2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

LED-es konyhai világítás készítése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Már jó ideje tervezgettem, hogy én is készítek LED-es fényforrást otthonra, végre elkészítettem!

[ ÚJ TESZT ]

Első oldal

LED-es konyhai világítás készítése egyszerűen

Már jó ideje tervezgettem, hogy én is készítek LED-es fényforrást otthonra. Különösen a konyhában, a munkapult alá volt rá nagy igény egy fényforrás, mivel a korábbi fényforrás meghibásodott.

A lámpa megépítéséhez 1 W-os meleg fehér Power LED-eket használtam. A melegedés miatt a hűtőborda mindenképpen szükséges, hogy hatékony legyen az áramkör, a LED-et áramgenerátorral célszerű megépíteni.

Jó néhány leírást találtam a neten, de elég kevés időm, és csak egy sima pisztolypákám van, így a legegyszerűbbnek láttam kompletten beszerezni a fő építőelemeket:
- Power LED-eket,
- hűtőbordát,
- áramgenerátort,
- kapcsolót,
- vezetéket,
- tápegységet,
- csavarokat
- szigetelő alátéteket,
- csatlakozókat
- és a kábelcsatornát.

Ha valaki kérdezné: a szigetelő alátétet számítástechnikai boltban sikerült beszerezni.

Tápegységnek egy régi, elfekvőben lévő, univerzális, 12 V-ig állítható 500 mA-es adaptert használtam. Ez nem egy nagy teljesítmény, de úgy gondoltam, a célnak megfelel.

Volt otthon egy elég hosszú, használaton kívüli kábelcsatorna, jó ötletnek tűnt ebbe beépíteni az egy sorban lévő 3 db Power LED-et.

A megépítés gyorsan ment, hiszen  csak a komplett alkatrészeket kellett összekötnöm. A LED-ek hűtőcsillag felülete alá PC-s fehér hűtőpasztát is tettem a jobb hőátadás érdekében. Egyébként mindenképpen olyan Power LED beszerzését javaslom, amin már hűtőcsillag is van.

Ha most építeném meg ezt a lámpát, a kábelcsatorna hátsó részét kivágnám, mert így egy nagyobb felületű borda is elhelyezhető, ugyanis ez a hűtés épphogy elég: erős langyosra melegedett 1,5-2 órás működés után, de azért jó.

A távtartókat is csavarokkal oldottam meg.

A tápegység 9 V-ra van állítva.
Az 1 W-os áramgenerátor főbb jellemzői: bemeneti feszültség: 7-16V AC/DC, a kimenetére sorosan maximum 3 db 1 W-os LED köthető.

A vezérlő IC típusa: PT4115E. Ezt az áramgenerátort szintén készre szerelve, vezetékelve vettem. A mérete az SMD alkatrészeknek köszönhetően alig nagyobb, mint egy kockacukor :)

A kapcsolás annyira egyszerű, hogy nem is teszek közzé rajzot: adapter billenőkapcsoló áramgenerátor és 3 db egymással sorba kapcsolt Power LED.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.