2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hogyan vásároljunk tabletet?

Az év vége a sejtések szerint a tabletekről fog szólni. Vásárlás előtt azonban érdemes kicsit tájékozódni

[ ÚJ TESZT ]

Egy jó tablet ismérvei

Egy jó tablet ismérvei

A tabletek között nagy a szórás. Mivel slágertermék, minden neves vagy névtelen gyártó is elkészíti lassan a maga tábláját. Jó tabletet viszont nem mindenki képes gyártani. Megjelentek már az utánzatok is, amelyek az Apple többi termékéhez hasonlóan a formát szinte nem is bántották, csak éppen belül nem ugyanazt kapja a vásárló, mint amit az eredeti készítője adni szeretne a termékkel. Külföldi oldalakon rengeteg variánst lehet találni, de nem kell rögtön az árcédulának bedőlni. Egy jó tablet nem csak olcsó, hanem gyors és minőségi is.

Hardver oldalról az alábbi felsorolás mondható általános kritériumoknak. Ha ezeknek nem felel meg a kiválasztott, nem garantált a kényelmes, nyugodt használat.

Processzor

A processzor tulajdonképpen a SoC (System On Chip) alapú készülékekre is vonatkozik. Egy SoC, amit a mobiltelefonoknál már megszokhattunk, a processzor, grafikus vezérlő, memóriavezérlő és minden fontos komponens egybe integrálását jelenti, egy lapkán. Ezek jellemzően ARM rendszerűek és alacsony a fogyasztásuk. Jelenleg már elterjedten használnak 1 GHz-es sebességen működő processzorokkal is SoC eszközöket, így tábláknál is érdemes ezt a határt nézni, de azért még a 800 MHz is jó lehet. A 600 MHz amolyan vízválasztó. Éppen még jó lehet lassulások nélkül, de könnyen zavarba hozható egy-egy erősebb flash tartalommal.

Érdekesség, hogy az nVidia is beszállt a tabletek világába Tegra 2 nevű SoC megoldásával, ami színesíti a mezőnyt. az előzetes hírek és információk alapján erős rendszer és egy hozzá hasonlóan erős mezőnybe érkezett meg.

A másik kiemelhető versenyző az Apple, amely a mára híressé lett A4 processzorral támadta meg elsőként tablettel a világot.

Ha nem ARM, hanem x86 processzorban gondolkodna valaki, akkor általában Intel Atom lesz a delikvens. Ezek 1 GHz fölött teljesítenek sebességben, de ez önmagában még nem garancia semmire. Viszonylag ritkák az x86 eszközök, mert azokra leginkább valamiféle Linux vagy Windows 7 illene, viszont nincs jelenleg nagyon jól optimalizált változat utóbbiból a piacon.

Memória

A memória mennyisége szintén fontos paraméter. Egy kevés memóriával rendelkező gép halálosan lassú működésre képes, ha felfalja a teljes kapacitást. Ilyenkor megnő a rendszer és a programok betöltési ideje és a tartalmak megjelenítése is lassul. 512 MB Ram alatt nem érdemes nézelődni, mert a 256 hamar el tud fogyni. 512 MB-tal viszont már hosszú órákon át élvezhető marad a használat.

…és a többi

Egy 1 GHz-es processzor és 512 MB memória kombinációja már jó hardveres alapot nyújt. Ehhez már csak egy jól optimalizált operációs rendszer kell és minden meg is van alapozva. A grafikus rendszerről kevés szó esik, de legtöbbször azzal nincs gond. A SoC integráltan tartalmaz grafikus vezérlőt és mivel nem gyenge egységek kerülnek az 1 GHz-es processzorok mellé, kevés gond lehet velük.

Manapság kézenfekvő megoldás az Android rendszer a Google-től, ám ahogyan azt maga a gyártó is kifejtette, egyelőre hiába teszik rá tabletekre a legfrissebb 2.2 vagy akár a régebbi verziókat, e készülékek egyedi felbontásaira még nincs optimalizálva. A 3.0, Gingerbread nevű verzióban már ígérnek támogatást, de azért nagyon nem kell megijedni, használhatóak már most is ezek a táblagépek, csak épp nem teljesen optimális sebességgel a gyártó szerint.

Az Apple ezzel szemben előnyben van, hiszen az iPad-en az általa kifejlesztett és optimalizált iOS rendszer fut, ami az iPhone-okat is működteti. Előnyének csökkentésére pályázik minden konkurens, ám amíg nem érkezik el a valódi értéket képviselő dömping, semmi biztosat nem lehet tudni.

Alkalmazások terén a tabletek a telefonoknál is kényesebbek, hiszen egy jól megtámogatott eszköz sokáig fenn tudja tartani az érdeklődést újabb és újabb programokkal. Az Apple és az Android piactere megfelelő hátteret nyújt, viszont a kompatibilitásra oda kell figyelni letöltéskor. Alapkiszerelésben minden bizonnyal csak a legszükségesebbek lesznek előtelepítve vásárláskor, ezért jó, ha nem egy névtelen márkát vásárolunk meg csak azét, mert olcsó, mert így akár abba is beleszaladhat a felhasználó, hogy a Google csomag és a piactér tiltva van.

Az üzemidő órákban mérhető, de azért nem kell elkeseredni, mert van, amelyik 10 órát is kibír ideális esetben, internetezéssel. Persze nem várható el, hogy egy felhizlalt okostelefon napokig működjön ilyen nagy kijelzővel, internetes kapcsolattal és intenzív használattal. Ezt jó észben tartani, főleg utazások alkalmával. Egy kellemes hétvégi kirándulást például nem tud végig navigációs eszközként kiszolgálni, ez egészen biztos.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.