2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Lauren Faust és a rajzfilmek

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Amerikai rajzfilmtörténelem utolsó 30 éve dióhéjban, Lauren Faust munkásságának tükrében.

[ ÚJ TESZT ]

Korai évek

(Figyelem! Kérek mindenkit aki nem szereti a rajzfilmeket (vagy éppen az amerikai rajzfilmeket), hogy zárja be az oldalt, és ne a cikk alatti hozászolásokba élje ki magát. Köszönöm. Az írás nem tér ki az összes rajzfilmre, és korra, csupán néhány esemény került összefoglalásra, amiket Lauren Faust munkáinak "kutatása" során találtam.)

1980-as évek az amerikai rajzfilmkészítés aranykora. Az ekkor készült rajzfilmek a rendszerváltás után kerültek be hazánkba (Cartoon Network, Nickelodeon) külföldi rajzfilmcsatornák segítségével. A mai 22-27 év közöttiek még emlékezhetnek erre az időszakra. Ezelőtt a magyar embernek a rajzfilm a Mézga családot, A kockás fülű nyulat, A nagy ho-ho-horgász-t vagy a Pom pom meséit jelentették.

Ebben a rövid írásban Lauren Faust-ról lehet majd olvasni, és munkáiról.

De ki is Lauren Faust? Kezdjük az elején. 1974-ben született Amerikában, Marylandban nőtt fel, majd California-ban tanult animáció készítést.

1995-ben tévés adaptációja készül a The Maxx című amerikai képregénysorozatnak az MTV megbízásából. A show magyarázatot adott néhány képregénybeli szereplő eredetére, de a köztük lévő kapcsolatokra sosem derült fény. A rajzfilm érdekessége a jelenetenkénti stílus váltás: részletesen kidolgozott és rajzfilmszerű egyszerű jelenetek váltogatták egymást. Lauren Faust karakter tervezőként dolgozott itt.

A Cats Don't Dance egy 1997-es egész estés animált musical. A történetben egy Danny nevű macska a világot jelentő deszkákat szeretné meghódítani. A Turner Entertainment által készített rajzfilmben Lauren már komolyabb feladatot kapott, a Sawyer nevű szereplő (szintén macska) animálása volt a munkája.

Warner brothers által 1998-ban készített Quest for Camelot-ban szintén ott hagyta keze nyomát. A sorozat alapját Vera Chapman által írt novella adta (The King's Damosel).
A történet egy fiatal tinédzser lányról szól, aki a kerek asztal lovagjai közé szeretne bekerülni Camelot-ban, akárcsak apja Sir Lionel, egy fiatal vak férfiről (Garret) aki csak egyedül létre vágyik. Kettőjük közös küldetése, hogy megtalálják az Excalibur-t.

Szintén a Warner fivérek filmjében kap szerepet az ezredforduló előtti évben. The Iron Giant-nek (magyar címén a Szuper haver) az 1968-as The Iron Man (Ted Hughes írása) novella adja az alapjait. A rendező Brad Bird, a szinkronszínészek között olyan hírességek is voltak mint Jennifer Aniston és Vin Diesel. A rajzfilmben egy kisfiú (Hogarth) talál egy űrből érkezett robotot.

2000 környékén hanyatlásnak indul a klasszikus animáció készítés, mert a számítógépek egyre nagyobb szerepet kapnak, és egyre több számítógépes (CGI) animációval készült rajzfilm készül. Disney 2 dimenziós rajzfilmjeinek hanyatlása a Kincses Bolygó (The treasue planet) rossz fogadtatásakor már biztos volt.
Ezt tovább fokozta a Japánból érkező új animációs irányzat, az anime. 2002-ben tovább nőttek a Disney veszteségei mikor Hayao Myazaki Oscar díjat kapott a Chihiro Szellemországban-ért (千と千尋の神隠し, Szen to Csihiro no kamikakusi.)

2001-ben gyártósorra került a Cartoon Network egyik szintén híresebb rajzfilmje a Kids Next Door (magyar adókon Jelszó: Kölök Nem Dedós címmel futott). A rajzfilmsorozat sikerét mutatja, hogy 2008-ig további epizódokat készítettek hozzá.
A történet tizenéves gyerekek szervezett harcát mutatja be a "gonosz" felnőttek ellen. Egyes részek híres filmek kifigurázása, elmesélése (pl. The Matrix, Star Wars, Lord of the Rings). Lauren Faust animátorként vett részt a műsor készítésében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.