2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Firefox - hasznos kiterjesztések I.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokáig Internet Explorert használtam, nem voltam hajlandó másik böngészőre váltani, gondoltam...

[ ÚJ TESZT ]

Sokáig Internet Explorert használtam, nem voltam hajlandó másik böngészőre váltani, gondoltam "mivel tud az többet." A lapokon való oldalak megjelenítését sem akartam elfogadni, remekül elvoltam minden új link új ablakban való megnyitásával. Egyszer mégis feltettem a firefoxot kíváncsiságból. Nem szeretnék túlozni, de észrevehetően sokkal gyorsabban jöttek be, mint az IE-vel. Ennyi kellett nekem, hogy lemondjak az I. Explorerről és átváltsak Firefoxra. A lapokon való böngészést megszoktam, most már kimondottan zavar, ha több böngésző ablak fut egyszerre.
Olvasgattam a fórumot, itt-ott rátaláltam 1-1 kiterjesztésre. Fel is tettem, a böngésző egyre jobb lett. Aztán egy napon úgy gondoltam, van most egy kis időm, szétnézek a hivatalos kiterjesztések oldalán. Akkor volt kb. 2600 kiterjesztés, átnéztem mindet (természetesen csak cím alapján), kb 15 kiterjesztéssel lettem gazdagabb, amiket azóta is rendületlenül használok.
(Amikor váltottam, akkor az Internet Explorer-nek még csak a 6-os verziója létezett, így nem tudom, hogy a 7-es mennyivel jobb, nem próbáltam sosem.)
1.5.0.12-es firefoxot használok, más verziókkal való inkompabilitás előfordulhat!
Lássuk hát a kiterjesztéseket:

Adblock Plus 0.5.x - 0.7.x


Adblock Plus

Reklám blokkoló kiterjesztés, mely képes flasheket, képeket és iframe-ben levő hirdetéseket blokkolni.

A flash tartalom mellett egy Adblock logo megjelenik, mire rákattintva lehet a flash-t blokkolni. Ha nem jelenne meg az ikon, akkor Ctrl + Shift + F-et kell nyomni. Minden más fajta blokkolásra a blokkolni kívánt dolgon jobb klikk, majd a helyi menüből a megfelelő opció választásával lehet a blokkolást elvégezni. Miután a nem kívánt flash el lett tüntetve, üresen még ott marad a helye egy keretben. Ennek eltüntetésére az Adblock Plus beállításain belül a Blokkolt elemek összecsukása-t kell kiválasztani. Mivel nálam ez az eltüntetés nem működik, a ChromEdit Plus kiterjesztésnél leírom a keret eltüntetésének módját.

Blokkolást helyettesítő karakterrel is lehet végezni, például: a blokkolni kívánt tartalmak a

probaoldal.hu/pic/

helyen vannak, akkor a

pic/

után egy * kell tenni, ekkor minden kép, flash és egyéb tartalom, amit az Adblock Plus blokkol, nem fog megjelenni a böngészőben.

Beállításai között olyan opció is van, hogy a reklámokat CSAK elrejti, de letölti, mely üzleti szempontból lehet fontos az oldal tulajdonosának. Emiatt én ezt az opciót ajánlom mindenkinek.

Adblock reklámelrejtés

Léteznek hozzá előre megírt szűrők:
Ajnasz's List
Adblock Filterset.G Updater

Auto Copy


Auto Copy

Böngészés közben kijelölt szöveget automatikusan a vágólapra másolja. Szövegdobozban levő szöveget alap beállításokkal nem másol.
Telepítés után az állapotsoron megjelenik egy kis ikon, ott lehet egy kattintással inaktivizálni a kiterjesztést.

Auto Copy engedélyezve és tiltva

ChromEdit Plus


ChromEdit Plus

A felhasználói stílusokat és a böngésző felületét meghatározó file-ok szerkesztését egyszerűsítő kiterjesztés. Eszköztárról indítható. Ugyan itt megtalálható egy újraindítás ikon is, mely ehhez a kiterjesztéshez tartozik. Az ikonok az eszköztárban (jobb gomb az eszköztáron, majd Testreszabás) találhatók, melyeket ki lehet húzni az eszköztárra. Ugyan ezen a módon a felesleges dolgok eltüntethetők.

userContent.css: a felhasználói stílusokat lehet vele módosítani. Amit én megváltoztattam:
Itt a fórumon hozzászólás írásakor a szövegdoboz színe fehért, ezt változtattam meg barnára. A file végére beszúrtam ezt a két sort:

@-moz-document url-prefix('http://prohardver.hu')

{ textarea#uzi { background-color: #CDC4AF !important; } }

Az Adblock Plus által blokkolt flash tartalmak üres keretben való maradványai végleges eltüntetéséhez ugyan ezt a file-t kell még két sorral kibővíteni, ami a következő:

.xabre {display: none !important;}
.adsense160 {display: none !important;}

ChromEdit userContent bemutatás

ColorZilla


ColorZilla

Színek RGB kódját lehet vele nagyon könnyen megtudni, a fejlécen kívül a böngésző keretein belül használható. Használata egyszerű, telepítés után az állapotsoron jelenik meg egy kis téglalap, benne egy tollal.

ColorZilla működés közben

Arra egy kattintás, ekkor a kurzor átalakul egy + jellé, ilyenkor kell a kiválasztott színre vinni a kurzort, majd klikk. Ekkor a kis ikon színe átváltozik a kijelölt színre. Ezután dupla kattintás a kis ablakon és bejön egy kezelőfelület, ahol több féle képpen meg van adva a választott szín kódja.

ColorZilla paletta

A színmásoláson kívül képes az egész oldalt 1:1-ben kicsinyíteni vagy nagyítani. Ez a funkció nem azonos a CTRL+egérgörgő használatáva, mivel az csak a szöveget nagyítja vagy kicsinyíti, míg ez a képeket is.

Copy Link Name

Link nevének másolását könnyíti meg ez a kiterjesztés. Ez annyit jelent, hogy van például egy link:

LOGOUT

A link nevét a kiterjesztés nélkül úgy lehet másolni, hogy ki kell jelölni a linket és másolás. A kiterjesztéssel pedig a linken jobb klikk, Hivatkozás nevének másolás. A link neve máris vágólapon van.

Hivatkozás nevének másolása

CuteMenus - Crystal SVG


CuteMenus

A legtöbb menüponthoz készítenek ikonokat, amiket ezzel a kiterjesztéssel elő lehet csalni. Sok menüpont esetén hasznos lehet, kicsit feldobja az egyhangúságot és könnyebb kezelhetőséget eredményez.

Helyi menü ikonja előhozva CuteMenus segítségével

DownloadHelper


DownloadHelper

Multémédia tartalmú anyagokat (mp3, mpeg, jpeg, stb...) lehet vele letölteni. Képes még olyan vidók letöltésére, melyek flash, stream alapúak. Ezeket külön program nélkül nem lehet letölteni (pl youtube videók).
A rippelt videokat .flv formátumban menti le a program, melyek lejátszásához külön lejátszóprogram kell, például az FLVPlayer

DownThemAll!


DownThemAll

Továbbfejlesztett letöltéskezelő, folyamatban levő letöltést meg lehet állítani vele, megszakadt letöltést lehet folytatni, újraindítani.
Feltelepítése után a mentési ablak 2 új opcióval bővül:

Letöltés

DownThemAll!... - ezt kiválasztva bejön egy menü, hogy hova akarjuk elmenteni a letöltendő file-t. Itt ütemezni is lehet a letöltést, mely annyit tesz ki, hogy a letöltési listába szüneteltetve teszi be a letöltést.

DownThemAll!

dTaOneClick!-et kiválasztva az előre beállított helyre menti le a mentenivalót az OK gomb megnyomását követően.

Letöltésvezéről

Fasterfox


Fasterfox

Teljesítmény és hálózat finomhangoló kiterjesztés. A böngészésben nem vettem észre gyorsulást, viszont a firefoxon belül igen. Ha például a könyvjelzőknél válogatok mappákon belül, akkor ha ráviszem az egeret, szinte azonnal kivágja oldalra a mappa tartalmát, nincs várakozási idő. Ez miatt érdemes használnom.

Fasterfox beállítások

FireFTP


FireFTP

Böngészőbe beépülő FTP kliens, egy lapon elfér, egyszerű használni, majdnem mindent tud, amit kell. Ha egy töltés megszakad, azt folytatja automatikusan, viszont ha megszakítok egy feltöltést, azt később elindítom újra, a folytatás opció hiányzik, újra fel kell tölteni a file-t. Ezelőtt Total Commandert használtam, annál nálam észrevehetően gyorsabban működik.

Flashblock


Flashblock

Flash tartalmak letöltését gátolja meg, ezzel gyorsítva a böngészést. A flash tartalmak helyett egy flashblock embléma jelenik meg a flash helyén, melyre rákattintva lehet megjeleníteni az adott tartalmat.

Flashblockkal blokkolt tartalom

Van szűrője, melyben be lehet állítani, mely oldalakon ne blokkolja a flash tartalmakat.
Modemeseknek különösen ajánlott.

56k powaa

FlashGot


FlashGot

Sokféle letöltésvezérlő létezik, melyek megkönnyítik, gyorsabbá teszik a letöltést. Sajnos ezek alapértelmezettként nem működnek együtt a böngészővel, ezért kell hozzá ez a kiterjesztés. Ezen a linken megtalálható a letöltésvezérlők listája, melyeket ezek után együtt lehet használni a Firefoxxal.

Forecastfox


Forecastfox

Időjárás előrejelzés a böngészőben. Több profil létrehozható vele, korlátlan számú várost meg lehet neki adni. A böngésző több helyén is elhelyezhető, pl. a menüsávban vagy az eszköztáron.

Regionális radartérkép

Jelenlegi időjárás

FoxyTunes


Médialejátszó programokat lehet vele irányítani a böngészőből, akár billentyűparaccsal is. Ennek köszönhetően nem kell ablakot váltani a lejátszóprogramok vezérléséhez. A böngésző fejlécén, menüsorában vagy az állapotsoron lehet elhelyezni.
A kompatibilis lejátszóprogramok listája itt érhető el.

FoxyTunes alap skin

FoxyTunes Skin

Aqua Bubbles Green-t használom hozzá, mely itt megtalálható.

FoxyTunes Aqua Bubbles Green skinnel

Folytatás itt található

Winner_hun

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.