2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP Pavilion DV2530ee

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Talán azzal illene kezdenem, hogy esett a választásom erre a típusra. Nagyon hosszú történet.

[ ÚJ TESZT ]

Talán azzal illene kezdenem, hogy esett a választásom erre a típusra. Nagyon hosszú történet. Kb. 1,5 évvel ezelőtt az addig mindenben maximálisan kiszolgáló laptopom kijelzőjét betörték. Azt hogy véletlen, vagy szándékosan történt már soha nem fogom megtudni, (de gyanítom hogy szándékos volt, mert becsukva azt nem lehet összetörni) sajnos én csak a végeredményt láttam, egy majd teljesen kettétört „páfrány” mintázatú LCD-t. Pedig nagyon szerettem a kicsikémet, ami egy IBM T40 típusú laptop volt, 14” kijelzővel, 1.5 GHz-es Pentium M (Banias) processzorral, 100 GB HDD-vel, 1 GB RAM-mal. Nagyon masszív, és szinte elpusztíthatatlan társ volt.

Akkoriban már fontolgattam hogy lecserélem egy gyorsabb 2 magos procival rendelkező T szériás Thinkpadra, viszont törötten nem kaptam érte sok pénzt… így lőttek az álmomnak és olcsóbb gépek között keresgéltem (200e FT alatt). Mivel nekem a laptop nagyrészt munkaeszköz, de majdnem annyira szórakozás is, eléggé sürgősen kellet egy laptop, így bementem az egyik legközelebbi notebook üzletbe, ami mellesleg a barátomé és tanácsot kértem. Ő kapásból ajánlott egy laptopot, HP-Compaq 6720s típusút, azt mondta üzleti modell, nekem olcsóbban is odaadja, nézzem meg, próbáljam ki, aztán ha tetszik vegyem meg… no jó gondoltam. Legyen.

HP-Compaq 6720s

Elvittem, kipróbáltam, megvettem. Nem volt rossz kis gép, árához képest főleg. Egyszerű kis notebook volt letisztult, szép formával, jó kijelzővel, egészen jó zsanérokkal (azért nem IBM, vagy Lenovo), elfogadható hardverrel (Core2Duo T7250, 2GB Ram, 160 GB HDD, Intel X3100 integrált VGA, Bluetooth).

A használat során idővel elkezdett néhány dolog idegesíteni:

- Nem volt igazán jó minőségű a műanyag
- Egy hangszóró volt benne, és elég silányan szólt
- Hangos volt a hűtése
- Nem volt rajt TV kimenet (72 cm-es CRT TV-m van, azon szoktam filmet nézni)

A fent felsorolt okok miatt elkezdem erősen gondolkozni egy sürgős cserén, mert nagyon hiányzott a régi kis IBM-em… Félre ne értsétek, attól még ez a HP-Compaq nagyon jó kis gép, csak… nem voltunk egymásnak teremtve, valamint engem a fent említett dolgok egyre jobban bosszantottak.

Elkezdtem újfent nézegetni a laptop árakat, de most sem lettek olcsóbbak a T széria Thinkpad laptopjai, nekem meg nem lett több pénzem… aztán egyszer csak felhívott a boltos haverom (már elhintettem neki hogy lecserélném a laptopot, és ha el tudja sózni valakinek jó áron akkor szóljon) hogy van rá vevő de most azonnal, és tudna is ajánlani helyette egy renew terméket, aminek a típusa a címben is szereplő HP Pavilion 2530ee. Én egyből vissza kérdeztem, hogy milyet, renew-t?!

Természetesen nyomban elkezdett érdekelni hogy mi is a renew fogalma, hát utanéztem:

„A RENEW besorolású termékek jogilag újak, rendelkeznek a hp 1, 2, vagy 3 éves nemzetközi garanciájával és támogatásával, valamint a Microsoft valamely operációs rendszerének szoftverlicenszével. Ezek a termékek vagy beragadt készlet, vagy meghiúsult üzlet miatt váltak a program részévé, illetve elõfordul, hogy bemutató/minta darabok voltak, vagy éppen kifutott konfigurációk/modellek. Továbbá szeretnénk felhívni figyelmét, hogy a HP-Magyarország által nem forgalmazott termékek (összes HP pavilion és COMPAQ presario típus) garanciája és támogatása hazánkban jelenleg sajnos nem érvényes. Ezért minden esetben azt javasoljuk, hogy bármilyen HP-COMPAQ termék vásárlása esetén saját érdekében válasszon a business class (üzleti) sorozatból, hiszen ezen típusok hazánkban hivatalosan forgalmazottak és támogatottak.”

Ezek után levontam a konklúziót, hogy oké, ez tulajdonképp új lesz csak nem magyar billentyűzettel, és kissé nehézkes garanciával, bár ha jól tudom ma már forgalmaznak HP Pavilion-t hivatalosan is Magyarországon, így talán a szerviz is könnyebb, de remélem soha nem lesz rá szükség.

Tehát utánanéztem mindennek, gondoltam most már élőben is kíváncsi vagyok egyre (képek alapján elég tetszetős kis laptop) ezért ismét besétáltam az üzletbe, ahol elém is tettek egyet. És akkor elkapott egy érzés, amit utoljára a kis Thinkpad mellett éreztem, hogy tetszik és birtokolni akarom. Ugyanis akárki akármit mond, ez a laptop szép.




Ugye, hogy szép?

Nagyon szép. Kívül, belül, mindenhonnan, mindenhol. Megtetszett, megvettem (169 900 Ft), már lassan 4 hónapja használom, és szeretem, nem tudok mást mondani róla. Következzen néhány adat:

HP Pavilion dv2530ee:

- 14,1 WXGA TFT 1280x800
- Intel Core 2 Duo T7300 2.00 GHz, 4 MB L2 Cache
- 2x1GB 667 MHz DDR2 RAM
- 250 GB HDD
- Nvidia 8400M GS 64 MB, 64 bit, HDMI, VGA, S-video
- HL-DT-ST GSA-T20L 8x DVD író, Lightscrible támogatással
- Intel Pro/Wireless 3495 ABG WLAN
- Marwell Yukon LAN
- Bluetooth
- 1.3 Megapixel HP Webcam
- Távirányító
- Ujjlenyomat-olvasó
- Altec Lansing hangszórók
- Érintőgombok
- 2.45 Kg
- Windows Vista Home Premium
- 65W-os töltő

A laptophoz felhasznált anyagok minősége átlagon felüli, és ehhez jön hozzá a tetszetős, szép, lakkozott festés.



a belső is szép...

Az összeszerelés minőségére sem lehet panasz, nem lötyög, nem recseg, nem horpad és nem hajlik erős nyomásra sem. A kijelző zsanérjai nagyon jók, gyakorlatilag semmi holtjátéka nincs a kijelzőnek, ahol megáll, ott masszívan tart. Talán kicsit túl szoros is, mert az alját fogni kell nyitáskor, tehát ez kétkezes feladat.

A billentyűzet összességében jó, láttam már jobbat illetve rosszabbat is. A dedikált érintőgombok nem hibáznak, gyorsan, jól reagálnak, ez igaz a touchpadra is, is melyen külön vagy egy kis kapcsoló, amivel ki- be- lehet kapcsolni, ez a funkció nagyon hasznos tud lenni gépelés közben. Az ujjlenyomat-olvasó is nagyon szépen működik, keveset hibázik.



a billentyűzet és a távirányító



szintén a billentyűzet, és az érintőgombok

Multimédia téren nagyon erős a gép, A Windows Vista Media Centerrel tökéletesen együttműködik a távkapcsoló, a HDMI és az S-video kimenetek pedig nagyon jól működnek.



S-video, VGA, Exp. port, LAN, HDMI, Firewire, kártyaolvasó

A laptopban helyet kapott Altec Lansing hangszórókról pedig csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Legalábbis laptop hangszórókhoz képest. A közép- és magashang tökéletes, érces, tiszta, olyan amilyet még nem hallottam laptopból, és nem utolsósorban hangos is torzítás nélkül. A hangszórók méretéből kifolyólag a mély hangot pedig ugye el kell felejteni…

A DVD író teszi a dolgát, igaz sokat nem írok vele, de a 30-40 megírt lemez közül egyet sem rontott el, és szépen olvassa a lemezeket az asztali lejátszóm és más számítógépek is.



DVD-író, 2xUSB, modem, töltő

A Wlan elég jó, olyan helyen is talál hálózatot, ahol a szegény megboldogult T40-es thinkpad-em nem látott, igaz annak a kijelzője fölött a burkolat fém volt.

A ventilátor hangja internetezés, szövegszerkesztés, képnézegetés alatt halk, nem nagyon hallani, de erősebb számítások közben rendesen felpörög (Mass Effect, 3D Mark, HD videó, stb…), a programokból való kilépés után 1-2 perc elteltével visszaáll az eredeti állapotába. Alaphelyzetben, internetezés közben vagy egyszerűbb használat alatt a CPU 47-54, a GPU 58-62 fokos, terhelve mondjuk 2 órás játék után (Mass Effect, S.T.A.L.K.E.R., UT, stb…) a CPU 80-86, a GPU 80-90 fokig melegszik.

Itt halkan megjegyzem hogy a kis 64 MB-os GPU-ban (Nvidia 8400M GS) nagyon pozitívan csalódtam, a kijelző natív felbontásában elég sok játék elfut max., vagy közel max. beállításon (na jó nem a Crysis és hasonlóak)

Néhány teszteredmény:

Vista élményindex: 3,5
- Processzor: 4,9
- Memória: 4,8
- VGA (Aero): 3,6
- VGA (játék): 4,0
- Merevlemez: 5,1

3D Mark 2003: 5690

3D Mark 2005: 2835

PC Mark 2005: 4248

Everest
Memória olvasás: 5605 MB/mp
Memória írás: 3586 MB/mp
Memória másolás: 3835 MB/mp
Memória késleltetés: 83,5 ns
CPU Queen: 8430
CPU PhotoWorxx: 9544
CPU ZLib: 25750 KB/mp
CPU AES: 7380
FPU Julia: 3703
FPU Mandel: 1846
FPU SinJulia: 913

És a végére maradt a fekete leves, az akku. Én egy hat cellás akkutól többet vártam, nem maximum 2 óra 40 percet úgy, hogy minden hardver teljesítménye a minimumon van. Talán a videókártya miatt lehet nem tudom, de az előző laptopom, HP-Compaq 6720s simán vitte a 3,5 órát, ami akárhogy is számolom, 50 perccel több, és gyakorlatilag a VGA-n kívűl minden megegyezik a két laptopban. És akkor még nem beszéltem a régi IBM laptopomról ami 4 óra fölött ment 1 éves akkuval...

Rövid tesztként ennyit gondoltam, eddigi tapasztalataim szerint csak ajánlani tudom ezt a notebookot mindenkinek, mert szép, gyors és megbízható... emiatt meg tudom neki bocsátani a gyengébb akkumulátoros szereplést.

Várok minden építő, és romboló jellegű hozzászólást.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.