2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Galaxy S IMEI szám helyreállítása

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy mi a teendő, ha kedvenc szigszalagunk IMEI száma romolás közben megváltozik/eltűnik?

[ ÚJ TESZT ]

HOGY MINDENKINEK TISZTA LEGYEN, NEM ARRÓL SZÓL A CIKK, HOGY MIKÉNT CSEREBERÉLJÜNK IMEI SZÁMOT ESETLEGES LETILTÁS KIKERÜLÉSÉRE, HANEM A KÉSZÜLÉK SAJÁT(!) SZÁMÁNAK HELYREÁLLÍTÁSÁRA AD MEGOLDÁST

Többen kerültek már olyan helyzetbe, hogy átgondolt (vagy netán hűbele) romolás után, az új romon a tárcsázóba a *#06# kódot beütve nem az akku alatt lévő matricára (vagy a dobozra) írt IMEI szám fogadta.
(Előfordult törölt IMEI szám és olyan is, hogy 004999010640000-ra változik, ami talán fejlesztői vagy szerviz szám lehet)

Bár a hívásindítást általában azonnal nem befolyásolja az elállítódott IMEI szám (a törölt annál inkább), mégis, mivel a telefon egyedi azonosítójáról beszélünk, ami azért garanciánál fontos szempont, hogy egyezzen az eredetivel (meg eladáskor sem utolsó szempont), valamint bármikor bekövetkezhet az, hogy valamelyik szolgáltató letiltja a fenti közös számot az egyezések miatt, szükséges, hogy vissza tudjuk állítani az eredeti állapotba.

De hogyan lehetséges ez? Az alábbiakban bemutatok néhány lehetséges módszert, amivel a siker nagy részben garantált, de nem 100%-os.

Az alábbi módszerek a topikban terjedő évezredes bölcsesség lenyomatai.

NEM VÁLLALOK FELELŐSSÉGET AZÉRT, HA VALAKINEK AZ ITT LEÍRT MÓDSZERREL SEM SIKERÜL VISSZAÁLLÍTANI AZ IMEI SZÁMÁT ÉS EMIATT BUKJA A GARANCIÁT/LETILTJÁK A HÁLÓZATRÓL.

Romolás előtt elvileg mindenki elolvasta az első hozzászólást a topikban, amiben nagy betűvel le van írva az is, hogy mentsünk EFS mappát.
Aki nem emlékszik rá, annak gyors összefoglaló: root jog biztosítása, majd Root Explorerrel, vagy más root jogú fájlkezelővel (Astro, ES, stb.) az EFS mappa elmentése és a világegyetem legtöbb pontjára szétszórás. (Én ezt egy pendrive-on, a gépemen és Google Docs-ban tartom vész esetére, lehet, hogy túlzás, de biztonságot ad, hogy a felhőben mindenképpen megmarad, de internet nélkül is megtalálom, ha kell.)

Amennyiben nincsen EFS mappa mentés, úgy az első módszert nem lehet végrehajtani, de sikeres helyreállítás után mindenképp szükséges legalább most egy mentést megejteni.

A helyreállítás lépéseit célszerű az első módszerrel kezdeni (ez kerül a legkevesebb időbe). Amennyiben nem sikerül az első lépés, úgy választás szerint a második vagy harmadik lépésre kell váltani.
A harmadik lépés legtöbb esetben megoldja a helyzetet, de többször a kettes lépés is elég volt már a beszámolók szerint.

1. módszer: EFS mappa helyreállítás

Amennyiben valami balul üt ki, úgy első körben az EFS mappa helyreállításával megpróbálhatjuk menteni a helyzetet.

Teendők: az új rom rootolása után az EFS mappa zipjét (vagy ami van) visszatesszük a telefonra:
1. Root Explorerrel kitöröljük az EFS mappa tartalmát.
2. Beletesszük az eredeti fájljainkat.
3. Újraindítjuk a telefont.

Amennyiben szerencsénk van, és újraindítás után az IMEI-t ellenőrizve (*#06#) az eredeti számsort látjuk a képernyőn, úgy megnyugodhatunk, mert sikerült a művelet.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy sikeres visszaállítás és reboot után egy modemet kell még flashelni, mert különben nem csatlakozik a hálózatra (stock romhoz egy újabb háromfájlosból repart nélkül csak a modemet kell a phone-hoz berakni, cyanogennél/miuinál pedig az alábbi oldalról lehet leszedni modemet, pl. JVO-t és CWM-ben felrakni).

Amennyiben viszont nem állt helyre az IMEI, úgy tovább kell lépnünk a kettes vagy hármas módszerre.

2. módszer: Gyári rom helyreállítása

Következő lépésként megpróbálhatunk egy gyári romot visszatenni a telefonra (például az utolsó szoftververziót, amit használtunk, és valós IMEI számunk volt). Amennyiben no-wipe rommal érkeztünk IMEI vesztéshez, úgy programjainkat mentsük el pl. Titanium Backuppal, mert factory resetelünk.

A rom telepítésének mikéntjéről van leírás az első hozzászólásban (amit ugyebár mindenki elolvasott), valamint DE2JAY kolléga jól sikerült leírásában is, de a lényeg a kövekező:
0. Feltöltjük a telefon akkuját (lemerült akkuval nem romolunk).
1. Letöltjuk a megfelelő romot (ami lehet 1 vagy 3 fájlos is) Ennek forrása lehet: Checkfus-ból hivatalos rom product kódhoz, samfirmware/sammobile, xda gyűjtőtopik. (Mind ugyanúgy használható.)
2. A telefonon recovery módba lépünk, és ott nyomunk egy "wipe cache"-t, az advanced menüben egy "wipe dalvik"-ot és a főmenüben egy "wipe data/factory reset"-et.
3. Download módba helyezzük a telefont és feltelepítjük a romot Odinnal (3 fájlos reparttal, 1 fájlos repart nélkül).

A telefon újraindítása után csekkoljuk az IMEI számot, ha működik, örülünk, és újra nekifuthatunk a romolásnak, ha nem, akkor a 3. módszer marad hátra.

3. módszer: a "disznózsír" Sztupy 3.0 használata

Nem véletlen használom a disznózsír kifejezést a fenti romra, hiszen Sztupy 3.0 romja mindenre jó, csakúgy, mint a disznózsír.

Sztupy magyar androidos fejlesztő, aki még a Froyo-érában összerakott egy nagyon hasznos romot, ami mindenre használható kiváló alapként.
(Nem véletlen, hogy nagyon sokáig szinte alap lépés volt többeknél, hogy a romolást egy Sztupy 3.0-val kezdték, és arra tettek fel minden mást)

A módszer a következő:
0. Feltöltjük a telefon akkuját.
1. Sztupy romjának beszerzése: SztupY_JPM_JP6_Multinational_3.0.zip
2. Telefon előkészítése a romolásra: recovery wipe-ok, majd download módba helyezés.
3. Odin izzítása és a fájlok betallózása (3 fájlos rom, úgyhogy reparttal telepítünk).
4. Telefon újraindítása, IMEI szám ellenőrzése, meglét esetén örülés, majd romolás újrakezdése nagyobb körültekintéssel.

Amennyiben egyik lépés sem oldja meg a gondot, úgy marad az, hogy használod a telefont a megváltozott IMEI számmal, viszont a garancia bukott, és szükség esetén alaplapot kell benne cseréltetni (Kb. 15 ezer forintos kiadás tudtommal).

Remélhetőleg nem sokan kerültök ebbe a helyzetbe, hogy elveszik az IMEI-szám, de amennyiben mégis, remélhetőleg megoldódott a lépések végén a probléma.

Szerencsés romolást mindenkinek!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.