2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Galaxy S hivatalos szoftver telepítés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rövid útmutató ahhoz, hogy Kies szerint hivatalos szoftvert varázsoljunk Galaxy S-ünkre Kies nélkül.

[ ÚJ TESZT ]

Update (2012-01-20): úgy tűnik, sajnos a Samsung időközben változtatott a checkfus szerverek elérhetőségén, amit nem tud kezelni a program, ezért újonnan nem lehet letölteni checkfusról, viszont ha megvan a gyári rom korábban letöltve, a leírás további részeivel fel lehet rakni

Többekben felvetődhetett már az igény arra, hogy garanciába kellett volna vinni a telefont, és persze nem gyári szoftver volt rajta (gyári alatt a magyar product kódokkal hivatalosan, kiesen át elérhetőekre gondolok). Na ilyenkor választhat az ember: beadja ilyen szoftverel és nézi, ahogy egy szervizes keresztbe áthúzza a garanciapapírt, vagy otthon felteszi a hivatalos szoftvert.

Az utóbbira adnék egy megoldást. Elviekben teljesen hivatalos szoftver kerül a telefonodra, nem kell hozzá Kiest használni. Ugyanakkor hivatalos tapasztalat nincsen róla a szervizektől (de szerintem teljesen oké). Persze arra is lehet megoldás, ha valaki hivatalos akar maradni, de a Kiesben nem bízik.

MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE ROMOLJON, MERT BÁR AZ ELJÁRÁS ELVILEG NEM VESZÉLYES, ÁM NEM HOZZÁÉRTŐ KEZEKBEN PROBLÉMÁKAT OKOZHAT! NEM VÁLLALOK FELELŐSSÉGET A TÉGLÁSÍTOTT KÉSZÜLÉKEKÉRT VAGY ESETLEGESEN ELVESZETT IMEI SZÁMOKÉRT!
Update: betettem a FusCipherUtil.dll-hez egy linket, mert többen keresték már.

Szükséges eszközök:
- 1 db Galaxy S :)
- Kellő mennyiségű ismeret a romolásról (mi az EFS mappa, 3gombos download mód, odin, stb.)
- Számítógép Odinnal/Heimdallal
- Checkfus program: http://fus.nanzen.se/
- Product kód és hozzá való hivatalos szoftververzió adatai (ezeket lentebb megtalálod)
- Egy darab dll fájl a kiesből, amennyiben a program régebbi változatát használod (a FusCipherUtil.dll)
- Egy 3fájlos stock rom alapnak (célszerű JPU, mondjuk samfirmware-ről)

Hogyan álljunk neki:
Csináljunk backupokat fontos adatainkról, mivel értelemszerűen teljes gyalulás lesz a vége. Biztos ami biztos, azért tegyél el egy EFS mappa mentést is! (ha van az eredeti változatból, akkor az elég, de ha eddig nem készítettél, legalább most tedd még meg)
Ezután töltsük le a megfelelő romokat a telepítéshez: kell egy alap 3fájlos rom (pl JPU) valamint kell a hivatalos szoftverünk.

A hivatalos szoftver letöltése:
A CheckFus leállása miatt a lentebbi rész jelentőségét vesztette, az elérhető legfrisebb firmware-ek a következők:
XEH (független): I9000XWJW5/I9000OXXJVC/I9000XXJW4
VDH (vodafone): I9000XWJVN/I9000OXXJV9/I9000XXJVQ
TMH (t-mobile/telekom): I9000XWJVT/I9000TMHJV2/I9000XXJVR
PAN (telenor): I9000XWJVT/I9000PANJV2/I9000XXJVR

Ezeket le is lehet tölteni a netről:
XEH (JW5 2.3.6)
VDH (JVN 2.3.3)
TMH (JVT 2.3.4)
PAN (JVT 2.3.4)
(köszönet a samsung-updates.com-nak)

A telepítés lépései lentebb találhatóak.

Erre két megoldás létezik, mindkettő a CheckFus-t használja, ám míg az egyik parancssoros, addig a másik GUI-ból irányítható. (A GUI-hoz dotnet 4 kell, ha ez nem elérhető számodra, akkor marad a parancssor.) Az alapok mindkettő eljáráshoz megegyeznek, ugyanazokat az adatokat kell megadnunk a rendszernek, csak kicsit másként.

Hogyan működik a CheckFus? Modellszám (GT-I9000 Galaxy S-re) és product kód (HKDPAN/HKDTMH/HKDVDH/HKDXEH) valamint a telefonon lévő legutóbbi szoftververzió adatainak elküldésével lényegében ugyanazt teszi, amit a Kies tesz, amikor frissítést keres (a különbség az, hogy a programban szabadon beállíthatjuk az elküldendő adatokat), majd letölti a kies szervereiről a fájlt, kikódolja és kapunk egy 1-fájlos Odinos telepítőt.

Milyen adatokat kellene küldenünk neki? A legutóbbi hivatalos szoftververziókat, melyek a következők (a formátum a következő: product kód – pda-csc-phone-pda)
XEH (független): I9000XWJVN/I9000OXXJV9/I9000XXJVQ/I9000XWJVN
VDH (vodafone): I9000XWJVN/I9000OXXJV9/I9000XXJVQ/I9000XWJVN
TMH (t-mobile): I9000XWJVT/I9000TMHJV2/I9000XXJVR/I9000XWJVT
PAN (telenor): I9000XWJVT/I9000PANJV2/I9000XXJVR/I9000XWJVT

Tehát ezeket az adatokat kell felhasználnunk.

A parancssoros mód:
Amennyiben nincsen dotnet4-ünk, vagy csak kedveljük a parancssort, úgy a következőt kell tenni: letölteni a fentebbi weboldalról a következő fájlt: Check Fus Downloader 0.5 - Non-GUI. Ezt ezek után elhelyezzük egy általunk választott mappába, valamint tegyük mellé a Kies mappájából kinyert FusCipherUtil.dll fájlt. A következő lépéshez megnyitunk egy parancssort, és az adott mappába navigálunk. Végül a következőt kell beírnunk product kód szerint (idézőjelek nélkül):
Független:
„CheckFusDownloader_v0.5.exe -dl I9000XWJVN/I9000OXXJV9/I9000XXJVQ/I9000XWJVN XEH”
Vodafone:
„CheckFusDownloader_v0.5.exe -dl I9000XWJVN/I9000OXXJV9/I9000XXJVQ/I9000XWJVN VDH”
T-Mobile:
„CheckFusDownloader_v0.5.exe -dl I9000XWJVT/I9000TMHJV2/I9000XXJVR/I9000XWJVT TMH”
Telenor:
„CheckFusDownloader_v0.5.exe -dl I9000XWJVT/I9000PANJV2/I9000XXJVR/I9000XWJVT PAN”

Elemezzük ezt ki: a CheckFusDownloader_v0.5.exe egyértelműen a programot hívja, a –dl a letöltést állítja, míg a harmadik szakaszba jön a saját product kódunknak megfelelő szoftver kódja a fentebb ismeretetett formában, végül a product kód utolsó 3 betűje (XEH/TMH/PAN/VDH).
Miután entert ütünk, a program elkezdi letölteni a szerverről a fájlt és a végén üzenettel nyugtázza, hogy elkészült az Odinnal telepíthető rom.

A GUI mód:
Amennyiben a parancssor nem szimpatikus és/vagy van dotnet4-ünk, úgy használhatjuk a grafikus felületet is. Előnye, hogy ebben már használhatunk előre beállított értékeket is, valamint, hogy az új változatban már nincsen szükség a Kiesből kinyerni a megfelelő dll-t.
Használata: letöltjük a fenti oldalról a „Check Fus Downloader 2.1 – GUI” változatot, betesszük a tetszőleges mappába. Elindítjuk, majd a következő ablak fogad minket:

Ezt magától értetődően kell kitölteni, azaz kiválasztod, hogy Android, hogy GT-I9000, majd a listából kikutatod, hogy benne van-e a megfelelő product kód. Ha igen, akkor örülünk, mert jók vagyunk és ugorhatunk a csekkoláshoz és letöltéshez. Amennyiben nincsen a listában, úgy a következőt kell tenni: az Androidot és a telefon modellszámát ki kell választani, majd ezek után a bal oldali menüt kell szerkesztgetni a következő módon:

Product Code: GT-I9000HKDPAN vagy HKDXEH vagy HKDTMH vagy HKDVDH
PDA: a fent megadott listából az első érték (azaz XEH-nél I9000XWJVN)
CSC: a fent megadott listában a második érték (azaz XEH-nél I9000OXXJV9)
Phone: a fenti listában megadott harmadik érték (azaz XEH-nél I9000XXJVQ)

Eztuán a Check Firmware gombra kattintunk, és a program ellenőrzi, hogy mi a legújabb verzió, ami elérhető számunkra. (Ugyanezek a verziók lesznek elérhetőek jelenleg) Az ellenőrzés után pedig megkeressük a Download gombot, és várunk türelemmel. A folyamat végén ez is ugyanolyan 1fájlos romot ad végeredménynek, mint a parancssoros változat.

A telepítés:
A telepítéshez először a háromfájlost kell feltenni re-partitionnel és pittel (előtte célszerű recoveryből a wipe-okat megcsinálni, úgymint factory reset, data, dalvik cache, de lehet használni a kódos resetet is, ami az sdkártyát is törli). Ennek mikéntjét nem írom le, mert mások ezt már nagyon jól megtették helyettem: ajánlom De2Jay logoutját a témáról.

Amennyiben teljesen gyári romról frissítesz a wipe cache/wipe dalvik/factory reset trió vagy kódos reset után a JPU telepítése nélkül is feltehető az egyfájlos, szigorúan repart nélkül.

Miután a JPU felment, ajánlott megint recoveryből minden wipe-ot megcsinálni, majd jöhet az 1fájlos hivatalos romunk telepítése: re-partition és pit NÉLKÜL, pda-ba töltve a fájlt.

Miután ez is felment, ellenőrizzük az imei számot, a tárcsázóba írd be: *#06#, (amennyiben nincs, vagy nem egyezik meg az akku alatt lévő matricán lévővel, úgy jön képbe az efs mentés) majd a product kódot: *2767*4387264636#. Amennyiben nem megfelelő a product kód, úgy először nyomsz egy factory resetet, majd ezután beütöd a következőt: *#272*imei# (a saját imeidet írd be). Itt kiválasztod a listából a megfelelő kódot, a telefon pedig egy újabb factory reset kíséretében átváltja.

Kiegészítés T-Mobile és Telenor szoftverre frissítőknek:
Amennyiben Telenor vagy T-Mobile szoftvert akartok feltenni, úgy a végén KOR maradhat a product kód, ez egy factory resettel elvileg helyreáll a megfelelőre (PAN vagy TMH).
Ha mégsem:
1) rootlod a telefont CF-ROOT kernel feltételével: letöltöd a megfeelő verzióhoz való kernelt (tmh és pan esetén a jvt változat), amit odinban a pda mezőbe betöltesz pit és repart nélkül, majd feltepeíted a telefonra (mintha egyfájlos romot flashelnél)
2) letöltöd innen a megfelelő product kódhoz való csc csomagot, amit elkészítettem:
PAN-hoz
TMH-hoz
3) kitömöríted a telefonon valahova
4) beszerzed a root explorert vagy más hasonló szoftvert, amivel system mappában tudsz turkálni (astro, es file explorer)
5) ezzel a programmal elnavigálsz a system/csc mappába, kitörlöd a tartalmát és belemásolod azt, amit kicsomagoltál a zipből
6) kikéred újra a product kód állító menüt (*#272*imei#), kiválsztod a megfelelőt, leokézod
7) kérsz egy factory resetet
8) újra felteszed az egyfájlos romot pit és repart nélkül és nyomsz a telepítés után egy factory resetet.
9) örülsz és most már tényleg jó.

Ezek után belakhatjuk a telefont és szükség esetén küldhetjük szervizbe.

Kiegészítés #2: EFS mappa mentés
mindenképp ajánlott az efs mappa mentése
1) rootolod a telefont (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1321582)
2) beszerzel egy root explorert vagy más hasonló programot, amivel lehet a rendszermappákban turkálni
3) az efs mappa tartalmát bezippeled és elteszed atombiztos helyre, akár több helyre is (pendrive, google dokuk, akármi)
4) szükség esetén örül, mert lesz mit visszatenni

Ha valami nem érhető, vagy nem tiszta, írjatok, igyekszek segíteni.
Hozzáfűzést, javaslatot ugyancsak szívesen várok.
(javítva egy elírás a product kódoknál)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.