2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ismét egy ventilátor vezérlés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előző írásomban a Rivatunerrel kivitelezhető ventilátor vezérlést mutattam be, ami bármilyen...

[ ÚJ TESZT ]

Előző írásomban a Rivatunerrel kivitelezhető ventilátor vezérlést mutattam be, ami bármilyen VGA-hoz megfelel, ha a program kezelni tudja a ventilátorának fordulat vezérlését. [link]
A mostani írás egy egyszerűbb módszer a fordulatszám szabályozására.
Elsősorban szeretném Pietrosz-nak megköszönni, hogy megmutatta ezt a módszert.
Ez a megoldás 8800GT-n és GTS-512-n tesztelt, más kártyákon nem biztos, hogy működik!
A vezérlés szintén a Rivatuneren alapul. Viszont a VGA belső vezérlését használja, és így nincs szükség bonyolult ciklusok elkészítésére. Ahhoz, hogy ezt a funkciót előcsaljuk a Rivatunerből egy kicsit bele kell piszkálnunk a "lelkivilágába".

Első dolgunk, hogy a Power user menüpontnál megkeressük a rivatuner\fan menüpontot, és az AutoFanSpeedControl után beírunk egy 3-at.

Ha ez megtörtént, újraindítjuk a Rivatunert.
Ezután belépünk a Low level system setting-be. Itt találjuk a ventilátor alacsony szintű vezérlését.

Itt ki kell pipálni az Enable low level fan control gombot. Ekkor előugrik egy ablak, a detect now-t válasszunk. Ezután elérhető lesz a ventilátorhoz kapcsolódó menü. Az auto beállítást válasszuk. A kis ablakban ezután megválasztható a minimális és maximális fordulatszám százalékban (duty cycle min, duty cycle max). Az a hőfok, ahol még minimális fordulatszámon megy a ventilátor (Tmin). A minimális és maximális fordulatszám közötti hőfokkülönbség, más néven deltaT (Trange). Nekünk ezekre van szükségünk. Van még pár beállítható elem például, hogy mekkora hőfok elérésekor kapcsoljon a ventilátor 100%-ra, és visszahűléskor mikor kapcsoljon le 100%-ról. Ezek nem fontosak számunkra.

Az általam használt beállítások a következő képen látszódnak.

Jól látszik, hogy a minimum fordulatszám meg lett emelve 50%-ra, az induló hőmérséklet 45 fok, a szabályozási tartomány pedig 32 fok. 8800GT esetén érdemes szűkebbre venni a szabályozási tartományt, pl. 28 fokra, mert a referencia hűtő ventilátora elég kis teljesítményű, és csak magasabb fordulatszámnál elég hatásos. Ha ez megvan, már csak alkalmazni kell, a rivatunert újraindítani, és kész is. Nincs szükség a háttérben a rivatuner szerver futtatására sem, és a legközelebbi driver telepítésig megmaradnak ezek a beállítások.
He ezek a beállítások megtörténtek, akkor be kell kapcsolni az apply fan settings at Windows startup gombot. És ezt elmenteni egy profilba, hogy késöbb ne kelljen újra beállítani, pl. drivercsere után. A mentés a Fan profile settings-nél a floppy ikonra kattintva érhető el, itt adjunk egy nevet a profilnak.

Ha viszont teljesen ki szeretnénk zárni a Rivatunert a vezérlésből, akkor ez bios szinten is megvalósítható. Ekkor szükségünk van a Nibitor legújabb verziójára, jelenleg ez a 3.7-es. Itt található a letölthetősége
A nibitor használatára, illetve a bios flash-re nem térnék ki, mert ez megtalálható részletesen MrSnake logoutos írásában. Az NVFlash használatáról pedig részletes leírást itt találhattok.
A 3.7-es Nibitor-ban, a temperatures fülnél megjelent egy új menü, a fanspeed IC. Erre lesz szükségünk. Az itt található beállítási pontok megegyeznek a Rivatunerben lévő pontokkal.
Itt is a Tmin, a min. Duty cycle, és a TRange slope pontokra van szükségünk. Szintén megtalálható még a többi pont, és még néhány plusz is. Ami érdekes lehet, az a THyst. Ez határozza meg, hogy hány fokonként legyen szabályozás. illetve találunk még PWM vezérlési módokat a ventilátorhoz.

Nekünk elég csak a Tmin, a Duty cycle, és a TRange slope módosítása. esetlegesen a TCrit kritikális hőfok alacsonyabbra vétele.
Az én beállításaim így néznek ki:

Ha beállítottunk mindent csak el kell mentenünk a biost, és az nvflash segítségével bele kell írni a kártyába. Ennek a legnagyobb előnye, hogy egyáltalán nem függ az operációs rendszertől a vezérlés.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.