2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Invisible Shield - tapasztalatok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A második InvisibleShield felrakása után megosztom a tapasztalataimat, gyakorlati tanácsokkal kiegészíve

[ ÚJ TESZT ]

Invisible Shield, azaz Láthatatlan Pajzs. Hangzatos név - le se tagadhatná, hogy Amerikában találták ki, pláne ha az ember a dobozt is meglátja. Magyar és külföldi fórumokon is kapott már hideget-meleget egyaránt. Most én következem: a másodikat tettem fel az LG KU990 Viewty-mra, amiről már fényképek is készültek. Megosztom veletek a tapasztalataimat, és kiegészítem néhány gyakorlati tanáccsal, remélve, hogy nem csupán a Viewty tulajok veszik hasznát, hanem mindenkinek megkönnyíti az életét, aki ilyenbe szeretné csomagolni a telefonját. Előre szólok, hogy hosszú lesz a cikk, még képek nélkül is - képekkel együtt meg pláne. (Igény esetén töltök fel nagy felbontású képeket is). Lássuk hát.

Az ajánlat

Mit is ajánlanak nekünk, ha megvesszük az Invisible Shield-ed (ezek után már csak IS)? Röviden: védelmet és élettartam garanciát.
A gyártó állítása szerint egy láthatatlan védelem lesz a készülékünkön, ami megvédi azt a hétköznapi használat során a mechanikai behatásoktól. Nálam ez bevált: a mindennapos használat során tökéletes védelmet adott a telefonnak.
Ha mégis megkarcolódna az IS-ünk, akkor a cég ingyen ad egy újat. "Ingyen, hát hogyne..." - hördülnek fel jó páran, mert ma semmi sincs ingyen. Nos, Hölgyek, Urak, kipróbáltam, tényleg ingyen küldenek egy újat! (A régit viszont el kell juttatni hozzájuk – ez pénzbe kerül)

IS - élettartam garancia érvényesítése

Kezdjük a végén: mi van, ha megsérül az IS?
Hát igen, az ember az ilyen „ingyen küldünk másikat” ajánlatoknál mindig gyanakodni kezd és keresi az "apró betűs" részt. Azoknak, akik eddig még nem érvényesítették az élettartam garanciát, de kíváncsiak, hogy miképp is történik és milyen költsége van, íme:
- Először is az IS-t hivatalos forgalmazótól vedd meg, és regisztráld a gyártó oldalán (zagg.com), különben később komoly bonyodalmaid lehetnek, ha garanciát szeretnél érvényesíteni.
- A magyarországi forgalmazót a cseregarancia esetén szerintem felejtsétek el. Első levelem neki ment (az első IS-t tőle vettem): ha Amerikába kell visszaküldenem, nem mindegy, hogy csak leszedem az IS-t a telefonról és azt küldöm vissza, vagy az egész dobozt folyadéktartó flakonnal és a többi dologgal együtt. Hát, a magyarországi forgalmazótól még mindig várom a választ...
- Ezután írtam egy levelet a gyártónak, ahol egy Betty nevű hölgy kapta meg az "ügyemet", végig vele leveleztem. Maximálisan segítőkész volt, gyorsan válaszolt (ha eltekintünk az időzónák okozta különbségektől), és mindent szépen leírt, amire kíváncsi voltam. (persze angoltudás kell hozzá)

Tehát gyakorlatban a folyamat így néz ki:

1. El kell indítani a cserefolyamatot az oldalukon (replacement), kiválasztani, miért kéred a cserét: megsérült az IS, vagy a készüléket szervizbe került. Ez utóbbin meglepődtem, mert ezek szerint akkor is kérheted a cserét, ha valamiért szervizbe kerül a készüléked (pl. cserélik a kijelzőt) és emiatt új IS kell rá.

2. Ellenőrzöd a szállítási címet, kiválasztod a szállítás módját (én a legolcsóbbat választottam), majd meg kell adnod a hitelkártya adataidat, amin ezután előzetesen zárolásra kerül az új IS és a szállítás összege. 25 napod van rá, hogy visszajuttasd az IS-t hozzájuk. Ha visszaért, elengedik a zárolást, a pénz ismét elérhető a számládon. Nekem konkrétan postaköltséggel együtt 5701 Ft-ot zároltak, és halkan megjegyzem, hogy ez bőven alatta van a Mo-i árnak...
És a dolog tényleg működik: zárolták az összeget, majd, amikor odaért, kaptam egy mail-t, miszerint köszönik, megérkezett az IS, és a foglalást feloldották, és használjam egészséggel az új IS-et. Általában elmondhatom róluk, hogy az support egy csillagos-pirospontos ötöst megérdemel.

3. Elég az IS-t leszedni a készülékről, egy papírra felragasztani, betenni egy borítékba, megcímezni az oldalukon megadott címre (feltüntetve az IS-ed regisztrációjakor kapott kódot), és postázni. Én egy, a postán kapható szabvány Európán kívüli borítékot vettem, "elsőbbségi" felirattal, ez 270 Ft volt (bélyeg már nem kell rá). Ajánlott-tértivevényesen adtam fel, ez még plusz 1080 Ft-omba került. Az elsőbbségi funkciót nem vettem észre, hogy működött volna, mert elég sokáig tartott, mire odaért a céghez, de odaért.
Tehát a korrektség kedvéért: teljesen nincs ingyen: el kell juttatnunk hozzájuk az IS-t és ez a mi költségünk.

4. Ugyanakkor ők is küldik az új IS-t, pár napon belül megkapod a csomagot, függetlenül attól, hogy odaért-e az általad küldött IS vagy sem. Gyakorlatilag ez hasonlóan működik, mint egy vásárlás, a különbség csak annyi, hogy csak zárolják az összeget a számlán, nem emelik le azonnal – ahogy ezt teszik vásárlás esetén. Ha visszaér a régi IS 25 napon belül, akkor ismét megjelenik az összeg a számládon, ha nem ér vissza, akkor tulajdonképp vásároltál egy IS-t.

Két jó tanács: ha nem bízol abban, hogy odaér 25 nap alatt, érdemes először postázni a régi IS-t, aztán elindítani a gyártó oldalán a cserefolyamatot. Azt se hagyd figyelmen kívül, hogy amíg nem érkezik meg az új IS, addig a telefon kijelzője gyakorlatilag védtelen a karcokkal szemben, hacsak nem szereztél be valamilyen másik fóliát előre. (Én ezt tettem, kb 200Ft/db áron vettem fóliát, ami bőven kibírta addig, amíg megjött az új IS)

IS csomag V1.0 vs. V1.1

Meglepődve tapasztaltam, hogy a gyártótól kapott (pontosabban Angliából küldték) csomagnak nem ugyanaz a tartalma, mint a magyarországi forgalmazó által küldöttnek.

Ez volt az első, azaz a magyarországi forgalmazótól kapott csomagban:
- IS egy lezárt zacskóban
- A felhelyezést segítő "titokzatos" folyadék a képen látható flakonban
- A felhelyezést megkönnyítő gumi, aminek én semmi hasznát nem láttam, de ez lehet az én hibám. :)
- Magyar nyelvű használati utasítás

Ezzel szemben az Angliából küldött csomag a következőket tartalmazta:
- IS egy lezárt zacskóban
Egy másik zacskóban a következők:
- Felhelyezést segítő "titokzatos" folyadék a képen látható tálkában, amiben egy fekete szivacs van. Személy szerint sokkal hasznosabbnak találtam, mint a „spriccelős-flakonos” verziót.
- Felhelyezést megkönnyítő, hitelkártya nagyságú műanyag kártya - na, ez már hasznos volt.
- Egy törlőkendő
- Angol nyelvű használati utasítás

Így, hogy mindkét csomagot volt szerencsém használni, egyértelműen a második csomag mellett teszem le a voksom. A telefonra felhelyezendő IS ugyanaz, abban semmi különbség nincs, viszont a felhelyezés bizonyos lépései lényegesen könnyebbek ezzel a tálkás-szivacsos folyadéktárolással. (Ez persze nem azt jelenti, hogy a flakonos verzióval sokkal nehezebb lenne a dolog!)
Íme, az általam tapasztalt előnyök:
- Közel se megy annyi folyadék kárba, mint a flakonos megoldásnál, ahol akaratlanul is elspricceli az ember a levegőbe a folyadék egy részét.
- Sokkal könnyebb az ujjakat benedvesíteni, ha épp az IS felrakása közben ez szükséges.
- Véleményem szerint az IS benedvesítése is egyszerűbb,de ez szubjektív dolog.
- A tálkát lezáró fólián feltüntették, hogy szükség esetén a felrakás során 3x újra lehet tölteni csapvízzel. Egyrészt erre nem volt szükségem (egyedül a kijelző fólia előtt töltöttem bele egy kis vizet a biztonság kedvéért), másrészt a flakon esetében ilyent sehol sem írtak, és a flakonos verzióban épp, hogy elég lett a folyadék, az utolsó cseppet is kipréseltem belőle. Azért feltételezem, hogy ugyanazt a folyadékot adják mindkét verzióhoz, így igény esetén szerintem a flakonba is lehet rátölteni csapvizet.
(Zárójelben jegyzem meg, hogy sima csapvízzel is feltehető – lásd a hátlapról szóló részt)
- Azért van hátránya is, arról majd később.

IS felhelyezése – általános tanácsok és tapasztalatok – azon túl, ami a használati utasításban is benne van

- Mielőtt nekiállsz, moss kezet!
- Tisztítsd le a készüléket. Ezt érdemes ismételten megtenni azoknál a részeknél, amelyre épp fel akarod tenni a fóliát.
- Ha teheted, nagyobb páratartalmú helyiségben csináld (pl. fürdőben, fürdés után), mert a pára megköti a levegőben lévő porszemcsék nagy részét. Igaz, nem tudom mennyire tesz jót a telefonak a pára. Én konkrétan nem ott csináltam.
- Legyen elég helyed az egészhez, és helyezkedj el kényelmes is, mert nem 10 perc az IS felhelyezése (persze, ha csupán a kijelzőre vettél IS-t, akkor tényleg nem tart sokáig. Viszont az egész készülékre felhelyezni eltart egy ideig.)
- A kezed mindig legyen nedves, amikor a fóliához nyúlsz, mert ha ráragad a kezedre, az ujjlenyomatot hagyhat a ragadós felületen.
- Ne csak az ujjaid végét nedvesítsd be, hanem a tenyeredet és a körmeidet is. Körömhöz kifejezetten jól ragad az IS. :)
- A tenyered nedvesítéséhez nyugodtan használj vizet – pl. valamilyen spriccelős flakon megteszi. Nem kell, hogy csöpögjön a kezedről a víz, elég, ha nedves.
- KU990 esetén, a hátlap fóliázásakor, illetve minden más telefonnál olyan rész fóliázásakor, amelyik passzív, (tehát, ha leveszed a telefonról, semmiféle elektronika nincs rajt, nem érintkezik vele) nyugodtan használj vizet (spriccelős flakon) mind a fóliára, mind akár a hátlapra. A felhelyezést segítő folyadéknak egyetlen feladata, hogy a felhelyezést megkönnyítse, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a víz is tökéletesen megfelelő erre. Én mindkét esetben azt használtam a hátlapra, és tökéletes lett. Így spórolhatsz folyadékot – ha szeretnél. Mindez a flakonban szállított folyadék esetén lehet érdekes. Figyelem: csak ilyen alkatrészeknél spriccelj vizet az alkatrészre is, más esetben, ahol elektronika is van, ott kizárólag az IS-t nedvesítsd!
- A kijelzőt hagyd utoljára, arra már lesz rutinod - vagy idegösszeomlásod. :)
- Ha rosszul sikerült feltenned, ne aggódj, nyugodtan vedd le a fóliát, akár percek múlva is. Ismét nedvesítsd be a fóliát, mintha először tennéd fel, és tedd fel újra a készülékre.. A kezed mindig legyen nedves!
- Amikor leveszed a fóliát a készülékről (pl. mert rosszul tetted fel), mindig lassan csináld és merőlegesen a készülékre húzd. Ne húzd erősen, mert kinyúlhat a fólia. Csak nyugodtan.

IS felhelyezése LG KU990 Viewty-ra

0. Előkészületek

Ezen a képen látható, hogy mire lesz szükség.

Érdemes valamit alátenni a munkaterületnek, ami valamennyire felszívja a nedvességet, viszont nem hullik róla semmiféle szösz. (én egy nagyobb papírt tettem alá). A gyárilag szállított IS felhelyezéséhez kép jobb felső sarkában lévő vonalzóra, tollra és szikére nincs szükség. Az „extrák” résznél írt esetben viszont szükséges, de az a rész opcionális. Ami viszont nincs rajt a képen, de erősen javasolt előkészíteni:
- Egy spiccelős flakon a tenyér könnyű és gyors nedvesítésére.
- Tű vagy fogpiszkáló, vagy egyéb, hegyes tárgy. (Én fogpiszkálót használtam)
- Valami kicsit, de elég masszív tárgy (2db), hogy a telefont jobbról-balról meg lehessen támasztani. Én két kicsi, orosz nyelvű könyvet használtam, de biztos vagyok benne, hogy más nyelven írt könyv is betölti ugyanezt a szerepet. :)

1. Hátlap

Javaslom a hátlappal kezdeni. Mivel ez a rész teljesen levehető a telefonról, ezért a hátlapot is benedvesítettem – majd a fóliát is. Így könnyű pontosan pozicionálni a fóliát a hátlapon, mert felhelyezés után viszonylag könnyen mozgatható.
A fólia levételekor előfordulhat, hogy azok a részek is lejönnek, amiknek nem kellene (pl a vakunál, vagy az LG feliratnál kivágott rész). Ezt úgy lehet könnyen kikerülni, hogy egy fogpiszkálóval ezt a kis részt leszorítod. Ezeket a részeket ne szórd ki, szükség lesz (lehet) egy-kettőre később.

Célszerű minden esetben, így itt is, az igen apró kivágásokat még akkor kibökni-kitolni a fóliából, amikor a fólia még a papíron van. Mindezt a felhelyezett fóliával már nem ilyen könnyű megtenni.

Egy fekete pont az gyártónak; itt van az a negatívum, amit a tálkás megoldás előnyeinél odabiggyesztettem a felsorolás végére: ugyan a tárolódobozban a szivacsos megoldás szuper – könnyebb nedvesíteni az IS-t és az ujjainkat is, de sajnos a hátlapra való fólia, és a kijelzőre való fólia sem fér rá egyben a szivacsra. Emiatt vigyázni kell, nehogy a tároló doboz széléhez ragadjon az IS nedvesítéskor. Ezt elkerülendő, javaslom a képen látható megoldást: tenyeret és ujjakat benedvesíteni, fóliát leszedni, a NEM ragadós felével a tenyérbe fektetni és a nedves szivaccsal benedvesíteni a fóliát.

Alternatívaként nyugodtan használd a vizet spiccelős flakonunkat a fólia nedvesítésére is, hiszen a hátlapot a készülékről levéve, azon már semmi elektronika nincs.
Ezután jön a ráhelyezés. Próbáld már a felhelyezéskor a megfelelő helyre tenni, hogy ne kelljen utána annyit mozgatni a fóliát.

Az alábbira figyelj:
- A széleken sehol se lógjon le! Ha lelóg, az lesz az eredménye a későbbiekben, hogy a mindennapos használat során a fólia a kilógó részeknél elkezd feljönni, kosz megy alá, stb.
- A szélek mellet a kivágott helyek legyenek pozicionálva, de általában nem szokott gond lenni vele, tényleg mérethelyes a fólia.
- A felhelyezés után ki kell nyomni a felesleges folyadékot és levegőt. Én ezt úgy csináltam, hogy a műanyag kártyát beletekertem a kendőbe, egyik kezemmel megfogtam a fóliát, másikkal pedig óvatosan, de azért határozottan az IS kivágott részei felé felé húztam a kártyát – és így a nedvességet és levegőt is. Az apróbb buborékokat az ujjamra tekert kendővel nyomkodtam ki. Itt főképp az optika körüli ívnél „halmozódnak fel” a buborékok, de könnyen kinyomkodhatóak.

Kritikus helyek:
- Az első IS esetén a hátlapon a vaku feletti rész feljött a mindennapi használat során, erre a részre figyeljetek felrakáskor.

2. Optika körüli gyűrű

Hasznos ismét letisztítani a gyűrűt az IS felhelyezése előtt (igaz ez minden részre). Amikor feltetted a fóliát a gyűrűre, érdemes nagyobb figyelmet szentelni a buborékoknak, mert az első felrakás után azt tapasztaltam, hogy innen nem nagyon távoznak el, mint más területről. Tehát: egyik ujjal határozottan le kell nyomni a fóliát és vele együtt a gyűrűt is, a másik, törlőkendős ujjal a gyűrű ívének megfelelően kifelé nyomni a felesleges levegőt.

Kritikus helyek:
- A gyűrű egésze: mivel a felülete enyhén barázdált, a levegőbuborékokra érdemes odafigyelni: (a lenti képen az az állapot látható, amikor még nincs kinyomkodva a levegő a fólia alól)

3. Telefon bal oldala

A kijelző felől nézve a bal oldala, tehát az, ahol az adatkábel/töltő csatlakozója van. :) Mivel magában nem, vagy csak nagyon nehezen áll meg a telefon az oldalán, itt jön képbe a két orosz, vagy egyéb nyelvű :) kis könyv, de bármilyen más tárgy is megfelelő, ami kellő stabilitást ad a telefonnak.Ügyelj arra, hogy az optika gyűrűjéhez ne érjen semmi, mert épp az előbb lett feltéve oda a fólia.

A felhelyezésnél nincs újdonság, csupán egy dologra figyelj: az alsó, króm részen, ha elmozdul a fólia száradás közben, és apró buborékok keletkeznek emiatt, vedd le, és tedd fel újra, mert onnan a buborékok iszonyat lassan tűnnek el, vagy el se tűnnek.

Kritikus helyek:
- A már említett króm rész lehetséges problémája

4. Telefon teteje

Érdemes a tetejével folytatni, amihez ez a fólia tartozik.

Egyetlen dologra hívnám fel a figyelmet: a fényképező/videó funkció kapcsolóját kicsit hagyd „szabadon” Az első IS esetén eléggé közel raktam a fóliát, aminek az lett az eredménye, hogy a funkció kapcsolónál a relatíve sok kapcsolgatástól szépen elmozdult a fólia, és összeszedett mindenféle port.

Kritikus helyek:
- Az említett funkció kapcsoló körüli fólia

5. Telefon jobb oldala

Ide két fólia kerül:
Az egyik az exponáló gomb tetejétől a fényképező/videó funkciógomb alsó részéig tart:

A másik az alsó króm részre kerül:

Ami érdekes, és ugyanezt tapasztaltam az első IS-nél is: a fényképező funkciókapcsoló részénél az IS vékony „fül” része vastagabb (az, amelyik a kijelző felé esik), mint az ezzel szemben lévő, így kicsit rálóg a kijelző körüli króm szegélyre.

Króm rész alul: na, ez „vicces” lesz. Ugyan csak a fólia volt benedvesítve, de extrém módon csúszkált azon a részen ez a kis darab, már akkor is elmozdult, ha a törlőkendővel kicsit próbáltam simítani. Jó szórakozást hozzá. :) De lehet, hogy csak én voltam a béna, amit majd az esetleges kommentekben kitárgyalhatunk. :)

Kritikus helyek:
- Funkciókapcsolónál lévő fóliarész. ("fülek")
- Lezáró billentyű. Az első IS-nél feljött, gondolom a nem elég gondos felhelyezés és a gomb gyakori használata miatt. Figyeljetek rá!

6. Telefon alsó része - mikrofon

Az előbb említett jobb alsó krómos részen elég könnyen elmozduló rész miatt kicsit pihentettem a telefont (kb. 5 perc), mielőtt a telefon aljára feltettem az IS-t.
Nos, az alja talán az egyik legkönnyebb rész. A mikrofon helyét érdemes előtte valamivel kitolni a fóliából, még mielőtt levesszük a fóliát a papírról. A felhelyezett fóliát egyszerűen a két vége felé simítsd rá a telefonra, akár ujjaddal is. (A mikrofon vonalától a kijelző illetve az aksi irányába), aztán mehetsz rá a törlőkendővel.

Kritikus helyek:
- Mikrofont nem befedni! :)

7. Kijelző

Hát, nem tagadom, ez talán a legnehezebb rész, mert az ember nem akar se buborékot, se szöszt a fólia alá, azt meg pláne nem, hogy beázzon a telefon. Egyébként nem fog beázni, attól függetlenül, hogy elég ijesztően néz majd ki, amikor ráteszed a nedves fóliát.
(Mivel egyedül voltam és közben fényképeztem is, nekem egy-két szöszt sikerült alávarázsolnom, de ez használat közben egyáltalán nem zavaró.)
Mielőtt nekiállsz, érdemes egy kis csapvízzel feltölteni a szivacsot, ha már nem tocsog annyira a nedvesítő folyadékban, de soha nem ússzon a folyadékban: ha egy kicsit is megnyomod már „jöjjön” belőle a folyadék.
A probléma ugyanaz, mint a hátlapnál: egyben nem fér rá a szivacsra a fólia.

Ettől persze még be lehet nedvesíteni a szivacson is, vagy a tenyérben , vagy szvsz vizet is spriccelhetsz rá. (Nem tudom mi ez a felhelyezést segítő folyadék, lehet, hogy csupán desztillált, esetleg csapi víz, mert színe-szaga az nincs.)

Ne sajnáld az IS-ről a nedvességet, de mielőtt felhelyezed a kijelzőre, érdemes függőlegesen a felesleges vizet lecsöpögtetni róla.
Az én felhelyezési technikám V2.0 (elsőre nem így csináltam):
- Igyekszem minél pontosabban ráhelyezni a fóliát. Bár közvetlenül a felhelyezés után mozgatható a kijelzőn az IS, de azért nem olyan egyszerű, mint a hátlap esetén.
- Ha kellő mennyiségű nedvesség van rajt, akkor kinyomható a kártyával. Itt nem tekerek törlőkendőt a kártyára, viszont a kendővel azonnal felitatom a fólia alól kinyomott folyadékot. Ezen a képen felül kb. ki van nyomva a folyadék + levegő, alul még nincs.

- Ha ezzel a módszerrel nem megy, akkor érdemes a hallgató környékén kinyomkodni a levegőt, majd vizes kézzel a kijelző aljánál középen megfogni a fóliát, felemelni a kijelző tetejéig, de ne tovább. Ezután rövid, de határozott mozdulatokkal, a kártyával a kijelző teljes szélességében lefelé (a kijelző alsó része felé) simítani a fóliát, ügyelve, hogy ne maradjon alatta levegő (max. nagyon apró). Ha mégis marad, nyugodtan szedd vissza addig a fóliát, legvégső esetben le is szedheted, és újra benedvesítheted. A másik kezünkkel csak akkor engedjük el, amikor már a kijelző alsó részére simítjuk rá a fóliát. (Nézzétek el, hogy erről nem sikerült képet csinálnom...)
- Ha rátetted, ne ijedj meg, nem valami szép látvány. Pár nap múlva javulni fog. Ezen képen kicsit extrém csúnyának néz ki. A valóságban nem lesz ennyire szörnyű, mint ezen a képen, de muszáj volt megvilágítani valamivel, különben semmi nem látszódott volna.

Kritikus helyek:
- Az egész kijelző. A kijelző közepéről nehezebb kinyomni a buborékokat.

8. Extra – a le nem fedett részek lefedése

Elvileg kész is vagy... De ha megnézed, két rész nincs fedve a telefonon: A bal felső sarka, ahol a stylust vagy a nyakba akasztót, vagy bármi mást befűzhetsz + a billentyűk is fedetlenek. Ha szeretnéd ezeket befedni, akkor olvasd tovább, ha nem, akkor ugorj a következő pontra.
A befedetlen részekhez szükségeltetik egy kis technika szakkör: mérés, rajzolás és vágás. :) Ehhez kell az elején említett vonalzó, ceruza és szike. Essünk neki! :)

1. Billentyűk:
Egyszerűbb, mint gondolnátok és nem is jön le. Nekem még az első IS-nél feltett fólia van a billentyűkön, és a legkisebb nyoma sincs annak, hogy valahol feljönne róla. (Természetesen ezt nem szedtem le, amikor az első IS-t visszaküldtem, hiszen gyárilag ez nincs kivágva)

- Lássuk először a „C” billentyűt. A kijelző felőli része egyszerű, mert az egyenes. Az ív viszont elég közel van a vaku ívéhez, de nem ugyanaz! Ha nem dobtad el a hátsó fólia felrakásakor (remélem nem), akkor ebből viszonylag egyszerű megszerkeszteni a megfelelő méretű fóliát rá.

- A maradék két billentyűt viszont egy darab fóliából kell megszerkeszteni. Az szélső ívek leginkább a hátlap felső sarokíveihez hasonlóak, bár kicsit sajnos hosszabb a hátlap, mint a két billentyű szélessége.

Viszont a hátlapon időközben már kellően megszilárdult IS, így az ívek a hátlap segítségével tökéletesen kiszerkeszthetőek. A többi részt bizony mérni kell. A kijelzőre kerülő fólia megmaradt kerete jó támpont, de kicsivel keskenyebb, így a pontos mérést sehogy sem tudtam kikerülni. A „C” billentyűnek elvileg megvan a sablonja (remélem azt sem dobtad ki), így azt a részt könnyű kivágni a kiszerkesztett részből. Nem egyszerű, igaz, de nekem is sikerült, így gyanítom, hogy másnak is fog. :)

2. Telefon bal felső sarka
Ha a billentyűknél emlegetted a közvetlen felmenőimet, akkor a bal felső saroknál az egész családfámat fogod egészen addig visszamenőleg, amikor még rajta éltek. :) Viszont ez a rész lehet kritikus, mert a telefon ha leesik, akkor „szeret” a sarkára esni.

- Leginkább talán bal oldali fóliának az a része illik a sarokra, ami a tolókapcsolóhoz tartozik. (Ha neked a telefon felső részéhez tartozó fólia szimpatikusabb, használhatod azt is)

(P:C)(/P)

- A kritikus rész természetesen az, ahol a stylust belefűzi az ember. Ügyeljetek arra, hogy a bevágásnál, az egyik fül kicsit vastagabb, mint a másik (amit már említettem az 5. pontban a telefon jobb oldalánál).
A demonstráció kedvéért csináltam egyet papírból, pirossal beszíneztem, hogy egyértelműen látszódjon hova és kb. milyen fóliát kell szerkeszteni, és, egyáltalán miről is beszélek. :)

- Érdemes úgy rátenni az elkészült sablont az IS-re, hogy minél kevesebb helyen legyen szükség a sablon körberajzolására. Én konkrétan a két hosszabb egyenes oldalt igyekeztem valahová betenni, így csak a belső ívet kellett megrajzolnom, és a két hosszú oldalt. (Ennél persze igényesebb volt a sablon, amit körberajzoltam, de azt nem színeztem be pirosra, így a képeken nem látszódott volna a lényeg.)

- Amint látszik a képen, és persze a telefonon is, a csatlakozónál van egy mélyedés fent és lent. Erre már NE érjen rá a fólia, mert a csatlakozónál lévő fedő tologatásakor elég hamar lejön majd az IS (nálam az első IS-nél rálógott – hamar le is jött a fólia).

Ennyi, nincs tovább, mindent teleragasztottunk, amit tele lehetett és érdemes volt :) (Extra-fanatikusok, ha van stylus a telefonhoz, azt is körberagaszthatják fóliával.

9. Buborékok

A másik, sokakat foglalkoztató kérdés az élettartam-garancián túl, hogy tényleg eltűnnek-e a buborékok a kijelzőről néhány nap múlva.
Én sem hittem el, de eltűnnek. Persze, nem hatalmas buborékokra kell gondolni, és felhelyezéskor ügyelni kell, hogy minél kisebb és kevesebb maradjon a fólia alatt, de a kicsik tényleg eltűnnek.
Íme két kép: egyik bekapcsolt kijelzővel, a másik kikapcsolt kijelzővel, pár nappal az IS felhelyezése után.

10. IS a telefonon

Kinézetre kicsit fényesebb lesz a telefon az IS-del, mint IS nélkül. Tapintásra először furcsa volt, de hamar megszoktam és megszerettem, hogy nem "csúszkál" az ember kezében a telefon. A kijelzőt is kicsit más kezelni, ezt is meg kell szokni (nekem kb. 5 perc volt) és nem ront az érzékenységén a gyári fóliához képest. Persze érdemes újra kalibrálni a kijelzőt.

Nos, itt a vége. Köszönet azoknak, akik végigszenvedték ezt a kisregényt.:) Remélem, sikerült egy-két hasznos dolgot is összeszedni. Ha bármi nem világos, vagy egyéb kérdés van, szívesen válaszolok – már ha tudom a választ.

Fontosnak tartom leírni, hogy a cikk teljesen szubjektív, saját tapasztalatokon alapul és nem kívánom reklámozni az IS-t, és főképp nem helyezem más gyártó, ilyen funkciót ellátó terméke elé.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.