2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lenovo Z560

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A megfizethető szórakoztatás

[ ÚJ TESZT ]

Külsőség:

A csomagoláson is sikerült változtatni sikeresen, ahol is a fekete és a sárga szín dominál. Nagyon látszik már itt is, hogy igyekeznek tisztességes, ízléses körítést adni az új szériának.
A dobozból, notebookon kívül a hálózati töltő, akkumulátor, és némi papír alapú dokumentáció kerül elő. Igazi minimalizmus.

A készüléket kibontva a csomagolásából, jött az első meglepetés, a „sokk”, fényes fekete, lakozott felület, amit csak a gyártói megnevezés tör meg. Tényleg meglepetés, mert ilyen fényes, lakozott felületet már régen láttam. Így a fedél, mint ujjlenyomat gyűjtő és tükör is funkciónál. A karcállóságon is van mit javítani, mert a sok fedél takarítása után derült ki, hogy bizony meglepően könnyű összekaristolni. Tisztítókendőt igazán mellékelhettek volna alapból, lásd más gyártóknál.

Kezdjük az „elején”. A készüléken következő csatlakozók vannak, balról jobbra. Wifi/bluetooth kapcsoló, mely fizikailag is leválasztja a vezeték nélküli modult. Majdnem középre került a hdd aktivitást, akkumulátortöltést mutató LED-es visszajelző. S elől, jobbszélen kártyaolvasó (SD/MMC/xD/MS) van elhelyezve.

A notebook hátuljára nem került semmilyen csatlakozó az elődökkel ellentétben. Az akkumulátor (6 cellás lithium-ion), és a viszonylag vékony zsanérok találhatók meg.

A készülék jobb és bal oldalára kerültek, a mindennapi használatban szükséges csatlakozok. Bal oldalt: Kensington zár, szellőzőnyílás, gigabites Ethernet csatlakozó, D-SUB port, USB 2.0 port, egy USB 2.0/eSATA kombinált aljzat. S kicsit érdekesen elhelyezve, a keretbe belenyúló ExpressCard/34 foglalat, és az alatta helyet kapó HDMI aljzat.

A jobb oldalt pedig tápcsatlakozó, USB 2.0 port, optikai meghajtó, hang kimenet és mikrofon csatlakozója található meg. Plusz pont jár érte, hogy ergonómiailag nagyon eltalálták a csatlakozók helyét, mert a portok használata közben nem zavarják egymást a kiegészítők, és a kábelek.

A gép alján található az akkumulátor. Egy nagy fedél alatt el lehet érni az összes fontos komponenst, memória, HDD, wifi, hűtés. Megjegyzem, nem volt egyszerű leszedni a takaró fedelet, igen passzentosra sikerült.

A notebookot kinyitva tárul elénk, a fényes lakkozott fekete keretbe foglalt kijelző. Kicsit idegesítő, hogy a kétkezes kinyitás után, - mert bizony a zsanérok erősen tartanak – egy újabb ujjlenyomatgyűjtő fogad. A kijelző feletti keretben kapott helyet az integrált 1,3MPx webkamera, mellette jobb oldalt pedig a használatáról tudósító, fehéren világító LED visszajelző.

A kijelző 15,6” –os LED-es, fényes, 16:9 képarányú, 1366x768 HD pixel felbontással rendelkezik, aminek fényerejét 9 lépésben alíthatjuk.

Maga a gépház szürke, szálcsiszolt alumíniumnak tűnik, amit csak a billentyűzet feletti fekete rész tőr meg. Ezen a felső részen van elhelyezve a hangrendszer, ami Dolby® stereo surround minősítéssel rendelkezik 2” mérete ellenére. Véleményem szerint jobban szól, mint az átlag.

A hangrendszert takaró rács és a munkaterület találkozásnál van elhelyezve a bekapcsoló gomb. Mellette, jobbra egy síkban vele található egy sárga pötty, ez lenne az OneKey™ Rescue, egyszerűbben a helyreállítást indító gomb. Hasonló megoldás, mint a routerek reset gombja, simán ujjal képtelenség benyomni. Egyszerűbb lett volna meghagyni a ThinkVantage gombot szerintem. Lehet, hogy hamarosan egy gemkapocs is tartozéknak számit?

A két visszajelző LED következik a sorban, ami a Num Lock és a Caps Lock státuszáról tudósit.
Jobb oldalra helyezték el a négy funkció billentyűt. Az első a hang némítására szolgál. A következő pedig OneKey™ Theatre megnevezést kapta a Lenovo részéről. Funkciója szerint a hangzást, a képernyő fényerejét és színhőmérsékletét állítja be három féle módon, Normál, Film, Automatikus.

A harmadik gomb szimbolikája a ventilátor, használatával csökkenthetjük a gép teljesítményét (CPU/GPU), így a ventilátor is halkabban fog forogni, csökken a zajterhelés, és akkumulátoros üzemmódnál jótékony hatással van az üzemidőre.

A negyedik gomb pedig elindítja Energy Management programot, ahol is részletesen beállíthatjuk az energiagazdálkodási sémákat.

Billentyűzet, itt bizony sikerült egy nagyon jó, kényelmes, használhatót alkotni, amit a konkurens gyártok is tanulhatnak. Teljes értékű magyar tasztatúra, numerikus résszel kiegészítve. Sajnos nem a nagy előd ThinkPad legendás megoldását alkalmazták, hanem a szigetes verzió került bele, amit már az Edge szériánál alkalmaztak. A nyomógombok nagyméretűek, íveltek, szerencsére nem történt zanzásítás egyes funkció gomboknál, - lásd pld. Acer kurzormozgató.
A gombok könnyen járnak, kb. 3mm úthosszon. Meglepő módon, az Edge-l ellentétben, a CTRL és FN gomb, nem felcserélve került kiosztásra.

A touchpad süllyesztve (kb. 2mm) került beépítésre, krómozót szegéllyel körülvéve. A munkafelület érdesített, plusz apró kis gödröcskékből áll, érdekes rajta az ujj mozgása, de nem zavaró. Ellenben a touchpad gombjai, ami számomra lágy, és puha volt, talán mert kicsit ingatagnak tűnik, pedig csak hosszú a nyomási út.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.