2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Fujifilm FinePix C10 bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Remélem ez a rövidke cikk segíteni fog azoknak akik 15 ezer Ft alatt akarnak fényképezőgépet venni.

[ ÚJ TESZT ]

Bemutató

A gép hátoldalán található gombokról röviden:
ON/OFF gomb - készülék ki-be kapcsolása
T gomb - zoom(közelítés)
W gomb - zoom(távolítás)
DISP gomb - Menüben a visszalépés illetve a képernyőn ki be kapcsolhatók vele a jelzések és beállítható a négyzetes felosztása a képernyőnek
Play gomb - Átlépés képnézegető módba, ilyenkor visszahúzódik az objektív

Lenti gombokról:
Balra található a Makró mód kapcsolója. (virág)
Fenti gomb az expozíció kompenzáló illetve képnézegető módban a képek törlése. (kuka)
Jobbra található a vaku ki-be kapcsolása illetve a vörösszem-hatás csökkentés. (villám)
Az alsó gomb az önkioldó, 2 vagy 10 mp-re állíthatjuk be.
A középső gombbal a bővített menübe jutunk ahol állíthatjuk a profilokat, ISO-t, felbontást illetve pár alapbeállítás elvégzésére is van lehetőség. (óra, dátum, hangok, LCD fényerő, stb...)

Képek a kijelzőről és a menüről:

Az összeszerelés minősége jó, nem recseg, ropog semmi. Minőségi műanyagból van összerakva.
Akiknek nagy kezük van, azoknak sem kell aggódni ugyanis kényelmesen kezelhető nekik is.
A felső részén csak egyetlen egy gomb található, mégpedig a legfontosabb, az exponáló gomb. Mivel a mérete egész nagy így akár kesztyűben sem okoz gondot a használata.

A mostanában divatos dolgok közül van benne arc felismerés, pislogás felismerés, panorámamód és mozgókép-felvételi lehetőség.

A képek felbontását 5 lehetőség közül választhatjuk ki: lehet 10, 9, 8, 5 illetve 2 MP.
10 MP-es felbontásban 1 kép mérete körülbelül 4-5 MB-ot tesz ki.
Érdemes Fine módban fényképezni így a gép nem alkalmaz annyira nagy JPEG tömörítést.
A kamerába szerelt érzékelő mérete 1/2,3", elrendezése: soros, négyzetes elrendezésű CCD.

A videó felvételi lehetőség sajnos nem HD de a 640x480-as felbontás mondhatjuk elég ha Youtube-ra akarjuk feltölteni a videókat de gyönyörködni nem fogunk benne. 30 kép/mp-el zajlik a felvétel. 320x240-es felbontás is választható de nem ajánlott.
Egyébként 640x480-ban 1 percnyi videó 60 MB.

Következzen a legfájóbb pont az LCD kijelző. A felbontás sem túl nagy, csupán 110 000 pixel de ez még nem annyira rossz mint a kicsi betekintési szög. Viszonyításképp, a kicsivel drágább gépeket 230 000 pixeles kijelzővel szerelik. Szemből tűrhető képe van, viszont ha már nagyon kicsit is máshogy fordítjuk, nem látszik a kijelző rendesen.
Apró érdekesség, hogy a 6 éves Fuji A345-nek a felbontása 115.000 pixel de csak 1,7"-on. Tehát a C10-nél növelték a kijelző méretét de a felbontás nem változott.

Zársebesség, közvetlen nem lehet állítani az értékét, viszont vannak előre eltárolt profilok és akkor automatikusan változik.

A menüben minden profilhoz tartozik egy rövid leírás, ezekről következzen pár szó.
Van az SR AUTO, ebben a módban automatikusan választ profilt a gép helyettünk. AUTO módban nem csak profilt választ, hanem minden egyéb dolgot is beállít, ez csak nagyon kezdőknek ajánlott vagy azoknak, akik nem akarnak bíbelődni semmivel.

Van a Programautomatika itt szabadon állíthatjuk kedvünk szerint az ISO-t és a fehéregyensúlyt. A Naturális&vaku azt jelenti, hogy két képet csinál a gép, az egyiket vakuval, a másikat nélküle. A Naturális fény-ben le van tiltva a vaku és szép színtelített képeket lehet készíteni vele. A Porté mód direkt arc fotózásra van, hűen ábrázolja a bőr tónusait, az arcot kiemeli, a hátteret pedig elmossa. Mosoly&Expozíció módban felismeri a mosolyt és automatikusan exponál.

Tájkép módban nincs konkrét pont, amire fókuszálna, hanem próbál mindent élesen felvenni.
Sport mód a gyors jelenetekhez, nagyon alacsony záridővel. Van benne Éjszakai mód illetve ennek egy másik változata az Éjszakai mód állvánnyal. Éjszakai módban tovább van nyitva a blende és 1 kép mire elkészül, lehet akár 8-10 mp is. Naplemente mód élénk színekkel, Hó a havas tájon fényképezéshez, Vízpart a strandhoz illetve Virág mód, kifejezetten Makróhoz, erőteljes színekkel.

Panoráma módban 3 képet egyesít. Úgy működik, hogy csinálunk több képet, kezünket jobbra-balra vagy le-fel mozgatva. A gép segít és megjelenít egy kis jelet, amit kereszteznünk kell és már csinálja is a következő képet. Amint megvan a 3 kép, nekiáll és összeilleszti kb. 5 mp alatt. Bámulatos, hogy ilyen jól teszi a dolgát.
Makró módban a minimális távolság 5 centiméter, a maximális távolság pedig 2,5 méter lehet.
A gép elég jó zajszűrő technikával rendelkezik és így a képek élesek és tiszták lesznek.

Fehéregyensúly állítási lehetőség 6 féle lehet, amelyek a következők: napfény, árnyék, napfény színű fluoreszcens, meleg fehér fluoreszcens, hideg fehér fluoreszcens, izzólámpás megvilágításhoz.
Optikai zoom elég kicsi de ehhez a kategóriához bőven elég. Maximális zoomnál könnyen bemozdul a kép mivel sajnos nincs a gépben optikai képstabilizátor. Sokkal rosszabb a helyzet ha gyenge fényben fotózunk. Digitális zoom úgy dolgozik, hogy kinagyítja a képet viszont így csökken a felbontás.
A képet tömörítése JPEG formátumban történik, ez az elterjedt, az érintetlen RAW formátum a drágább gépek kiváltsága.

A készülék 2 perc után automatikusan kikapcsol ha nem nyúlunk hozzá de ha valakit ez zavar akkor a menüből könnyen letiltható a dolog illetve növelhető az értéke mondjuk 5 percre.
Csendes mód is bekapcsolható, ilyenkor le van tiltva a vaku és a készülék nem ad ki hangot működés közben.
2 hang közül lehet választani egyet az exponálásra és az is beállítható, hogy a kép elkészülte után hány mp-ig jelenítse meg a képet vagy akár ez ki is kapcsolható.

A gyárilag hozzáadott 2 db alkáli elem nem ér semmit, csak arra jó, hogy megnézzük működik-e megfelelően a készülék. Pár kép után lemerült. Mint minden fényképezőt, ezt is érdemes akkumulátorral használni, abból is érdemes a drágábbat illetve alacsony kisülésűt venni, mert különben azzal találhatjuk szembe magunkat, hogy 1 hét után üres az akksi pedig nem is volt használva. Ajánlott típus a Sanyo Eneloop.
Nálam 2100 mA-es akksi bírja 200 képig, 30-40 vakuzással.
Csatlakozó a gépben a szokásos micro-USB. TV-re köthető kábellel nem rendelkezem tehát azt nem tudtam tesztelni.

A vaku feltöltése viszonylag gyors, 2 mp-et vesz igénybe. Vakuhasználattal kb 3 mp-enként lehet képet csinálni, vaku nélkül valamivel gyorsabban.

Memóriakártyából SD/SDHC-t fogad csak el. Én 4 GB-ossal használom, nem tapasztaltam semmi belassulást még sok képnél se. A kártyára a maximális minőségben 775 kép fér.
Beszéljünk egy kicsit a hozzá adott szoftverről. A MyFinePix Studio rendben teszi a dolgát, mikor rákötjük a fényképezőt a PC-re akkor rögtön elindul és már lehet is egy kattintással másolni a képeket. Beállítható, hogy másolás után rögtön törölje a képeket a memóriakártyáról.

Rövid tesztünk végére értünk, következzen az értékelés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.