2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

FID HTPC Projekt!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kis bevezető: Lesz itt minden: Modding vízhűtés jobbnál jobb megoldások képek videok!

[ ÚJ TESZT ]

Tovább

Kis bevezető: Lesz itt minden: Modding vízhűtés jobbnál jobb megoldások képek videok! Bár lehet hogy kicsit hosszú lett de meg éri végigolvasni azt garantálom!

A dolog úgy indult hogy mindig is akartam egy htpc-t. De nagyon drágállottam a házak árát.
Hugoméknak volt egy Yamaha rx-v457es házimozi erőlködőjük, amit hugom nekiállt portalanítani egy vizes ronggyal. Persze hogy egyből gajra vágta! Az én nagy örömömre, és a pasija bánatára.
Hamar el is kunyiztam. Akkoriban egy Asus Pundit barebone-m volt. Úgy voltam vele hogy megcsinálom az erősítőt htpc-nek. Így egy nem használt házból kivágtam az alaplapi tálcát, és mindenből megvettem a legolcsóbbat. Így ha nem sikerül nem bukok sokat.
Balra a Pundit jobbra az erősítő.

A választásom egy 5ezer forintért vásárolt Asrock alaplapra esett, és egy celeron procira, meg 2x1gb
corsair xms2 ramra. Vga integrált így nem kellett venni.

Az alaplap rögzítése nagyon egyszerű volt:
Rátettem az alaplapi tálcát az erősítő aljára, és filcel bejelöltem azokat a helyeket ahol nem fontos hogy tartsák a kis réz lefogók az alaplapot. Utána kifúrtam a megjelölt helyeken a Yamaha alját és az alaplapi tálcába alulról csavartam be a kis réz tartókat.

Utána meg kellett oldani a vinyó helyét és a rögzítését, amihez pont jól jött egy régebben vásárolt Thermaltake előlapi panel tartókerete amit rögtön be is csavaroztam baloldalra az elejébe.

Beledobtam egy noname tápot is, és használatba is vettem. Igen de még nagyon nem jó így!
Kéne még egy kijelző és egy cd-rom is bele, meg a gomboknak sem ártana funkciókat adni.

Így eladtam a Punditot hogy legyen píz folytatni.
És ha már htpc nem ártana egy távirányítóra beruházni. A választásom egy I-mon knob-ra esett 5k volt apróban. (Az első képen látszik, kis fekete a center mellett) Az érzékelője egy kis tekerős kéken világítós kis kupak volt. Amit le lehetett szedni, és pont jó volt rá a Yamaha volume gombja. Elkezdtem gondolkozni h hogyan is tudnám ezt alkalmazni. A panelján volt két kis luk amibe becsavartam két alaplap tartó réz csavart, majd megfúrtam a volume gomb mögött a műanyagot és becsavaroztam mögé.

Tökéletesen működött! Halkítás hangosítás és ha benyomom akkor némít. De maradt még egy megoldatlan probléma, mégpedig az hogy az érzékelő nyákjára van forrasztva az infra, és így használhatatlan a távirányító! Így megfogtam és levágtam az infrát róla. Három lába van, amit rögtön bele is dugtam egy cd-rom audio kábelébe és a másik felét rá forrasztottam a nyákra. Majd az infrát betettem az erősítőben lévő eredeti helyére:

Már csak azt kellet megoldani hogy legyen belül egy usb modul amibe beledugom, így fogtam az alaplaphoz kapott usb kivezetést és levágtam belőle azokat a részeket ami számomra fölösleges.
Beledugtam az I-mon vevőt és a drót nélküli billentyűzet vevőjét. Tökéletes minden úgy működik ahogy megvan írva!

Maradt még a cd-rom és a kijelző. Kijelzőnek az erső elgondolás az volt hogy 2db vu-métert használok ami zenére fog mozogni.

De nehézkes lett volna a rögzítés is és elektronikát sem tudtam hozzájuk szerezni. Így ez a terv hamar füstbe ment. De hamar rátaláltam egy forumtársra aki tudott rajtam segíteni egy mindent tudó lcd kijelzővel amit saját maga gyárt:[link]
Bármit ki lehet rá íratni: hőfokok ,venti rpm, hogy milyen zenét hallgatsz. És olyan formában csinálja amilyenben te megálmodtad! Én azt a verziót kértem amit alaplapra lehet dugni. Sajna nagyobb és szélesebb nem volt neki akkor, de majd szerzek mert cserélhető. (Bár a mai napig nem raktam még a végleges helyére) Képek nincsenek róla mert a fényképezőm nem szereti és mindig elmosodót mikor le akartam kapni. De a késöbb linkelt videokon jól látszik.

Menet közben felvetődött még egy ötlet, még pedig a vinyó és a power ledek helye.
Elmentem megvenni őket gondoltam mi lenne ha két darab kék ledet beraknék a kijelző mellé.
De elvetettem ezt az ötletet mert a fényük tükröződött a sötét plexin.
Így beraktam az input gomb mellé őket, de ott nagyon nagy volt a lyuk. Ezért nagyobb ledeket kellett venni. Amiből csak piros volt meg zőld. Nem is bántam mert egész pofásak voltak!
Szépen be is ragasztottam őket, a végükhöz meg odaforrasztottam a kábeleket és rádugtam az alaplapra. A forrasztásokat körömlakkal levédtem ha netalántán ki esnének ne legyen zárlat.

Fel merült bennem h mi lesz ha szükségem lesz egy ventilátor szabályzóra. Pont kapóra jött ebben az input gomb ami egy tekerő. Szereztem mögé egy Zalman cpu hűtőkhöz járó szabályzót.

Már csak egy dolgot akartam megcsinálni ami nagyon fontos még pedig a cd-rom. Mert eddig csak ki lógott egy darab ide kábelen a gépből. Az elgondolás az volt h bele teszem majd egy dvd Playerbe (erről kicsit később)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.