2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

LED monitorok és a képernyővibrálást okozó tünetek

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Erős szemfájdalom, szemfáradtság és fejfájás a hosszabb idejű monitornézést követően.

[ ÚJ TESZT ]

Miközben a monitorod előtt ülsz és szemfáradtságot, esetleg szemfájdalmat vagy fejfájást tapasztalsz, ez csupán a LED-es monitoroknál alkalmazott PWM (Pulse Width Modulation) alacsony frekvenciájának köszönhető. Ez a régebbi típusú monitoroknál (CRT) feltűnően látható volt és igen sokaknak hamar elfáradt a szeme vagy megfájdult a feje. Ez most sincs másképp a mai modern monitoroknál és tévéknél szabad szemmel nem látható vibrálás jön létre, amikor a (sötét és világos) fényerőssége váltakozik.
Régebbi típusú monitoroknál (CCFL-nél) ez a válaszidő kisebb volt, viszont a LED-es monitoroknál elég nagy szakadék tátong.

A legtöbb monitor nagyon alacsony PWM-frekvencián fut, amely mindössze 90-400Hz, és ezek közül a 90-es tartomány a legrosszabb. A tünetmentes alkalmazáshoz akár 2-3 ezer frekvenciára lenne szükség.

Hogy mennyire vibrál a monitorod, azt könnyen le tudod tesztelni a lent látható képpel, úgy, hogy azt kiteszed teljes képernyőre és a videókamerával lefilmezed, s máris szabad szemmel látható, hogy mennyire vibráló monitornak teszed ki a szemedet nap, mint nap! Bármilyen videókamera megteszi. Manapság már minden mobilban megtalálható a videófelvétel.

Ki tudod számolni azt, hogy mekkora frekvencián fut a PWM, ha rendelkezel olyan fényképezőgéppel aminek a záridő-megvilágitási ideje 1/25. Ahány csíkot látsz a képen, azt beszorzod 25-tel. Például, kaptál 9 csíkot az 9x25= 225Hz. A mérési adatok nem 100%-osak. Ha esetleg nem kaptál csíkozott képet, akkor a fényerősséget vedd lejjebb 50%-ra.

Mikor éppenséggel monitort veszel, akkor messziről kerüld el a legolcsóbb változatokat. Viszont nem minden esetben a legnagyobb fényerősségű monitor a legjobb választás. Ezeknek a fényereje 400-500cd/m2 közé esik. Minél nagyobb ez a szám, annál erőteljesebb a vibrálás.

A szem védelmére kitaláltak egy szemüveget is, ami inkább csak marketingfogás, mint megoldást jelentene a problémára. Ez a GUNNAR Szemüveg Elég borsos ára van, a 100$-os változatoktól kezdve. Viszont lehet sima és dioptriás is.

Kitaláltak egy alternatív szoftveres megoldást is, ez a FLUX
Be tudod állítani a programot, hogy a napszaknak megfelelő fényerősséget és árnyalatot használjon.
Mindegyik megoldás ront a fényerősségen és a színhűségen, úgyhogy ezeknek az alkalmazása játékosoknak és grafikusoknak erősen nem ajánlott.

Ezt a cikket azért hoztam létre, mert hátha vannak olyan emberek, akik hasonló problémával találkoztak és keresik rá a választ. Amit érdemes megjegyezni, hogy ezek a tünetek nem mindenkinél jelentkeznek LED-es monitorok használatánál, mert nem mindegyik szem érzékeny az erős vibrálásra.

Én legelőszőr 4K használata során vettem észre, de leginkább játékok alatt. A képfrissítés és a játékok futtatása szaggatásmentesen ekkora felbontásban is, szóval ez az oka nem lehetett a dolognak, de ugye kell nekem 4K, mert mégiscsak 4K. :) Sok mindent nem tudok csinálni, csak annyit, hogy lejjebb veszem a felbontást és máris megszűnik mindenféle mellékhatás, de még így is szerencsésebb vagyok azoknál, akiknél már attól elkezdenek jelentkezni a leírt tünetek, hogy éppen csak gép elé ült.
Több angol nyelvű fórumot is átolvastam erről a témáról és a legtöbben a monitorváltás óta panaszkodnak ilyen jellegű problémákról.

Régebben nem kellett se tévé, se monitor, csak egy lepedő a szekrényre és ez:

Aki már találkozott hasonló problémával bizonyos monitorok esetében vagy tévénél és megoldást talált rá, az hozzászólásban jelezheti.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.