comedyjéről. Egy A-betűs (emvéj), Amerikában őshonos MLM cég "szeánszáról", némi agymosással, össznépi oltással fűszerezett tájékoztatójáról. A helyszín egy Blaha-téri nívós szálloda előadótermecskéje.

Barátomat a Project Cote D'Azure írásomból ismerhetitek. Gátlástalansági faktoraink az ég alját nyaldossák, ha ketten vagyunk, a Nap első sugarait mi gyűjtjük be (más kérdés, közben lassan elégünk). Célunk pedig, 600 forintból önmagunk kétrét görnyedtetése, valamint a csak "profi", "bennfentes", "vezető" jellemzőkkel teleaggatott előadók (humoristák) beforgatása néhány keresztkérdéssel. Sajnos csak az előbbi valósult meg, a szeánsz tervezett felépítéséből kifolyólag.

Belépni egy hasonló rendszerbe természetesen eszünkbe sem jutott. Mindössze vagyunk kellően barmok, hogy ilyen oltások látogatásával töltsük az időnket. Hozzátett még csapataink ütőerejéhez az a majd' 20 ezer hozzászólás, amit egyes fórumokban elolvastam erről az emvéjről, valamint magáról az MLM rendszerről. Igen, vettünk mi is részt 16 évesen MLM-es okoskodában, arra megfelelő volt a táptalaj, hogy a rendszer ólomkatonáit a tapasztalatok alapján később beolvasszuk, kvázi hülyét csináljunk belőlük. Maguk előtt. Jól hangzik, nem? Vágjunk bele.

Kezdjük tehát az utcán. Az eső szemerkélt, szét nem, csak eláztunk. "Érdekbarátunk" hívott bennünket kezdés előtt kb. fél órával, hogy mégis merre vagyunk. Előadtam neki, hogy az Astoria szálló homlokzatát bámuljuk, a csodára várva, és kb. 10 percet késünk. A késést az előadás utána forgalmi akadályokkal indokoltuk, az igazat megvallva azonban egy elfekvőben ittuk a jól megérdemelt bemelegítő sört, az előadás helyéül szolgáló hotellel szemben. Nem is nagyon aggódtunk a késés miatt, englishman módjára kimérten vettük a legyaloglandó mintegy 500 métert.

A szállóban 600 forint kicsengetése után elfoglalhattuk helyünket valahol a hátsó sorokban, kb. 150 ember között. Sikerült beülni egy "tipikus rendszeralanynak" mondható idősebb, nyilvánvalóan kapuzárási pánikkal küszködő sznob hölgy, valamint a pálinkaarcú férje mellé. "Tipikus rendszeralany" alatt az össznépi szösszenetnek magát teljesen átadó, azzal azonosuló, tapsikáló, igenező, kezet felnyújtó embertársimat értem. Volt belőlük bőven odabent. Ülőhelyből azonban egyre kevesebb, annak ellenére, hogy késtünk 10 percet. Csak jöttek és jöttek, végül az a helyzet állt fenn, hogy a 600 forintjukért egyesek álltak, mint cövek a gáton. "Érdekemberünk" az első sorban ült.

Kezdődött az oltás, egy V. András nevű úriember vázolta fel nekünk a XXI. század legkirályabb, legjobb, legegyszerűbb pénzkeresési lehetőségét. Mindez a modell bemutatásából, konkrétumok megkerüléséből állt, esetenként eleresztett valami oltári gyenge poént, amin egyesek visszafogottan, még mi pedig meghajolva, könnyek közt, visítva, sőt egyszer nyerítve fogadtunk (gy. k.: halálra röhögtük magunkat). Lányos zavarán túllépve előadónk eleresztett még pár félelmetesen nagy baromságot, mégpedig, hogy a világon sehol sem lehet megélni a nyugdíjból, valamint hogy a plazma TV-k élettartama 20 év. Ezt többen erőteljes bólogatással, mi pedig sátáni kacajjal kommentáltunk.
A tipikus MLM-es hálózat ismertetése után esett valami szó az eladandó termékekről, valamint hogy a businesst az interneten keresztül bonyolíthatjuk, és hogy ez mennyire jó, és fejlődőképes, ésatöbbi... Szó esett a befektetés és kockázat nélküli sikeres vállalkozásról, amiről mindent megtudhatunk, ha eljövünk ekkor és ekkor ide és ide 25000+áfáért, valamint szállásköltségért. Jah igen, és ez három nap, péntek estétől vasárnap reggelig tart, jah és igen, mindez 3 napos előadássorozat, ami három nap hosszú. Ezt így, ebben a sorrendben. Őneki pedig most mennie kell, mert nagyon elfoglalt. Kérdezni nem lehetett...

Ment is, jöttek a helyére az igazi agymosottak, a kezdő agymosók. Bemutatkozott 5 ember, aki elmondásuk szerint már "vezetők" a rendszerben, és szétkeresik az agyukat. Volt köztük, aki három évig próbálkozott az MLM-es pénzkereséssel, míg végül elindult neki az üzlet, volt aki 10 ilyen szeánszra jött el, de 9-en nem tudták meggyőzni, végül valami barátja rábeszélte (a pénzeket persze befizette állandóan). Akadt olyan hölgy, aki gyakorlatilag semmit sem mondott, csak azt hogy ez itt életünk lehetősége. Ezt olyan elfolyóan mondta, ahogy mi folytunk be a székek alá a röhögéstől. Végül az "érdekbarátunk" szólalt fel, balján feleségével. A csávókám töritanárként végzett, de mint mondta, ez neki nem volt jó, elkezdett hát MLM-ezni ennél a cégnél. 4 év után, most már van otthon víztisztítójuk, ami egyébként a világ legjobbja, és csak 150e forint körül van a nagykerára. Annyi a baj vele, hogy pont akkor nem használható, ha veszélyes a fogyasztani kívánt víz. Egyébként ásványvizet csinál a csapvízből. (Ilyenkor feltettük magunkban a kérdést, több ízben is, "Mondd, te TELJESEN hülye vagy?").

Levegő ki, emberek a társalgóba. A sör hatására félidőben, valamint a dolog végeztélvel kislasszoltunk a toálettbe, hogy újult erővel döngöljük másodszor is a földbe "érdekbarátunkat". Nevezzük csak Z-nek. Z egyik volt osztálytársunkon keresztül került velünk kapcsolatba, aki, elmondása alapján, elsőként ajánlott minket. Micsoda megtiszteltetés! Jól beforgatott emvéjes módjára, Á, a volt tantárs kiforrott hangsúllyal kezdte a mondanivalóját, mégpedig, papirozhatunk-e ezt-azt. Természetesen, előbb Z-vel szerettünk volna beszélni, az egy hete megkezdett vitasorozatot folytatandó. Megérkezett az asztalhoz ő is, mi pedig előkaptuk a késeinket.

-Lenne itt mindenek előtt pár tisztázandó kérdés. Elmagyaráznád mégegyszer ezt a fa-struktúrát, valamint a százalékokat? Végülis miből van itt pénz? A csapatépítésből, vagy a termékeladásból?
-Elsősorban a csapatépítésből, ha megnézed a százalékokat, valamint...
-Aham, értem. A termékeknek akkor miféle jelentőssége van? - kezdtük mindjárt. Elkövette azt a hibát, hogy egy MLM rendszerről beszélt, és mégis a tagbeszervezést emelte ki, mint elsődleges munkát. Ez másik rendszerre emlékeztet, de előrebocsátom, a cég legálisan működik sok-sok országban, a pilótajáték gyanúja fel sem merülhet. Annak ellenére sem, hogy Z ezt vázolta fel.

...

-Miért kell kezdőcsomagot venni, anélkül nem vásárolhatok?
-Azért kell a kezdőcsomag, hogy megismerd a termékeket, amit később majd eladsz. - nah igen, meg azért, hogy a téged beszervező jutalékot szedhessen le rólad. A legolcsóbb csomag 20 ezernél indult. Figyeljetek, itt az előbb még tőkebefektetés nélküli üzletről beszéltek.
-Tehát azt mondod, ha nem veszek kezdőcsomagot, nem tudhatok meg semmit a termékekről.
-De, csak akkor nem építhetsz saját üzletet.
-És ha nem is akarok saját üzletet csinálni?
- Akkor jóval drágábban, kiskeráron kapod meg a termékeket.
-Tehát ha belépsz, terméket olcsóbban vásárolhatsz, emellett üzletet is építhetsz, ha akarsz. Ha pedig mégsem, akkor ennek a lehetőségét vásárolod meg az egyébként a normális kereskedelmi láncok árainál magasabb árcédulájú termékekkel. Szerinted mégis hogyan veszek rá valakit, hogy ilyen termékeket vásároljon?
-Mindezt megtudhatod ekkor és ekkor, itt és itt, 25000+áfáért, és a szállás.

...

-Aham, igen. Z, tehát akkor ez egy ügynöki tevékenység.
-Ez nem ügynöki, mivel nem házalunk, nem beszélünk rá senkire semmit.
-Tehát az, ha én nagykeráron vásárolok tőletek, amit aztán kiskeráron, a kisker árréssel adok tovább, valamint ebből nekem hasznom származik, az nem ügynöki tevékenység. És nem is házalok, pedig a termékeket alkalomadtán én szállítom ki.
-Nem...

Oké, itt emberünk enyhén elvörösödött, valamint folyamatosan csattogtatta tollát. Előkerültek a bemelegítő kérdések után a keményebbek. Az elsőt Á-nak, volt osztálytársunknak szegeztem:

-Á., te mennyit keresel ezzel?
-Áh, én még csak most kezdtem, 3 hete. - Figyeljétek meg, nem azt mondta hogy semennyit, hanem hogy csak most kezdte.
-Értem. Hát te, Z?
-Itt nem az a kérdés, én mennyit keresek, az a kérdés te mennyit fogsz ezzel keresni.
-Mennyit?
-Ez csak rajtad múlik.
-Aham, értem. Mégis, kb. mennyit szedsz ki belőle? Elég körülbelüli összeget mondanod.
-Fordítsuk meg a kérdést, nézzük meg úgy, hogy ...
-Ne, ne fordítsuk meg. Szeretnék egy konkrét választ hallani a kérdésemre.
-De ez miért érdekel? Miért turkálsz a zsebemben?
-Azért, mert ti ezt egy borzalmasan nagy lehetőségnek állítottátok be, ahol milliókat lehet keresni, mint azt hallottuk hetente 5-6 óra munkával. Ebből kifolyólag, komoly motíváló erő lenne számomra, ha megtudnám, egy felettem álló mennyit keres a jutalékokból és az egyéb plusszokból.
-De mégis mit akarsz látni? Bankszámlakivonatot? Fizetésátutalást? Most ha azt mondom, 500E havonta, akkor megnyugszol? Nézd, a beszélgetés elment egy olyan irányba, amit én nem szeretnék folytatni. Írjátok meg emailban a kérdéseiteket, vagy ha nincs több, és tetszik, írjuk meg a papirokat, egyébként ne húzzuk egymás idejét. (Jaj dehogy nem, Lacikával ez a kedvencünk).
-Igen, remélem azért érted miért tettem fel az előző kérdést, kedves Z Egyébként teljesen nyugodt vagyok.

Ehhez hozzá kell tennem, pontosan tudtuk mennyit keresett, mivel a Kft.-jét vitte be a rendszerbe, annak pedig a mérlegadatait 10 perc alatt megtudtuk. Nem annyit. Sőt. Sokkal tartozott.

-Rendben, akkor csinálhatunk egy ilyen próba dolgot? Ez 1990 forint, ezért kapsz egy kódot, amivel megnézheted a termékeket a webáruházunkban. Ha tetszik a dolog, akkor válassz csomagot. Stb... Minden kérdésetekre megnyugtat választ kaphattok, ha eljöttök ide és ide ennyiért és ennyiért. Van ennek valami akadálya?

Itt már adtuk alá a lovat:

[I]
-Igen, nincs épp raktáron 25000+Áfa+szállás.
-Nah, akkor ezt valahogy meg kellene oldani... Milyen ötleteitek vannak? - erre Á megszólalt Z mellett: kérhettek kölcsön. - Így van, ez egy jó megoldás. Ahhoz képest amennyit ezzel kereshettek, ez a pénz semmi.
-Á, te kérlek ne szervezd meg nekünk a programunkat. Nem vagyunk kölcsönkérő típusok, így is elég hülyeségre dobtunk már ki pénzt, és dobunk ki most is, minden nap.

...Z, te pedig gondold kicsit végig a dologban rejlő kőkemény paradoxonokat, a gazdasági
lehetőségeket. Mi megtettük. Semmit nem írunk alá, látatlanban.

Megadóan:
-Hinni kell a rendszerben, ez egy jól működő rendszer. Működik, és ez a lényeg.
-Aham. Köszönjük, küldjük az emailt. [/I]

Tehát. Van egy történelemtanárból avanzsált pénzügyi "szakemberünk", egy, a megszokott oltásokat papagájként szajkózó (micsoda kifejezés!) volt osztálytársunk, valamint egy kiválóan működő rendszer, amiből mindenki gazdag lesz. Kerül itt egy cég, ami persze "dinamikusan fejlődő, sikeres (mint minden ilyen...) vállalkozás, csakhogy befizettet veled 600 forintot, de ülőhelyet nem garantál, a saját magyarázására. Soroljam még? Egyszer kedvem lenne ezeknek a "fejeseknek" a képébe röhögni. Valahogy úgy, ahogy hétfőn tettem. Bízom benne hogy minderre lesz lehetőségünk lesz más, hasonló cégnél is.
És hogy ennek mennyien bedőlnek, feltétel nélkül... Nah ez is megérne egy misét.

Vissza az elfekvőbe. Még egy sör. És még egy. És igen, a sztorin a pultos velünk röhögött... Nevetni pedig ingyé' is lehet, nem 25000+áfáért.

V. G.

A szállásról ne is beszéljünk.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.