Lenovo Z560

  • (f)
  • (p)
Cikk – Írta: | 2011-01-05 12:18

A megfizethető szórakoztatás

Kulcsszavak: . LENOVO Z560INTELP6000NVIDIA

[ Új teszt ]

Bevezető:

Szerintem még mindenki emlékszik azokra az időkre, mikor a Lenovo neve az otthoni/consumer felhasználóknak egyet jelentett a N200 (V200) típussal, amit később a N500 széria váltott. Egyszerű, szögletes, tucat termék volt átlagos felhasználásra. Ismerősöm szokta rá mondani balta dizájn, - ennek ellenére, elégedetten használja jelenleg is.

bemutató videó

Ezeket a sztereotípiákat szeretné most eloszlatni a következő modellel a Lenovo. Az IdeaPad „Z” széria igazi multimédiás, mindennapi felhasználásra készült eszköz, amit bátran lehet javasolni mindenkinek. A megnyerő belső, végre külsőségekben is felveszi a versenyt más gyártók hasonló termékeivel.

Külsőség:

A csomagoláson is sikerült változtatni sikeresen, ahol is a fekete és a sárga szín dominál. Nagyon látszik már itt is, hogy igyekeznek tisztességes, ízléses körítést adni az új szériának.
A dobozból, notebookon kívül a hálózati töltő, akkumulátor, és némi papír alapú dokumentáció kerül elő. Igazi minimalizmus.

A készüléket kibontva a csomagolásából, jött az első meglepetés, a „sokk”, fényes fekete, lakozott felület, amit csak a gyártói megnevezés tör meg. Tényleg meglepetés, mert ilyen fényes, lakozott felületet már régen láttam. Így a fedél, mint ujjlenyomat gyűjtő és tükör is funkciónál. A karcállóságon is van mit javítani, mert a sok fedél takarítása után derült ki, hogy bizony meglepően könnyű összekaristolni. Tisztítókendőt igazán mellékelhettek volna alapból, lásd más gyártóknál.

Kezdjük az „elején”. A készüléken következő csatlakozók vannak, balról jobbra. Wifi/bluetooth kapcsoló, mely fizikailag is leválasztja a vezeték nélküli modult. Majdnem középre került a hdd aktivitást, akkumulátortöltést mutató LED-es visszajelző. S elől, jobbszélen kártyaolvasó (SD/MMC/xD/MS) van elhelyezve.

A notebook hátuljára nem került semmilyen csatlakozó az elődökkel ellentétben. Az akkumulátor (6 cellás lithium-ion), és a viszonylag vékony zsanérok találhatók meg.

A készülék jobb és bal oldalára kerültek, a mindennapi használatban szükséges csatlakozok. Bal oldalt: Kensington zár, szellőzőnyílás, gigabites Ethernet csatlakozó, D-SUB port, USB 2.0 port, egy USB 2.0/eSATA kombinált aljzat. S kicsit érdekesen elhelyezve, a keretbe belenyúló ExpressCard/34 foglalat, és az alatta helyet kapó HDMI aljzat.

A jobb oldalt pedig tápcsatlakozó, USB 2.0 port, optikai meghajtó, hang kimenet és mikrofon csatlakozója található meg. Plusz pont jár érte, hogy ergonómiailag nagyon eltalálták a csatlakozók helyét, mert a portok használata közben nem zavarják egymást a kiegészítők, és a kábelek.

A gép alján található az akkumulátor. Egy nagy fedél alatt el lehet érni az összes fontos komponenst, memória, HDD, wifi, hűtés. Megjegyzem, nem volt egyszerű leszedni a takaró fedelet, igen passzentosra sikerült.

A notebookot kinyitva tárul elénk, a fényes lakkozott fekete keretbe foglalt kijelző. Kicsit idegesítő, hogy a kétkezes kinyitás után, - mert bizony a zsanérok erősen tartanak – egy újabb ujjlenyomatgyűjtő fogad. A kijelző feletti keretben kapott helyet az integrált 1,3MPx webkamera, mellette jobb oldalt pedig a használatáról tudósító, fehéren világító LED visszajelző.

A kijelző 15,6” –os LED-es, fényes, 16:9 képarányú, 1366x768 HD pixel felbontással rendelkezik, aminek fényerejét 9 lépésben alíthatjuk.

Maga a gépház szürke, szálcsiszolt alumíniumnak tűnik, amit csak a billentyűzet feletti fekete rész tőr meg. Ezen a felső részen van elhelyezve a hangrendszer, ami Dolby® stereo surround minősítéssel rendelkezik 2” mérete ellenére. Véleményem szerint jobban szól, mint az átlag.

A hangrendszert takaró rács és a munkaterület találkozásnál van elhelyezve a bekapcsoló gomb. Mellette, jobbra egy síkban vele található egy sárga pötty, ez lenne az OneKey™ Rescue, egyszerűbben a helyreállítást indító gomb. Hasonló megoldás, mint a routerek reset gombja, simán ujjal képtelenség benyomni. Egyszerűbb lett volna meghagyni a ThinkVantage gombot szerintem. Lehet, hogy hamarosan egy gemkapocs is tartozéknak számit?

A két visszajelző LED következik a sorban, ami a Num Lock és a Caps Lock státuszáról tudósit.
Jobb oldalra helyezték el a négy funkció billentyűt. Az első a hang némítására szolgál. A következő pedig OneKey™ Theatre megnevezést kapta a Lenovo részéről. Funkciója szerint a hangzást, a képernyő fényerejét és színhőmérsékletét állítja be három féle módon, Normál, Film, Automatikus.

A harmadik gomb szimbolikája a ventilátor, használatával csökkenthetjük a gép teljesítményét (CPU/GPU), így a ventilátor is halkabban fog forogni, csökken a zajterhelés, és akkumulátoros üzemmódnál jótékony hatással van az üzemidőre.

A negyedik gomb pedig elindítja Energy Management programot, ahol is részletesen beállíthatjuk az energiagazdálkodási sémákat.

Billentyűzet, itt bizony sikerült egy nagyon jó, kényelmes, használhatót alkotni, amit a konkurens gyártok is tanulhatnak. Teljes értékű magyar tasztatúra, numerikus résszel kiegészítve. Sajnos nem a nagy előd ThinkPad legendás megoldását alkalmazták, hanem a szigetes verzió került bele, amit már az Edge szériánál alkalmaztak. A nyomógombok nagyméretűek, íveltek, szerencsére nem történt zanzásítás egyes funkció gomboknál, - lásd pld. Acer kurzormozgató.
A gombok könnyen járnak, kb. 3mm úthosszon. Meglepő módon, az Edge-l ellentétben, a CTRL és FN gomb, nem felcserélve került kiosztásra.

A touchpad süllyesztve (kb. 2mm) került beépítésre, krómozót szegéllyel körülvéve. A munkafelület érdesített, plusz apró kis gödröcskékből áll, érdekes rajta az ujj mozgása, de nem zavaró. Ellenben a touchpad gombjai, ami számomra lágy, és puha volt, talán mert kicsit ingatagnak tűnik, pedig csak hosszú a nyomási út.

Belsőség:

Processzor teljesítményéhez egy összehasonlítás egyéb modellek vs. Lenovo

Benyomások

A készülék bekapcsolása után, egy közel 20 perces kávészünet után már használhatjuk is. Itt is kéretik megcsinálni a helyreállító lemezeket. Ami, az amúgy is érdekes gomb megoldása miatt, ajánlott.
A telepítés során 2 partíció készül, egy óriási rendszer partíció, illetve egy alig 30GB méretű, amin lényegében az összes feltelepített szoftver, driver megtalálható, elérhető.

A szoftverek első indulásnál a következők voltak, a szokásos Microsoft Office 60 napos verzió, Adobe gyűjtemény, Lenovo saját felhozatal (DirectShare, OneKey Recovery, EasyCamera, Veriface), plusz McAffee Securetycenter.

A kijelző a mostanság olyan népszerű, szokásos HD felbontással (1366x768 pixel), és LED-es háttérvilágítással rendelkezik. A képernyő (LTN156AT05J01) semmi kimagaslót nem produkál, átlagos maximális fényerő 200 cd/m2, amit 9 fokozatban lehet állítani, - esetlegesen pedig hagyatkozunk az OneKey™ Theatre intelligens beállításaira.

Az adatkommunikáció példás, N-es vezeték nélküli csatlakozási lehetőség, gigabites hálózati kártyával megspékelve. A bluetooth pedig nem lett a spórolás áldozata.

Melegedés, zajterhelés. Magát a készüléket még a szeptemberi nagy melegben volt szerencsém kipróbálni. Ha mindennapi felhasználást vettem, és bevetettem az éjszakai üzemmódot, - ami csak egy gombnyomás, - akkor szép csendben tette a dolgát, és nagyon ritkán volt észrevehető, hogy a ventilátor üzemelt. Ellenben ha kellett a teljesítmény, mint pld. játékok, akkor a VGA kártyát akár 90C közelébe is fel lehetett tornázni, itt viszont folyamatos hűtés fogadott, és nem a csendes fajtából. Melegedés a készülék, bal oldalán (fent) és középen volt érezhető, de nem zavaró mértékben még a legnagyobb teljesítményfelvétel mellett sem.

Akkumulátor üzemidő. Átlagos felhasználás mellett (wifi, web, youtube, film) olyan 2,5-3 órát sikerült használni a notebookot. Ellenben, ha teljesítmény centrikusan volt használva a készülék, akkor a 4800mAh akkumulátor bő órát volt képes egy töltésre kibírni.

A készülék egy P6000 processzorral érkezett, ami a leggyengébb megoldást jelenti ebben a modellben. Belépőszintű, 32nm technológiával készül, nem támogatja a TurboBoost megoldást, sem pedig a HyperTradinget. Teljesítményben egy hasonló órajelű Core 2 Duo-nak felel, amiben jobb az integrált memóriavezérlő, és a nagyméretű L3 Cache. Annak ellenére, hogy a P6000 CPU rendelkezik integrált VGA kártyával, itt mégis egy Nvidia GF 310M került beépítésre. Ez egy belépőszintű 64 bites, DirectX 10.1 támogató, és 512MB DDR3 memóriával rendelkező videokártya. Inkább a multimédiás kepeségeivel (H.264, MPEG-4 dekódolás) tűnik ki, mint a modern 3D-s játékok futatásában.

Összegzés:

Meglepetés volt számomra ez a modell, ízléses külső egy kellemes belsőt is takart. Ami egy multimédiás mindennapi használatra szánt gépnél nem egy utolsó dolog. Nagyon kényelmes billentyűzettel rendelkezik, plusz mindenféle (eSATA, Express Card, HDMI) csatlakozó alapból megtalálható rajta, nem kell kompromisszumokat kötni a hiányuk miatt. Teljesítménye számomra tökéletes volt, filmet nézni, és netezni órákon keresztül. Játékra nem igazán használtam.

Pro/Kontra

+ tetszetős kialakítás
+ csatlakozok megléte
+ billentyűzet

- az a fránya fényes fedél
- OneKey Recovery "gomb"

Alternativa

Asus K52
Acer AS5736Z
DELL M5010

Tesztek