2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux a gyakorlatban, kezdőknek

Egyre többen ismerkednek a pingivinnel - ez a cikk nekik segít, alapfogalmakkal, gyakorlati tanácsokkal.

[ ÚJ TESZT ]

Melyiket válasszam?

Linux változatok

A Linux, felépítésének, és a szoftverre vonatkozó licencszerződéseknek (GPL) köszönhetően nem csak ingyenes (a legtöbb változat), hanem nagyon könnyen módosítható is, így nagyon sok változat közül választhatunk, ezek a disztribúciók.

Az ismertebbek a Red Hat / Fedora, a SuSE / OpenSuSE, Debian, Ubuntu, Mint, ArchLinux, Gentoo, és még folytathatnánk a sort. Az egyes disztribúciók filozófiája eltérő, pl. a Red Hat és a Suse elsősorban üzleti felhasználásra valók (mindnek van ingyenes változata is), a Debian a gyökerekhez ragaszkodó, kompromisszummentes Linux, az Ubuntu pedig a legfelhasználóbarátabb disztribúciók egyike.

A disztribúciók a legtöbb dologban kompatibilisek egymással. Így egy Linuxra írt program az egymástól eltérő rendszereken működésre bírható.

A cikk alanya a KDE felületű Ubuntu lesz, én ezt használom, nem véletlenül. Ugyan egy Debianhoz képest (aminek az alapjaira épül) sokkal több hibát tartalmaz, de annál sokkal felhasználóbarátabb, és hatalmas mennyiségű program tölthető le hozzá, valamint az Interneten szinte minden problémájára találhatunk megoldást. Kezdőknek szerintem legjobb választás az Ubuntu valamelyik változata A cikkben később a KDE asztali környezetes verzióról lesz szó. (Természetesen úgyis lesz, aki szerint jobb a Mint, a SuSE, meg ezer más :) )

Ubuntu változatok

Az Ubuntu Linuxnak több kiadása létezik, a leírtak az asztali verziókra vonatkoznak :(

- A standard verziók fél évente jelennek meg, frissítés csak másfél évig jár hozzájuk, de mindig a legfrissebb szoftvereket kapjuk velük.
- A LTS verziók a tavasszal megjelenő 12.04-től kezdve 5 év támogatást
élveznek, ezalatt legalább biztonsági frissítések érkeznek rájuk, de kaphatunk új szoftververziókat is. Érdemes ilyet használni, mert sokkal stabilabbnak bizonyulnak, mint a nem LTS verziók.

Mind a kétféle kiadásban elérhetőek a főbb változatok :

- Ubuntu néven Unity asztali környezettel érkező Linux
- KUbuntu néven KDE asztali környezettel
- Xubuntu néven XFCE asztali környezettel, gyengébb gépek számára
- Lubuntu néven, LXDE asztali felülettel, ez az igazán gyenge gépekre való
- MythUbuntu, amire MythTV felület van telepítve, ez multimédiás HTPC-kre
ajánlott
- A MythUbuntu -hoz hasonló UbuntuTV
- és még folytathatnánk, sok egyéb módon átalakított Ubuntu létezik

Az Ubuntuból, mint szinte minden Linuxból, léteznek 32 és 64 bites változatok. Egy mai, közepesen korszerű gépen - pl. Pentium 4, vagy Core2 processzorral, 1 vagy 2Gb RAM-mal, és 3D képes VGA kártyával, a "full extra" Unity felületű Ubuntu, vagy Kubuntu már jól használható. 2Gb RAM fölött ajánlottak a 64 bites változatok.(/P)
A Lubuntu, saját tápasztalaim szerint, egy Pentium III processzorral, és kb. 512Mb RAM-mal már jól működik. Ennél gyengébb gépeken is használható, de ilyen esetben már muszáj kompromisszumokat kötni sebesség terén.

Az Ubuntu telepítők az ubuntu.hu -ról tölthetők le, a legtöbb változat 32 és 64 bites telepítői is megtalálhatók itt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.