2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Faea F1 - Csak olcsó NFC, vagy több?

A piacon még újnak számító Faea kisebbik telefonját vettem szemügyre: döcög, de ennyiért barátságos.

[ ÚJ TESZT ]

GPS, kamera, zene, kommunikáció

A wifi funkcionalitását tekintve nem találtam kivetnivalót: a legújabb n-es szabványt nem támogatja, de a g és b szabványokat használhatjuk, ezért 54 Mb/s az elérhető maximális tempó. Az antenna jó átlagosnak felel meg tapasztalatom szerint, normál használatra tökéletes.

GPS-t egy nap használtam csak, kb. 200 km erejéig futtattam a GPS tester alkalmazást. A telefon egy viszonylag árnyékoltabb helyen volt, a műszerfalon a kilométerórához támasztva, így a kaszni is árnyékolt rá és a műszerfal is. Az időjárás elég tiszta volt, kicsit volt felhős az ég, a telefon pedig tartotta végig a jelet, 6-9 között ingadozott a látott műholdak száma, és ezek a jelerősség a jobb műholdaknál 30-34 környékén mozgott, a gyengébbeknél 20-25 körül.
A helymeghatározás pontossága 6-9 méter között váltakozott, a legjobb érték 4 méter volt, de ez nem volt túl gyakori. Ha belevesszük, hogy nem volt tiszta rálátás, ez elég jónak mondható. Összehasonlítási alapnak egy Huawei Y200 készülékem van, ehhez képest az F1 kicsit jobban szerepel.

A műholdak megtalálása nem gyors. A "hidegindítás" el szokott tartani 2 percig is, mire rááll a jelre a műholdvevő. Ha már egyszer megtalálta őket, akkor következő alkalommal megelégszik néhány másodperccel, feltéve hogy szakaszosan szeretnénk a GPS-t használni (nem kell minden indulásnál kivárni a hosszú időt).




Update:
A kamera minőségével nem vagyok megelégedve. A 2 MP-es előlapi kamera rendben van, amire kell, arra tökéletes, viszont a hátlapi 8 MP-es (valójában 7,7 MP) autófókuszos érzékelő az F1 egyik fő gyengesége. Néhány kép összehasonlításnak fentebb található, a bal oldaliak az F1 főkamerájával készültek, a jobb oldaliak pedig egy kézi kamerával készültek.
Remélem, szoftveresen még tudnak frissíteni rajta, mert jelenleg a színek nagyon nem stimmelnek és a kép élessége sem az igazi, de azt nem bánom annyira, mint a színeket.
Egy fórumtárs készített néhány képet a saját telefonjával és ezeken jobbnak tűnik a Faea F1 képminősége. Ezeket a fórumhozzászólások között megtekinthetitek.

A főkamerával rögzített videók közben is van autófókusz, ez tapasztalatom szerint ügyesen dolgozik, igaz, lassan követi az élességet, viszont így szerencsére nem fókuszál ész nélkül ide-oda, hanem szépen fokozatosan állítja a fókuszt.
Jelenleg 480p videórögzítés lehetséges, ez később szerintem 720p-re lesz frissítve, addig 854 x 480-as felbontású videókat rögzíthetünk.

Zenelejátszónak az alap androidos lejátszót kapjuk, az átlagos igények kielégítésére tökéletes. A fülhallgató-csatlakozón keresztül hallgatott zenéről nem tudok nyilatkozni, mert csak Bluetooth fejhallgatóval próbáltam, itt meg a fejhallgató gondoskodik a zene megszólaltatásáról, ezért az összes készüléknél egyforma a minőség.
A hátlapi pici hangszóró átlagos, csengőhangokhoz tökéletes, filmezésnél is elfogadható, de természetesen fülhallgatóval biztos jobb élmény érhető el, mint a kis hangszóróval.

Telefonálás során nem sok említésre méltó van, teszi a dolgát, tisztán hallottak engem is, meg én is másokat.
A dual SIM miatt találhatunk néhány extra funkciót: külön állítható csengőhangok, külön tárcsázógombok, néhány egyéb hasznos apróság.

A két SIM érdekesen kerül behelyezésre a telefonba, mert mindkettőt az aksi felett található nyíláson kell becsúsztatni, egymás fölé, ahogy a képen látható. A felirat szerint csak az egyik támogat 3G adatforgalmat, a másik csak telefonálásra szolgál. Kipróbálni nem próbáltam, de úgy gondolom, "dual standby"-os, szóval mindkettőn indítható és fogadható hívás, de telefonálás közben csak az egyik aktív.

Update:
NFC az a funkció amivel a népszerűsítették készüléket, egész pontosan "A legolcsóbb NFC" szlogennel. Sajnos ezt nem nekem találtak ki. A készülékben megtalálható ez a funkció, hasznos dolgokat lehet csinálni vele, a Play áruházban is sok program ki tudja használni, de ehhez egy másik olyan készülékre van szükség amiben szintén van NFC. Ezért sem volt lehetőségem legalább a teszt kedvéért kipróbálni. Fórumokat megnézve nem volt eddig rá panasz, szóval aki ki tudja használni, annak nem lesz problémája vele.

Konklúzióm, hogy aki nagyon ki akarja használni az okostelefonos funkciókat, az ne ezt a készüléket válassza.
Aki olyan, mint én, hogy leginkább telefonálni fog rajta, annak a hiányosságai ellenére is egy jó választás lehet a készülék. A kijelzőméretéhez képest kényelmest, a kép szép éles, a színek is rendben vannak, a fényerő a közvetlen napfényt leszámítva tökéletes. Itt-ott döcög, vannak hiányosságok, gyenge pontok, de ennyi pénzért meg lehet velük barátkozni.

Szoftveresen még ígérnek sok frissítést, Android 4.2 verziója is várhatóan érkezni fog, ezért remélhetőleg javulni fognak a készüléknek gyenge pontjai.

Az írásom elég szigorúnak tűnhet és valószínűleg az is, de nem akartam színezni a dolgokat, próbáltam tárgyilagos maradni. Amiket olvastok, az az én véleményem, a személyes tapasztalatomat szerettem volna megosztani. Akinek lenne hozzáfűznivalója, vagy tanácsa, hogy lehetne jobb az írás, azokat szívesen veszem.

Azóta történt

  • ConCorde SmartPhone 5500

    40.000 Ft környékén egy hazai garanciával és szervizhálózattal rendelkező, kifejezetten jó készüléket kapunk.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.