2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

SilverStone FT-03 mini

A cikket kedvcsinálónak szánom azoknak, akik - még - félnek szétvágni egy igazán szép házat.

[ ÚJ TESZT ]

Munkálatok, folytatás:

Toronyhűtő beépítése: ezt a tápegység helyének felszabadulása tette lehetővé. Első verzióban egy H77-es alaplap, alulfeszelt i5-3570-el és egy olcsó bordával (CoolerMaster TX3evo) bőven elegendő volt a szélcsatorna és a lamellák függőleges elhelyezése. A Kb.: 60W-os hőtermelés mellé nem kellett bordára ventilátort szerelni.(még egy zajforrással kevesebb).
Később újra lett pasztázva a CPU a kupak alatt, ami tovább csökkentette a mag-hőmérsékleteket, az üzemhez szükséges légáramot és zajt. Mondhatni kiválóan teljesített a koncepció.

Ekkor jött egy visszautasíthatatlanul olcsó Z77e-ITX alaplap kipréselni még 400MHz-et a processzorból. Majd egy szórzózár mentes példány és elszabadultak a Wattok:
Egyből méltatlannak éreztem a 103Gflops@3,6GHz/1V-t a 60W-ért cserébe, de a 125Gflops@4,5GHz/1.256V már-már "fair-volt" 110W-ért cserébe... innen csak a kíváncsiság hajtott.

Második verzióban egy Z77-es alaplap, szórzózár-mentes i5 tuningja miatt keletkező - kb.:110W - hő elvezetéséhez nem lett volna elég sem az olcsó borda, sem a légáram.
Így tettem a CPU-ra egy "custom AIO"-t, ami Swiftech ApogeeDrive2 és 140mm-es radiátorból állt. Egy kevés ötletelés után fel tudtam tölteni körbe-keringő buborékok nélkül, de ez a mutatvány egy külön oldalt megérne.
Ez a kompakt-vízhűtés - várakozásaimmal ellentétben - több bajt okozott, mint hasznot hajtott: mindamellett, hogy a CPU-t sikeresen hidegre tette. A pumpa-zaj megjelenése, a légáram drasztikus csökkentése, valamint a radiátor+ventilátor önmagában rontotta az összképet.
Egyszerűen a házon belül nem maradt több hely, ahova el lehetett volna dugni ezeket. A radiátort pont bele fért a porszűrő műanyag keretébe, de a ventilátor már csak a ház alá, ami nem volt elfogatható/esztétikus megoldás.
A csökkent légáram sem a tápegység, sem a VGA levegő igényét nem fedezte tovább.

Vissza kell térni a léghűtéshez, a ház kialakítása annak kedvez a legjobban.

Erre Sati fórumtárs küldte a megoldást: Alpenföhn Atlas formájában, ami minden irányban p.o.n.t. elfért, minden további változtatás igénye nélkül. Ez egy aszimmetrikus kialakítású processzor hűtő ami p.o.n.t. az ilyen szűk helyekre, problémás kialakítású mini-ITX lapokra készült.

Egyedül a mag-hőmérsékletek lettek lehangolóak az AIO által produkáltakhoz képest. Mennie kellett a CPU alatti pasztázásnak, sőt a kupaknak és a CPU-t lefogató mechanizmusnak is, mind feleslegessé vált!
A hűtő csomagjában - megfelelő magasságú távtartón kívül - minden adott volt hozzá, így bátran raktam fel a csupasz magra a hűtőt...miután az alaplap hátuljáról leforrasztottam az mSATA csatlakozót, ami útban volt a hátlapi merevítőnek. Így az hozta a korábbi vizes próbálkozásnál látott hőmérsékleteket, jelentősen kisebb zaj mellett.

A felső lemez átalakítása már nem volt olyan izgalmas, de annál több munkával és agyalással járt:
itt az SFX táp kivágását és egy igénytelen kinézetű, fényes, plasztik darabot kellett eltüntetni. Ami a reset/power gomb és a kívülről elérhető USB3-as csatlakozók elhelyezésére szolgált. Ezeknek a kiváltására összesen 1db power-gomb nyert létjogosultságot, egy kis darab szál-csiszolt alumínium lemezen lett elhelyezve a lepattintható fedélben.
A gyári megoldásnál a reset-gomb rossz helyen volt, könnyen meg lehetett nyomni leállítás helyett, és a mellette sorakozó USB3-as portok is megtalálhatóak 8 cm-el alatta, az alaplap hátán. Hozzáféréshez csak a fedő-rácsot kell lepattintani, és dugható is a device. Ezzel együtt egy marék kábeltől is sikerült megválni ami a házon belül tekeregne.

A fedlapon felszabaduló helyre kínálta magát egy 120mm-es ventilátornak szolgáló kivágás. De olyan vékony és puha lemezből készült a váz (0.5mm+festés), hogy a sok kikönnyítéssel együtt összegyűrtem volna az IO-shild bepattintása közben. Vagy ha nem vagyok elég körültekintő megmunkálás közben.
Belülre sehogy sem fért el a ventilátor, mert az IO-shild belső pereme és a fölötte lévő merevítés között kisebb a távolság mint 120mm, Így kívülre egy szétvágott porszűrő rugalmas keretébe lett bepattintva, ami alapos előkészítés után műgyantával van ott marasztalva az acéllemezen, ezzel a fedéllemez merevítését is megoldva.

Az IO-shild fölötti folytonos részt meghagytam teljes szélességében, egyszerűen nem mertem lemunkálni ívesre. Szét-/összeszerelésnél is jó megoldásnak bizonyult a levehető ventilátoron keresztül hozzáférhető CPU tápcsatlakozója.

Az ide került ventilátor alapjáraton 500-at fordul percenként, ha a CPU elérné a 65 C°-ot, lassan felkapcsol 800RPM-re. Játék közben ez soha nem következeik be, nem éri el ezt a hőmérsékletet, Inkább a VGA környékén szükséges az erősebb légáramlás különben a blower visszaszívhatja a forró levegőt a perforáción keresztül, mellékhatásként felfűtve a házat.
Ez a feltétel teljesül is, ha az alsó ventilátor ~1100 RPM vagy fölötte forog, a két ventilátor légszállításának különbsége miatt a VGA-n és környékén áramlik ki a legtöbb levegő.
Ezt is a CPU hőmérséklete vezérli, ugyan azzal a függvénnyel mint a felsőt, így "melegedő CPU" esetén megmarad a jelentős differencia az alsó ventilátor javára. Teljes fordulatnál a két ventilátor elméleti légszállítása 140m3/h és 58m3/h lehetne, persze jelen körülmények között ennél jóval kevesebb valósulhat meg, alapjáraton 102m3/h és 37m3/h származtatható, csak az arányok miatt érdemes ezeket összevetni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.