2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fusion Drive vs. Retina MacBook

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az Apple nehéz döntéséről árulkodik az iFixit fotója, de vajon mi vezetett ehhez a döntéshez?

[ ÚJ TESZT ]

Az Apple a héten jelentett be több új terméket, köztük az új iMacet és a 13-as Retina MacBook Pro-t.

Fusion Drive

Az iMac egyik újdonsága a Fusion Drive. Ez egy OS X szintjén támogatott SSD+HDD hibrid meghajtó, amit a felhasználó egy meghajtónak lát.

A technológia lényege, hogy az OS mindig az SSD-n van, az alkalmazások és dokumentumok pedig mindkét irányban áthelyeződnek automatikusan, "titokban". Így a felhasználónak lehet több Terabyteos tárhelyet adni, amely gyorsabb mint egy HDD, a legtöbb esetben SSD sebességű, és csak egy 128 GB-os SSD kell hozzá pluszban.

13" Retina MacBook Pro

A 13-as Retina MacBook Pro pedig hasonló a 15-öshöz, igaz a kisebb méret miatt csak 2 magos processzorral és integrált videochippel elérhető. Még fájóbb, hogy az alapmodellbe egy mindössze 128 GB-os SSD került. Összehasonlításképp a belépő szintű árazással bíró 13-as MacBook Airbe is csak ennyi van, azonban annak nem feladata az eddigi MacBook Pro-k utódjának lenni.

Azaz egy 2009-2010-es, 13"-es MacBook Pro tulajdonos azzal a dilemmával szembesül, hogy a borsos áron kínált Retina MacBookon kevesebb helye lesz, mint azelőtt a több száz Gigabyteos HDD-n, és továbbra is belépő szintű videóteljesítményt és kétmagos CPU-t kap.

Rejtélyes gyengeség

Három fájó pont van:
- Miért nincs 4 magos processzor?
- Miért nincs dedikált nVidia video?
- Miért nincs Fusion Drive, hogy a HDD váltás ne jelentsen tárhelybeli kompromisszumot?

Nyilván el lehetne ezt a kérdést intézni azzal, hogy nincs elég hely. Nincs elég akkumulátor (nincs elég hely).

Megérzésre azonban, bár kisebb, mint a 15-ös, de legalább az egyik bele kerülhetett volna, ez így túl sok a kompromisszum.

A rejtély megoldása

Vessünk egy pillantást a 13-as MacBook Pro belsejébe:

13" Retina MacBook Pro (forrás: iFixit):

A touchpad alatt, egy beépítő keretben található az SSD. Körülötte pedig egy hatalmas üreg. Nem is akármekkora: pont elfér egy 7mm-es, vagy vékonyabb HDD.

Ám ezzel nincs vége: a bal oldali ventilátor alatt egy szalagkábel látható, ami áthidal egy rést. A 15"-es Retina MacBook Pro esetében itt található az SSD!

15" Retina MacBook Pro (forrás: iFixit):

Bal oldalt, a ventilátor alatt az SSD

Azaz, ha az üregbe egy HDD kerül, a szalagkábel helyére egy SSD, akkor lehetségessé válik a Fusion Drive.

A beépítő keretben árválkodó SSD, és a szalagkábel arra enged következtetni, hogy a Fusion Drive eldobása, és a kizárólag SSD opciók megtartása egy utolsó pillanatban meghozott döntés volt, már nem tervezték át a laptopot.

De még tovább mehetünk: ha eredetileg is kizárólag SSD-vel tervezik, akkor azt az üreget jobban ki tudják használni: extra akkumulátorkapacitást nyernének, és lehetséges lenne a dedikált videó vagy a 4 magos CPU. Látható a két MacBook képén az akkumulátorok eloszlásának különbsége: a 13-as közepén van a 2,5"-es meghajtónyi foghíj.

Mivel eredetileg Fusion Drive-ra készültek, ezért nem is volt B tervük erre az esetre, vagyis a hely kihasználatlan maradt.

A last minute döntés hátránya

Így most van egy csak SSD Retina MacBook, sok üres hellyel, és meglepően gyenge CPU/GPU-val.
Ha akarnák, viszonylag hamar hozhatnák be a Fusion Driveot.

Ha picit több energiát fektetnek az áttervezésbe, akkor a jelenlegi technológiákkal is lehetne 4 magos CPU és csak SSD, vagy dedikált GPU és csak SSD, megnövelt akku mérettel.

Túl veszélyes volt?

De vajon mi vezetett ehhez a döntéshez?

Nos, a 7mm-es laptop HDD-kel elérhető méret valószínűleg veszélyeztette volna a 15-ös Retinát, ahol nem fér el merevlemez, csak a jóval drágább SSD.

Esetleg összezavarta volna a felhasználókat: miért lehet Fusion a 13-asban olcsón, miért csak a brutális felárú SSD az opció?

Ti mit gondoltok?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.