2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Intel Core 2 Q6600 hardveres tuningja

Egy egyszerű út a Q6600-as hardveres tuningolására. //FIX 3000Mhz, 1333Fsb//

[ ÚJ TESZT ]

Kivitelezés és tesztelés

Akkor vágjunk is bele a gyakorlatban!

Amire szükségünk van a feladat végrehajtásához, egy működő Intel Core 2 Quad Q6600-as processzor, egy hétköznapi szigetelőszalag, és egy stabil kéz :)
A feladat igen egyszerű, a processzorunk egyik érintkezőjét le kell ragasztanunk oly módon, hogy az ne érintkezzen a foglalatban lévő érintkezővel.

Ragasztás

Nagyon fontos, hogy mivel a szigetelőszalag alsó fele elég sok ragasztót tartalmaz, lehetőleg ne kenjük össze vele a többi felületet. Ha nem sikerül elsőre a megfelelő méretű szigetelő darabka levágása, ne adjuk fel és ne elégedjünk meg azzal ha nem érezzük kiválónak a végeredményt.
A processzor visszahelyezésénél ügyeljünk rá hogy ne mozgassuk túl sokat a már behelyezett cpu-t a foglalatban, nehogy elcsússzon vagy leessen a szigetelés.
Ha ezzel megvagyunk akkor hűtőt rá, és mehet is a tesztelés.

Első indítási lehetőségek:

Itt három féle külön esetről beszélnék:

Első eset: ha elindul a windows rendesen, akkor érdemes valamilyen cpu sebességmérő programmal tesztelni a tényleges sebességet, mindezt processzor terhelés mellett mert a legtöbb alaplap manuálisan lecsökkenti a processzor terhelését energiatakarékossági szempontból ha a kihasználtság 40% alá csökken. Terhelés alatt elég ha elindítasz egy filmet, vagy játékot és közben lesed a procisebességet az ablakban hogy felugrik e a várt sebességre. (3Ghz, de ez nem mindig pontos, bizonyos esetben pl. nálam is 0.5mhz elveszik és így a tényleges sebesség amint az majd lejjebb látszik a képeken 2992.3Mhz). Ha ez stimmel és 1-óra játék vagy 20-perc renderelés után nem fagy ki a gép akkor mindent jól csináltál és stabil lesz a rendszered.

Második eset (leggyakoribb): ha elindul a gép, de bios beállítást igényel.
Nem kell megijedni, alaplapja válogatja hogy milyen alap feszültséget ad a processzornak. Q6600 esetében ha 3000Mhz-en járatjuk (mert ugye ezzel a tuninggal ezt érjük el) ~1.3v szükséges az üzemeltetéshez.
Ennek beállítása a következő:
Biosban meg kell keresni a processzor beállításait (MSI alaplapoknál Cell menu) és azon belül a: CPU voltage sorban a feszültséget fel kell emelni 1.3v-ra, nem ha nem indul el így sem rendesen, akkor természetesen adni kell neki még egy picit, de 1.4v-felett már más lehet a probléma. Ezen felül természetesen ha szükséges a memóriát hozzá kell állítani az fsb-hez úgy, hogy a neki szánt sebességgel, időzítéssel, feszültséggel menjen.

Eztán nincs más dolgunk, mint az 1. lépésben leírtak szerint cselekedni.

Harmadik eset: Amennyiben se kép se hang üzemmód lép érvénybe a bekapcsológomb megnyomása után akkor a következőket tehetjük.: ellenőrzünk minden csatlakozást, táp kapcsolót, memóriát hogy nem e mozdult ki stb. Ha ez sem oldotta meg a problémánkat még van egy nagyon praktikus dolog a gépünkben amit sokan elfelejtenek és órákat pazarolnak el arra, hogy kiderítsék melyik hardver hibázik. Ez nem más mint a pc speaker.
Pc-Speaker üzenetei lépésről-lépésre AMI bios esetén (a legtöbb jelzés általános minden biosnál szerintem) :

0-csipogás - nem érintkezik, nem kap tápot az alaplap, esetleg (nagyon ritkán) kifagy mielőtt jelezhetne.

1-csipogás - Elsősorban RAM probléma, nem jó az időzítése, a sebessége, vagy a feszültsége esetleg nem érintkezik, vagy hibás.

2-csipogás: - Képmegjelenítési probléma, általában videokártya hiba, de lehet vezeték, vagy csatoló problémája is, esetleg kimozdult a matatás közben.

3-csipogás: - ugyan az mint a 2-csipogás, a hiba az ön készülékében van :)

4-csipogás: - Az alaplapon valószínűleg valaminek nem jó az időzítése, próbáld meg resetelni az alaplapot. Ha van reset gombbal, ha nincs az elem kivételével áramtalanítás mellett 2-percig.

5-csipogás: - CPU probléma, nem érintkezik! ha mégis a helyén van ellenőrizd hogy lecsuktad e a leszorítót, az alját, hogy nem csúszott e le vagy el a szigetelés, majd próbáld újra.

6-csipogás: - Billentyű hibára utal. Próbálj indítani egy másikkal, ha nem sikerül úgy sem, biosreset megint.

7-csipogás: - A processzor súlyos hibát vétett, pl leégett, meghibásodott, üzemképtelen, esetleg az alaplap nem érzékeli. Célszerű kivenni - resetelni - újratesztelni.

8-csipogás: - A videokártya nem működik. Próbáld megmozgatni, ellenőrizd hogy nem forró e, esetleg átrakni egy másik slotba, vagy ha van akkor átdugni a monitort egy integráltba vagy fordítva.

9-csipogás: - Bios ROM hiba. Nem éri el a biost rendesen, vagy hibás az adat rajta. Leggyakrabban sikertelen bios-frissítésnél fordul elő.

10-csipogás: - CMOS hiba, ami az alaplap létfenetartó chipjeinek összessége. Ebben az esetben az alaplapcsere a megoldás.

11-csipogás: - L2 cache probléma, megint csak alaplapcsere.

1-hosszú 3-rövid: Memória teszt hiba. Próbáld cserélni, felcserélni, kivenni, betenni, frissíteni amíg nem indul. Esetleg memória csere.

1-hosszú 8-rövid: Képmegjelenítési probléma, ellenőrizd jól dugtad e össze, nincs e megtörve a kábel stb. Legtöbb esetben ezt a monitor is jelzi.

Ezt az információt egy külföldi blogban találtam, amennyiben bárki hibát fedez fel az értelmezéseim között, kérem jelezze és kijavítom!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.