2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Notebook hűtése hatékonyan

Avagy lehet-e egy notebook hűtését fokozni úgy, hogy eközben még a zajszintje is csökkenjen?

[ ÚJ TESZT ]

Szoftveres csendesítés

Gyárilag nyugalmi állapotban a processzor 69°C-os hőmérsékletet mutat körülbelül 30 dB-es ventilátorzajjal. (A zajra vonatkozó adatok nem teljesen pontosak, a gyári adatok alapján – valamint mikrofonnal történő szoftveres mérés alapján határoztam meg, de igen közel állt egymáshoz a két adat, ezért viszonyításnak mindenképp használható.) A hőmérséklet nyugalmi állapothoz képest eléggé magas, bár nem vészes.

A hűtés alatti területen az íróasztal hamar felmelegedett, a (valamivel 50°C feletti) levegő megrekedt. Úgy néz ki, ezzel nem sokat lehet kezdeni -, legalábbis ami a ventilátor további visszafogását illeti. A hűtőpadot beüzemelve, annak ventilátorait minimumon járatva a hőmérsékletek mindjárt kedvezőbben alakulnak, a CPU 56°C-os, bár a zaj semmit nem csökkent, a ventilátor továbbra is azonos fordulaton üzemel. A BIOS-ban van lehetőség engedélyezni a passzív hűtési módot, bár ez körülbelül 50°C-os processzor-hőmérséklet alatt aktiválódik csak.

Következő lépésként a K10STAT nevű programmal próbáltam egy kicsit csökkenteni a magfeszültségen. Gyárilag terheléstől függően a processzor 2200 MHz-en 1.225 V-on, valamint 800 MHz-en 0.825 V-on dolgozik. Az alsó értéket azonos frekvencián 0.750 V-ra csökkentettem, ami további 1-2°C-ot hozott, így 54-55°C-os hőmérsékletet eredményezett. Ezzel a módszerrel biztosan nem lehet stabilan 50 °C alatt tartani a processzort, még nyugalmi állapotban sem.


K10STAT

Lássuk a szoftveres ventilátorszabályozást! A NoteBook FanControl nevű progi kiválóan működik. Egy csúszka segítségével beállíthatjuk manuálisan a kívánt fordulatot, valamint van lehetőség automatikus szabályozásra is. Itt megjegyezném, hogy a program 0%-os állásban is felpörgette a ventilátort –, bár kis mértékben. Többet nem is foglalkoztam ennek okával, mivel (mint utólag kiderült) nekem ez épp megfelelőnek bizonyult.


NoteBook FanControl

Nézzük, mire elég a visszafogottabb gyári hűtés, megtámogatva az alacsony fordulaton hajtott hűtőpaddal...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Különösen csendes ITX gép építése dVGA-val

    Kb. egy éve jött a gondolat, hogy utazásaim elmaradásával az addig használt laptop helyébe újra egy asztali gép lépjen.

  • ASUS X550DP Notebook

    Hűvös palmrest, USB 3 portok, lapos kivitel, kiváló multimédiás eszközök és bővíthető memória: nekem bevált!

  • ThinkCentre A61e

    Mire alkalmas egy kis méretű, alacsony fogyasztású, hét éves brand, asztali gép? Mit tehetünk, ha lassú?

  • Műanyag MacBook reborn

    Történet egy 5 éves műanyag Macbook notebookról, amit sikerült kipofozni és napi használatra alkalmassá tenni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.