2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP ProBook 6540B (WD683EA)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy munkám során szerencsém volt - habár csak rövid időre is - két ilyen masinához, nézzétek mit tud.

[ ÚJ TESZT ]

Külsőségek :

Lezárt állapotban a ProBook kellő eleganciát sugároz, tekintélyt vonzó ezüst színével, minimál stílusával, apró HP logóval. Méretei : 37,14 x 24,80 x 3,48 cm; Súlya : 2,51 kg

A gép bal oldalán lentről indulva először találkozhatunk a fülhallgató és mikrofon be illetve kimenettel, és a manapság egyre divatosabb zsúfolás hála égnek nem érte el a ProBookot mert két külön aljzatunk van ezekre a célokra. Ezek fölött a takarólap alatt, egy ExpressCard bemenet húzódik ezt majdnem minden HP modellen itt találjuk meg. Feljebb haladva a méretes hűtőnyílások felé találkozhatunk előbb 3db USB 2.0 bemenettel, majd pedig a sort lezáróan egy méltán népszerű DisplayPort következik.

Az elejét nem töri meg szinte semmi a 4 diszkrét led kivételével melyekből az első sötétkék és a Wireless működését hivatott mutatni a maradék három halvány tengerkék a feladatuk balról jobbra haladva : power; töltés; és merevlemez használat. A gép lezárásáért két zsanér fele melynek a nyitója itt található.

A jobb oldalt a DVD író nyitja, majd a változatosság kedvéért ide is tettek egy 2.0 USB csatlakozót, amit a FireWire és a Soros port csatlakozója követ. Ezek fölött itt egy kártyaolvasó húzódik meg.

Miután így körbejártuk nyissuk fel a laptopot. Az első ami a szemünk elé tárul az a 39,6 cm-es (15,6″-es) képátlójú, LED-es háttérvilágítású, 1366 x 768 képpontos HD Anti-Glare kijelző, ami valójában csak HD Ready . A mérete szerintem pont megfelelő, nagyobbat nehéz cipelni, kisebbet meg nem látja az ember, nem fér el rajta. Anti-Glare vs Glare azaz tükröződésmentes és tükröződő kijelzőben nehéz a döntés. Én jelen helyzetben a tükröződésmentes mellett voksoltam, de véleményem szerint a “csillogós” monitorok szebb színvilággal rendelkeznek Anti-Glare társaiknál a fotós világban szinte csak ilyennel szeretek dolgozni, de azt hiszem jelen terméknél nem ez volt ez elsődleges szempont inkább a szélsőségesebb körülmények között is jó olvashatóság.

A képernyő fölött találhatunk egy 2 MP videótelefonáláshoz és az azt elősegítő dupla mikrofonokat, így sztereóban hall minket a másik fél.

A kijelző alatt egy érintésérzékeny fekete csík rejlik, mellyel a fő funkciók elérhetők. Az elején van az egyetlen gomb ami a bekapcsolást, kikapcsolást szolgálja utána sorban kis ledek jelzik az érintő felületeket, színük megegyezik a notebook elején található ledekével, azaz minden halvány tengerkék kivéve WiFi amely erősebb kék árnyalatot kapott. Sorrenben ezek a funkciók a QuickLook3, QuickWeb, Wireless Be/ki, Némítás, Hangerő Fel/le, és a Számológép.

Hangzatos ez a QuickLook, QuickWeb de vajon mit takarnak ezek a szavak?

HP QuickLook* 3 gomb :

A HP QuickLook* 3 segít gyorsan hozzáférni a naptárhoz, névjegyzékhez, az e-mailekhez és a feladatokhoz, mikor a gép ki van kapcsolva vagy hibernálva van,

HP QuickWeb* gomb :
Segít gyorsan elérni a világhálót mikor a gép kikapcsolt, vagy hibernált állapotban van.

Ennyik lennének ezek a nagy szavak, szerintem remek funkciók, mikor csak gyorsan kell valami nem akarunk vacakolni, felesleges köröket futni.

Hamár gombok ejtsünk pár szót a billentyűzetről. A billentyűzet nem meglepő módon full qwerty, de ami már kicsit meglepőbb, hogy találunk rajta teljes numerikus gombokat a jobb oldalán. Ez azért ritkaságba megy ekkora gépeknél, és a jelen felhasználási területnél nagyon kellemesen fog jönni, hatalmas excel táblák, anyagi kimutatások . A gombsor rejteget számunkra azért még meglepetéseket. A billentyűzet alá került egy speciális “Mylar” réteg ami megóvja a gépünket a kisebb fröccsenésektől, védi az elektronikus alkatrészeket, mindemellett ezt a speciális bevonatot úgy alakították ki, hogy elvezesse a vizet, folyadékot és a laptop alján található, direkt erre a célra odahelyezett réseken kifolyassa. Így nem áll meg benne a folyadék egy esetleges szerencsétlenség folyamán hanem “átfolyik” rajta az elektronikát és ezzel a gép “életét” megóvva.

Talán említenem se kellene a jobb alsó sarokban található ujjlenyomat olvasót, ez már megszokott a business class gépekben. Ami miatt mégis megemlíteném az személyes tapasztalatom, nekem is volt már olyan gépem amin ott volt, sajnos kezemmel gépelés közben akaratlanul is hozzáér az ember, és az hangos csippannással jelzi, hogy nem tudta értelmezni az ujjlenyomatom. Ez alkalmanként idegesítő főleg ha valami teljes képernyős programba, még bele is villan az ikonja a jobb fölső sarokban. A jelenlegi gépemen középen van, a touchpad két gombja között, véletlenül szinte még sose értem hozzá, ez a jó megoldás. Na elég volt a külsőségekből jöhetnek a

Belsőségek :

A ProBookot egy modern Intel® Core™ i3-350M processzor (2,26 GHz, 3 MB L3 gyorsítótár) hajtja amely az Intel® legmodernebb processzorcsaládjának notebookokba szánt belépőkategóriás darabja. Támogatja az x64 architektúrát, 2 fizikai maggal rendelkezik, amiből 4 virtuális magot csinál, támogatja a modern SSE4.1, SSE4.2 utasításkészleteket, 32nm csíkszélességgel készült és TDP mutatója is kiváló, maximális teljesítmény mellett 35 W.

A processzorcsalád sajátja, hogy a processzor magjai mellett egy megtalálható még a grafikus mag is, ezzel helyet, hűtést és áramot spórolva. Ebben az i3-as processzorban egy Intel Graphics Media Accelerator HD-nak nevezett grafikus mag kapott helyet, erről azt kell tudni, hogy támogatja a Microsoft DirectX 10 (Shader Model 4.0) és a OpenGL 2.0-t. Grafikus órajele a teljesítmény függvényében skálázható melyet energiaspórolás végett a gép maga szabályoz.. Alapórajele 500 Mhz melyet maximális kihasználtság mellett 667 Mhz-ig képes feltornászni.

A gépet hajtó processzoról és grafikus magról bővebben az Intel® oldalán olvashatsz : itt

A Belsőségekhez tartozik még a memória melyből 2 Gb áll rendelkezésre ennél a modellnél, de ez 8 Gb-ig bővíthető (2 SODIMM foglalat áll rendelkezésre kétcsatornás memóriaelrendezés támogatásával). A merevlemezből egy 320 Gb-osat kapunk ami SATA II interfészen keresztül csatlakozik és 7200 RPM-el pörög. A 7200 RPM előnye, hogy gyors, hátránya, hogy többet fogyaszt. Valamit valamiért. A merevlemez tulajdonságai között felsorolnám a 3D DriveGuard funkciót (csak Windowson), ami érzékeli a laptopunk helyzetét, és erős rántás, helyzetváltoztatás esetén leállítja a merevlemezt, hogy óvja azt. A felhasználásban ez észrevehetetlen minden megy tovább, lemezünk mégis biztonságban van a fizikai sérülések egy részétől. A másik SATA porton egy DVD+/-RW SuperMulti DL LightScribe meghajtó csücsül.

A nagyvilág felé egy Marvell Ethernet PCI vezérlő (10/100/1000) felelős a kábeles oldalon, míg a szabadságot egy Intel 802.11b/g/n típusú WiFi adja egy Bluetooth® 2.1 vezeték nélküli megoldással karöltve.

Az egész összefogásáért Mobile Intel® HM57 Express lapkészlet a felelős.

Az energiát alapkészlet esetében egy 6 cellás 55 WHr lítiumion akkumulátor biztosítja, de kapható hozzá 9 cellás 93 WHr-es lítiumion akkumulátor ami azért jobb üzemidővel kecsegtet a súly rovására.

A számítógépet Windows® 7 Professional 32 verzióval szállítják.

Teszteknek azért nem vetettem alá a gépet mert:
1, Úgyse játékra lesz
2, Rövid ideig voltak nálam a gépek, akiknek csináltam sürgősen kellet (kinéztem, megrendeltem, beüzemeltem, kész :) ) ezért nincsenek saját fotóim se.
Milyen csomagot állítottam össze pontosan? Itt azt is elolvashatod.

Mivel tudom, hogy imádjátok a grafikonokat egy tesztnek mégiscsak alávetettem és megnéztem a rendszert a CPU-Z és GPU-Z programokkal is :) jöjjenek a képek:

CPU-Z

GPU-Z

HD Tune Pro

Álljon itt pár kép a ProBookról:

http://www.bidorbuy.co.za

http://www.geek.com

http://www.usanotebook.hu

A cikk eredetileg itt található

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.