2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Lépj túl a Káli-medencén!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy medencével odébb is fantasztikus a környék, de még nem olyan felkapott. Kis ajánló a Művészetek Völgye vonzáskörzetéhez.

[ ÚJ TESZT ]

Hol járunk?

A Balaton-felvidék az egyik legmenőbbnek számító régió jelenleg az országban. Tele van csodálatos helyekkel, az északi partot pedig azért szokták szebbnek tartani, mint a délit, mert kevésbé van üdülőpart jellege, sokkal vadregényesebb, ráadásul egy csomó domboldali területről pazar látványt nyújt a tó. A déli partot meg azért lehet szeretni, mert onnan látszik az északi, az M7-esen pedig kicsit egyszerűbb megközelíteni a fővárosból, mint az északi részt.

Ennek az északi résznek is megvan a maga "Rózsadombja", ami elég egyértelműen a Káli-medence és egyébként ennek a népszerűségnek teljes joggal örvend. Kicsi, takaros, bájos és hangulatos falvak jönnek egymás után, fantasztikus a táj, számos természeti látványosságot találunk (személyes kedvencem a Kőtenger Szentbékkálla mellett), viszont pont ez a felkapottság az oka annak, hogy kezd telített lenni a környék. Sok-sok módos arc vett errefelé házat (sok külföldi is), számos gasztronómiai egység vetette meg itt a lábát (és már simán pesti árszinttel működnek), rengetegen túráznak, bringáznak és jönnek ide kikapcsolódni, a strand sincs messze, de mégsem az a klasszikus balatonparti feeling van. Viszont meg is ugrottak az árak, házat venni már annyi itt, mint egy jó budai kertvárosban, a telkek is aranyáron mennek, így aztán a szállások és az éttermek sem olcsók már. A Káptalantótiban működő Liliomkert piac általános zsúfoltságáról és árszintjéről nem is beszélve. Ha tök véletlenül van itt házad, akkor el ne add, egyre többet ér, és amúgy még mindig állati jó dolog tavasztól őszig a Káli-medencében létezni.

Nem meglepő tehát, hogy a Káli-medence vonzáskörzetében is elkezdődött valamiféle változás, ennek pedig csak egyik oka, hogy csak egy hegygerinccel arrébb találjuk a Tapolcai-medencét, a másik ismertségi faktort növelő tényező a Művészetek Völgye fesztivál (ami idén érthető okokból elmarad), ez tette legalább hallomásból ismertté Kapolcs nevét. De Kapolcs csak egy a sok település közül, amit érdemes felkeresni Tapolcától keletre. Igazából a Veszprémtől induló 77-es útra felfűzve találjuk a legismertebb pontjait a medencének, maga a 77-es út is egészen lenyűgöző helyeken halad. Veszprémtől Nagyvázsonyig lankás, dimbes-dombos a táj, ami főleg tavasszal és ősszel mutatja legszebb arcát, ezer színben virágzó takarmánynövények (repce, pipacs, bíborhere), ősszel pedig betakarított és bálába rakott termények képe szegélyezi. Ilyenkor amúgy óvatosabban érdemes autózni, mert elég sok a városból kiszabadult portré- és szelfifotós közveszélyes padkamegálló.

Nagyvázsony után jön Pula, onnan pedig megváltozik a táj, mert beérünk a Völgybe, ahogyan a fesztiválszervezők nevezik azt az öt települést, amelyek az Eger-patak mentén és környékén fekszenek. Pula, Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd és Monostorapáti tartoznak ide, ezek valamivel ismertebbek, de van egy hátsó út Tótvázsonytól indulva Vigántpetendig, ahol Mencshely, Barnag és Vöröstó található, ez utóbbi egészen kis eldugott falu, de tényleg meseszép. Monostorapáti után még ott lesz Hegyesd (személyes kedvencem), aztán pedig jön Tapolca, illetve előbb a Tapolcához tartozó Diszel, ahol szintén érdemes körülnézni. Tapolca után is van még jó hely, a Csobánc oldala, Gyulakeszi és Kisapáti, valamint Hegymagas is remek települések, de mindent nem lehet belezsúfolni ebbe az anyagba, mert aztán kikötünk Válluson, meg végül Sümegen, az meg már nagyon más tájegység.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.